PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tč zrak-voda manjša pritlicna hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(7.8.2020 ob 20:14)bozgom Napisal: Sam se toplotno saniral objekt pa se mi je poraba plina zmanjšala za tam 40%. Po tej analogiji bo po sanaciji objekta položnica za 40% manjša. Če pa vgradi TČ pa bo manjša za najmanj 60%. Četudi bi moral sedaj kupiti malce močnejšo TČ  bo v 2...3 letih, ko/če bo  toplotno saniral objekt ta razlika pokrita. + je tudi, da sedaj ne ogreva nič v mansardi, ko pa bo objekt toplotno saniran bo pa še mogoče prostor ali dva ogreval tam. In 8 kW TČ bo optimalna tako za sedaj, kot za kasneje. 
Kot je Predlagal Sassapo- Altherma 3 takoj, ko pa bodo omogočale finance pa še toplotno sanacijo.

Vse ok,ampak za 70 kvadratov jaz ne bi šel v nakup toplotne.
Jurja pa pol do dveh jurjev letno daš za ogrevanje 70m2 na Ptuju?
To pa je poraba!
A imaš celo zimo okna kipnjena?
Ali je teh 70m2 nek "šotor")

Jurja pa pol do dveh jurjev letno daš za ogrevanje 70m2 na Ptuju?
To pa je poraba!
A imaš celo zimo okna kipnjena?
Ali je teh 70m2 nek "šotor")
Sonce naj sveti vsak dan!
Velikost hiše nikakor ni merilo, ali se TČ izplača ali ne. Sicer pa hiša sploh ni tako majhna, če ima 70m2 po etaži.
Ko bo izdelal še mansardo bo to hiša čisto povprečne velikosti.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(7.8.2020 ob 21:00)Beri Napisal: Vse ok,ampak za 70 kvadratov jaz ne bi šel v nakup toplotne.

Očitno ne veš, koliko ljudi na stara leta živi v hišah le v eni etaži. V naši soseski je v sedmih najbližjih hišah kar v štirih ena etaža prazna, pa imamo vsi, razen enega TČ. Pač, otroci so šli na svoje pa so starši ostali sami. Tudi sam živim v eni etaži. V drugi uradno še živi sin a je vse redkeje doma. Sem torej neumen, da sem praktično za 75 m2 kupil TČ?
(8.8.2020 ob 10:25)sassapo Napisal: Velikost hiše nikakor ni merilo, ali se TČ izplača ali ne. Sicer pa hiša sploh ni tako majhna, če ima 70m2 po etaži.
Ko bo izdelal še mansardo bo to hiša čisto povprečne velikosti.

avtor nikjer ni napisal,da ima 70m2 po etaži.
Omenil je ogrevano površino 70m2.
Ko bo vse izoliral,predvsem odhod toplote navzgor,bo videl kakšno porabo bo imel.
Ko bo vedel kakšno porabo bo imel,bo točno vedel ali se mu izplača iti v nakup TČ.
Je to težko za razumeti?

(8.8.2020 ob 12:05)bozgom Napisal: Očitno ne veš, koliko ljudi na stara leta živi v hišah le v eni etaži. V naši soseski je v sedmih najbližjih hišah kar v štirih ena etaža prazna, pa imamo vsi, razen enega TČ. Pač, otroci so šli na svoje pa so starši ostali sami. Tudi sam živim v eni etaži. V drugi uradno še živi sin a je vse redkeje doma. Sem torej neumen, da sem praktično za 75 m2 kupil TČ?

Preberi kaj je avtor teme zapisal,citat;Velikost: 70m2 ogrevanih površin, torej komplet pritlicje. (Morda v prihodnosti soba ali 2 na podstresju max 40-50m2, kar še ni 100% ampak raje jih vkljucim v potrebi za ogrevanje kot da se zdaj odlocim za premajhno moc TČ).,.........................konec citata
Če ti tako živiš,da imaš nad seboj neizolirano podstrešje je druga zgodba,ko pa jaz vseskozi omenjam potrebo po izolaciji podstrešja na način,da mu toplota ne beži navzgor,ter naj še ostalo izolacijo uredi,potem mi ne moremo enačiti s tvojim bivanjem še najmanj pa s tvojimi sosedi.
EDIT,ne imputirj o tem ali si neumen,ker nikjer nisem omenil,da je bilo kdo šel v to smer.

Seveda ni velikost merilo. Merilo je poraba oziroma potrebe in potem malo matematike investicije+porabe za različne opcije. Kaka je pa poraba? Pojma nima niti on, ker se bo to še drastično spremenilo, ko in če bo kolikor toliko pametno izoliral. Res govorimo o drobižu pri recino 10cm dodatnih na strehi, pa 5cm stiroporja na fasadi. Nic se mu ne mudi s TČ, da bi se moral zdaj odločiti. Ne bi smel pustiti se priganjat.

naj malo položnice skupaj potegne, pa pove, koliko za vseh 12 mesecev, koliko so zneski. se bo malo videlo koliko pade na ogrevanje.
Napisal sem pritlicje celotno ogrevani 70m2 v prihodnosti morda dodatnih 40/50m2 na podstresje kar še ni receno da bo. Za 12 mesecev ti ne morem povedat poloznic ker smo v hisi od novembra. Vem pa iz prejsnih let povedat ko je v hisi bila babica da je bila poraba na radiatorje in KO okrog 1200€.
Prvo izolirat kot se spodobi in niti slucajno ne razmisljat o toplotni. Prej o sončni elektrarni pa si zmagal..
(8.8.2020 ob 23:50)Aljaz30 Napisal: Prvo izolirat kot se spodobi in niti slucajno ne razmisljat o toplotni. Prej o sončni elektrarni pa si zmagal..
1200 l KO pomeni 12.000 kWh enerije. Ob izkoristku 90% je to 10.800 kWh. Cena SE se giblje tam 1000 €/kWp. Ob idealni legi bi potreboval tam 9 kWp SE za ogrevanje, kar bi stalo tam 9000 €. V primeru ogrevanja s TČ bi bil SCOP najmanj 3 kar pomeni vsaj 6kWp oz 6.000 € manjša investicija v SE. Za tak denar pa se dobi že kar solidna TČ, primerna ta talno ogrevanje, pa še za kakšen dan v kakšnih termah ostane.
Nepisano pravilo je, bolj je bajta potratna, večji so prihranki z TČ. Nabavi 6kw Daikina, uveljavljaj maksimalno subvencijo z vrnitvijo stare peči, z prihranki pri ogrevanju pa postopoma saniraj hišo, če perje že ni prej na kupu.
Konec koncev je čisto vedno, da več kot v štartu vložiš manjši imaš potem strošek z ogrevanjem. Pri nekaterih starejših hišah je izvedba toplotne izolacije zelo zahtevna, če že ne nemogoča, zato gledanje samo v eno rešitev ne prinese vedno pričakovanih rezultatov.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(8.8.2020 ob 23:20)rokjeric Napisal: Napisal sem pritlicje celotno ogrevani 70m2 v prihodnosti morda dodatnih 40/50m2 na podstresje kar še ni receno da bo. Za 12 mesecev ti ne morem povedat poloznic ker smo v hisi od novembra. Vem pa iz prejsnih let povedat ko je v hisi bila babica da je bila poraba na radiatorje in KO okrog 1200€.

Kakšna je verjetnost, da teh 40-50 kvadratov dejansko kdaj zaživi? Talno je dejansko že položeno v celi hiši, tudi na podstrešju?
(11.8.2020 ob 10:53)Ocsamo001 Napisal:
(8.8.2020 ob 23:20)rokjeric Napisal: Napisal sem pritlicje celotno ogrevani 70m2 v prihodnosti morda dodatnih 40/50m2 na podstresje kar še ni receno da bo. Za 12 mesecev ti ne morem povedat poloznic ker smo v hisi od novembra. Vem pa iz prejsnih let povedat ko je v hisi bila babica da je bila poraba na radiatorje in KO okrog 1200€.

Kakšna je verjetnost, da teh 40-50 kvadratov dejansko kdaj zaživi? Talno je dejansko že položeno v celi hiši, tudi na podstrešju?

Moznost je mala, ni pa izkljucena.. talno je polozeno samo v pritlicju torej cca 70m2.

Dobil sem ponudbo za viessmann vitocal 200s 8kw. Novejsa izvedba made in germany. Ima kdo izkusnje s to TČ. Je vredna 2k vec od ostalih recimo daikin toshiba fujitsu ? Prebral sem da ima 10let garancije na kompresor in na nek prenosnik toplote. Prosim za mnenje. Hvala v naprej.. Smile
Če se torej strošek za talno na podstrešju še ni zgodil, potem lahko izolacijo preprosto položiš nadbetonsko ploščo pritličja na tla, brez kompliciranja. Če se kdaj usposobi podstrešje, potem bo to tako ali tako večji poseg, pa se takrat izolacija premakne pod ostrešje. Po mojem si nima nekega smisla delati bistveno večjih stroškov na zalogo, če je v štartu majhna možnost ureditve zgornjega nadstropja. Aja: raje 30cm kot 20 cm.
6 kw Daikin bo grel 200m2 več kot dobro izolirane novogradnji na talnem, hiša P M
1 2 3
Iskanje po temi