PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(5.3.2020 ob 20:55)MAGS Napisal: Pozdravljeni,ko so meni iz GEN- ija prišli na ogled za postavitev SE, je bilo tudi vprašanje net meteringa. Zagotovili so mi ( g. Teodor) ,da se bo N.M. obračunaval  datumsko tako kot je na pogodbi in to je letno na dan 31, 12 za to leto in nič drugače, ker se ne dovolijo kršit pogodbe.
Ne trdijo da se zadeve ćez čas ne bodo spremenile ,vendar za nove naročnike ,za stare naročnike velja pogodba,tako da...

Podobno je bilo tudi meni rečeno, sedaj, koliko je pa kdo verodostojen da daje informacije...... Upravni odbor lahko sklene karkoli; ponavadi v škodo uporabnika. Angry Angry
(16.3.2020 ob 20:42)janko132 Napisal:
(5.3.2020 ob 20:55)MAGS Napisal: Pozdravljeni,ko so meni iz GEN- ija prišli na ogled za postavitev SE, je bilo tudi vprašanje net meteringa. Zagotovili so mi ( g. Teodor) ,da se bo N.M. obračunaval  datumsko tako kot je na pogodbi in to je letno na dan 31, 12 za to leto in nič drugače, ker se ne dovolijo kršit pogodbe.
Ne trdijo da se zadeve ćez čas ne bodo spremenile ,vendar za nove naročnike ,za stare naročnike velja pogodba,tako da...

Podobno je bilo tudi meni rečeno, sedaj, koliko je pa kdo verodostojen da daje informacije...... Upravni odbor lahko sklene karkoli; ponavadi v škodo uporabnika. Angry Angry

Upravni odbor, GEN-i...s tem nima nič. Stvar ureja vlada, katera svoja odločitve objavlja v uradnem listu. GEN-i in njegov upravni odbor lahko le odloči ali bo trgoval z elektriko ali ne in po kakšni ceni jo bo prodajal končnim uporabnikom. Končni uporabnik pa lahko kadarkoli reče GEN-i- hvala in gre k drugemu ponudniku.
Nekateri še vedno mislijo, da živijo v jugi, čeprav je že 30 let ni več. Danes se o spremembah zakonov debatira. Obstaja tudi možnost referendumov. Več kot bo lastnikov SE v sitemu neto meritev večjo moč bodo imeli, če se bo zakonodaja hotela spremeniti v njihovo škodo.
Drugače pa- kakšen interes pa bi imela država da drastično poseže v sistem neto meritev? Bo zaradi tega več elektrike? Bo zaradi tega manj emisij CO2? Bo zaradi tega... Da pa bi to naredila iz gole zlobe in v lastno škodo pa verjetno ne verjame nihče, kateri je dovolj razgledan, da si postavi lastno SE. Tisti, kateri pa je zaradi strahu ne... no ti pa so druga zgodba.
Res je, pregledal sem še enkrat pogodbo z elektro Lj. in tam piše, da bo, "Elektro Lj. omrežnino in prispevke za distribuirano el. energijo, obračunaval skladno z veljavno zakonodajo, katero pa sprejemata agencija za energijo in vlada".

Ki pa lahko kadarkoli spremeni pogoje za samooskrbo, ne glede na naše podpisane pogodbe. Ker v pogodbi lepo piše, da "pogodba velja, dokler jo ena od strank ne odpove, skladno z predpisi". In nikjer ni omenjene klavzule, da se pogodba ne sme spreminjat.

No ja, bomo videli, kaj bo čas prinesel. Sedaj je sončnica tukaj, obratuje 10 dni in v tem času je bilo izplena za pokritje dobre 14 dni elektrike.
Vsak predpis, uredba, zakon... se lahko kadarkoli spremeni. Smo pa na dolgi rok tudi vsi mrtvi. Mar naj zaradi tega prenehamo živeti?
A si dobro načrtoval moč svoje SE? Marca in oktobra meseca bi ti naj SE proizvedla približno toliko elektrike, kot jo porabiš. V ostalih mesecih pa več ali manj. Če ti je v 10 dnevih proizvedla za 14 dni elektrike, bi ti jih v 31 dneh za tam 42..45 dni (vsak dan je sonce močnejše)- to pa je tam 45% več od porabe.
Letos bo sigurno nekaj viška el. , za naprej pa načrtujem el. avto, ki bo te viške verjetno pobral. Spet odvisno od števila in dolžine relacij. Pa, bile so neke obljube z strani dobavitelja el. , da bi se naj viški plačevali, nihče mi pa ni vedel povedati kako bo to urejeno pravno in z strani furs-a. Menda se zaenkrat še pogajajo. Petrol vem, da naredi dobropis, letos mislim, da je bilo cca 40 eur.

Se strinjam. Nima smisla, da država uredbe spreminja na slabše za uporabnika, na drugi strani pa ponuja subvencije za SE.

Korenček ponujat, hkrati pa z gajžlo čez šimbas.
Meni se zdi da letošnja proivodnja v zimskem času ni realna...jaz sem štartal z 11.2.2020 in do danes imam že 550kwh viškov, vendar je letos zima ekstremno mila in viški so posledica dvojnega plusa...prvi plus je, da toplotna zaradi sončnega vremena zelo malo dela (bajta na južni strani in se čez dan segreje na 24 stopinj), drugi plus pa da je veliko sonca in sončna seka na polno...
Torej ob pravi zimi bi toplotna več porabila in tudi sonca bi bilo bistveno manj...tako da se stem tolažim da sončna ni predimenzionirana...
Sigurno letošnja zima ni neka referenca, kot tudi ne more bit lanski november. Zaenkrat se viški nabirajo. Bodo pa sigurno obdobja, ko še za st.by razsmernika ne bo.
Mi je pa danes okrog pol ene, smo bili ravno pri kosilu, vrglo ven tisto čudo od dvosmerne zaščite. Pri nazivni moči 8.99 kw SE, mi je graf pokazal 9,22 kw špice. Zrak je hladen, vetrovno je, so tudi posamezni oblaki od katerih se svetloba dodatno odbije, pa mogoče še kaj.
Pri naši 13,56kw, do zdaj max špica nekaj čez 11kw tako da se mi zdi malo verjetno da bi kdaj ven vrglo...
zdravo,mene pa zanima,če kdo ve,kako je poletni čas s temperaturo panelov,oziroma kako procentualno vpliva na izkoristek glede na nazivno moč SE . Že sedaj skoraj nikoli ne pride na 100% izkoristek,kaj bo šele poletni čas,ko bo zares vroče. 
Zanima me tudi,a je veliko vpliva tudi na montažo panelov in njihovo hlajenje,če so preblizu strehe?
(26.3.2020 ob 13:30)uporabnik_MFE Napisal: zdravo,mene pa zanima,če kdo ve,kako je poletni čas s temperaturo panelov,oziroma kako procentualno vpliva na izkoristek glede na nazivno moč SE . Že sedaj skoraj nikoli ne pride na 100% izkoristek,kaj bo šele poletni čas,ko bo zares vroče. 
Zanima me tudi,a je veliko vpliva tudi na montažo panelov in njihovo hlajenje,če so preblizu strehe?

Vsi temperaturni koeficienti so navedeni v datasheetu PV panela.
Ampak ni potrebe po dramatiziranju (preračunavanju na 3 decimalke), paneli so predvideni za sončno pripeko.

Res je, da je dobro, da zrak čimbolje kroži pod panelom, ampak potem postane celotno polje preveč odmaknjeno od kritine in nastanejo drugi problemi: potrebno je zavetrovanje, da veter ne zagrabi pod panel in ti ga odtrga, zvijanje modulov (poči šipa), manjša je togost montaže in manjša nosilnost v primeru snega, dražja montaža.

In ravno pri ceni montaže se vsa ta preračunavanja ustavijo. Ker ni dovolj dobička. če se zagotovi bolj prepišno pod moduli.

Po 12 letih uporabe lahko rečem, da ni toliko problem v življenski dobi modulov (ne glede na montažo: integrirano, na nizko ali visoko podkonstrukcijo),  ampak v razsmernikih.
ja,nekje sem prebral,da je minimalna oddaljenost panelov od kritine 10cm,pri meni je manj in se mi zdi,da če je že sedaj izkoristek (mesec marec) 20% manjši od nazivne moči kaj bo šele julija. Po tem sodeč,bi morali imeti vsi imeti SE vsaj za 25% močnejše in je hkrati to zavajanje ,kar trdijo,kajti potem ni nikoli 100% moč na razpolago,saj je večina dni toplih oziroma vročih.
V času super subvencij je za integrirano kritino bilo +15% pribitka, imajo pa taki moduli najslabše razmere glede hlajenja.
Taki moduli delajo super, primerljivo z ostalimi na podkonstrukcijah. Razlika bi po logiiki morala biti ranga nekaj % (zanemarljivo glede na muhavost vremena in lokacije), ne pa 25% v kosu.

In še en nasvet za vse tiste, ki tako radi gledate graf trenutne moči: Uporabno je toliko, kot če pri avtomobilu gledate trenutno porabo. Meni osebno to ne pomeni nič!

Bolj je pomembna ploščina pod krivuljo. Ampak do tega znanja morate še prilesti.
Maksimalna moč ni odvisna le od temperatur. Odvisna je tudi od orientacije in naklona. Maksimalno moč dobiš, ko sončni žarki padajo pravokotno na panel in so zunanje temperature nizke. Za našo geografsko širino je optimalni naklon panelov nekje med 30 in 35°. Ob takem naklonu strehe preko celega leta pridelaš največ elektrike. Pozimi je Sonce nizko, zato bi moral biti naklon strehe bliže 50° (poglej kakšne vodne kolektorje na strehah), poleti pa mogoče bliže 20°, da bi žarki padali pravokotno na panel. Torej- sedaj nimaš maksimalne moči zaradi naklona, poleti pa je ne boš imel zaradi temperatur.
Lahko pa ob delno oblačnem vremenu direktni sončni žarki in odbita svetloba od oblakov ustvari pogoje za maksimalno moč v hladnejših obdobjih leta (marec-april). Zgoraj je nekdo že poročal, da je presegel nazivno moč SE.
Danasnji dan je po enoletni uporabi panelov najslabsi. Pridelano 10Wh elektrike od 10,8 kWp instalirane.  Najbolj pomembno je sicer povprecje po mesecih in konec leta. Ce si pridelal toliko kot si porabil je zmaga. Gledanje dnevnih grafov je sicer zanimivo ampak neproduktivno.
Sem razumel,da tudi ob najboljših pogojih (naklon strehe,usmerjenost in višina sonca) ,zaradi toplote na panelih  ,skoraj nikoli ni 100% moči,razen v primeru ,da se iznenada pokaže sonce z vso močjo,pa še tisto drži, dokler se paneli ne segrejejo. 
Škoda,20% manjšega izkoristka pa zaradi zgoraj opisanih problemov s toploto pa vendarle ni zanemarljivo!

Ve kdo,kaj bi moral še dokupiti,da bi na Solaredge aplikaciji videl še zraven proizvedene elektrike še lastno porabo in samozadostno porabo. Menda je strošek še dodatnih 700€ ,kar se mi pa za to vseeno zdi pretirano.
1 ... 200 201 202 203 204 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi