PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Članek o porabi hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ok drugače, kaj je teh 150kwh?

Vse skupaj, kar je pridelala od tega je hiša porabila 100 in sama TC za defroste 50? Tako sem jaz tebe razumela.
(3.12.2020 ob 18:34)JaBK Napisal: Ok drugače, kaj je teh 150kwh?

Vse skupaj, kar je pridelala od tega je hiša porabila 100 in sama TC za defroste 50? Tako sem jaz tebe razumela.

Fora je v tem, da toplotna črpalka toploto za defrost pridobi iz ogrevalne vode v hiši, ampak ta ogrevalna voda je pred tem že šla čez kalorimeter in ta jo je že štel kot uporabno toploto dovedeno v hišo. Za realen izračun sCoP moramo to toploto odšteti, ker ni uporabljena za ogrevanje hiše, ampak za delovanje TČ.

(1.12.2020 ob 08:51)sassapo Napisal: Ni malo primerov ko števec za TČ pri povprečni dnevni temp. 10°C pokaže npr. 15kw/h dnevne porabe, pri 0°C pa že kar krepko preko 30, pa tudi 50 sem že videl.

Pa saj to je normalno, pri zunanji temperaturi 0°C bodo toplotne izgube hiše z notranjo temperaturo 20°C ravno dvakrat večje kot pri zunanji temperaturi 10°C. Če upoštevamo še notranje in sončne dobitke ter padec CoP zaradi nižje temperature vira, pa lahko že brez defrostov pridelamo razliko 15kWh / 50kWh. Ne vem zakaj bi bile te številke šokantne, te številke so povsem pričakovane in sploh niso tako grozne. Koliko lahko TČ zemlja-voda to sploh še izboljša? Pod 30kWh pri 0°C v tem scenariju ne more iti. In še ta izboljšava ni zastonj, ampak na račun slabšega CoP poleti.

TČ zemlja-voda se samo s temi številkami ne da prodati, zato je brez veze se toliko osredotočati na to. Bolj so pomembni drugi aspekti: brez zunanjega hrupa, brez grde in ukradljive zunanje škatle, manjša možnost napake zaradi monoblok izvedbe, manjša možnost napake zaradi manj ekstremnih pogojev delovanja, daljša življenska doba, manjša obremenitev za omrežje v konicah, možnost koriščenja zemeljskega kolektorja za druge funkcije (predgretje zraka pred rekuperatorjem, pasivno hlajenje poleti, taljenje snega na dvorišču),... razlogov za izbiro TČ zemlja-voda je ogromno, boljši izkoristek je med njimi še najmanj pomemben.

(2.12.2020 ob 11:13)csamo001 Napisal:
(1.12.2020 ob 08:51)sassapo Napisal: V Rimskih Toplicah je izvir 30°C... 

Jebemtiš, to lahko potem direkt v talno spelješ.  Big Grin

Še mešalni ventil rabiš, da ne bo pretoplo v bajti. Big Grin
(3.12.2020 ob 20:06)BojanF Napisal:
(3.12.2020 ob 18:34)JaBK Napisal: Ok drugače, kaj je teh 150kwh?

Fora je v tem, da toplotna črpalka toploto za defrost pridobi iz ogrevalne vode v hiši, ampak ta ogrevalna voda je pred tem že šla čez kalorimeter in ta jo je že štel kot uporabno toploto dovedeno v hišo. Za realen izračun sCoP moramo to toploto odšteti, ker ni uporabljena za ogrevanje hiše, ampak za delovanje TČ.

radi reda, meni je popolnoma vseeno kakega imam, ker defrosta skoraj v 100% z grelci  Tongue
no, saj potem čisto prav razumem... po premisleku, COP najbrž res pomeni razmerje med tem koliko hiša rabi in koliko je šlo elektrike za to. dasiravno je lahko TČ proizvedla bistveno več. samo tako nerodno se uporablja izraz učinkovitost TČ, kjer pa bi vseeno potem mogli upoštevati tudi energijo za defroste. konec koncev, če gledamo zgolj iz stališča naprave, je pravilno razmerje med tem koliko je proizvedla (ne glede na to, kam je dala) in koliko je za to porabila.
Glej... V tem primeru govorimo samo o toplotni energiji. Električna energija je izven tega konteksta.
Kalorimetru je tudi popolnoma vseeno koliko elektrike je TČ porabila, on šteje samo pridelano in dejansko pridelano toplotno energijo.
Če poenostavimo: Butast kalorimeter bo seštel vso toplotno energijo ki je šla skozi njega. Ne bo pa znal odšteti energije, ki je šla nazaj iz hiše v samo TČ z namenom defrostov.
Pameten kalorimeter pa zna energijo seštevat in odštevat. Pomeni, da bo pri vsakem defrostu odštel toplotno energijo katero porabi TČ za lastno delovanje.
Električni števec ima lažje delo, saj energija potuje zgolj v eno smer in vedno samo sešteva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
buha... elektroštevec mora tudi razlikovati med jalovo in dejansko energijo. V mojem primeru bi se mi bolj poznalo najbrž, če elektroštevec ne bi znal, kot če kalorimeter ne bi znal...
Ni zanemarljiva razlika.
Števci za gospodinjstva merijo samo delovno energijo. Jalova energija se zaračunava samo velikim porabnikom. Števca za jalovo energijo nima vgrajeno nobeno gospodinjstvo. Jalova energija pa nastane še le, ob uporabi induktivnih porabnikov.
Govora je o certificiranih elektro števcih, tistii čunga lunga pa znajo tud kakšne butaste cifre prikazovat.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
So te strani, kamor vpišeš podatke o hiši, kaj točne ali vse bolj na ho-ruk?
https://pozitivnaenergija.si/

Koliko odda dobrih 4000 L kurilnega olja?

Ker tole tu je malo mimo...

Priložene datoteke Predogledne slike

4m3 olja je 40mWh. 
Ni mi pa jasno kaj je v teh 6 jurjih elektrike vključeno.
Sonce naj sveti vsak dan!
Aha, tnx.

Mišljeno je verjetno kurilno olje, ker sem to označil 4000 L. Mogoče je k strošku prišteta še elektrika za hišo? Elektrika za SV verjetno je.
Ok, to je torej 500 evrov mesecno samo za energijo v hiši(olje + elektrika).;
Pri treh stanovalcih. 
Počasi bom začel kimat ljudem, ki govorijo da nekateri živijo v prevelikih hisah. 
V tej hiši vidim da trije na 200+m2.
Sonce naj sveti vsak dan!
Pravzaprav je hiša (bivša kmetija) 260 m2, spodnji del iz leta 64 in zgornji leta 78, postavitev pa zgoraj in spodaj enaka, 7 sob + 2 kuhinji... ko smo kurili na olje, ni bilo 4000 L dovolj, zadnjih 10+ let smo kurili na drva (svoja) in se tudi ni gledalo, koliko se pokuri. 
Letos bo TČ porabila (s SV) pod 10 MWH brez šparanja. 
Aja, 3 ljudje....bilo nas je sicer 6 nekoč.
1 2 3 4
Iskanje po temi