Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Ko smo že pri dimnikih koliko pomaga če zadnje 3m, ki so na neizolirani podstrehi in nad streho, izoliraš recimo s 5cm stirodura. Zamenjali bomo kapo in ker je dimnik še surov šidel, bi naj obenem zunanji del polepšali. Ne moremo ga pa obzidati, ker ni naslona.
Objave: 450
Teme: 2
Ocena:
0
Aleks se strinajm s teboj vendar...malo v razmislek še ostalim...
Koliko časa pa moraš gret šidl ali pa star neizoliran dimnik, da se segreje celoten nad točko kondenzacije pri tako nizki TDP? Sploh pri nizkocenovnih kotlih, ki ne preprečijo ohlajanje dimnika z zaprtjem loput za zrak...
In koliko časa rabi da se posuši vsa tista vlaga?
Pa če to umestiš v 5 urni interval gorenja. Pa če upoštevamo še dejstvo, da stalno (dolgotrajno) navlaževanje in sušenje neugodno vpliva na trajnost.
Pa da se včasih najde še kakšen bolj vlažen konc drv, ki ravno tako roma v peč.
Po mojih izkušnjah se za klasičen star dimnik najbolj obnese TDP 180°C za šidla pa cca 170°C, odvisno kako dobro je kotel sposoben držat nastavljeno vrednost.
Trotl ziher varianta)je v prejšnjem postu.
Tone, ti ga kar izoliraj le kameno volno uporabi.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
za gretje, od oka bi rekel - 2,5 ali 3 ure? s tem da se spodnji del dimnika hladi počasneje ker je v ogretem delu hiše, in če v hladnem obdobju delaš dvoje kurjenj dnevno, zjutraj in zvečer? lopute za zrak imajo tudi najcenejši vplinjaki, vsaj moj jo ima, gravitacijsko. ta sicer ni čisto 100% diht, a bolje kot nič. mislim celo da jo morajo imeti kotli s potisnim ventilatorjem po sist en 303-5, preprečujejo povratni udar plamena v ventilator. mislim no, da kake posebne panike ne bo. se pa strinjam, da je bolje pustit malo višjo TDP. jaz pri peletniku na vikendu, kjer imam podobno situacijo kot jo je opisal hanzi, puščam še malo več, okrog 200 do 210°C. sicer tam ni toliko nevarnosti zaradi vlažnega kuriva, ampak pač vlaga je itak produkt izgorevanja in bi ravno tako lahko začelo močit. torej sem pogoltnil tistih 15 vreč več na kurilno sezono, dimnik je pa stalno suh. pri polenih zna bit ta finančna razlika neznatna, in s tem še bolj v prid malo višji TDP. sploh pri drveh iz lastne hoste.
Objave: 405
Teme: 6
Ocena:
0
Lestos smo tudi pri nas zagnali wv term LT20 in 1500l zalogovnik. Tudi mene malo moti nizka T kotla, ki se giblje med 60-70°C, temp povratka je nastavljena na 55°C. Bojim se da bi se s povečanjem T povratka na recimo 60°C
povečala poraba drv in čas polnjenja zalogovnika bi bil večji?
Moti me tudi dokaj glasno obratovanje namreč kotel se v večernih urah kar lepo sliši v bližnjih prostorih. Danes sem z neko cunjo za par sekund zamašil regulator vleka dimnika in se mi zdi da je zadeva delovala bistveno bolj potiho.
Bom za probo odstranil regulator in luknjo popolnoma zaprl in opazoval glasnost.
Je pa že velikost motorja ventilatorja neprimerno večja kot pri recimo Sigmi,Viessmanu...
Ali je dejansko potreben tako velik motor oz tako močan motor(podatkov ne razberem, ker se nahajajo na težko dostopnem delu).
Kar se tiče samega izkoristka nimam pripomb saj je količina pepela zanemarljiva.
Vezava je wv termova iz prospekta, polnjenje zalogovnika pa z dvema 3-potnima mešalnima ventiloma ter dvema pogonoma.(cu fi 28mm).
Objave: 793
Teme: 2
Ocena:
0
Brez problema lahko dvigneš povratek na 60°C, razlika v porabi bo zanemarljiva.
Pa hitrost obtočne črpalke lahko tudi zmanjšaš, bo tako še višja temperatura v peči.
Jaz imam na TR povratek na 60°C, in črpalko na najnižji hitrosti. Temperatura v kotlu je med 75 in 78°C. Gori pa ene 5-7 ur... odvisno kakšna so drva.
Objave: 122
Teme: 5
Ocena:
0
Hanzi, sam imam prav tako situacijo, opečni dimnik pred 30 leti povrtan in vstavljena šidl tuljava fi150. Pri začetku kurjenja kar debele kaplje padajo(takrat so DP še nizki). Kasneje neha, lahko pa preverim po koliko časa oz. pri katerih TDP. Kurim 1x dnevno, po cca 3-4h.
Je bilo tudi mene panika, sploh za to ker šidla ne moreš povrtati in vstaviti inox(oz. baje ga moraš na vsaki mufni s strani prevrtati da se zdrobi).
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Glede kondenziranja, saj poznate uno foro, da pogledaš koliko daleč od izhoda dimnika se začne para kondenzirati in nastane bel dim.
Objave: 405
Teme: 6
Ocena:
0
Črpalka začne delovati glede na T kotla pri 55°C.Trenutno imam črpalko na I stopnji. Če bom dvignil T povratka bom imel višjo T kotla(cca 75°C) s tem pa manjši oz slabši prenos toplote na kotel, s tem se mi bo podaljšal čas segrevanja zalogovnika. To je moja teorija. Ali lahko sam spremenim T povratka.
Kaj menite glede odstranitve regulatorja vleka.
Objave: 370
Teme: 9
Ocena:
1
Osebno se mi zdi, da je 55c pri kateri zacne delovati črpalka nizko. Jaz bi nastavil na 65c. Crpalka na nizji stopnji samo podaljsuje cas gorenja. Se mi zdi da tudi zmanjsas moc kotla. Ce dvignes povratek se bo tudi T kotla dvignila in si lahko privoščiš, da je crpalka na visjih pretokih.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Kako daleč stran od dimnika naj bi se vidila para?
Sem rekel da bom šel enkrat na vrh dimnika zmeriti TDP.
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Jaz sem meril temp. na vrhu dimnika in je bila 100°C iz peči pa 230°C, dimnik visok 7,5m. Zanima pa me kateri zrak bi moral dodati da nebi imel sajastih vratic. Primarni ali sekundarni. Peč je na podpih. Suha drva.
Objave: 115
Teme: 0
Ocena:
0
Regulator vleka kar obdrži,ker zelo pomaga pri enakomernem gorenju kotla,sploh kadar zunaj piha.Je pa res da ima wv term glasen ventilator,kadar dela s polno močjo.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Hvala za tele pol metra.
Sem včeraj zakuril Attack, pa sem imel po eni uri slabih 70C na vrhu dimnika(sosednja tema TDP 70 na vrhu dimnika). Kondenz se je pojavil takoj na izhodu, nad dimnikom imam ogromno kapo, od nje kapljalo.