![]() |
|
Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT (/showthread.php?tid=55730) |
Uplinjevalni kotel na polena WV Term LT - Maher - 2.2.2011 Sicer je bilo že veliko napisanega o tem kotlu, pa vendar bi lahko še kaj dodali. Zanima me, kakšna je razlika med tema dvema modeloma (oba LT 20)? Zakaj je dražji npr. kot Sigma? Ali so res slabo varjeni? ... Re: WV Term LT 20 - gape - 2.2.2011 Glej, če resno misliš o novem kotlu, si prečekiraj še forum ingenium-prometej. Sicer pa se mi zdi, da se v dveh stvareh LT resno razlikuje od sigme in je bližje kotlom z LS, kot katerim drugim. Eno je izgorevalna komora, ki je okrogla vrtinčasta, na las podobna KWB-Frohlingovi. Ta komora pa je znana kot zelo dobra, saj se plini v njen zaradi vrtinčenja zelo dolgo zadržijo in tudi ustrezno izgorijo, Masa te komore je če jo ocenim čez prst, kakšnih 50-70kg, medtem ko v sigmi, po slikah sodeč je vse skupaj sestavljeno iz treh kosov, ki skupaj verjetno ne presežejo 30kg. Vem, ker sem nekaj časa imel zelo podoben kotel. Druga stvar pa je regulacija. Vsaka resna regulacija danes, MORA vsebovati temperaturo dimnih plinov, in kolikor vem prav tega sigma nima, medtem ko ima LT, po vsem kar sem do danes prebral in videl, zelo dobro urejeno regulacijo, od polne moči, do preklopa v delno moč kotla, v kombinaciji temperature dimnih plinov in temperature kotla, kar sigma nebo imela serijsko nikoli. Pa še ena drobna stvar, LT je že skozi na spisku za subvencije, medtem ko sigme letos ni, ali nekdo tu piše da nekaj "rihtajo". Go figure.. Če greš na stran CHT, pa pogledaš "Technische Daten SIGMA", gladko piše Wirkungsgrad 89%, kar je odlično, ampak za subvencije je pogoj jasen. Re: WV Term LT 20 - telmos - 2.2.2011 Če hočeš o Funke Sigma kotlu pisati, ga moraš poznati Danes smo instalirali enega sigma +30 izmed mnogih. Šamot v izgorevalni komori je težak cca 80 kg ali pa še kaj več. Smo ga vzeli ven zaradi lažjega prekladanja, ker to je zelo težak kotel. Ima temperaturno tipalo na dimniku, pa tudi nova avtomatika ni tako slaba. Tako, da.......... :wink: Po mojem mnenju sploh ni slab oziroma odličen za svojo ceno. Glede dima pa samo toliko. Pri večini kotlov na trda goriva velja, da se nalagalna vrata najprej malček odprejo, počakamo par sekund in šele nato do konca. Pri polnem kurišču pa ne razumem, zakaj bi kurišče odpirali hock: Odpreš ga zjutraj, naložiš do vrha in do večera ne "pipaš"
Re: WV Term LT 20 - gape - 2.2.2011 No, da ima pa tistih 6 kosov keramike 80 kg, pa ni pogojev. Nova avtomatika ni tako slaba in ima temperaturno tipalo? Upam da tipalo služi še čemu drugemu razen prikazu? Če, potem je nekaj napredka. Tudi po mojem oceni je cena okrog 1300€ za 20kW, ustrezna. Se pa tista odprtina za odsesavanje dimnih plinov verjetno včasih malo zapeče s katranom in jo je včasih malček problem odpreti, je treba malce bolj pahniti gumb. Pomoje je sploh neustrezno primerjat LT in sigmo, ker sta iz različnih segmentov. Re: WV Term LT 20 - taubi - 2.2.2011 Gape, katero odprtino za odsesavanje dimnih plinov misliš? Ali govoriš o Sigmi? Na Igeniumu resda najdeš veliko dobrih informacij, pa prav toliko dezinformacij in hvalospevnic, predvsem na račun kotlov z LS. Tipičen primer so vsi prispevki kako se v kotlih z LS lahko kuri vse živo pa ni nobenega katrana. Pa se je na tej strani lepo doreklo, da se kataran (in to ne v malih količinah) nabira tudi v kotlih z LS. Mislim da je za bodoče kupce kotlov brez LS ta stran primernejša, ker za Igenium moraš imeti 'prvo ligo'! Lp, Taubi Re: WV Term LT 20 - gape - 2.2.2011 Glej Taubi, človek išče informacije. Sem napisal kar se mi zdi prav in kar vem o razlikah med LT-jem in Sigmo, upam da bo Maher šel na pot in si ogledal kakšnega LT-ja in sigmo v obratovanju, pa kaj prebral pa se bo odločil. Poudaril sem dve stvari, za katere vem. To je razlika v komorah in razlika v regulaciji. Mislim, da si tudi ti nekja zapisal koliko časa ti vzame začetek kurjenja pa ustvarjanje žerjavice, cca 20 minut, drugi uporabnik Lt-ja je pa napisal da mu to vzame 10 minut. To je zelo dragocen podatek. Trdim le to, da Sigma in LT nista v istem rangu kotlov. Zato tudi razlika v ceni. o.k., še katran pod oblogami. Sem ga prvič si ogledal po 1745 urah obratovanja mojega kotla. Številka obr.ur je točna, ker si beležim zadeve. Pa sem s "špohtelčkom" podrgnil tiste mehurčke ki so nastali, ampak dejstvo je da do neke mere se nabira, potem pa se ta količina le obnavlja, odgori in nastane nova.. Nič pa ne teče navzdol, kar se je dogajalo pri mojem starem kotlu. Re: WV Term LT 20 - telmos - 3.2.2011 Katran v nakladalni komori nima nikakršne zveze z lambdo sondo. Ima pa zvezo s temperaturo komore, vode, kovinskimi oziroma šamotnimi oblogami v nakladalni komori....... Lambda sonda pa ima vpliv v izgorevalni komori, kjer pa katrana pri nobenem uplinjevalnem kotlu ne sme biti, če je pravilno nastavljen Re: WV Term LT 20 - lencek - 4.2.2011 Telmos, glede na to da si strokovnjak za kotle, katerega od naštetih predlagaš (pogoj je subvencija in ne pretirana cena): - WVterm LT20 - CHT Sigma 20 - Orlan 20 - CTC 20 (isti orlan) - Atmos DC22 (GSE) Gledam še BUDERUS LOGANO S151 vendar ga slovenski uvoznik Kovintrade nima v ponudbi <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.buderus.de/Bilddatenbank/Heizkessel/Festbrennstoffkessel/Logano_S151-2325753.html">http://www.buderus.de/Bilddatenbank/Hei ... 25753.html</a><!-- m --> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lovecnacene.si/kotli-uplinjevalni-kotel-na-polena-buderus-logano-s151-12kw-25kwlogano-s121/m/868960/">http://www.lovecnacene.si/kotli-uplinje ... /m/868960/</a><!-- m --> Re: WV Term LT 20 - okram - 4.2.2011 lencek Napisal:Telmos, glede na to da si strokovnjak za kotle, katerega od naštetih predlagaš (pogoj je subvencija in ne pretirana cena): Glede na to da je WVterm LT20 3400€ samo peč, mislim da je spodnja ponudba kompleta ugodna za razmislit <!-- m --><a class="postlink" href="http://ss1.spletnik.si/4_4/000/000/1e5/4b3/firestar_15-40_standard_v101018.pdf">http://ss1.spletnik.si/4_4/000/000/1e5/ ... 101018.pdf</a><!-- m --> Lp, Marko Re: WV Term LT 20 - joža - 4.2.2011 saj pri herzu v ceni tudi ni vključen DDV, prevoz, zagon, regulator vleka,... Če to vse pogledam, pa tudi ni več tako zelo ugodno. Re: WV Term LT 20 - joža - 4.2.2011 :oops: Re: WV Term LT 20 - lencek - 4.2.2011 Kotel LT je polna cena 2830€ brez DDV, hranilnik AT 1500l 1248€ brez DDV, na oba dobim kar nekaj popusta, tako da z 8,5% davkom pride cca 2000€ ceneje od HERZa firestar 20 brez davka. Re: WV Term LT 20 - gape - 4.2.2011 Se pravi da dobiš na LT in hranilnik 10% popust? Re: WV Term LT 20 - taubi - 4.2.2011 gape Napisal:Glej Taubi, človek išče informacije. Sem napisal kar se mi zdi prav in kar vem o razlikah med LT-jem in Sigmo, upam da bo Maher šel na pot in si ogledal kakšnega LT-ja in sigmo v obratovanju, pa kaj prebral pa se bo odločil. Poudaril sem dve stvari, za katere vem. To je razlika v komorah in razlika v regulaciji. Mislim, da si tudi ti nekja zapisal koliko časa ti vzame začetek kurjenja pa ustvarjanje žerjavice, cca 20 minut, drugi uporabnik Lt-ja je pa napisal da mu to vzame 10 minut. To je zelo dragocen podatek. Gape, brez zamere. Z ničemer ne trdim da sta LT in Sigma v istem rangu. Sigma tipala dimnih plinov nima, vsaj moja, ki je lanski letnik ne. jaz sem ga vgradil naknadno. Ali so ga kotlu dodali letos ne vem (niti ni omenjeno v prospektu). Mogoče se je Telmos zmotil. Sigma nima niti odprtine za odsesavanje dimnih plinov! Tudi regulacija primarnega in sekundarnega zraka je ročna. Lahko pa iz prakse povem, da ju imam nastavljena zadnji mesec brez spreminjanja 80/20 in kotel deluje brezhibno. Katrana v nalagalnem prostoru je minimalno, zgorevalna komora je popolnoma bela, ravno tako izmenjevalec in turbulatorji. Ker pa kurim samo enkrat dnevno pozno popoldan in imam čas, upoštevam navodila kotla (in zudi Telmosa) da je bolje kotel najprej primerno ogreti in potem napolniti do vrha. To pa vzame nekje 30 min. da prvo naložena drobna polena pogorijo in se ustvari dobra žerjavica. V kolikor bi jaz zjutraj moral zakuriti, bi verjetno tudi vse opravil v 10. minutah. Glede na mojo investicijo mi kotel služi več kot odlično. Nič nimam proti drugim kotlom, bilo da so dražji ali cenejši. V končni fazi se mora vsak sam odločiti kakšen kotel potrebuje za svoje toplotne potrebe. Nihče pa recimo ni omenil da LT regulira preko tipala dimnih plinov!? samo primarni zrak, sekundarni pa je še vedno ročni. Lp, Taubi Re: WV Term LT 20 - telmos - 4.2.2011 Sigma + z novim regulatorjem ecoMAX 200 W ima tipalo dimnih plinov in pid regulacijo obratov ventilatorja, Nastavi se jo lahko v odvisnosti od dosežene temperature kotla ali pa dimnih plinov. Sam bi se vedno odločil za Sigmo, čeprav sem instaliral kar nekaj Atmosov, Viessmanov, pa Orlanov, Unicalov in pa tudi 2 WVterma LT. Zakaj? Zato, ker mi nudi glede na ceno največje kurišče, neproblematično uporabo in pa,če pogledamo izdelavo samo, tudi dolgo življensko dobo. |