Objave: 43
Teme: 3
Ocena:
0
Sem tik pred podpisom pogodbe za nakup zemljisca. Ker se na zemljiscu ne vidijo vsi mejni kamni, me zanima ali je prodajalec dolzan pred tem poklicati geodeta oz. na kak nacin mi lahko relevantno pokaze potek meje?
Prosim za nasvete...
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Dolžan ni, je pa s tvoje strani čudno, da praktično ne veš, kaj kupuješ. V takih primerih se prodajalcu reče, da če bodo meje urejene, boš kupil, in potem prodajalec sešteje, da bi bilo smiselno urediti meje ali pa vsaj na novo zabiti mejnike.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Moznosti je vec.
Sprehod z mejasi...najem geodeta...vpogled na portal Prostor (okvirno)....sprehod z GPSom. Odvisno od velikosti parcele, terena, mejasev...
Ali je lastnik dolzan to pokazati (placati?) ti ne znam povedati.
Zagotovo pa je geodet najbolj (edino) merodajen.
Slej ko prej bo najbrz v tvojem interesu, da bo meja jasno dolocena...ne vem pa, ali je v interesu prodajalca? Zato me cudi, da kupujes nekaj, kar ni jasno doloceno...
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
prodajalec je zajebal, ker ni pred tem, ko ste šli pogledat parcelo postavil kamne tam kjer manjkajo. Ti bi veselo kupil parcelo in se začel borit s sosedi.
Objave: 88
Teme: 18
Ocena:
0
Morda lahko tukaj pogledaš kje so meje
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iobcina.si/iobcina2/">http://www.iobcina.si/iobcina2/</a><!-- m -->
Objave: 156
Teme: 36
Ocena:
0
Že na začetku se spravljaš v situacijo, ki se nadaljuje tako:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=56075">viewtopic.php?f=1&t=56075</a><!-- l -->
Objave: 233
Teme: 8
Ocena:
0
Ker ni bilo mejnikov sem pred nakupom predlagal, da uredimo meje. Narocili smo uradni postopek mej pri geodetu, stroske pa smo delili.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Če te pa zanima samo kje so mejniki brez da imaš uradno potrjeno
V ta namen zadošča, da so prisotni vsi mejaši in sporazumno vkopljete mejne kamne.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Imam eno podobno vprašanje ki se deloma navezuje na to temo. Recimo v zemljiškem katastru imaš parcelo vpisano v velikosti 762 m2, v naravi pa nimaš menjih znamenj-mejnikov. Vprašnje: Ali ti mora geodet v postopku odmere zagotoviti teh 762 m2 ne glede na to, kako ostali mejaši na terenu kažejo, kje po njihovem naj bi šla meja.
Ali je na kakršen koli možen način teh 762 m2 zmanjašati zaradi nove izmere?
Objave: 12046
Teme: 16
Ocena:
27
Itak da ne

Večina parcel "izgubi" m2 ko se uradno pravilno vriše...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
Yeager,
ne, ni nujno, da se po izmeri kvadratura parcele ohrani.
Pravzaprav je ohranitev površine, razen če ima parcela status urejene parcele (torej takšne, ki ji je bila površina določena nekje v zadnjih desetih letih), prej izjema kot pravilo.
Pa še pri urejenih parcelah se včasih zgodi, da je uraden podatek o površini parcele lahko napačen.
Podatek o kvadraturi je za geodeta manj pomemben od danih oz. od izračunanih koordinat mejnih točk in od stanja na terenu.
Kvadratura parcele je bolj kontrolni podatek, praviloma pa se pri urejanju meje ne izhaja iz njega.
Geodet mora mejo vzpostaviti po mirni posesti, ob ustreznem upoštevanju natančnosti katastra ter arhivskih podatkov. Pravilna interpretacija teh podatkov je bistvena.
In v primeru nejasnosti mora strankam pojasniti, kaj se dogaja in zakaj. Ter seveda v primeru sporov skušati doseči za mejaše sprejemljivo rešitev.
In ker je natančnost katastra na različnih območjih različna, so razlike različne.
Kjer so bile novejše meritve, praviloma bolj v urbanih okoljih, so dopustne spremembe kvadrature, kot posledica bolj natančnih katastrskih podatkov, veliko manjše, nekje na podeželju, sploh če je minilo od zadnje izmere veliko časa, pa veliko več.
Problem pa seveda nastane, ker ljudem pa je podatek o kvadraturi zelo pomemben. Seveda, saj so ceno plačali po velikosti zemljišča. Ali pa plačujejo razne davke, prispevke glede na kvadraturo.