PodSvojoStreho.net
Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda (/showthread.php?tid=76757)

Strani: 1 2 3 4 5

Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda - Tone - 4.11.2019

Prejle sem poslušal Omizje: Pametno ogrevanje za trajnostno prihodnost. 
Na veliko omenjajo, da naj bi sistemi ogrevanja s TČ morali imeti zalogovnik, da bi omogočili izklop TČ v času viškov porabe. To se mi zdi precej iluzorno razmišljanje, sploh če imaš radiatorsko ogrevanje.
1000l zalogovnik pri delta T 10°C shrani 11,7kWh toplotne energije. Pri povprečni zimski porabi slabše izolirane hiše je to za 2h, ko je najhladneje, je akumulacije za dobro uro, kar ni nič. Zimski viški porabe so cel dan ali vsaj jutranjih 5 ur. Na ELESovi strani nastavite 28.2.2018, ko je bilo zjutraj pasje mraz.
Poleg tega je 10°C za TČ pri radiatorjih veliko, že tako obratuje blizu maksimalne temperature, 10 stopinj višje znatno zniža grelno število. Pri talnem bi se nekaj dobilo ampak kako stvar zastaviti, vsako noč napolniti zalogovnik, da te dispečer po potrebi zjutraj izklopi za 5 ur. Drugo bi bilo, da sistem sam redno fila zalogovnik ponoči, prazni pa čez dan. Samo to pomeni 3 x močnejšo TČ, ki mora delati ob nižjih zunanjih temperaturah in greti vodo na 20°C višjo temperaturo. Od izgube do izgube do končne zmage Big Grin ne vem no?
Itak je pa daaaleč najhujši problem, ko se vklopijo grelci, v takih razmerah 2h akumulacija ne pomeni praktično nič.

RE: Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda - bozgom - 4.11.2019

Nihče te ne bo izključil za 5 ur, brez skrbi. Ti intervali bodo tam 15...30 minut in bo njihova dnevna vsota mogoče uro ali dve. Pač takrat ko nastopajo konice odjema iz omrežja (okrog 8. zjutraj in okrog poldneva).
Sam imam na radiatorjih 300 l zalogovnik. Lani, ko je bilo -10°C mi je TČ mirovala tam 2 uri in potem delovala tam 1,5 ure. Torej bi se lahko že s 100 l zalogovnikom premostilo pol urni izklop TČ.

RE: Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda - Fery - 4.11.2019

Joj, s čim se ti obremenjuješ!!!

Če si se že lotil računati, potem ti je že jasno, da namesto 1 000 l zalogovnika, potrebuješ 10 000 litrški zalogovnik. Pa se številke izidejo.
Navsezadnje ravno za to gre, a ne? Da papir vse prenese. Vsako norost državnih birokratov. Narod pa plača.

RE: Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda - Tone - 4.11.2019

(4.11.2019 ob 12:50)bozgom Napisal: Nihče te ne bo izključil za 5 ur, brez skrbi. Ti intervali bodo tam 15...30 minut in bo njihova dnevna vsota mogoče uro ali dve. Pač takrat ko nastopajo konice odjema iz omrežja (okrog 8. zjutraj in okrog poldneva).
Sam imam na radiatorjih 300 l zalogovnik. Lani, ko je bilo -10°C mi je TČ mirovala tam 2 uri in potem delovala tam 1,5 ure. Torej bi se lahko že s 100 l zalogovnikom premostilo pol urni izklop TČ.

Kje imaš ti na ELESovem grafu polurne špice. Govorimo o precej 100 MW, ne o 10.

Nakladaš, bozgom.

Tebi bajta premosti nedelovanje TČ, ne pa 300 litrški zalogovnik.
Niti 1000 litrški ne pomeni nič, če smo že pri tem.
Ker vse skupaj znaša par procentov zalogovnika, ki ga predstavlja bajta z 200 tonami materiala. Normalno izolirana bo v brezvetrju pri minus 10 stopinjah, zgubila le kake pol stopinje čez noč. Če.

@Fery
Ne vem, zakaj bi nakladal, če sem opisal delovanje mojega sistema? Če se tvoja hiša preko noči ohladi za 1°C to še ne pomeni, da je pri vseh hišah tako. Obstaja kar lepo število hiš, v katerih je ob polnoči 24°C zjutraj ob sedmih pa celih 12°C. Tudi moja je nekoč bila takšna.

@Tone
So v MB že testirali daljinsko izklapljanje porabnikov in so bili časi izklopa ranga minut in ne ranga ur.

(4.11.2019 ob 13:08)Fery Napisal: Nakladaš, bozgom.

Tebi bajta premosti nedelovanje TČ, ne pa 300 litrški zalogovnik.
Niti 1000 litrški ne pomeni nič, če smo že pri tem.
Ker vse skupaj znaša par procentov zalogovnika, ki ga predstavlja bajta z 200 tonami materiala. Normalno izolirana bo v brezvetrju pri minus 10 stopinjah, zgubila le kake pol stopinje čez noč. Če.

Točn tko.

Izklop do dveh, treh ur ne zahteva ničesar. Kaj potem, voda v radiatorjih je mrzla, v stanovanju katastrofa, ena stopinja manj Big Grin in kaj bo TČ, ja na ful se bo nažgala, zahtevana bo najvišja temperatura dvižnega voda, čez pol ure se bodo vklopili grelci in kaj zdaj, aja, druge TČ bomo izklopil.
In kaj s praznim zalogovnikom, bo to ločen drugi zalogovnik, ki ga bomo polnili samo ob 11h zvečer??
Če bo to edini zalogovnik, bo morala TČ delati na višji temperaturi, da bo vsaj za par ur zaloge.

Če bodo izklapljali za 15 minut je pa to sekundarna regulacija (Slo je mora zagotoviti 50MW), ki jo naj izvajajo HE in TEŠ. Za to uporabljati TČ je več kot neumno. To je lahko samo izklop v sile, namesto da izklopijo cela naselja, prej so pa že železarne, Talum.... Za to pa ne rabiš zalogovnika.
Morda računajo na terciarno regulacijo, ko ne bo štroma na EU trgu, samo to je pa lohk pol dneva ali še več, kaj ti bo pri tem 11kWh, bajta ti pa troši 50 do 200kWh dnevno.

RE: Večji hranilnik toplote in TČ zrak voda - csamo001 - 4.11.2019

(4.11.2019 ob 13:29)bozgom Napisal: @Fery
Ne vem, zakaj bi nakladal, če sem opisal delovanje mojega sistema? Če se tvoja hiša preko noči ohladi za 1°C to še ne pomeni, da je pri vseh hišah tako. Obstaja kar lepo število hiš, v katerih je ob polnoči 24°C zjutraj ob sedmih pa celih 12°C. Tudi moja je nekoč bila takšna.

@Tone
So v MB že testirali daljinsko izklapljanje porabnikov in so bili časi izklopa ranga minut in ne ranga ur.

... še vedno pa (namerno?) sfalil bistvo: akumulacija 100-200 ton materiala je tista, ki drži bajto "pri življenju", ne majhen zalogovnik.

Recimo moj 130-litski zalogovnik v obliki Stadlerce se potem, ko se TČ ugasne, obtočna pa še dela, spusti iz 35 na 25 stopinj v 45 minutah, pa je to govora o ogreti hiši, zunaj 12-14 stopinj, moja bajta pa (če imam to prav v spominu) konkretno bolje izolirana od tvoje. To so podatki za včeraj med 19:45 in 20:30.

Jst s talnim bajto grejem 2 x dnevno po 2 do 5h cca. Kake pol akumulacije je v talnem, druge pol v 65 let stari masivni opeki. Pred vklopom pomerim temperaturo in izračunam potrebno energijo. Ko je dobavljena, se pumpa ugasne.

(4.11.2019 ob 14:37)csamo001 Napisal: ... še vedno pa (namerno?) sfalil bistvo: akumulacija 100-200 ton materiala je tista, ki drži bajto "pri življenju", ne majhen zalogovnik.

Recimo moj 130-litski zalogovnik v obliki Stadlerce se potem, ko se TČ ugasne, obtočna pa še dela, spusti iz 35 na 25 stopinj v 45 minutah, pa je to govora o ogreti hiši, zunaj 12-14 stopinj, moja bajta pa (če imam to prav v spominu) konkretno bolje izolirana od tvoje. To so podatki za včeraj med 19:45 in 20:30.
Če bodo kdaj uvedli daljinsko upravljanje porabe potem boš pač ti uravnaval izpade z akumulacijo, jaz jo bom pač s 300 l zalogovnikom. Vsake 3 ure bom  potreboval elektriko za 1,5 ure, da bo TČ zopet napolnila zalogovnik in dovedla v hišo toliko energije, kot sem jo izgubil iz akumulacije v stenah.

Jebemti si včasih bukov; torej v malo bolj resnih ogrevalnih razmerah, ko bo tvoja bajta recimo imela 10kW izgub, boš ti v uri in pol pridelal 45kWh, da bo to lepo razporejeno na 3 ure odklopa štroma? In to ne bo prekomerno obremenilo EE sistema, konec koncev pa tudi tvoje TČ, ki se ji bo s tem najbrž skrajšala življenjska doba?

Seveda. Če boš zalogovnik pogrel za 10 stopinj, boš shranil cca. 3,5 kWh energije vanj. Bajta pri minus 10 pa rabi koliko na dan? 100 kWh?
Če boš gonil zalogovnik dosti višje, boš pa že popušilič pri COP.
Torej če je cikel 4,5 h, boš v bajto dovedel 15 kWh plus viške med 1,5 urnim delovanjem, ki gredo mimo zalogovnika v hišo. Huda bo. Za mraz.

(4.11.2019 ob 15:47)csamo001 Napisal: Jebemti si včasih bukov; torej v malo bolj resnih ogrevalnih razmerah, ko bo tvoja bajta recimo imela 10kW izgub, boš ti v uri in pol pridelal 45kWh, da bo to lepo razporejeno na 3 ure odklopa štroma? In to ne bo prekomerno obremenilo EE sistema, konec koncev pa tudi tvoje TČ, ki se ji bo s tem najbrž skrajšala življenjska doba?

Meni že leto dni TČ deluje tako, da obratuje med 1 in 1,5 ure in miruje med 2 in 4 ure. Vseskozi računa temperaturni primanjkljaj. Ko pade na -120°min se TČ vklopi in deluje tako dolgo da temperaturni primamljaj prileze na 0 °min, kar pomeni zaustavitev TČ. Pa če sem bukov ali pa ne.

In tako ti deluje ne glede na to, ali je zunaj +15 ali -10? Potem ti čestitam, ker imaš bistveno predimenzionirano napravo.

(4.11.2019 ob 18:29)csamo001 Napisal: In tako ti deluje ne glede na to, ali je zunaj +15 ali -10? Potem ti čestitam, ker imaš bistveno predimenzionirano napravo.

Kak si pa prišel do tega zaključka Huh
TČ ves čas računa temperaturni primanjkljaj na osnovi želene temperature vode in temperaturi vode v zalogovniku. Če je želena temperatura vode npr. 35°C potem bo pri 34°C ali manj vodi v zalogovniku temperaturni primamljaj rasel. Ko temperaturni primakljaj doseže neko vrednost (npr. -600°min) se vključi prva stopnja grelcev. In potem naslednja pri -650... Če pa bo voda 36°C ali več pa bo temperaturni primankljaj padal. Ker bo slej ko prej temperatrni primanjkljaj prišel do 0 se bo tudi TČ slej ko prej ustavila. Praktično se torej ne more zgoditi, da bi TČ delovala non stop, zato mi tako pri +15 kot pri -10°C deluje tako, kot pač deluje.

PS @Tone bi lahko nastavil, da bi se grelci vključili že pri npr. -50°min in bi mu vseskozi veselo laufali