PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitve TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lepo pozdravljeni,

Že tretje leto sem lastnik TČ Orca z zunanjo enoto Mitsubishi PUHZ-SW75VHA, in 300l bojlerjem, katera je prišla v kompletu z nakupom nizkoenergetske hiše, 150m2 in talnim gretjem. 

S sistemom sem sicer nasplošno zadovoljen, motijo pa me zelo omejene možnosti nastavitev TČ (krmilje Carel), zato bi prosil za uporabnike enakih TČ za kakšne uporabne nasvete.

Sam sem ugotovil, da ima Orca tovarniško izredno strmo krivuljo (kar malce noro za talno gretje - v priponki), sem to krivuljo kar drastično zmanjšal (vzp. premik na -3 in zamik na -12) izločil pa sem tudi temperaturni korektor in nastavil na krmiljenje samo po zunanji temperaturi.
Zadnji dve leti imam naštimano tako in je zaenkrat optimalno (T prostorov okoli 22C)
Me pa zanima, kako imajo nastavljeno ostali uporabniki "Orc"?

In druga stvar (bolj splošna), kako imate nastavljeno ogrevanje SV? Kaj je najbolj ekonomsko in optimalno za samo TČ?
Sam imam nastavljeno na T 48C z diferenco vklopa 5C ter na timer, da se mi vklaplja 1x na dan med 22.00 in 3.00 uro med tednom, in med 16.00 in 19.00 za vikend. Glede na to imamo 300L bojer je v večini primerov to ok, ne pa vedno. 
Žal, kot sem že omenil ta TČ nima kakšnih bolj fensi nastavitev, kot tudi ne merilca porabe in vklopov, da bi lahko stvar bolj naštudiral.

Mogoče vse skupaj zveni malo pikolovsko, ampak sem tak, da rad vidim da naprave delujejo najbolj optimalno.

Hvala za vse odgovore in mnenja.

Priložene datoteke Predogledne slike

(10.11.2020 ob 14:35)supermotard Napisal: Lepo pozdravljeni,

Že tretje leto sem lastnik TČ Orca z zunanjo enoto Mitsubishi PUHZ-SW75VHA, in 300l bojlerjem, katera je prišla v kompletu z nakupom nizkoenergetske hiše, 150m2 in talnim gretjem. 

S sistemom sem sicer nasplošno zadovoljen, motijo pa me zelo omejene možnosti nastavitev TČ (krmilje Carel), zato bi prosil za uporabnike enakih TČ za kakšne uporabne nasvete.

Sam sem ugotovil, da ima Orca tovarniško izredno strmo krivuljo (kar malce noro za talno gretje - v priponki), sem to krivuljo kar drastično zmanjšal (vzp. premik na -3 in zamik na -12) izločil pa sem tudi temperaturni korektor in nastavil na krmiljenje samo po zunanji temperaturi.
Zadnji dve leti imam naštimano tako in je zaenkrat optimalno (T prostorov okoli 22C)

In druga stvar (bolj splošna), kako imate nastavljeno ogrevanje SV? Kaj je najbolj ekonomsko in optimalno za samo TČ?
Sam imam nastavljeno na T 48C z diferenco vklopa 5C ter na timer, da se mi vklaplja 1x na dan med 22.00 in 3.00 uro med tednom, in med 16.00 in 19.00 za vikend. Glede na to imamo 300L bojer je v večini primerov to ok, ne pa vedno. 
Žal, kot sem že omenil ta TČ nima kakšnih bolj fensi nastavitev, kot tudi ne merilca porabe in vklopov, da bi lahko stvar bolj naštudiral.

Mogoče vse skupaj zveni malo pikolovsko, ampak sem tak, da rad vidim da naprave delujejo najbolj optimalno.

Tudi jaz imam Orco. Predstavljam si, da je krmilje identično (imam web modul). Res ne razumem, kaj bi si človek še želel več nastavljati kot naprava omogoča. Premik krivulje, nagib krvulje za vsak ogrevalni krog posebej (jaz imam dva: radiatorji in talno ). Tudi sam ugotvaljam, da je tovarniški nagib zelo strm in sem ga primerno korigiral. Lahko se izključi sobne korektorje (jaz jih imam vključene).  Lahko se nastavljajo urniki (ogrevanje vsak krog in sanitarna voda) . Jaz sem se letos jeseni malo igral in dal ogravanje na urnike in je po mojem poraba identična ali celo višja. Le vklopov je malo manj.  Pri santirni vodi kot si že omenil se nastavi temperatura in diferenca. Jaz imam 45 stopinj in difereneco 4 stopinje. Nimam urnikov imamo 300l bojler in če so moje tri punce v formi se greje 2X na dan. Lahko se omeji moč TČ (jaz imam na 80%), nastavi se tiho delovanje (glede na temperaturo, po urah,...), čas mirovanja TČ, pa š e bi se našlo (nekaj teh nastavitev je že v modulu serviserja). Nastavi se praila za vklope električnih grelcev.
Glede monitoringa je mogoče res boj skopo. Se pa vidi število vklopov in čas delovanja tako za kompresor kot tudi za grelce. Mogoče jaz pogrešam le število odtaljevanj. Porabe res ne meri, sem pa jaz na priporočilo  Orce samo za TČ vgradil števec porabe (100€ dodatnih evrčkov pa je).
(10.11.2020 ob 15:36)pregela Napisal:
(10.11.2020 ob 14:35)supermotard Napisal: Lepo pozdravljeni,

Tudi jaz imam Orco. Predstavljam si, da je krmilje identično (imam web modul). Res ne razumem, kaj bi si človek še želel več nastavljati kot naprava omogoča. Premik krivulje, nagib krvulje za vsak ogrevalni krog posebej (jaz imam dva: radiatorji in talno ). Tudi sam ugotvaljam, da je tovarniški nagib zelo strm in sem ga primerno korigiral. Lahko se izključi sobne korektorje (jaz jih imam vključene).  Lahko se nastavljajo urniki (ogrevanje vsak krog in sanitarna voda) . Jaz sem se letos jeseni malo igral in dal ogravanje na urnike in je po mojem poraba identična ali celo višja. Le vklopov je malo manj.  Pri santirni vodi kot si že omenil se nastavi temperatura in diferenca. Jaz imam 45 stopinj in difereneco 4 stopinje. Nimam urnikov imamo 300l bojler in če so moje tri punce v formi se greje 2X na dan. Lahko se omeji moč TČ (jaz imam na 80%), nastavi se tiho delovanje (glede na temperaturo, po urah,...), čas mirovanja TČ, pa š e bi se našlo (nekaj teh nastavitev je že v modulu serviserja). Nastavi se praila za vklope električnih grelcev.
Glede monitoringa je mogoče res boj skopo. Se pa vidi število vklopov in čas delovanja tako za kompresor kot tudi za grelce. Mogoče jaz pogrešam le število odtaljevanj. Porabe res ne meri, sem pa jaz na priporočilo  Orce samo za TČ vgradil števec porabe (100€ dodatnih evrčkov pa je).

Jaz žal nimam web modula (zanj hočejo cca. 500 eur kar se mi zdi noro preveč) in mogoče zato nimam toliko funkcij. Kot zanimivost, vidim oa recimo število odtajevanj.
Kaj se zgodi s performansami tč ko vključiš tihi način?
Tudi sam sem razmišljal, da bi nastavil moč na 80% pa zopet nevem kaj to potegne za sabo Smile ali na koncu pokuri več, ker dalj časa greje vodo?
Na koliko imaš pa nastavljeno mirovanje tč? Jaz imam funkcije: zakasnitev izklopa tč po doseženi temperaturi in minimalni čas mirovanja po doseženi temp. Oboje sem nastavil na 15 min (se mi zdi da sem prebral nekje na forumu).
Kje pa si kupil dodatni števec porabe? In katerega?
Se opravičujem za toliko vprašanj Smile
Tihi način pri meni omeji moč na 57%  (na to je bilo nastavljeno tovarniško) nastavljeno pa imam, da tihi načni deluje, če je zunanja temperatura višja od 3 stopinje. 
Omejitev na 80% je le za ogrevanje. Ne vem ali je to sicer smiselno, ampak s tem sem dosegel, da črpalka več časa deluje in se manjkrat vklopi.  Kljub omejitvi na 80% črpalka z lahkoto in hitro doseže želeno temperaturo (tudi po defrostu).  
Pri pripravi sanitarne vode imam omejeno moč na 60°. To je nastavil že serviser ob montaži. Imam  zunanji 300l bojler in naj bi bilo to zato, ker izmenjevalnik naj ne bi zmogel prenesti vso temperaturo in bi bila razlika dv in pv premajhna. 
Zakasnitev izklopa tč po doseženi temperaturi  imam na 10 minut, minimalni čas mirovanja pa 15 minut.
Števec imam Countis E20 (link).
Z vprašanji pa ni problema, ti vrnem, ko bom imel kakšno Smile .
Hvala za vse informacije Wink
Bi bilo zanimivo slišat od koga, ki res pozna zadeve, kaj je na tem, če tč omejimo na 80%. Tudi mene mika ta nastavitev, da pač ne dela na polno če ni potrebno.
Z veseljem še kaj podebatiram če ti pade na misel. Smile Jaz pa se bom sigurno še česa spomnil Smile
Ce ni potrebno NE dela na polno. Toliko pameti.ima, brez skrbi. S tem ko jo omejis ji samo vzames moznost, da bi delala na polno, ko bi pa mogla. Pustite raje na miru, bo bolje :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
No, saj logično bi bilo, da sama ve koliko moči potrebuje. Smile
Kaj pa kakšno mnenje okoli ogrevanja SV? Je bolj ekonomsko greti vodo enkrat na višjo temperaturo v manjši tarifi el. energije (takrat je pozimi tudi nižja zunanja temperatura) ali večkrat na dan na manjšo temperaturo, ne glede na tarifo ali zunanjo temperaturo?
Odvisno kar ti znese. Pri nas se greje po potrebi, tudi 4x/dan ce je treba. Poskusi obe varianti pa bos videl kaj ti je bolje. Jaz vem da moram zamenjat bojler za kaj boljsega kot imam.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Nam načeloma znese samo z enim gretjem (imamo 300l bojler), včasih pa se čez dan porabi več vode in zvečer ni več tako topla kot bi si kdo želel Smile
Ne znam si predstavljati, kakšna je razlika v smislu porabe če tč ogreje vodo na 48 stopinj ali na recimo 45 stopinj. 
Razlika je tudi v količini vode, katero mora ogreti, če ogreva samo enkrat dnevno ali večkrat.

Nevem zakaj imam občutek, da je pod črto poraba zelo podobna Smile
Če ti znese z 1x gretjem, OK.
Nam nikakor ne. 300L bojler je bil zadosti za 1 dan le, ko sem po dopustu naredil antilegionelo in ga segrel na 66°...
Nam tudi ne s TC. S sonckom gre do dva dni bp (poleti ko celega segreje na 80 stopinj) :-)
(10.11.2020 ob 22:55)Poldee Napisal: Nam tudi ne s TC. S sonckom gre do dva dni bp (poleti ko celega segreje na 80 stopinj) :-)

A to imaš na izhodu iz bojlerja termostatski ventil?
Ker nekako si ne predstavljam, da lahko na pipi dobiš ven 80° vodo, sploh je nevarno za otroke.
Normalno.
Na koliko pa ogrevate vodo s TČ?

Me pa še zanima ali je normalno, da nikjer ne vidim podatkov o temperaturi DV in PV? V nastavitvah mi kaže samo temperaturo TČ (recimo da je to enako kot DV), PV pa ni nikjer, prav tako nimam kazalnikov na samih ceveh.
Orca ima Carelovo krmilje, le to se pa včasih ne razume najbolje z mickinim vmesnikom. Nastavitev na 80% zmogljivosti je tako v vsakem primeru dobra rešitev.
Poleg daljše življenjske dobe , bo še izkoristek nekoliko višji.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi