PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(26.2.2020 ob 10:33)bozgom Napisal: Gledaš samo ogrevanje, kaj pa hlajenje? Streha okrog 35°, mesec marec ko je sonce tako visoko, da sveti blizu pravega kota na panele, k nam zanese kakšno hladno fronto, katera očisti nebo v nebesno modrino in spusti temperature tudi pod ničlo. Pol pa ima 300 kWp panel, kateri je izdelan v toleranci +5%, -0% npr. 315 W. Zaradi temperature pa še 10% zraven in smo že na 350 W. Tako se lahko nazivna moč prekorači tudi za 20%.
Če imaš primeren razsmernik, to moč omeji sam in je vseeno, če je in kako je nastavljena smerna zaščita. Če imaš premočan razsmernik to moč omeji smerna zaščita in lahko celo izključi celotno hišo od omrežja.

štiri leta spremljam različne elektrarne, ki smo jih instalirali in zato vem, da so to le mokre sanje!
Ali mi kdo lahko pojasni 7.člen uredbe o samooskrbi:

Največja priključna moč naprave za skupnostno samooskrbo ne sme presegati 0,8-kratnika vsote priključnih moči odjema merilnih mest, vključenih v posamezno skupnostno samooskrbo. Če posamezna skupnostna samooskrba uporablja več naprav za samooskrbo, vsota njihovih priključnih moči ne sme presegati pogoja iz prejšnjega stavka.

Jaz si razlagam tako:
imam 3 števce 3x20A na isti TP, postavil bi eno elektrarno največje moči. Ali se to sešteva 3x20A=60x220=13200x0.8=11000x3=33.000.
 Ali to pomeni, da lahko postavim tako močno elektrarno ter na to potem "obesim" vse tri števce?

Kot priključna moč naprave iz prejšnjega odstavka se za naprave, ki proizvajajo električno energijo z izrabo sončne energije, upošteva:
– nazivna moč razsmernika v kW pri cos fi = 1 (kadar je nazivna moč razsmernika manjša ali enaka vsoti nazivnih moči fotonapetostnih modulov) ali
– vsota nazivnih moči fotonapetostnih modulov (kadar je nazivna moč razsmernika večja od vsote nazivnih moči fotonapetostnih modulov).

Po tem bi presodil, da če omejiš z razsmernikom lahko daš poljubno število panelov. Ko bo sonca več bo omejil razsmernik, ko ga bo manj bo večje število panelov pridelalo več. Se splača glede na to, da sam panel ne stane preveč. Laično povedano. Drži?
(26.2.2020 ob 21:36)lukav kurjač Napisal:
(26.2.2020 ob 10:33)bozgom Napisal: Gledaš samo ogrevanje, kaj pa hlajenje? Streha okrog 35°, mesec marec ko je sonce tako visoko, da sveti blizu pravega kota na panele, k nam zanese kakšno hladno fronto, katera očisti nebo v nebesno modrino in spusti temperature tudi pod ničlo. Pol pa ima 300 kWp panel, kateri je izdelan v toleranci +5%, -0% npr. 315 W. Zaradi temperature pa še 10% zraven in smo že na 350 W. Tako se lahko nazivna moč prekorači tudi za 20%.
Če imaš primeren razsmernik, to moč omeji sam in je vseeno, če je in kako je nastavljena smerna zaščita. Če imaš premočan razsmernik to moč omeji smerna zaščita in lahko celo izključi celotno hišo od omrežja.

štiri leta spremljam različne elektrarne, ki smo jih instalirali in zato vem, da so to le mokre sanje!

Kako pa potem komentiraš diagram, kateri sem prilepil nekaj nazaj?
(26.2.2020 ob 22:03)Lesjaki Napisal: Ali mi kdo lahko pojasni 7.člen uredbe o samooskrbi:

Največja priključna moč naprave za skupnostno samooskrbo ne sme presegati 0,8-kratnika vsote priključnih moči odjema merilnih mest, vključenih v posamezno skupnostno samooskrbo. Če posamezna skupnostna samooskrba uporablja več naprav za samooskrbo, vsota njihovih priključnih moči ne sme presegati pogoja iz prejšnjega stavka.

Jaz si razlagam tako:
imam 3 števce 3x20A na isti TP, postavil bi eno elektrarno največje moči. Ali se to sešteva 3x20A=60x220=13200x0.8=11000x3=33.000.
 Ali to pomeni, da lahko postavim tako močno elektrarno ter na to potem "obesim" vse tri števce?

Kot priključna moč naprave iz prejšnjega odstavka se za naprave, ki proizvajajo električno energijo z izrabo sončne energije, upošteva:
– nazivna moč razsmernika v kW pri cos fi = 1 (kadar je nazivna moč razsmernika manjša ali enaka vsoti nazivnih moči fotonapetostnih modulov) ali
– vsota nazivnih moči fotonapetostnih modulov (kadar je nazivna moč razsmernika večja od vsote nazivnih moči fotonapetostnih modulov).

Po tem bi presodil, da če omejiš z razsmernikom lahko daš poljubno število panelov. Ko bo sonca več bo omejil razsmernik, ko ga bo manj bo večje število panelov pridelalo več. Se splača glede na to, da sam panel ne stane preveč. Laično povedano. Drži?

Drži!
Treba je vedeti, da razsmernik zraven razsmerjanja prerazporedi vhodno DC moč tako, da je učinkovitost največja. Tu ni poudarka višina diagrama (trenutna moč) ampak ploščina (električna energija, ki jo proizvedeš).
Zato zagovarjam rešitev, da se za npr. 10kW samooskrbo vzame 10kW (nazivna moč na AC pri cos fi =1) razsmernik in imaš potem na DC vhodih možnost obremeniti malce čez (odvisno od tega, kaj piše v tehničnih podatkih razsmernika). Npr SolarEdge SE10K lahko do 13,5kWp po STC
Na tak način omogočiš razsmerniku, da dela čim več časa v območju najboljšega izkoristka, saj vemo, da ima vsako jutro svoj štart iz nule in potem počasi prileze do najoptimalnešega območja. (Analogno: vsak avto ima zjutraj mrzel štart, ko več pokuri, če dela cel dan lepo ogret, bo največ dal od sebe, sicer ostaja vedno napol ogret in ne more dati vsega od sebe).
(26.2.2020 ob 15:14)Lihkar Napisal: Jaz ne zavajam in ne govorim, da kdo zavaja..sem pa pri vseh proizvajalcih razsmernikov, s katerimi sem imel opravka opazil, da je stalno neka razlika med njihovim izračunom in dejansko izmerjenim na uradnem števcu. Ni važno, tudi pri nemškem renomiranem oh in sploh SMA je tako. Mar oni lažejo? Ne, samo vhodne podatke imajo vsekakor bližje izvoru, pa algoritem meritve je najbrž drugačen, hja, pa najbrž ima tudi EPP kaj zraven, saj meritve niso uradne ampak bolj "indikatorske".

Jaz pač ne verjamem vsakemu displeju, ki izpisuje neke podatke, ti pa še naprej glej tiste lepe krivulje. Kaj pomaga, če niso obračunske...

Koliko nizko si pa ti padel, da mi podtikaš propagando in da lažem...ajej! Bodi bolj precizen in preveri zadeve preden napišeš!

Moderni števci imajo veliko funkcij, to je res, ampak za gospodinjstva (in gospodinjstva s samooskrbo) po SONDO navodilih (Priloga tipizacija merilne opreme) odjem ne zahteva merjenja moči. Lahko da bo kdaj v prihodnosti, ampak zaenkrat ne.

Tako, da vso srečo, če boš pri distributerju iskal merilne podatke glede moči.
Popolnoma prav imas. Ena iz prakse:

Zaslon pri invertorju Solaedge in obracun Gen-i je pokazal da Solaredge laže za cca 300 Kwh pri letnem obračunu pri cca 9500 Kwh pridobljene elektrike iz panelov v letu 2019.
Velja obračun od Gen-i.
Teoretiki pa vse vejo.
Kako pa veš, kaj od merilnih naprav laže?
Obračunska naprava vedno zmaga. Vedno.

P.S: Iz (zgoraj navedenih podatkov) razmerja 300/9000 bi rekel, da razsmernik riše grafe DC moči, na AC pa pride za izkoristek naprave (cca 3%) manj.

In tako vsi točno merijo, ampak ne iste veličine...
(27.2.2020 ob 08:53)Lihkar Napisal: Obračunska naprava vedno zmaga. Vedno.

Zmaga že, zmaga... pa je zaradi tega bolj točna?

SE za samooskrbo je priključena na instalacijo hiše. Kako lahko števec v zunanji omarici ve, koliko od poizvedene energije se porabi v hiši in posledično sploh ne pride do števca? Ima števec vgrajeno kristalno kroglo?

Drugače pa- že nekaj strani trobim, da če je moč SE za samooskrbo določena z močjo inverterja,lahko za njim damo več panelov. Ti pa to negiraš s tem, kako je moč in število panelov zapisano v elektro soglasju, kako se meri moč, kako... pol pa sam zapišeš:

Citat:Npr SolarEdge SE10K lahko do 13,5kWp po STC

Na tak način omogočiš razsmerniku, da dela čim več časa v območju najboljšega izkoristka, saj vemo, da ima vsako jutro svoj štart iz nule in potem počasi prileze do najoptimalnešega območja.
Ne vem no...
(27.2.2020 ob 08:50)pentax Napisal: Kako pa veš, kaj od merilnih naprav laže?

Glej, sam ne morem merit, pogodbenik v mojem primeru Gen-i pa ti pošlje račun.
Nimaš kaj, plačaš.
Ker pa sem več pridobil kot pa porabil pa zdaj ni tako pomenbno, ker ti nič ne plačajo za viške konec obračunskega obdobja.
Moral bom izgleda menjat pogodbenika in to preit na Petrol, ki plača 40 Euro vsako leto če neto oddaš el. energijo.
Je to res, ima kdo izkušnje s Petrolom ali s kakšnim drugim ki plača neto oddano energijo?
(27.2.2020 ob 09:05)bozgom Napisal:
(27.2.2020 ob 08:53)Lihkar Napisal: Obračunska naprava vedno zmaga. Vedno.

Zmaga že, zmaga... pa je zaradi tega bolj točna?

SE za samooskrbo je priključena na instalacijo hiše. Kako lahko števec v zunanji omarici ve, koliko od poizvedene energije se porabi v hiši in posledično sploh ne pride do števca? Ima števec vgrajeno kristalno kroglo?

Drugače pa- že nekaj strani trobim, da če je moč SE za samooskrbo določena z močjo inverterja,lahko za njim damo več panelov. Ti pa to negiraš s tem, kako je moč in število panelov zapisano v elektro soglasju, kako se meri moč, kako... pol pa sam zapišeš:

Citat:Npr SolarEdge SE10K lahko do 13,5kWp po STC

Na tak način omogočiš razsmerniku, da dela čim več časa v območju najboljšega izkoristka, saj vemo, da ima vsako jutro svoj štart iz nule in potem počasi prileze do najoptimalnešega območja.
Ne vem no...

Ej, spet mešaš pojme:

Moč samooskrbe mora biti skladno s soglasjem za priključitev samooskrbe. Ko zaprosiš za soglasje za priključitev, moraš navesti osnovne podatke samooskrbe.
Podatki iz soglasja se morajo ujemati z dejanskim stanjem, pri čemer je samooskrba še vedno 10kW če uporabiš razsmernik 10kW, moč modulov pa je lahko do 13,5 kWp. Če je to vse tako prijavljeno, je to ok.

Na kratko: Kar prijaviš, mora ustrezati realnemu stanju!

Kar sem pisal kako vam uspe dobit soglasje "na zalogo", se je nanašalo na nastavitev limitatorja na 80% priključne moči, ki pa ni sovpadala z uradno nazivno močjo samooskrbe (manjša od nastavitve na limitatorju).
To MORA biti ista vrednost!
Če imaš 9kWp modulov in 15kW razsmernik je moč samooskrbe 9kW in (če je potrebno za zagotavljanje pogoja 80% priključne moči) limitator mora biti nastavljen na 9 kW!

Sicer bo postal paradoks, da si bodo ljudje vsi apriori zagotovili 80% moči za samooskrbo, pa četudi nimajo dovolj strešne površine, da bi to izvedbeno uresničili.
(27.2.2020 ob 09:06)ivč Napisal:

Nimaš kaj, plačaš.
Ker pa sem več pridobil kot pa porabil pa zdaj ni tako pomenbno, ker ti nič ne plačajo za viške konec obračunskega obdobja.
Moral bom izgleda menjat pogodbenika in to preit na Petrol, ki plača 40 Euro vsako leto če neto oddaš el. energijo.
Je to res, ima kdo izkušnje s Petrolom ali s kakšnim drugim ki plača neto oddano energijo?

Ja, račun dobiš od genija i...ampak napisal si, da naprava laže..bolj bi bilo prav če bi pisal, da podatki strižejo ampak na to itak nimaš vpliva in plačuješ po števcu pa ali laže števec ali pa ne.
(27.2.2020 ob 09:24)Lihkar Napisal: Ej, spet mešaš pojme:

Moč samooskrbe mora biti skladno s soglasjem za priključitev samooskrbe. Ko zaprosiš za soglasje za priključitev, moraš navesti osnovne podatke samooskrbe.
Podatki iz soglasja se morajo ujemati z dejanskim stanjem, pri čemer je samooskrba še vedno 10kW če uporabiš razsmernik 10kW, moč modulov pa je lahko do 13,5 kWp. Če je to vse tako prijavljeno, je to ok.

Le kako mešam pojme? Če imaš razsmernik 10 kVA lahko imaš za njim 10 kWp panelov pa bo moč SE 10 kVA. Če imaš za njim 13 kWp panelov bo moč SE še vedno 10 kVA. Četudi bi po tvojem moral prijaviti dodatne panele zaradi nespremenjene moči SE ne bi bilo nobene potrebe po novem soglasju, ampak bi se naredila zgolj zaznamba v evidencah. Pač podobno kot takrat, ko menjaš enotarifno z dvotarifnim merjenjem porabe energije ali zamenjaš varovalke 3x25 z 3x20 A...
Če pa pri npr. 15 kVA razsmerniku želiš dodati panele, pa s tem spreminjaš moč SE in je možnost, da dovoljenja ne dobiš.

Soglasje za priključitev velja 2. leti z možnostjo podaljšanja 1. leto. Torej lahko imaš prijavljeno moč  na zalogo največ 3 leta, potem pa moraš zaprositi za novo soglasje.

(27.2.2020 ob 08:36)ivč Napisal: Popolnoma prav imas. Ena iz prakse:

Zaslon pri invertorju Solaedge in obracun Gen-i je pokazal da Solaredge laže za cca 300 Kwh pri letnem obračunu pri cca 9500 Kwh pridobljene elektrike iz panelov v letu 2019.
Velja obračun od Gen-i.
Teoretiki pa vse vejo.

Praksa pa taka- elektriko ti meri pristojno elektro podjetje, katero mesečno pošilja podatke tvojemu pogodbenemu partnerju. Gen-i zgolj prepiše številke na račun in ti to pošlje enkrat letno domov.

Bi nam, teoretikom iz praktičnih izkušenj povedal, kako števec elektro podjetja ve, koliko energije, pridelane v tvoji SE porabiš sam, da točno veš za koliko kWh laže tvoj inverter? Sam sem videl račun od Petrola, na katerem piše stanje števca na začetku leta in stanje števca na koncu leta tako za prevzem in porabo. Nikjer pa ni pisala proizvodnja SE. Ima Gen-i tudi ta podatek na računu?
(27.2.2020 ob 11:02)pentax Napisal:
(27.2.2020 ob 09:06)ivč Napisal:

Nimaš kaj, plačaš.

Ja, račun dobiš od genija i...ampak napisal si, da naprava laže..bolj bi bilo prav če bi pisal, da podatki strižejo ampak na to itak nimaš vpliva in plačuješ po števcu pa ali laže števec ali pa ne.

Če smatraš, da števec narobe meri, lahko od SODO-ta zahtevaš preverbo števca.

Kakorkoli, s številom modulov se ni igrati. Lepo so vidni iz letalske/satelitske slike. Lahko pa delate kar želite.
Ne smem učiti krive vere.

Razhod med meritvami sem jaz opazil pri "klasičnih" SE, ki imajo svoj števec in svoj nadzorni sistem, ki bere podatke iz razsmernikov.
Nekateri so pri samooskrbi vgradili dodaten direkten števec na DIN letev za lažje razumevanje kaj se dogaja.
(27.2.2020 ob 11:04)bozgom Napisal:
(27.2.2020 ob 09:24)Lihkar Napisal: Ej, spet mešaš pojme:

Le kako mešam pojme? Če imaš razsmernik 10 kVA lahko imaš za njim 10 kWp panelov pa bo moč SE 10 kVA. Če imaš za njim 13 kWp panelov bo moč SE še vedno 10 kVA. Četudi bi po tvojem moral prijaviti dodatne panele zaradi nespremenjene moči SE ne bi bilo nobene potrebe po novem soglasju, ampak bi se naredila zgolj zaznamba v evidencah. Pač podobno kot takrat, ko menjaš enotarifno z dvotarifnim merjenjem porabe energije ali zamenjaš varovalke 3x25 z 3x20 A...
Če pa pri npr. 15 kVA razsmerniku želiš dodati panele, pa s tem spreminjaš moč SE in je možnost, da dovoljenja ne dobiš.

Soglasje za priključitev velja 2. leti z možnostjo podaljšanja 1. leto. Torej lahko imaš prijavljeno moč  na zalogo največ 3 leta, potem pa moraš zaprositi za novo soglasje.

(27.2.2020 ob 08:36)ivč Napisal: Popolnoma prav imas. Ena iz prakse:

Velja obračun od Gen-i.
Teoretiki pa vse vejo.

Praksa pa taka- elektriko ti meri pristojno elektro podjetje, katero mesečno pošilja podatke tvojemu pogodbenemu partnerju. Gen-i zgolj prepiše številke na račun in ti to pošlje enkrat letno domov.

Bi nam, teoretikom iz praktičnih izkušenj povedal, kako števec elektro podjetja ve, koliko energije, pridelane v tvoji SE porabiš sam, da točno veš za koliko kWh laže tvoj inverter? Sam sem videl račun od Petrola, na katerem piše stanje števca na začetku leta in stanje števca na koncu leta tako za prevzem in porabo. Nikjer pa ni pisala proizvodnja SE. Ima Gen-i tudi ta podatek na računu?

Pa poglejmo.
Gen-i pravi 1.1.19-31.12.19 količina VT 3118 kwh
                                                    MT 2632 kwh

potem še -prevzeta energija 5750 kwh, oddana v omrežje 7339 kwh

iz števca sem 31.12.19 odčital 1.8.0 9093 kwh
                                            2.8.0 10976 kwh
iz invertorja sem odčital 9549 kwh 31.12 19 zvečer

če poračunam 1.8.0 + Solaredge -2.8.0=poraba 7666 kwh
v dobro pa 2.8.0 -1.8.0=1883 kwh

iz Gen-i pa 7339 kwh-5750 kwh=1589 kwh

Torej Solaredge (inverter) kaže kar nekaj narobe-cca 300 kwh.

Kaj je krivo ?
Forum je zato, da se izmenjujejo mnenja in izkušnje.
Vsak graditelj SE za samooskrbo se bo prej ko slej srečal s problemov prenizke proizvodnje, če je gradil SE glede na potrebe. Prvi vzrok je degradacija modulov, katera v 25 letih lahko znaša 20%. Drugi vzrok pa je elektrifikacija prometa. Če delaš z avtom npr. 10.000 km/leto boš potreboval dodatnih 1500...2000 kWh energije.
Dobro je, da se ve prej kakšna je pot za pokritje manjka energije, da potem ne bomo presenečeni zaradi negativnega soglasja ali "v dobri veri" naredili kakšno neumnost.

Težko je reči, kaj laže, če ne poznaš situacije. Sam razsmernik za svoje delovanje potrebuje neko energijo (ventilatorji, displej, elektronika...). Če razsmernik meri tisto kar pride iz rasmernika (pred lastno rabo) potem je logično, da pride do razlike. Ta razlika pa ne pomeni laganje ampak ti podaja nek delni izkoristek razsmernika.

@Ivč-Ne vem kaj računaš, a iz podatkov GEN-i in Solar Edge bi jaz rekel to:

v gospodinjstvu si porabil: 5750+9549-7339= 7960 kWh energije.

GEN -i si šenkal 7339-5750= 1589 kWh energije.

PS imaš pa za tam 1...1,5 kWp premočno SE.
1 ... 196 197 198 199 200 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi