Objave: 310
Teme: 8
Ocena:
2
Odprl sem novo temo v kateri bi želel, da delimo izkušnje delovanja sončnih elektrarn za samooskrbo po sistemu neto-meritve. Vem, v letošnjem letu jih je bilo zmontiranih kar veliko, tako da prve izkušnje imamo na dlani.
Moja 7kwp postaja zaenkrat deluje po pričakovanjih. V sončnem letu, ki se izteka smo že sedaj dosegli pričakovan izplen in danes razsmernik kaže 7.8 MWh pridelane energije. Bolj slab mesec je bil september, vendar smo bili mesečno gledano še vedno samozadostni.
Naša letna poraba je bil v zgodovini okoli 6 MWh energije. Letos smo bili bolj potrošni in smo to dosegli že sedaj, kar pomeni, da smo pozabili na varčevanje.
V omrežju imamo okli 1.75 MWh na rezervi, zato se v tem obdobju grejemo na tri klimatske naprave. Mislim, da če bo še kakšen sončen dan bomo do konca leta pozabili na peč in drva ali pač.
Želel bi, da v temi opišete vaše izkušnje, monterji-brez reklame, če so pojavljale kakšne težave z opremo, kako ste jo rešili in ....
Mislim da bo tema zanimiva še posebno za tiste, ki se odločijo ali naj gredo po naši poti.
Lepo nedeljo in se slišimo na forumu.
Objave: 113
Teme: 2
Ocena:
0
Koliko pride cca investicija na ključ za tako zadevo za povprečno enodružinsko hiso s cca 6-8kw toplotno črpalko.
Ocena:
2
Pa smo spet pri cenah. 11 kwp elektrarno kolikor je največja po sistemu neto-meritve se da na kluc dobiti za 11000 EUR ko je povrnjena subvencija. Mogoče ima kdo še boljšo varianto.
Objave: 597
Teme: 11
Ocena:
1
In koliko znaša subvencija ?
Objave: 3123
Teme: 98
Ocena:
1
Se pravi 2 jurja za 11 kVA.
Ocena:
1
Me ne zanimajo kliki :mrgreen:
sprašujem iz drugega razloga in ta je :
Subvencije ne dajejo marsovci ampak ostali uporabniki pod MUS!! na položnici vsak mesec
Če sam odštejem na položnici to odiranje me stane štrom na mesec ca 40 EUR ali letno 500 EUR torej sem na REALNI!! NULI s sončno investicijo za LASTNO uporabo v ... 15-20 letih celice pa držijo ca 20 let (brez toče, strele...) jp se splača ja :mrgreen:
Ocena:
2
Kolegi zagotovo se na tem planetu nič ne izplača ampak vseeno smo si različni kar nas rešuje.
Ko boste izračunavali kdaj se bo elektrarna izplačala predlagam mogoče ta izračun.
Prvi pogoj je da pridobljeno energijo smiselno porabite, torej pravilno dimenzioniranje naprave, potem pa je racunica enostavna. kWh po enotni tarifi z omreznino in vsemi dajatvami je danes 0.11 EUR.
11kw postaja ima pričakovani letni izplen na povprečni legi 12MWh energije kar je v EUR če morate to kupiti 1320 EUR.
Sedaj pa samo še malo osnovnosolke matematike in dobite leta povračila. Je pa res da verjetno elektrika čez dve leti ne bo cenejša ker velja prvi stavek da se na tem....
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
@ex5522 ja od kod si se pa ti vzel? Vse to smo že predebatirali v sestrski temi. Da se ne bo še kdo oglasil s takšnimi neumnostmi podajam hiter izračun zate:
Če plačuješ elektrike 40 € potem ti je znesek odvisen od porabe tam 100 € in znesek neodvisen od porabe tam 14 (ali 18) € (skupni račun 114€). Letno je odvisna poraba 1200€ kar z izgradnjo SE po sistemu neto meritev ne plačuješ. 11 kW elektrarna te pride 11.000 €.
11000/1200=9,17 let. Proizvajalci pa dajejo že 35 let garancije na delovanje panela.
Glede toče in strele pa... a za hišo se pa ne bojiš in je nimaš zavarovane. Vidiš, če imaš zavarovano hišo proti toči in streli, potem so zavarovani tudi paneli na strehi.
Torej vsi kateri ste bolj pametni, v sosednji temi debatirajte, kako se to ne izplača. To temo pa pustite nam uporabnikom neto meritev, kateri smo bili tako neumni, da smo šli v to investicijo.
Ocena:
1
@ jozel ja ne trdim da ni kalkulacije sam če gledaš realno .... a letna povračila+subvencije ....lepo od kod pa ? marsovci častijo?
@ bozgom NE niste neumni, prej pametno preračunljivi , jaz samo trdim, da nas država SPET ! ropa z dodatnim davkom za "vaše" igrače, da se lahko potem politiki tolčejo po prsih kako so zeleni
to so dejstva, če ti vidiš tu namigovanje na neumnost ali karkoli osebnega pa ni moj problem ampak tvoj
PS:
če sem napisal da porabim elektrike za 40 EUR pod pogoji ki so navedeni potem jo kje si pa ti našel 100 EUR ?? ne vem al si spet napol prebral ..aja...ne nisi neumen..no mislim vsaj
Objave: 16471
Teme: 48
Ocena:
50
Ne vidim sicer smisla te teme. Razen mogoče samohvale.
Vidim pa nekaj. Prvi stavek, ki bode v oči, je prenehanje varčevanja. Ker je štroma dovolj. Kar je seveda zavajajoče. Štroma ne shranjujemo, ampak porabimo, ko je proizveden ali pošljemo v nepovrat. Zato je treba trenutno za vse alternativne vire, imeti pokritje z umazanimi viri. Več boste/bomo tega imeli, več sranja bomo rabili.
Enako velja za rezerve "v omrežju". Dokler ne bo kakšnih strašnih napredkov pri baterijah ali drugem sistemu shranjevanja elektrike, je tudi ta fraza zgolj poniževanje nas vseh, ki častimo to igračkanje.
Torej to, kar vam skuša raztolmačiti ex.
Tako pač je. Tisti, ki ima denar, ima sončno elektrarno. Ostali plačujejo položnice. Na katerih so tudi sončne elektrarne.
Ker je dosti več tistih, ki samo plačujejo, je sistem znosen.
Btw, žal je moja streha tlakovana s kolektorji (brez enega evra subvencije), konfiguracija nje ne omogoča omembe vredne površine za postavitev panelov.
Drugače bi jih tudi jaz zmetal gor, brez dvoma. Zakaj ne bi dal gor nečesa, kar prinaša denar drugih.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!