PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira toplotne črpalke zrak-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vprašanje je samo kako bo več vklopov na dolgi rok vplivalo na življenjsko dobo. Ampak to smo nazadnja s sassapotom debatirali, da so za življenjsko dobo kompresorja bolj pomembne delovne ure kot pa število vklopov. Ampak potem si spet pri tem, da bi z manj taktiranja verjetno odkljukal manj delovnih ur. Cikel delovanja med izklopi bi bil sicer daljši, a daljše bi bilo tudi mirovanje. Pa morda COP višji. Ja, saj vem, gre za cente. Bolj pomembna je meni sicer življenjska doba.

A tvoja Fuđicka ima možnost nastavitve minimalnega časa mirovanja med ogrevalnimi cikli? Morda sem te to že spraševal, pa se zdaj ne spomnim...
Vse skupaj se je začelo s tem zapisom @sisekmisek

Citat:Če je hladneje ugotavljam, da črpalka na začetku poveča moč in segreva dokler ne pride približno 2 stopinje pred setpoint in potem zniža obrate ter ne poskuša čimhitreje priti do setpointa, ampak poizkuša vzdrževati temperaturo z čim nižjimi obrati. Tako, da tole z nekimi nižjimi obrati, da škodi napravi so pomoje tudi bučke, ker je algoritem napisan dejansko tako, da črpalka poizkuša v nekem trenutku vzdrževati temperaturo z čim nižjimi obrati. Pri meni je RPM med 20 in 120

To pa pomeni, da TČ poskuša delati z minimalnimi obrati tudi pri nizkih zunanjih temperaturah. Takrat pa se verjetno ne gre več za cente.
jaooo bozgom. Črpalke pri nizkih zunanjih temperaturah sploh ne morejo delat z minimalnimi obrati. Pri moji pri -7 ne boš več videl minimalnih RPS pa tudi, če mam nič izgub na bajti in verjamem da pri tvoji tudi. To je tako sprogramirano.

Point je, da je za optimalno območje delovanja algoritmično in programsko poskrbljeno iz strani proizvajalca.

Ti nastaviš lahko nekaj parametrov in to je to. Lahko segrevaš na višjo temperaturo od zahtevane in delaš zalogo (če imaš zalogovnik), če bi rad da črpalka dlje počiva. Ali pa nastaviš delay kompresorja na več minut in tudi tako počiva dlje, če akumulacija bajte omogoča, da ne trpi notranja temperatura. Nad algoritmom RPS delovanja in kako črpalka prilagaja moč pa nimaš nekaj vpliva. Morda lahko omejiš max RPS in to je to.
Če mene vprašaš je to več kot dovolj, da jo "okoli prineseš". Ključen je za moje pojme delay kompresorja. Omejitev modulacije niti ne tolko, jaz ga uporabljam zlasti za to, da se mi po nočni redukciji ne zažene na polno, ker ni nobene potrebe.
(9.11.2020 ob 18:26)csamo001 Napisal: Vprašanje je samo kako bo več vklopov na dolgi rok vplivalo na življenjsko dobo. Ampak to smo nazadnja s sassapotom debatirali, da so za življenjsko dobo kompresorja bolj pomembne delovne ure kot pa število vklopov. Ampak potem si spet pri tem, da bi z manj taktiranja verjetno odkljukal manj delovnih ur. Cikel delovanja med izklopi bi bil sicer daljši, a daljše bi bilo tudi mirovanje. Pa morda COP višji. Ja, saj vem, gre za cente. Bolj pomembna je meni sicer življenjska doba.

A tvoja Fuđicka ima možnost nastavitve minimalnega časa mirovanja med ogrevalnimi cikli? Morda sem te to že spraševal, pa se zdaj ne spomnim...

Kot že 100x, pa dajmo še enkrat Smile

Če je vse ok. narejeno in dimenzionirano, je kompresor res tista zadnja stvar, ki bo crkla. Navadno crkne vse ostalo prej. Enako bo na avtu vse prej crklo kot sam motor.
V svoji karieri, pa še tudi nisem videl, da bi (sicer je to težko ugotovit) kompresor šel zaradi števila vklopov? Sem prepričan, da je več izplačanih sedmic, kot zaradi vklopov crknjenih kompresorjev.
V večini "zaribajo" zaradi obrabe, katere pa zopet v večini povzročijo kontaminirane plinske poti, za kar pa je v 90% kriva ne dovolj pedantna montaža.
Seveda se zgodi da odleti zaradi tovarniške napake, ampak to je vedno zelo hitro, največkrat kmalu po zagonu, skoraj vedno pa v garancijski dobi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(9.11.2020 ob 18:50)sisekmisek Napisal: jaooo bozgom. Črpalke pri nizkih zunanjih temperaturah sploh ne morejo delat z minimalnimi obrati. Pri moji pri -7 ne boš več videl minimalnih RPS pa tudi, če mam nič izgub na bajti in verjamem da pri tvoji tudi. To je tako sprogramirano.

Point je, da je za optimalno območje delovanja algoritmično in programsko poskrbljeno iz strani proizvajalca.

Ti nastaviš lahko nekaj parametrov in to je to. Lahko segrevaš na višjo temperaturo od zahtevane in delaš zalogo (če imaš zalogovnik), če bi rad da črpalka dlje počiva. Ali pa nastaviš delay kompresorja na več minut in tudi tako počiva dlje, če akumulacija bajte omogoča, da ne trpi notranja temperatura. Nad algoritmom RPS delovanja in kako črpalka prilagaja moč pa nimaš nekaj vpliva. Morda lahko omejiš max RPS in to je to.
Pa saj ne govorimo o minimalnih obratih ampak o nizkih obratih. Sam si napisal, da TČ proti koncu ogrevanja poskuša čim dlje delovati na nizkih obratih. Pri +10°C je to mogoče 20, pri -7°C pa je to mogoče 40. Pač- iz nekega optimuma pri neki temperaturi s katerim začne ogrevati gre potem iz njega, s ciljem čim daljšega delovanja. In dlje časa ko deluje izven optimuma, večja je poraba in s tem manši SCOP.

Moja TČ pa postavi neke obrate kompresorja in potem so ti enaki ves čas delovanja TČ (v 95% primerov, katere sem opazoval). Spreminja pa se hitrost OČ od nekje min. na začetku do max. pred izklopom TČ. Pa verjetno še kaj v TČ, kar se ne vidi na spletnem prikazu, saj se ob istih obratih kompresorja spreminja tok iz omrežja.
No kaj hočeš sedaj povedat. Da je vsak proizvajalec za svojo tč razvil tak algoritem kakor njej najbolj paše in mi tle lahko samo nekaj bljuzimo kako bomo mi sedaj sami neko točko G najdli pri inverterjih, ki so namenjeni temu, da laufajo enkrat na min enkrat na max tiste točke G pa mi z nastavitvami sploh ne morem dosegat, ker črpalka to sama dela. Če je pa algoritem slab je pa to krivo na proizvajalčevi strani.
Nibe je sigurno ena najboljših, če ne najboljša naprava srednjega razreda.
Konkurenca ji v tem cenovnem razredu enostavno ni kos.
Močno pa dvomim, da lahko sploh kdo konkurira njihovim krmiljem nove S. serije
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Krmilje je napisano glede na napravo, plin. Dvomim, da je tisti algoritem, ki je najboljši za Nibe tudi najboljši za druge proizvajalce.

Point je, da se tukaj pogovarjamo kot, da bomo z nekimi hudimi nastavitvami najdli najboljše območje delovanja pa tega noben od nas niti ne more narediti.
V biti gre za precej sorodna izdelka. Če je Nibe VW = CTC Škoda
V marsičem precej podobna, vendar Škoda vseeno ne dosega kvalitete VW.
(9.11.2020 ob 19:36)sassapo Napisal: V biti gre za precej sorodna izdelka. Če je Nibe VW = CTC Škoda
V marsičem precej podobna vendar Škoda vseeno nikoli ne bo dosegala kvalitete VW

Sicer tle nismo v debati kera je boljša, ker vem, da ima Nibe nekoliko boljše izkoristke na decimalkah kot moja, ampak je point da območje delovanja ni v domeni uporabnika sploh, ampak kako si je proizvajalec to zamislil.

Lahko pa za svojo podam tabele COP po katerih si jaz razlgam da z višanjem obratov izkoristek pada, in da ima na nižjih obratih tč boljši izkoristek, zato tudi morda deluje tako kot deluje.

Recimo pri Kronoterm Adapt pa v določenih pogojih na maksimalni celo boljši izkoristek. Sicer ima pa Adapt zelo dobre izkoristke. Moja izgleda kr fičo Smile Predvsem proti Adapt 0724

Priložene datoteke Predogledne slike

Da ne boš mislil, da hočem biti pristranski. Ampak tako pač je.
Nibe je lastnik CTC-ja in jasno ne bo dopustil konkurence na lastnem dvorišču, enako kot VW ne bo Škodi.
(9.11.2020 ob 19:48)sassapo Napisal: Da ne boš mislil, da hočem biti pristranski. Ampak tako pač je.
Nibe je lastnik CTC-ja in jasno ne bo dopustil konkurence na lastnem dvorišču, enako kot VW ne bo Škodi.

To je res. Samo Nibe ni tako dolgo lastnik CTCja in se produkti CTCja niti niso ne vem kaj spremenili odkar jih je Nibe kupil. Dodali so samo inverter serijo 500 in 600 katerih osnova je arhitektura ON-OFF serija 400.
(9.11.2020 ob 19:17)sassapo Napisal:
(9.11.2020 ob 18:26)csamo001 Napisal: Vprašanje je samo kako bo več vklopov na dolgi rok vplivalo na življenjsko dobo. Ampak to smo nazadnja s sassapotom debatirali, da so za življenjsko dobo kompresorja bolj pomembne delovne ure kot pa število vklopov. Ampak potem si spet pri tem, da bi z manj taktiranja verjetno odkljukal manj delovnih ur. Cikel delovanja med izklopi bi bil sicer daljši, a daljše bi bilo tudi mirovanje. Pa morda COP višji. Ja, saj vem, gre za cente. Bolj pomembna je meni sicer življenjska doba.

Kot že 100x, pa dajmo še enkrat Smile

Če je vse ok. narejeno in dimenzionirano, je kompresor res tista zadnja stvar, ki bo crkla. Navadno crkne vse ostalo prej. Enako bo na avtu vse prej crklo kot sam motor.
V svoji karieri, pa še tudi nisem videl, da bi (sicer je to težko ugotovit) kompresor šel zaradi števila vklopov? Sem prepričan, da je več izplačanih sedmic, kot zaradi vklopov crknjenih kompresorjev.
V večini "zaribajo" zaradi obrabe, katere pa zopet v večini povzročijo kontaminirane plinske poti, za kar pa je v 90% kriva ne dovolj pedantna montaža.
Seveda se zgodi da odleti zaradi tovarniške napake, ampak to je vedno zelo hitro, največkrat kmalu po zagonu, skoraj vedno pa v garancijski dobi.

Hvala za razlago sassapo. So me danes s temi vklopi  prestrašili, da sem dvignil krivuljo toliko, da se kompresor ni več ugašal. Problem je bil predvsem čez dan ( višje temperature ter zaenkrat še neogrevana mansarda ). Sem mislil,  da bom prišel do veselega decembra brez ogrevanja pa je tale megla pokvarila zadevo Smile
Drži, nikoli nisem in ne bom trdil, da je CTC slaba TČ.
1 ... 42 43 44 45 46 ... 70 Pojdi na stran 
Iskanje po temi