(7.11.2019 ob 09:13)sassapo Napisal: Da bo SE imela kaj več kot 15 - 20 let življenjske dobe bolj slabo kaže. 0.5MW elektrarna Plut v Beli krajini deluje od 2007. V tem času je lastnik zamenjal že več kot polovico panelov. Največ 8 v enem samem mesecu. No, pravi, da se mu še vedno izplača, kljub temu da ima zaposlenega, kateri mu servisira elektrarno.
Splačalo se mu bo do leta 2022, dokler ima še ceno okrog 45 c/kWh.
Potem bo pa verjetno samo še streha.
Sicer naj bi nove morale biti malo boljše. Za malo dlje.
Pa saj smo včeraj videli, kako nam kaže. Stanje žic je, milo rečeno, katastrofalno. Mi pa se pogovarjamo, ali lahko 10 hiš kuri 10 kW namesto 2 kW.
Še huje pa je, da znanstveniki planirajo kar 100 ali celo po več 100 kW polnilnih polnilnih mest v vsaki vasi. Recimo 5 kosov 400 kW skupaj.
Mama mia, kaj bo pestro. Tornado bo v denarnici.
Pred leti sem bral članek, zdaj ga ne najdem, da omrežnina komaj pokriva tekoče stroške, v glavnem stroške plač. Za žice, stebre, trafote in ostalo šaro ni denarja.
Da ne govorim, kako so popravili po žledu. Stebrički za daljnovode so bolj švoh od tistega, ki ga imam jaz na vrtu. Z obrazložitvijo, da je itak jih je itak nesmiselno predimenzionirati, ker lahko ponovno pride, ne samo do takega, ampak celo do hujšega primera. Zato vse skupaj visi na zobotrebcih.