(3.12.2020 ob 18:34)JaBK Napisal: Ok drugače, kaj je teh 150kwh?
Vse skupaj, kar je pridelala od tega je hiša porabila 100 in sama TC za defroste 50? Tako sem jaz tebe razumela.
Fora je v tem, da toplotna črpalka toploto za defrost pridobi iz ogrevalne vode v hiši, ampak ta ogrevalna voda je pred tem že šla čez kalorimeter in ta jo je že štel kot uporabno toploto dovedeno v hišo. Za realen izračun sCoP moramo to toploto odšteti, ker ni uporabljena za ogrevanje hiše, ampak za delovanje TČ.
(1.12.2020 ob 08:51)sassapo Napisal: Ni malo primerov ko števec za TČ pri povprečni dnevni temp. 10°C pokaže npr. 15kw/h dnevne porabe, pri 0°C pa že kar krepko preko 30, pa tudi 50 sem že videl.
Pa saj to je normalno, pri zunanji temperaturi 0°C bodo toplotne izgube hiše z notranjo temperaturo 20°C ravno dvakrat večje kot pri zunanji temperaturi 10°C. Če upoštevamo še notranje in sončne dobitke ter padec CoP zaradi nižje temperature vira, pa lahko že brez defrostov pridelamo razliko 15kWh / 50kWh. Ne vem zakaj bi bile te številke šokantne, te številke so povsem pričakovane in sploh niso tako grozne. Koliko lahko TČ zemlja-voda to sploh še izboljša? Pod 30kWh pri 0°C v tem scenariju ne more iti. In še ta izboljšava ni zastonj, ampak na račun slabšega CoP poleti.
TČ zemlja-voda se samo s temi številkami ne da prodati, zato je brez veze se toliko osredotočati na to. Bolj so pomembni drugi aspekti: brez zunanjega hrupa, brez grde in ukradljive zunanje škatle, manjša možnost napake zaradi monoblok izvedbe, manjša možnost napake zaradi manj ekstremnih pogojev delovanja, daljša življenska doba, manjša obremenitev za omrežje v konicah, možnost koriščenja zemeljskega kolektorja za druge funkcije (predgretje zraka pred rekuperatorjem, pasivno hlajenje poleti, taljenje snega na dvorišču),... razlogov za izbiro TČ zemlja-voda je ogromno, boljši izkoristek je med njimi še najmanj pomemben.
(2.12.2020 ob 11:13)csamo001 Napisal: (1.12.2020 ob 08:51)sassapo Napisal: V Rimskih Toplicah je izvir 30°C...
Jebemtiš, to lahko potem direkt v talno spelješ. 
Še mešalni ventil rabiš, da ne bo pretoplo v bajti.