PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pa- saj je vseeno, kako ima kdo rešeno regulacijo. Oglasil sem se zgolj zaradi tega, ker  se mi (pre)dolgo delovanje TČ ne zdi OK. Kot je videti, lahko z nekimi nastavitvami vplivate na to, koliko časa  bo delovala TČ. Moje mnenje je bilo neomenjeno zgolj temu, da ob tem premislite na vse možne variante.
(9.11.2020 ob 18:26)csamo001 Napisal: Vprašanje je samo kako bo več vklopov na dolgi rok vplivalo na življenjsko dobo. Ampak to smo nazadnja s sassapotom debatirali, da so za življenjsko dobo kompresorja bolj pomembne delovne ure kot pa število vklopov. Ampak potem si spet pri tem, da bi z manj taktiranja verjetno odkljukal manj delovnih ur. Cikel delovanja med izklopi bi bil sicer daljši, a daljše bi bilo tudi mirovanje. Pa morda COP višji. Ja, saj vem, gre za cente. Bolj pomembna je meni sicer življenjska doba.

A tvoja Fuđicka ima možnost nastavitve minimalnega časa mirovanja med ogrevalnimi cikli? Morda sem te to že spraševal, pa se zdaj ne spomnim...

Ima. Trenutno je cas mirovanja kompresorja 10 minut (privzeto je 8, ce se prav spomnim). Glede mirovanja, delovnih ur in ostalo pa je vec ali manj ugibanje. St. vklopov verjamem da je bolj pomembno pri on/off, ker tam starta na muc. Inverterji imajo kao soft start, bi rekel, da je manj stresen kot pri 'ta pravih'. Skratka, jaz te nase s tega stalisca nic kaj dosti ne sparam, zdaj tud sami lahko 'live' spremljate kako 'zaga'. Bomo vidl do kdaj bo slo...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
(9.11.2020 ob 20:01)some1 Napisal:
(9.11.2020 ob 19:17)sassapo Napisal:
(9.11.2020 ob 18:26)csamo001 Napisal: Vprašanje je samo kako bo več vklopov na dolgi rok vplivalo na življenjsko dobo. Ampak to smo nazadnja s sassapotom debatirali, da so za življenjsko dobo kompresorja bolj pomembne delovne ure kot pa število vklopov. Ampak potem si spet pri tem, da bi z manj taktiranja verjetno odkljukal manj delovnih ur. Cikel delovanja med izklopi bi bil sicer daljši, a daljše bi bilo tudi mirovanje. Pa morda COP višji. Ja, saj vem, gre za cente. Bolj pomembna je meni sicer življenjska doba.

A tvoja Fuđicka ima možnost nastavitve minimalnega časa mirovanja med ogrevalnimi cikli? Morda sem te to že spraševal, pa se zdaj ne spomnim...

Kot že 100x, pa dajmo še enkrat Smile

Če je vse ok. narejeno in dimenzionirano, je kompresor res tista zadnja stvar, ki bo crkla. Navadno crkne vse ostalo prej. Enako bo na avtu vse prej crklo kot sam motor.
V svoji karieri, pa še tudi nisem videl, da bi (sicer je to težko ugotovit) kompresor šel zaradi števila vklopov? Sem prepričan, da je več izplačanih sedmic, kot zaradi vklopov crknjenih kompresorjev.
V večini "zaribajo" zaradi obrabe, katere pa zopet v večini povzročijo kontaminirane plinske poti, za kar pa je v 90% kriva ne dovolj pedantna montaža.
Seveda se zgodi da odleti zaradi tovarniške napake, ampak to je vedno zelo hitro, največkrat kmalu po zagonu, skoraj vedno pa v garancijski dobi.

Hvala za razlago sassapo. So me danes s temi vklopi  prestrašili, da sem dvignil krivuljo toliko, da se kompresor ni več ugašal. Problem je bil predvsem čez dan ( višje temperature ter zaenkrat še neogrevana mansarda ). Sem mislil,  da bom prišel do veselega decembra brez ogrevanja pa je tale megla pokvarila zadevo Smile

Ma ni fora, da te je kdo hotel prestrašit. Tudi ne, da bi ti zdaj zaradi večih vklopov toplotna crknila (iz danes na jutri). Mogoče smo mi, ki imamo to našo IVT iz angleške razprodaje doma malo okuženi, ker nimamo namenskega krmilja od firme. Pa hkrati razmišljamo kako maksimizirat izplen delovanja, brez, da bi jo pri tem uničili.

(9.11.2020 ob 20:39)Poldee Napisal:

Ima. Trenutno je cas mirovanja kompresorja 10 minut (privzeto je 8, ce se prav spomnim). Glede mirovanja, delovnih ur in ostalo pa je vec ali manj ugibanje. St. vklopov verjamem da je bolj pomembno pri on/off, ker tam starta na muc. Inverterji imajo kao soft start, bi rekel, da je manj stresen kot pri 'ta pravih'. Skratka, jaz te nase s tega stalisca nic kaj dosti ne sparam, zdaj tud sami lahko 'live' spremljate kako 'zaga'. Bomo vidl do kdaj bo slo...

Pa te nič ne matra firbec, da bi podaljšal čas mirovanja, pa videl kaj se zgodi? Razen, če to seveda vpliva na bivalno ugodje, ker se ti bajta tako hitro ohlaja. Ampak po mojem se nobena bajta ne ohlaja tak hitro, da bi se to poznalo že v roku 10 minut-20 minut.

Jaz sem to kar pretestiral, pa je z daljšim časom mirovanja veliko bolje. Voda v sistemu se bolj ohladi. Čas delovanja v enem ciklu se posledično podaljša + zaradi bolj hladne vode TČ malenkost bolj požene na bolj optimalne obrate (izkoristek). Sami plusi, nekega minusa ne vidim.

Kot rečeno, jaz imam pauzo nastavljeno na pol ure. In kar se tiče temperature v bajti, se v pol ure nič takega ne zgodi.
Stevilo vklopov vs. cim daljse obratovanje v kosu, bo vecna dilema, sam sem mnenja da je cim manjse nihanje temp. in cimbolj konstanten output boljsi od stalnega zaganjanja na dolgi rok, sploh cez moje oci stromarja (obcutljivost nekaterih mocnostnih komponent na velike zagonske tokove), po mehanski plati je pa stvar toliko bolj logicna, kljub nekoliko slabsem SCOP...ampak vsak po svoje
Mi IVT-jasi pac vsak svojo kobilo hvalimo in jo po nekaksnem kompleksu manjvrednost za moje pojme "kar" uspesno postavljamo ob bok 10.ali vec let novejsim napravam   Cool Big Grin
V točno tem trenutku mi kuri 1.111 W in proizvaja 3.586 W, tretjinska obremenitev. ARSO pravi, da je zunaj 5 stopinj. Ko se že menimo.  Big Grin
Samo: vse to sem pretestiral in vedno imas kompromis - visji DV ali krajsa pavza. Meni je nacin z nizjim DV ze od nekdaj bolj vsecen. Manj nihanj je. Pa radiatorje mam, te z malo vode - grejejo super vendar masna vztrajnost je malodane nicna. So pa zato odzivnejsi, kar spet odpira / zapira dolocene moznosti. Vidim pri mami kako je vse drugace. Tam so radiatorji vsaj 3x dalj casa topli kot nasi. Tam tudi TC cisto drugace dela kot pri nas. Pri nas se zadeva odvije na hitro tam pa cakas in cakas. Smo taki in drugacni ;-)

Pa kakorkoli, zaradi par vec / manj vklopov / dan ne bo kompresor nic manj / dalj casa trajal. Kot je saso napisal, sama montaza je veliko bolj vazna. Sam imam upanje, da bo delala vsaj 10 let brez tezav, kar bo vec bom zelo zadovoljen. Kako bo pa rea bomo pa se videli.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Imaš prav, vsak pač naredi po svoje. Mislim pa, da zaradi daljše pavze med posameznimi cikli ogrevanja ni dvižni vod nič višji. Ne pozabit, da lovimo delovanje, ko se daljša pauza ne pozna na notranjih pogojih. "Vzdrževanja", torej. To pomeni, da ni padca notranje temperature, posledično pa se tudi izračunan setpoint ne spreminja, sploh, če imaš zgolj vremensko vodenje. Pa tudi, če imaš vremensko vodenje z vplivom sobnega termostata - če se temperatura v bajti ne spusti, se zahtevan dvižni vod ne dvigne.
Z vidika vzdrzevanja temperature oz. pokrivanja izgub bi ta cas toplotna pri nas spuscala v radiatorje okoli 28 stopinj, sam to mi nikoli ni sedlo, ker radiatorji takrat niso topli (ceprav delajo). Tako kot imam sedaj je za nas najbolje. Ko bo zunanja temp. se malo padla bo TC delala drugace - v eno. Takrat bo stanovanje pregreto. Zdaj je pa ogreto. 

Zadnje pa ne drzi v nasem primeru: ne glede na not. temperaturo se DV spreminja glede na zunanjo temp. Nonstop... Trenutno je pri nas DV vecinoma 32 ker to je zapovedan min. DV. Ko bo potreba po visjem bo uporabljen. Dokler pa bi bil nizji dovolj vedno nastavi 32. Zakaj bi blo enostavno, ce lahko kompliciramo ;-)
(9.11.2020 ob 09:04)bozgom Napisal: Ne vem no- ali vam TČ obratuje zato, da čim manj škodite napravi ali vam obratuje zato, da ogreva hišo ob najmanjši porabi elektrike? 

ko to skapiraš in uskladiš, si zmagal...
Evo moja toshiba sedaj laufa konstantno na cca. 30% moči ( malo sem dvignil krivuljo ter začel ogrevati mansardo ). Kakšnih defrostov še nisem opazil. Par dni nazaj sem jo opazoval zutraj pri -3 ter megla in je bilo malenkost ledu na predelu kjer se rebra združijo ( je iz dveh kosov ). Očitno tam nekaj ne štima in voda ne odteče lepo na spodnja rebra. zato pas v dolžini cca. 3cm x 10cm zamrzne.

Sem pa razmiljšal, da bi jo dal spomladi v prehodnem obdobju na urnik in s tem zmanjšal število vklopov. Moram samo naštudirati kako naj nastavim čas vklopov ter izklopov.
(9.11.2020 ob 21:23)FAE Napisal: Stevilo vklopov vs. cim daljse obratovanje v kosu, bo vecna dilema, sam sem mnenja da je cim manjse nihanje temp. in cimbolj konstanten output boljsi od stalnega zaganjanja na dolgi rok, sploh cez moje oci stromarja (obcutljivost nekaterih mocnostnih komponent na velike zagonske tokove), po mehanski plati je pa stvar toliko bolj logicna, kljub nekoliko slabsem SCOP...ampak vsak po svoje
Mi IVT-jasi pac vsak svojo kobilo hvalimo in jo po nekaksnem kompleksu manjvrednost za moje pojme "kar" uspesno postavljamo ob bok 10.ali vec let novejsim napravam   Cool Big Grin

Moj BOŠČEK ima možnost
OBTIMALNO delovanje= priporoča proizvajalec. Nastaviš temp na sobnem temostatu . Ona nepretrgoma vzdržuje to tem. Če so prostorski pribitki večji se zaustavi. Nima nič nastavljanja, kako dolgo stati . Ko je potreba gretja, greje!.
Pri  ponovnem zagonu  zažene  počasi  in tako deluje !.
Tak način  je priporočen , kod najbolj varčen (tudi ponoči).
AVTOMACKO delovanje = nastaviš temperaturo na sobnem  termostatu .
Na notranji enoti ali fon. , nastaviš čas,od  kdaj do kdaj naj  zmanjša temperaturo ogrevanja. Na to še koliko naj bo zmanjšana temperatura.   Sem na začetku poskusil tako delovanje. Je ob preklopu na višjo za vsako šla na cca 60%. Se  približa temp. krivulje  dvižnega voda nato zmanjša hitrost in tako deluje , da se doseže temp. prostora .

Na obtimum imam sedaj in dela v glavnem skos, zdaj ko je ...

BOŠČEK se skos  trudi , da sem na toplem!
Kaj tudi  zmore BOŠČEK!
Moj BOŠČEK lahko vozi 5 ločenih ogrev. krogov. Prvi je najzahtevneši, (zaht. najvišjo tem. )
Ostali sledijo.
Vsakemu  se regulira časi ogrevanja , temperatura in Dt = Dv/ Pv.Vsak prostor lahko ima korektor temperature, lahko z upoštevanjem vlage. vse lahko tudi zTelefon.
Kako deluje
Ima modul . To je črpalka z mešalnim ventilom. Na eno stran se priključi ogrevalni krog, na drugo priključi toplotna črpalka.
Črpalka kroži vodo po ogrevalnem krogu  s hitrostjo, da doseže temp v prostoru.
Ko  korektor temperature zazna,da temperatura v prostoru pada, iz toplotne črpalke vzame toliko toplote, da zagotovi temperaturo v prostoru. Jasno da gre v toplotno povratna voda z DT=, Dv/Pv kod je nastavljeni v toplotni. Zato je ta toplotna zelo uspešna ( je že Sassapo omenil tako regulacijo) . Tu je vse dogajanje nadzorovano!
Prvi krog vozi toplotna sama tako, za drugi... so moduli.
Bodi dovolj!
Dela BOŠČEK na 30% Grem gledat, če je slučajno mrknal kpmpresor ki skoz lavfa .
Ma ne grem, sej sem na toplem.
Če me greje in ne lavfa sploh ne grem blizu. Kaj če so not dali kak uran????
ps , some1
 Če boš ...rabiš obični mešalni krog , to je to. Brez zalogovnika Mešalni ventil regulira temostat v prostoru.
Dobro zrihtaj
Lp

Priložene datoteke Predogledne slike

Kužek občuduje božanstvo boščka?
Deli ... (menda vse zmore)  pogostost defrostov ob visoki vlagi in temp. območju +- 3stC.
Pa komaj čakam konkretno zimo, ter tvoj predčasno napovedan nizek DV iz prakse..., ne zgolj vedeževalske napovedi. Tongue
Bomo konkretno primerjal ( makar z 10let staro BP delujočo TČ Wink ).
Citat:Vidim pri mami kako je vse drugace. Tam so radiatorji vsaj 3x dalj casa topli kot nasi. Tam tudi TC cisto drugace dela kot pri nas. Pri nas se zadeva odvije na hitro tam pa cakas in cakas. Smo taki in drugacni ;-)

Pa kakorkoli, zaradi par vec / manj vklopov / dan ne bo kompresor nic manj / dalj casa trajal. 

Hm , ja ....  Rolleyes  ?!
Ampak v času ''večtaborništva''oz. promoTČ  foruma, si bil na strani njih- večine.
Pa ne to, da sem bil kadarkoli proti inverter delovanju, ne!
Zgolj , da glede na potrebe, navade, okolje , oz. tudi na samo zgradbo TČ  (mm reber)   le te več o-off-a , kot mnogo on off- TČ .
To je s časom opazil tudi Migaj na obhodih (beri ogledih) TČ v svoji bližini, ter nerad priznal, je pa...
  In ''tisti čas'' je kupiti on-off TČ bilo skoraj ''bogokletno'', čeravno se še prodajajo (desetletje zatem). Kot kača noge, so le ti skrivali svoje OFF = pa makar zaradi lepih +-3stC -defrosti Idea  
Še pomnite... tovariši in tovarišice...?  Wink

Danes sem jo iznad nadzora - konstantne temp. , spustil na pašo Tongue  delovanje po zunanji temp.. 
On-ofi (dovoljeni 4 na uro) in defrosti menim, da so jasno vidni, kot gibanje zun. temp.  https://prnt.sc/vmz1zj

Pa ostale , makar Bošček ?
(20.11.2020 ob 19:26)$bohinc Napisal: Deli ... (menda vse zmore)  pogostost defrostov ob visoki vlagi in temp. območju +- 3stC.
Pa komaj čakam konkretno zimo, ter tvoj predčasno napovedan nizek DV iz prakse...
Bomo konkretno primerjal ( makar z 10let staro BP delujočo TČ Wink ).
Citat:Vidim pri mami kako je vse drugace. Tam so radiatorji vsaj 3x dalj casa topli kot nasi. Tam tudi TC cisto drugace dela kot pri nas. Pri nas se zadeva odvije na hitro tam pa cakas in cakas. Smo taki in drugacni ;-)

Pa kakorkoli, zaradi par vec / manj vklopov / dan ne bo kompresor nic manj / dalj casa trajal. 

Hnoge, so le ti skrivali svoje OFF = pa makar zaradi lepih +-3stC -defrosti Idea  
Še pomnite... tovariši in tovarišice...?  Wink

Danes sem jo iznad nadzora - konstantne temp. , spustil na pašo Tongue  delovanje po zunanji temp.. 
On-ofi (dovoljeni 4 na uro) in defrosti menim, da so jasno vidni, kot gibanje zun. temp.  https://prnt.sc/vmz1zj

Pa ostale , makar Bošček ?

Kako odtaja prava toplotna črpalka!

Zdaj  tudi BOŠČKA zazebe in se gre pogret Zunaj 1,2c . Danes je šel zjutraj in pred 1 uro  v odtajanje.
Kompresor melje čele dneve nekje 3,5KW .
So bila lepo  bela rebra.
ODTAJANJE:
Veternica je zmanjšala hitrost in se cez pol minute ustavila.
Kompresor je zmanjšal obrate na minimum, nato se je slišal preklop štiripotnega ventila.
Kompresor je povečal obrate. Bi rekel na 1/4  hitrosti.
Sreš se je odtajal in v 3 minuti se je rahlo kadilo iz uparjalnika.
Kompresor je zopet zmanjšal obrate.
Zopet se čuje preklop 4potnrga ventila.
Kompresor malenkost poveča obrate, bi rekel pol manj , kod je začel odtajanje.Veternica stoji
Pri 6 minuti poveča vrtljaje na 1/4 hitrosti kompresorja, veternica stoji
Tako deluje do 9 minute.
Zdaj zavrti nentilator zelo počasi. in potem vrti z cca 1obr/ sek., tako do 10 minute.
Zdaj pospeši veternica in kompresor nekje na 1/3 moči nazaj , kod pred odtajanjem.
V bistvu  odtaja, tri minute , od 3 do 10 min. počrpa toploto iz segretega uparjalnika nazaj v vodo!. Veternico požene, ko je uparjalni hladnejši od zraka.
Zanimivo je tudi , da 3minute , ko odtaja , pumpo za vodo požene, da je bil Pv=2K  toplejši od Dv.
Kompresor se nikoli ne zaustavi. Odtajanja tudi nikjer ne beleži.
Verjetno ima IVT BOŠČEK dober način dela???
Verjetno tudi Vaše!
Pri temp okoli nule in porabi 3,5KWh, bi defrostala na 30min, tukaj malo klobasas...moja IVT se redko zavrti tako visoko, celi dan se potika od 1,2 do 2,2KWh pa defrosta kot nora....
Da nismo morda koncno odkrili perpetum mobile   Big Grin
1 ... 43 44 45 46 47 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi