PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Stavbno pohištvo Prava izbira PVC oken in ponudnika?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ql. A ni zanimivo da na nobeni sliki ni vidnih odkapnikov? 

Kaj je tisto črno na slikah so ti povedali? V profilu? Firbec Smile

Ne pozabit se pogovarjat o garancijah ravnosti profilov...
Točna slika in karakteristike:

https://ibb.co/mG97bTH

• 6 komorni profil (razred A)
  • 3 EPDM tesnila
  • TGI distančnik
  • Širina profila je 76mm
  • Troslojno steklo, toplotne prehodnosti Ug = 0,5 W/ m2K
  • Toplotna prehodnost celotnega okna - Uw = 0,76 W/ m2K
  • Večstopenjski ventus.
  • Protivlomno okovje klase WK1.
  • Zapolnjen spodnji kanal na profilu.
  • Blokada kljuke, kadar je okno odprto.
  • Na balkonskih vratih vetrno zapiralo ter ročka zunaj.
  • Okovje Avstrijskega proizvajalca MACO TOP Multi-Matic
  • Ničelni spoj varjenja
Dejansko je tak, tisti na linku ni bil čisto identičen, sem pač sam pogugal tisti podoben model.
To je pa daaaalec od alu videza pa brez ojačitev v profilu.... v bistvu je cist osnoven profil. Ok, bolj ostrih linij od kakega drugega.

Btw okno 120x120 ali pa 140x140 ali pa 100x100 je vseeno. Ali se povesi (in koliko) je odvisno od montaže, še bolj pa od proizvodnje. Če je pa 140x 60(višina) se pa ziher prej povesi kot 140x140 Smile ironično...
Najbolj mi je všeč, da vsi še vedno nakladajo, da imajo EPDM tesnila. Verjetno zato, ker se sliši fensi, ne zato, ker bi kogarkoli sploh brigalo, če so res.
Ker jih že leta ni več.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kaj potem je bolje da vzamem Rehau Synergo P-line ali Veka Softline 82 MD?

Oziroma kaj naj se potem gleda? Kdo ma ojačitve kateri profil potem? Kateri profil potem priporočate?
Zdravo,
mene pa zanima, kje bi se trenutno (beri v roku pol leta) sploh dalo dobiti okna z profili VEKA Alphaline ali pa REHAU GENEO?

Je kakšen poseben razlog, da sem kar na parih spletnih straneh zasledil, da VEKA Alphaline trenutno ni dobavljiva?

Lp,
Matevž
Seveda je razlog, profila ne delajo več. Zakaj bi ga, če ni treba?
Podobno velja za Geneo. Delajo ga še, ampak je dobavljivost bolj smešnica, kot karkoli resnega.

Bilo pa prošlo, jebi ga.
Svet se spreminja, ne nujno na bolje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Nekaj vprašanj.
- montaža oken na zunanji rob stene.Približno mi je jasno kako je to zgleda pri novogrdanji, kaj pa pri adaptaciji oz zamenjavi oken na stavbi , ki že ima nekaj "izolacije" (omet 5cm perlit).
Predvidevam , da zunanji rob stene torej izolacija oz. omet nima iste nosilnosti kot stena(beton, zidak,...) torej ali to vpliva na možnost take vgradnje ? Smiselnost RAL montaže ?
-Po menjavi oken se bo izvedlo tudi izolacijio(predvidoma 15 stripor).
Glede na to da se ne gre za novogradnjo(stavba iz 80h). Kakšna okna je smiselno vgradit - je nekaj v rangu IDEAL 8000, Softline 82, ipd...primerno ?
Zmontirati se da, bolj je vprašanje, zakaj bi montiral na zunanji rob?
Ker vsi pravijo, da je tako fajn?
Od objekta do objekta je različno, kateri sistem je boljši. In katera senčila so vgrajena ali bodo. In kako bodo...

Je pa eno zadevo treba imeti v mislih. In sicer koliko boste renovirali znotraj.
Če boste pomikali okna ven, boste znotraj morali prenoviti popolnoma vse. Police in špalete okrog in okrog.
Če ostanete z okni na isti poziciji, potem ni treba noter delati nič. Časovna in stroškovna razlika je kar velika.

Katera okna? Razlike so majhne, zato je brez veze šparati. Važno je, da so kvalitetna.
Komur pa so razlike pomembne, pa čeprav zgolj 10 procentov, naj pač vgradi toplotno manj ugodna (ne pa tudi kvalitetno).
(3.3.2025 ob 08:18)Fery Napisal: Zmontirati se da, bolj je vprašanje, zakaj bi montiral na zunanji rob?
Od objekta do objekta je različno, kateri sistem je boljši. In katera senčila so vgrajena ali bodo. In kako bodo...

Je pa eno zadevo treba imeti v mislih. In sicer koliko boste renovirali znotraj.
Če boste pomikali okna ven, boste znotraj morali prenoviti popolnoma vse. Police in špalete okrog in okrog.
Če ostanete z okni na isti poziciji, potem ni treba noter delati nič. Časovna in stroškovna razlika je kar velika.

Katera okna? Razlike so majhne, zato je brez veze šparati. Važno je, da so kvalitetna.
Komur pa so razlike pomembne, pa čeprav zgolj 10 procentov, naj pač vgradi toplotno manj ugodna (ne pa tudi kvalitetno).

Da se montira na zuanji rob razmišljam, ker bo tudi nova fasada(z izolacijo +15cm), posledično tudi police, rolete(trenutno so starejše nadokenske(višina cca 30cm), žaluzij nočem oz. odpadejo.
Potrebno  obdelavo špalet vzamem v zakup in načeloma ni problem.

Pred zgoraj naštetim so sicer še  določena druga dela za nardit , tako da je še  čas, bi pa rad bil do časa čimbolj informiran, da ob iskanju ponudb sploh vem povedat kaj hočem.
Z ženo bi zamenjala del oken v mansardi zaradi dotrajanosti in in pri nekaterih že razpada okvir. Malo naju je groza, ker gre za trikotne frčade. Trenutna okna so preverila in posledično so se povesila.

Nova okna bo verjetno treba razbit na več delov, da bo špica fiksna, drugače se bo pojavil stari problem. Malo berem mnenja glede proivajalcev in so bolj stare teme, oglašajo se pa klasično vedno samo tisti s problemi.

Katerih 5 proizvajalcej je danes sploh top pri PVC oknih v Sloveniji? Glede na situacijo mi je glavno, da bodo res znali dobro svetovat in potem tudi naredit. Raje dam več, kot da mi nekaj oblubljajo, monterja bo pa potem sezulo ob prihodu na lokacijo.
(3.3.2025 ob 08:18)Fery Napisal: Zmontirati se da, bolj je vprašanje, zakaj bi montiral na zunanji rob?

Fery, pozdravljeni

Vidim, da se vsi obračajo na vas, bom pa še jaz..

odločil sem se za menjavo oken. Hiša je stara 33 let, lesena okna z vgrajenimi križi so sicer odlično ohranjena, žalpa je šel razvoj naprej. najprej sem mislil, da bi odstranil križe, napravil nove letvice in samo zamenjal termopan iz leta 1993 z IZO. na koncu to izpade tak strošek, kot pol okna, zato sem se odločil za nabavo novihh, PVC. Montirana bodo na istem mestu, mogoče bom pri polici malo dvignil, da bo več prostora za purpen, saj pod policami ni stirodurje.  fasada je Demit, stiropor 6 cm in  bo ostala, saj ne pridobim toliko, kot je strošek.
pri oknih pa umap, da bom, saj se sedaj hitro shladi pa še občutek hladu seva od okna.

zdaj pa vprašanji : 
Ponujajo mi i 5 prekatni profil 76 mm Kommerling  (izolativnost cca 1,1 Wm2,...) z dvema tesniloma  ter 7 prekatni 88 mm Kommerling s tremi tesnili
Oven ponuja ne vem čigav 6 prekatni  profil 76 mm z izolativnostjo 0,93 Wm2/K...(malo sumljivo za 76mm in 6 prekatov ?)., tretji proizvajalec pa 7 komorni REHAU Synego (3 tsenila) šir 80 mm, ki naj bi imel 0,94 Wm2....   
Pri celotnem oknu pa ni takih razlik, saj vsi zagotavljajo Uw od 0,72 Wm2 pri kommerlingu 88 do 0,77 Wm2.... pri Kommerlingu 76 mm. Druga dva naj bi bila vmes.
Stekla bodo vsepovsod 1 x 4 Low-e/16/4/16/4  Low-e TGI.
Zanima me vaš nasvet, ali ima pri izolaciji 6 cm smisel kupovati dražja Kommerling 88, ali je glede izolacije vseeno, če vzamem 76 mm.
Glede na to, da daje fasada 6 cm na opečnem zidu 24 cm izolativnost okoli 0,4 Wm2/K , se mi osebno zdi še vedno smiselno, saj bodo okna kljub najboljšemu profilu še vedno najšibkejši člen. Imam prav ? ralika pa je cca 10 %. Ni veliko, če ima smisel, je pa veliko, če vržeš stran brez , da bi imel korist od tega. Gre za znesek za okna  cca 15000.
Kot drugo me zanima vaše mnenje o profilih REHAU Synego ter Kommerling . Kateremu bolj zaupate. Sam se zaenkrat nagibam k Bayerju, ki ma Kommerling, če je slabši od REHAU pa nimam predsodkov it drugam. Ne vem pa, kaj daje Oven, saj na spletu nima navedeno, enakoje z MIK Ce..
Upam, da vas nisem preveč zamoril, če si lahko vzamete malo časa za nasvet, bom vesel

LP
Vsi so drugo razredni profili, šara.

Ampak za naslednjih par 10 let bodo dobri. Baje je to pomembno.
Investicija v okna se nikoli ne povrne, menja se jih zaradi udobja, zaustavitve pihanja, estetskih razlogov ...

Tudi nobena razlika na rovaš boljših oken se ne povrne. 1500 evrov ne boš nikoli dobil noter. So pa boljša, seveda.
Malenkost manjša toplotna prevodnost, malenkost bolj topli profili noter, malenkost manjša možnost kondenzacije in podobno.

Težko je svetovati. Leta nazaj bi rekel, da ne vgradi nič od naštetega, danes mi je popolnoma vseeno. Gre za vaš denar in vašo odločitev.
Logično mi je, da folk pri nabavi avta ve dobesedno vse, pri nabavi ostalih stvari pa popolnoma nič. In na to prodajalci računajo.
Namečejo kup superlativov v ponudbe, ker vejo, da se nihče ne bo poglobil v resničnost njihovih navedb. In tako so vsaka okna najboljša. Koliko časa bodo najboljša, je pa druga stvar. Ampak o tem čez par ali par deset let.

Če strnem, če bo ostalo pri naštetem, bi jaz osebno izbral najcenejšo opcijo. Sebi pa jo ne bi nikoli vgradil.
(13.2.2026 ob 08:19)Fery Napisal: Vsi so drugo razredni profili, šara.

Ampak za naslednjih par 10 let bodo dobri. Baje je to pomembno.
Investicija v okna se nikoli ne povrne, menja se jih zaradi udobja, zaustavitve pihanja, estetskih razlogov ...

Tudi nobena razlika na rovaš boljših oken se ne povrne. 1500 evrov ne boš nikoli dobil noter. So pa boljša, seveda.
Malenkost manjša toplotna prevodnost, malenkost bolj topli profili noter, malenkost manjša možnost kondenzacije in podobno.

Težko je svetovati. Leta nazaj bi rekel, da ne vgradi nič od naštetega, danes mi je popolnoma vseeno. Gre za vaš denar in vašo odločitev.
Logično mi je, da folk pri nabavi avta ve dobesedno vse, pri nabavi ostalih stvari pa popolnoma nič. In na to prodajalci računajo.
Namečejo kup superlativov v ponudbe, ker vejo, da se nihče ne bo poglobil v resničnost njihovih navedb. In tako so vsaka okna najboljša. Koliko časa bodo najboljša, je pa druga stvar. Ampak o tem čez par ali par deset let.

Če strnem, če bo ostalo pri naštetem, bi jaz osebno izbral najcenejšo opcijo. Sebi pa jo ne bi nikoli vgradil.

Sem kar malo voljo zgubil za menjat, če j vse tako slabo... Smile  
Ne mislim, da bom na ta račun ne vem kaj prihranil, je pa dejstvo, da so okna stara 34 let in je termopan z alu distančniki že zdavnaj spustil dušo. Na oknih so žaluziije, zato so okna skoraj kot nova, čeprav jih nisem nikoli barval.. , stekla so pa tako, tako.. 
Pozna  se,ko termostat ugasne radiatorje in prav  začutimo hladno sevanje od oken (piha ne). Žena je invalid in je precej zmrznjena, jaz jih  pa poslušam potem.. Pa visok prag jo moti, ko gre na teraso, itd, itd. Tudi žaluzije so že deloma preperele (tekstilne lojtrice).Ko sem hotel samo menjat šipe z nekaj okoli 1,1 Wm2... (zdaj so 3,2 +..) je prišlo, da bi moral naredit nova krila, ali pa sam odtranit stekla ter lesene konstrukcijske križe, , poleg tega pa kpl zamenjat tesnila... Eno z drugim skoraj 5000.  Poleg slabih oken je drugi razlog ta, da je teh oken veliko. Skupne površine recimo 5,6 m x 1,8 m v dnevbi soobi, 2,8 x 1,8  in  1,4 x 2,2 v jedilnici in 1,4 x 2 v kuhinji. Vsi prostori  so  povezani. Ko sem pridobil eno okvirno  ponudbo je bila ta cca 10000 eur, ko sem še videl zelo ugodne pogoje kredita eko sklada, pa sem se sploh odločil za menjavo. Da bo bolj prijetno toplo  v hiši in, da  bo bolj smiselno ogrevanje v prehodnem času s klimo, da bo žena imela širša vrata in nizek prag  za na balkon, da ne bom slišal vsakega avta, kot da vozi poleg mene ...pa tudi zato, da imam zdaj dva meseca kaj "moškega" počet in razmišljat , saj sicer samo "asistiram" bolni ženi.. :-)

Odločil sem se, da ne bom jemal najcenejših in najtanjših profilov , da ne bom jemal od garažnihh proizvajalcev, skeptičen sem pa tudi do "proizvajalcev", ki imajo 2, ali pa 5 zaposlenih, čeprav mi ponujajo  Salamander ali pa VEKO.. 
Pri enakih troslojnihh steklih  imam te ponudbe:
-Kommerling 88 mm 7 prekatov, okov. Winkhouse activ pilot 10.000 €
-VEKA softline 82 mm, okov, Winkhouse pilot basis           12,900 €

Deceuninck 76 mm 6 prekatov                                         11.000 €
REHAU SYNEGO 80 mm okov. MACO, SIEGENIA                 10.000 €
SALAMANDER 76 NEW                                                     10.800,€

MIK sem kljub zelo ugodni ponudbi izločil zaradi nekorektnih pogojev garancije.
Tudi glede zadnjih treh nisem prepričan.Deceuninck ima 8 zaposleniih, firma profila pa je tudi firma oken na češkem alii slovaškem. Torej dvomim, da jih dela sam. Firma, ki ponuja Salamander ima dva redno zaposlena... Tudi nič po moje. REHAU SYNEGO mi ponuja firma, za katero sem ugotovil, da nima svoje proizvodnje, ampak uvaža iz Poljske. Sicer korektni pri ponudbi, vendar so kljub temu le trgovcii in montažerji. Kaj misliš ?
Ostaneta mi še prva dva,oba proizvajalca, lokalca iz Nm, prvi je skoraj sosed.. S prvim sem že delal, imam zelo dobre izkušnje z odnosom, roki izdelave, kvaliteto (žaluzije pred 10.leti, okna pred štirimi) Si me pa zmedel, saj si  zelo skritiziral profil Kommerling...
Drugi daje VEKO, je pa 30 % dražji . Je vredno ? Na oknih , ki gledajo proti jugu, zahodu in vzhodu bodo sicer žaluzije, ki zelo dobro zaščitijo tudi okna, vsaj lesena so. 
Dilema je v tem primeru le: ali vzeti REHAU synego od Belokranjca, čeprav nima svoje proizvodnje, ali reskirat 30 % več za VEKO , ali se držati proizvajalca s Kommerlingom, s katerim imam dobre izkušnje? A misliš, da je Komerling res tako slab, kot si rekel, šrot, ali bi ga lahko uvrstili v B kategorijo ?
Torej je zate bolj pomembno to da nekdo v "garaži" sestavlja "svoja" okna kot vse ostalo? Vsi v sloveniji so garažni sestavljači. Če primerjaš z veliko in dobro proizvodnjo na polskem.

Zakaj misliš da imajo "šrot" od profilov? Da zaslužijo 3x več kot po tvoji logiki "prodajalci".
Jaz drugega kot top profilov nebi gledal...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
1 ... 200 201 202 203 204 Pojdi na stran 
Iskanje po temi