(3.3.2025 ob 08:18)Fery Napisal: Zmontirati se da, bolj je vprašanje, zakaj bi montiral na zunanji rob?
Ker vsi pravijo, da je tako fajn?
Od objekta do objekta je različno, kateri sistem je boljši. In katera senčila so vgrajena ali bodo. In kako bodo...
Katera okna? Razlike so majhne, zato je brez veze šparati. Važno je, da so kvalitetna.
Komur pa so razlike pomembne, pa čeprav zgolj 10 procentov, naj pač vgradi toplotno manj ugodna (ne pa tudi kvalitetno).
Fery, pozdravljeni
Vidim, da se vsi obračajo na vas, bom pa še jaz..
odločil sem se za menjavo oken. Hiša je stara 33 let, lesena okna z vgrajenimi križi so sicer odlično ohranjena, žalpa je šel razvoj naprej. najprej sem mislil, da bi odstranil križe, napravil nove letvice in samo zamenjal termopan iz leta 1993 z IZO. na koncu to izpade tak strošek, kot pol okna, zato sem se odločil za nabavo novihh, PVC. Montirana bodo na istem mestu, mogoče bom pri polici malo dvignil, da bo več prostora za purpen, saj pod policami ni stirodurje. fasada je Demit, stiropor 6 cm in bo ostala, saj ne pridobim toliko, kot je strošek.
pri oknih pa umap, da bom, saj se sedaj hitro shladi pa še občutek hladu seva od okna.
zdaj pa vprašanji :
Ponujajo mi i 5 prekatni profil 76 mm Kommerling (izolativnost cca 1,1 Wm2,...) z dvema tesniloma ter 7 prekatni 88 mm Kommerling s tremi tesnili
Oven ponuja ne vem čigav 6 prekatni profil 76 mm z izolativnostjo 0,93 Wm2/K...(malo sumljivo za 76mm in 6 prekatov ?)., tretji proizvajalec pa 7 komorni REHAU Synego (3 tsenila) šir 80 mm, ki naj bi imel 0,94 Wm2....
Pri celotnem oknu pa ni takih razlik, saj vsi zagotavljajo Uw od 0,72 Wm2 pri kommerlingu 88 do 0,77 Wm2.... pri Kommerlingu 76 mm. Druga dva naj bi bila vmes.
Stekla bodo vsepovsod 1 x 4 Low-e/16/4/16/4 Low-e TGI.
Zanima me vaš nasvet, ali ima pri izolaciji 6 cm smisel kupovati dražja Kommerling 88, ali je glede izolacije vseeno, če vzamem 76 mm.
Glede na to, da daje fasada 6 cm na opečnem zidu 24 cm izolativnost okoli 0,4 Wm2/K , se mi osebno zdi še vedno smiselno, saj bodo okna kljub najboljšemu profilu še vedno najšibkejši člen. Imam prav ? ralika pa je cca 10 %. Ni veliko, če ima smisel, je pa veliko, če vržeš stran brez , da bi imel korist od tega. Gre za znesek za okna cca 15000.
Kot drugo me zanima vaše mnenje o profilih REHAU Synego ter Kommerling . Kateremu bolj zaupate. Sam se zaenkrat nagibam k Bayerju, ki ma Kommerling, če je slabši od REHAU pa nimam predsodkov it drugam. Ne vem pa, kaj daje Oven, saj na spletu nima navedeno, enakoje z MIK Ce..
Upam, da vas nisem preveč zamoril, če si lahko vzamete malo časa za nasvet, bom vesel
LP