PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tč zrak-voda manjša pritlicna hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni! 

V poplavi vseh tem sem prebral ze mnogo vasih informacij, nasvetov itd. Ampak enostavno ne pridem do zakljucka kaksna TČ bi bila za mene najprimernejsa. 

Nekatere teme imajo 100,200,300 strani vsega enostavno ne morem prebrat zato upam da je nova tema opravicena, ce ni jo lahko izbrisem.

Hisa: 

Letnik: 1992
Velikost: 70m2 ogrevanih površin, torej komplet pritlicje. (Morda v prihodnosti soba ali 2 na podstresju max 40-50m2, kar še ni 100% ampak raje jih vkljucim v potrebi za ogrevanje kot da se zdaj odlocim za premajhno moc TČ).
Izolacija: opecna gradnja, od izolacije pa je trenutno hisa obzidana s siporeksom 5cm. V prihodje oz letos ali najkasneje drugo leto planiram dodat 10cm stiropor fasade. Podstresje: trenutno neizolirano nagibam se pa na okrog 20cm. 
Okna: 3 slojna 
Gretje: talno ( izolacija tal bi lahko rekel minimalna ker enostavno visina ni dopuscala), po mojem mnenju prenagla odlocitev ampak me je enostavno monter preprical, zdaj je kaj je ??‍♂️
Trenutno v uporabi vailant 9kw eloblock poraba   360-380€ zato tudi strmim k menjavi na TČ. 

Cena toplotne: seveda bi rad cimceneje prisel skozi (kdo pa ne) ? vendar sem pripravljen placat tudi kaj vec ce je to z razlogom.

Trenutno ogledane TČ:
-fujitsu watersgate 8kw 
-daikin altherma 3 8kw
-toshiba estia 8kw 
-kronotherm 9kw wplv-09-s1
-mitshubishi ecodan/zubadan 8kw 

Ce je kak monter pripravljen prit pogledat zadevo da dobim res tisto pravo mnenje in ne mnenje nekoga ki samo hvali znamko ki jo prodaja, se priporocam in po potrebi tudi placam ce bi to zahteval, ker nebi rad se enkrat brcnil v prazno. Ali pa ce lahko preko maila in preko slik tudi svetuje. ?

Hvala vsem in vsakemu posebaj ki si bo vzel kako minutko casa in mi pomagal pri izbiri.

Lep pozdrav Rok!
Manj kot 5k€ te to najbrž ne bo stalo. Pri cop 3 boš v najboljsem primeru plačal 120€/leto. Torej če montiras nekaj kar se nikdar ne pokvari, bo trajalo 20 let da si na ničli. Če je investicija 5k€ (pa bo bržkone več), pa subvencija 2k€ (ne vem koliko je), se to zniža na 12,5 let. Tudi to je preveč. In to ob najbolj wishful računicah...

Ko boš menjal okna in izolira, nameni kaki evro več v izolacijo, pa bo računica se slabša. Kupis klimo in fertik...
Ko boš naredil fasado in izoliral strop se ti bo poraba skoraj prepolovila, razlika v ceni TC in njene izplacilnedobe pa se precej podaljšala.
Z namestitvijo izolacije se boš znebil tudi morebitne plesni na kritičnih mestih.
Ostani na eloblocku, eventuelno kupi neko "boljšo" klimo pa z njo ogrevaj/hladi glavni prostor.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ostani na čemu si,izoliraj čimprej podstrešje,ker ti največ toplote beži ravno tam.
Se nekaj
letno porabis 3mwh elektrike
Če ogrevana 150 dni, je to 20kw na dan
Torej tvoj eloblock dela 2 uri dnevno. Ajd v hudem.mrazu mogoče 5 ur.

Se nekaj
letno porabis 3mwh elektrike
Če ogrevana 150 dni, je to 20kw na dan
Torej tvoj eloblock dela 2 uri dnevno. Ajd v hudem.mrazu mogoče 5 ur.
Sonce naj sveti vsak dan!
V ekonomskih računicah se Ptuj očitno lahko enači z Izolo.
Izolacijo izvedi čimprej, s TČ pa počakaj.
Samo malo vrjetno se nismo dobro razumeli al pa sem narobe napisal oz nisem omenil Smile 360-380 je bila vse skupaj poloznica za elektriko na mesec in ne Letna poraba Confused
Brez izolacije tudi s TČ ne pričakuj čudežev (1/3 trenutnega stroška), ker talno gretje in skoraj brez izolacije navzdol je res strel v koleno. Zaradi tega boš vedno rabil nekaj višjo Tdv -> nižji cop...
Čimprej izolacija, sploh podstrešje, kjer ne rabiš odra.
Pol pa tak. Izolacija kot se za gre. V streho 25-30cm, v stene 15cm, tle sje dodaten strošek minoren, poznalo se bo pa kar precej. Okna nova. Potem pa glej, kolika bo poraba, malo zadihaj finančno in potem kupuješ kurilnico. Usput se poleti preveri koliko porabiš, če imaš pavšal, boš pac moral gledati, če plačuješ mesečno gledaš že sedaj. Vidiš koliko pade na ogrevanje in voila - ponovis izračun.
Okna so nova. Fasada izolAcija podstresja rekuperacija in toplotna bi se delalo ob enem tudi zaradi vecjih ugodnosti preko ekosklada.
Če so temelji dodobra toplotno izolirani je debelina izolacije pod estrihom skoraj nepomemben faktor. Ker pa ravno temelji v večini primerov ostajajo neizolirani, so izgube preko sten v zemljo precejšnje.
Porabo imaš zelo veliko in ker imaš talno ti bo kvalitetna TČ ta strošek znižala vsaj za 3x, lahko pa tudi več.
Ps. Od tega kar imaš do sedaj ponujeno, boš največ dobil z Daikinom.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(7.8.2020 ob 10:28)sassapo Napisal: Če so temelji dodobra toplotno izolirani je debelina izolacije pod estrihom skoraj nepomemben faktor. Ker pa ravno temelji v večini primerov ostajajo neizolirani, so izgube preko sten v zemljo precejšnje.
Porabo imaš zelo veliko in ker imaš talno ti bo kvalitetna TČ ta strošek znižala vsaj za 3x, lahko pa tudi več.
Ps. Od tega kar imaš do sedaj ponujeno, boš največ dobil z Daikinom.

Hvalaa to me je zanimalo tudi sam menim da ce je zdaj vailant 9kw porabil in 9kw energije dal. In potem ce ima toplotna vsaj cop 3 sem potem na 3kw porabljene in 9kw dobljene energije torej pomeni da bom na 1/3 zdajsne poloznice(upam) !!. Daikin alterma 3 8kw pravis bi bilo po tem takem dovol ? Lahko vprasam kaj je boljse vgradni bojler ali posebaj bojler in notranja enota.
Še enkrat; Ostani na čemu si,izoliraj čimprej podstrešje,ker ti največ toplote beži ravno tam.
To pomeni,pozabi na toplotno črpalko,dokler ne urediš podstrešje.
Ko boš izoliral podstrešje,boš videl koliko se ti zmanjša poraba.
Ko boš še fasado naredil,potem boš sploh razmislil koliko je smiselno iti v nakup TČ,to zaradi tvoje kvadrature - 70 kvadratov.
(7.8.2020 ob 16:55)Beri Napisal: Še enkrat; Ostani na čemu si,izoliraj čimprej podstrešje,ker ti največ toplote beži ravno tam.
To pomeni,pozabi na toplotno črpalko,dokler ne urediš podstrešje.
Ko boš izoliral podstrešje,boš videl koliko se ti zmanjša poraba.
Ko boš še fasado naredil,potem boš sploh razmislil koliko je smiselno iti v nakup TČ,to zaradi tvoje kvadrature - 70 kvadratov.

Sam se toplotno saniral objekt pa se mi je poraba plina zmanjšala za tam 40%. Po tej analogiji bo po sanaciji objekta položnica za 40% manjša. Če pa vgradi TČ pa bo manjša za najmanj 60%. Četudi bi moral sedaj kupiti malce močnejšo TČ  bo v 2...3 letih, ko/če bo  toplotno saniral objekt ta razlika pokrita. + je tudi, da sedaj ne ogreva nič v mansardi, ko pa bo objekt toplotno saniran bo pa še mogoče prostor ali dva ogreval tam. In 8 kW TČ bo optimalna tako za sedaj, kot za kasneje. 
Kot je Predlagal Sassapo- Altherma 3 takoj, ko pa bodo omogočale finance pa še toplotno sanacijo.
Še enkrat vsa dela se bodo izvajala se letos
Ali najkasneje v prvi polovici drugega leta Smile
1 2 3
Iskanje po temi