PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kotel Wvterm LT20 iz leta 2010 mi povzroča sive lase. TDP ne uspe stabilizirati, zato cel čas kurjenja odpira in zapira loputo zraka.
Zanima me, če sploh še kdo spremlja ta forum, da podrobneje opišem težavo. Če je kdo pripravljen deliti izkušnje in znanje se priporočam.
Za začetek generalno očisti kotel. Tu mislim, da razstaviš vse kar se da okoli dovodnih kanalov zraka (primarnega in sekundarnega). 
Pri tem pa preveriš če se motorček in loputa odpirata. Možno, da se je kaj obrabilo v motorčku in zato lopute ne odpira.
Hvala za odziv.
Kotel je redno čiščen in vzdrževan brez nekih resnih težav. Od lanske (štirinajste) sezone vedno težje ulovi nastavljeno TDP. Zakurim vedno brez težav in TDP v par minutah doseže 160°C in je stabilna cca. pol ure. Potem začne TDP naraščati, zato belimo pripre loputo, temperatura pade in loputo spet odpre. Ta cikel se ponavlja ves čas kurjenja na približno 40 sec. TDP niha med 154 in 166°C, loputa zraka pa med 30 in 57. Občasno se pojavi tudi bobnenje.
Menjali smo regulacijo, tipalo dimnih plinov, zamenjali program. Odpravil sem zračnost na osi lopute zraka in zamenjal Belimo motorček. Da čiščenja in tesnenja niti ne omenjam.
Prosim, da na objavo opozorite še ostale uporabnike, ki so se morebiti srečali s takšno težavo.
@Peter.K
Jaz imam iste težave recimo zadnje leto. Jaz sem sicer prej kuril večino hrastova drva, sedaj pa imam bukova in sem težavo pripisoval menjavi drv.
Pri meni je sicer to nihanje temperature dimnih plinov še večje. Gre tudi čez 170.
Kar se mojega znanja regulacije tiče, bi rekel, da enostavno prehitro odreagira. Tako skozi odpira in zapira loputo. 

Ste vi mogoče uspeli kaj rešiti s tem?
Zdravo
je kdo pri teh kotlih etstiral temperaturo povratka in izkoristek? osebno sem dal povratek na 70 (niha +-2 ker sem hitrost popravljanaj nekoliko povečal, da ob dvigu temperature na 85 seltron ne rukne v kotel hladne vode iz dna zalogovnika) in se mi zdi da pokurim bistveno manj drv saj je izhod vode v kotlu nekje med 75 in 80 večinoma časa in se kotel zelo hitro sehreje na 85+ zgoraj in cca 80 spodaj .
hitrost pumpe imam na 2, tako da je razlika temperature povratka in izhoda kotel med 8-10 stopinj.
vaše izkušnje če je kdo štelal te parametre ?

(5.12.2013 ob 19:11)dolsina Napisal: Lestos smo tudi pri nas zagnali wv term LT20 in 1500l zalogovnik. Tudi mene malo moti nizka T kotla, ki se giblje med 60-70°C, temp povratka je nastavljena na 55°C. Bojim se da bi se s povečanjem T povratka na recimo 60°C
povečala poraba drv in čas polnjenja zalogovnika bi bil večji?
Moti me tudi dokaj glasno obratovanje namreč kotel se v večernih urah kar lepo sliši v bližnjih prostorih. Danes sem z neko cunjo za par sekund zamašil regulator vleka dimnika in se mi zdi da je zadeva delovala bistveno bolj potiho.
Bom za probo odstranil regulator in luknjo popolnoma zaprl in opazoval glasnost.
Je pa že velikost motorja ventilatorja neprimerno večja kot pri recimo Sigmi,Viessmanu...
Ali je dejansko potreben tako velik motor oz tako močan motor(podatkov ne razberem, ker se nahajajo na težko dostopnem delu).
Kar se tiče samega izkoristka nimam pripomb saj je količina pepela zanemarljiva.
Vezava je wv termova iz prospekta, polnjenje zalogovnika pa z dvema 3-potnima mešalnima ventiloma ter dvema pogonoma.(cu fi 28mm).

s povečevanjem povratka ( do neke mere) se poraba drv zniža, meni se je iz 63 na 70 stopinj za sigurno 1/3, ko izhodna voda T2 preseže 80 stopinj pa začne efektivnost padat
1 ... 13 14 15 16 17 Pojdi na stran 
Iskanje po temi