26.2.2020 ob 09:31 (*Zadnja sprememba objave: 26.2.2020 ob 09:47 uporabnik bozgom.)
(25.2.2020 ob 20:36)ivč Napisal: Leta 2018 Elektro Maribor soglasje za 11 kw in 3x20A brez koli;ine panelov.
Kaj pa ti Bozgom se vedno nimas SE, pa na veliko komentiras stalno vse zadeve.
Nimas SE ampak obvladas.
Ne vem no- sem kadarkoli zapisal, da jo imam ali morebiti zapisal, da jo nimam? Ti pa očitno gledaš v kristalno kroglo, da o tem vse veš
ne glede na to, kakšen razsmernik je vgrajen, se glede na soglasje, ki je soodvisno od priklopljene moči, nastavi smerno zaščito, ki je lahko posebej ali pa v sklopu istega števca G3PLC, ki to že omogoča. Kakšen pa je dejansko izplen in možnost prekoračenja so pa pri instalirani moči in dejanski proizvodnji le mokre sanje. Presegati se je ne da razen, če bi kdo dodal dodatne celice. Še pri najboljših celicah je slabljenje glede na pregrevanje kar preko 0,16% na °C, da o tistih normalnih z 0,550% na °C niti ne razpredamo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Gledaš samo ogrevanje, kaj pa hlajenje? Streha okrog 35°, mesec marec ko je sonce tako visoko, da sveti blizu pravega kota na panele, k nam zanese kakšno hladno fronto, katera očisti nebo v nebesno modrino in spusti temperature tudi pod ničlo. Pol pa ima 300 kWp panel, kateri je izdelan v toleranci +5%, -0% npr. 315 W. Zaradi temperature pa še 10% zraven in smo že na 350 W. Tako se lahko nazivna moč prekorači tudi za 20%.
Če imaš primeren razsmernik, to moč omeji sam in je vseeno, če je in kako je nastavljena smerna zaščita. Če imaš premočan razsmernik to moč omeji smerna zaščita in lahko celo izključi celotno hišo od omrežja.
Če imaš prijavljeno tisto, kar imaš dejansko vgrajeno, ne sme nobena zaščita posredovat.
Razsmernik se vedno vgradi skladno z navodili proizvajalca in nimaš kaj zajebat.
Glede na laboratorijske pogoje STC (1000W/m2 obsevanja, 25˘C temperatura, pa še en faktor AM 1,5 glede na spekter) te sprašujem:
- kje v Sloveniji najdeš 1000W/m2 obsevanja?
- v laboratoriju se testira neobremenjen modul, dejansko ga imaš v stringu obremenjenega, pa še izgube zraven, pa umazanija na modulu, neustrezen kot itd..
- seveda nastanejo špice, ampak pri obremenjenem modulu ne povzročajo bojazni prekoračitve. Limitatorji so potrebni bolj zato, da elektro zadosti pravnim aspektom Uredbe, ker se je držijo 80% kot pijanec plota.
Ne vem, kje je takšno sevanje je pa spodnji diagram za 9KVA rasmernik in panele moči 9,35 kWp. Moč bi šla še višje, če ne bi v razsmerniku bila omejena na 9,5 kVA
mi lahko nekdo malce na kratko napise nekaj glede SE.
Rad bi oddal vlogo za izdelavo SE ce je sloh mozno postaviti ,ker sta jo ze postavila 2 soseda in zato bi rad vedel ali sploh lahko se grem v to investicjo.
Kako je s tem , ste to vlogo oddali samo ali preko podjetja katero vam bo/je delalo SE.
Namrec ne bi rad nekaj placeval potem pa tako ni mozno to izvesti.
(26.2.2020 ob 12:18)bozgom Napisal: Ne vem, kje je takšno sevanje je pa spodnji diagram za 9KVA rasmernik in panele moči 9,35 kWp. Moč bi šla še višje, če ne bi v razsmerniku bila omejena na 9,5 kVA
[img][/img]
No, sedaj pa naredi še domačo nalogo in od distributerja pridobi podatke s tvojega števca. Najbrž jih žal ne boš dobil, ker se na gospodinjskem odjemu ne meri moči, bi bil pa razočaran, da uradne meritve na števcu ne dosegajo istih vrednosti kot ta EPP program na razsmerniku.
Lahko pa preveriš proizvodnjo in primerjaš, kaj je obračunano in kaj se vrti v reklami na razsmerniku.
Naj namignem, vrednosti na uradnem števcu so nižje. In ja, uradni števec je obračunski, pa tudi limitatorska funkcija v števcu (tista tipka na vratih omarice za reset) se proži na taiste meritve števca.
(25.2.2020 ob 20:36)ivč Napisal: Leta 2018 Elektro Maribor soglasje za 11 kw in 3x20A brez koli;ine panelov.
Kaj pa ti Bozgom se vedno nimas SE, pa na veliko komentiras stalno vse zadeve.
Nimas SE ampak obvladas.
Ne vem no- sem kadarkoli zapisal, da jo imam ali morebiti zapisal, da jo nimam? Ti pa očitno gledaš v kristalno kroglo, da o tem vse veš
PS izsek nekega soglasja za SE
[img][/img]
Bozgom moram te pohvalit, dosti ves, ampak tema je SE za samooskrbo-dejanske izkusnje !!!!!!
Malo te boli da je nimas , cimprej jo napravi, pol pa na polno, da vsem dokazes !!!___
Glej @Lihkar- mislim da zadnji post ni na tvojem nivoju. Ko se nekja ne sklada s tvojim prepričanjem pa je takoj propaganda. Kakšen interes bi imel Solar Edge da potvarja delovanje razsmernika? Meniš, da če bo navajal lažne podatke bo pri porabnikih bolj priljubljen in ga bodo bolj kupovali? Po tvojo so lažni tudi vsi donosi SE, kateri se lahko vidijo na spletu? Debata je veliko bolj konstruktivna, če se skuša najti vzrok za odstopanje, kot pa to zanikati z banalnostmi.
Med drugim- do roba atmosfere pride tam 1365 W/m2 potem pa na poti skozi atmosfero moč pada na okrog 1000 W/m2 pri tleh. V zgornjem diagramu se vidi, da je bilo dogajanje v atmosferi precej burno. Zaradi loma svetloba, odboja svetlobe od oblakov... je očitno možno preseči 1000 W/m2 tudi na tleh. Je pa omenjena SE ob povsem jasnem nebu okrog dnevov tistega diagrama dosegala tam 8 kW maksimalne moči.
Drugače pa- vsi novejši števci, katere je možno daljinsko odčitavati sporočajo tudi trenutno moč. Distributer lahko v vsakem trenutku za vsako gospodinjstvo vidi, koliko kW moči vleče iz omrežja
Jaz ne zavajam in ne govorim, da kdo zavaja..sem pa pri vseh proizvajalcih razsmernikov, s katerimi sem imel opravka opazil, da je stalno neka razlika med njihovim izračunom in dejansko izmerjenim na uradnem števcu. Ni važno, tudi pri nemškem renomiranem oh in sploh SMA je tako. Mar oni lažejo? Ne, samo vhodne podatke imajo vsekakor bližje izvoru, pa algoritem meritve je najbrž drugačen, hja, pa najbrž ima tudi EPP kaj zraven, saj meritve niso uradne ampak bolj "indikatorske".
Jaz pač ne verjamem vsakemu displeju, ki izpisuje neke podatke, ti pa še naprej glej tiste lepe krivulje. Kaj pomaga, če niso obračunske...
Koliko nizko si pa ti padel, da mi podtikaš propagando in da lažem...ajej! Bodi bolj precizen in preveri zadeve preden napišeš!
Moderni števci imajo veliko funkcij, to je res, ampak za gospodinjstva (in gospodinjstva s samooskrbo) po SONDO navodilih (Priloga tipizacija merilne opreme) odjem ne zahteva merjenja moči. Lahko da bo kdaj v prihodnosti, ampak zaenkrat ne.
Tako, da vso srečo, če boš pri distributerju iskal merilne podatke glede moči.
@Lihkar -Mi lahko zaupaš, kako si iz mojega prispevka uspel izluščiti, da te obtožujem laganja in propagande? Pač podajaš svoje izkušnje in svojo razlago teh izkušenj. Laganje bi bilo, če bi nekaj vedel, pa to poskušal namerno prikazati drugače kot je.
V elektrogospodarstvu se meri konična moč kot povprečna moč v 15 minutnem intervalu. Če imaš izmerjeno konično moč npr. 100 kW je lahko maksimalna moč v tem intervalu bila npr. 150 kW ali 50% višja od izmerjene konične moči. Tako da so odstopanje med podatki razsmernika in obračunskim števcem glede maksimalne moči pričakovana. Zaradi tega tudi nobena meritev ni napačna.
(26.2.2020 ob 14:30)bozgom Napisal: Glej @Lihkar- mislim da zadnji post ni na tvojem nivoju. Ko se nekja ne sklada s tvojim prepričanjem pa je takoj propaganda. Kakšen interes bi imel Solar Edge da potvarja delovanje razsmernika? Meniš, da če bo navajal lažne podatke bo pri porabnikih bolj priljubljen in ga bodo bolj kupovali? Po tvojo so lažni tudi vsi donosi SE, kateri se lahko vidijo na spletu? Debata je veliko bolj konstruktivna, če se skuša najti vzrok za odstopanje, kot pa to zanikati z banalnostmi.
Med drugim- do roba atmosfere pride tam 1365 W/m2 potem pa na poti skozi atmosfero moč pada na okrog 1000 W/m2 pri tleh. V zgornjem diagramu se vidi, da je bilo dogajanje v atmosferi precej burno. Zaradi loma svetloba, odboja svetlobe od oblakov... je očitno možno preseči 1000 W/m2 tudi na tleh. Je pa omenjena SE ob povsem jasnem nebu okrog dnevov tistega diagrama dosegala tam 8 kW maksimalne moči.
Drugače pa- vsi novejši števci, katere je možno daljinsko odčitavati sporočajo tudi trenutno moč. Distributer lahko v vsakem trenutku za vsako gospodinjstvo vidi, koliko kW moči vleče iz omrežja
V odebeljenem tekstu je bistvo tvojega napada.
Glede nemerjenja moči na gospodinjskem odjemu (kjer je daleč največ samooskrb):
Očitno si zapisano narobe razumel moj zapis.
Če je nekaj zate propaganda, ne pomeni, da ti izvajaš propagando za karkoli ampak da pač neke podatke jemlješ za propagandne.
Tisto o lažeh je pa mišljeno za inverter Solar Edge- da on laže pri meritvah.
Drugače pa- podatke katere daje inverter so za povprečnega lastnika samooskrbne SE povsem dovolj točni in lahko vanje mirne duše verjame.
(26.2.2020 ob 12:40)matevzn Napisal: Pozdravljeni,
mi lahko nekdo malce na kratko napise nekaj glede SE.
Rad bi oddal vlogo za izdelavo SE ce je sloh mozno postaviti ,ker sta jo ze postavila 2 soseda in zato bi rad vedel ali sploh lahko se grem v to investicjo.
Kako je s tem , ste to vlogo oddali samo ali preko podjetja katero vam bo/je delalo SE.
Namrec ne bi rad nekaj placeval potem pa tako ni mozno to izvesti.
Kako ste ta del opravili sami ?
lp,Matevz
Vse je odvisno od bližnje transformatorske postaje... (sam s tem nisem imel težav)
Najprej je potrebno vložiti "enotno vlogo" za izdajo pogodbe o priključitvi oziroma za izdajo soglasja za priključitev proizvodne naprave EE naslovljeno na pristojnega elektrodistributerja. Sami vlogi je bilo potrebno predložiti tudi eventualno soglasje solastnika nepremičnine, enopolno shemo SE, ter izračun SE glede na projket. Potem pa je trajalo, 2 meseca, da sem prejel soglasje elektro distributerja. Vlogo sem vložil sam, shemo ter izračun pa so mi pripravili pri izvajalcu projekta in sicer šele po podpisu pogodbe o izgradnji SE in plačilu prvega obroka. Sicer pa sem bil dogovrojen (pisno), da v primeru ne izdaje soglasja dobim povrnjen denar prvotno plačanega obroka.
Tako, da v kolikor meniš, da je že na "tesno" glede na transformatorsko postajo, bi bilo morda dobro najprej povprašat neuradno elektro distributerja.. oziroma vsekakor pa se z izvajalcem dogovoriti, da če pade zadeva v vodo ne nosiš stroškov (oziroma nek minimalni delež priprave dokumentacije - to pa več kot 200 EUR ne bi smelo biti...)
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.