PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitve TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(26.11.2025 ob 22:50)sassapo Napisal: Klasični termostat in toplotna črpalka, je danes kot krava in sedlo.
Če gre za talno ogrevanje, je še vedno najcenejše, najboljše in najučinkovitejše, nastavitev pretokov za vsak prostor posebej. Ja, včasih lahko traja tudi celo zimo, da optimiramo pretoke in s tem temp. po prostorih. kadar nas ogrevajo radiatorji, se za regulacijo po prostorih še vedno najbolje odreže termostatska glava na vsakem radiatorju. Elektronska je bolj fensi, deluje pa navadna čisto ok.
Seveda je v tem primeru pararelno vezan zalogovnik obveza.
Črpalko lahko na svoji TČ nastavljaš po želji, tako pretok ko način delovanja.

Ok, termostati in tc so mi jasni, popravljam krivuljo. 

Glede tega, ko pa je TC v mirovanju sem pa bral v navodilih, da izvede sampling vsake 3min, verjetno pod doloceno temperaturo zunanjo. Traja pa tudi 3min. Takrat lavfa na 30l/min (med gretjem prostora je 7l/min, ko se uravna delta T povratka in izhoda), je glasno, potratno, parametrov pa ne najdem nikjer, razen za % crpalke. Bi se dalo kako znizat frekvenco teh samplov?

Priložene datoteke Predogledne slike

Trideset litrov na minuto je zelo visok pretok. Moj LG 5 kW ima največji pretok ogrevalne vode 15,8 l/min in pri tem obtočna črpalka do zalogovnika ne povzroča nobenega hrupa. Regulacija LG pa je precej boljša, kot sem mislil. Za razliko od azijske konkurence uporablja energijski integral z dvema različicama algoritma, eno po dvižnem vodu s parametri za masivne objekte, drugo pa z bolj odzivno regulacijo po povratnem vodu za lahke objekte. Če uporabiš ustrezno krmiljenje za svoj objekt in upoštevaš, da ima regulacija vgrajeno varčevalno pristranskost in raje malce podhlajuje kot pregreva prostor, deluje zelo dobro in zanesljivo. Ker LG vremensko krivuljo s sobnim korektorjem predvsem znižuje in je nikoli ne dvigne nad izhodiščno, je treba krivuljo nastaviti za 2-3 stopinje višje kot pri konkurenci – regulator jo bo po potrebi sam za toliko znižal, ciljno sobno temperaturo pa 0,5 do 1 stopinjo višje, kot dejansko želiš v prostoru, da greje na dejansko želeno temperaturo.
(23.12.2025 ob 23:08)h20 Napisal: Monterji so mi zmontirali jeklene cevi do znotraj hiše. Kasneje, ko sem ugotavljal zakaj je glasno, sem predelal na fleksibilne. Veje so narejene iz 16x2. Kako dolge veje so to pa ne vem. Je nekaj narobe samo noben ne ve kaj. Se mi pa zdi, da glasnost prihaja od TČ in ne od znotraj hiše...

Sem imel enako težavo. Na koncu sta bila kriva kamenčka v OČ monobloka, katera sta prišla tja ko je monter porinil odprto cev skozi zvrtano luknjo v  betonskem kletnem zidu. Se pa še vedno sliši OČ monobloka v kurilnici, kljub fleksibilni cevi, vendar ne toliko, da bi se prenašalo po hiši.
Prej si napisal, da ni več hrupa ko je hitrost notranje OČ na 50%. Torej je težava notri, ne monoblok. 
Jaz imam radiatorje in je brez hrupa samo pri najmanjši hitrosti OČ od treh. Je bilo tako pri stari Grundfos in sedaj pri IMP.
Kaj pomeni 16x2 za cevi je to premer ali kaj, cevi se podajajo po navadi v colah. Od črpalke do porabnikov so kar konkretne cevi  in  ni problemov z "muziko" ko dela OČ.
(30.12.2025 ob 20:29)zamot1 Napisal: Kaj pomeni 16x2 za cevi je to premer ali kaj, cevi se podajajo po navadi v colah. Od črpalke do porabnikov so kar konkretne cevi  in  ni problemov z "muziko" ko dela OČ.

Fi16 zunaj in 2mm debelina stene..... Od TČ do hiše 0.8m plete cev nevem koliko, notri do zalogovnika jeklene 28mm. Po steni do razvodnika aluplast fi 26mm.

Kolikor sem zasledil so cevi talnega gretja v mm in ne v colah. Alkatenke, kovinske za vodovod so v colah..... 
Naj me popravi kakšen vodovodar....

Citat:Se pa še vedno sliši OČ monobloka v kurilnici, kljub fleksibilni cevi, vendar ne toliko, da bi se prenašalo po hiši.

Prej si napisal, da ni več hrupa ko je hitrost notranje OČ na 50%. Torej je težava notri, ne monoblok. 

Jaz OČ slišim tudi pri prižgani TV v dnevni sobi. V bistvu po celi hiši enako, če je moč več kot 70%. Ne slišim pa ventilatorja, razen ko dela na 100% obratov. 
Sedaj sem ponovno nastavil OČ na 100%, spremljam dT. Manj kot 4°C ne pride. 

Sem pa danes še nekaj testiral in opazil. Delovanje TČ sem dal na tihi način. dT se je zmanjšala na 4°C (normalen način dT 8°C), poraba energije se zmanjša za cca. 700-800W. T vode na izhodu 28-29°C, kar je čisto dovolj. Torej je ta način veliko bol ekonomičen!
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi