Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Prava izbira PVC oken in ponudnika?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prava izbira PVC oken in ponudnika?
#1
Že od julija meseca zbriam ponudbe različnih proizvajalcev oziroma zastopnikov za zamenjavo starih lesenih oken s PVC okni.
Prebral sem kar nekaj forumskih mnenj, ki pa so me po svoje, kolikor so mi dala dodatnih informacij, tudi zmedla.

Sedaj sem zožal listo kandidatov za izvedbo na 3, zato bi rad od vas pridobil mnenje, kateri od izvajalcev in kateri tip okna je najboljši.
Ker sem že malo v časovnem nockoutu, bi bil vesel, če bo odziv kolikor toliko hiter.

Poleg tega bi, predno predtavim okna in izvajalce, vprašal še nekaj.

1) Ali je montaža v hladnem, jesensko-zimskem času, manj priporočljiva, kot nrp. montaža spomladi (vpliv mraza, kondenz, ...)? Ali vpliva to na kvaliteto montaže in npr. purpen?

2) Na nekem forumu sem prečital, da obstaja neka boljša masa od klasičnega purpena, ki je seveda dražja, a naj bi bila mnogo vzrdržljivejša (purpen naj bi se drobil, če bi zaradi kondenza postal vlažen, to pa bi ustvarilo zracni most... sem prav zapisal)?

3) Kako pomembno je dvojno odnosno trojno tesnenje profilov? Večina mi je govorila o tem, da je tretje tesnilo bolj namenjeno zvočni kot pa toplotni dodatni izolaciji.

[u]Ponudbe[/u]

SEBBRI (najcenejši, v predračunu nisem opazil obdelave špalet, v splošni ponudbi imajo ta dela zajeta):

- PVC okna model EURO-DURAL EXLUZIV (5- komorni)
- PVC profili in pocinkani jekleni ojačitveni profili (2mm) prizvajalca KBE iz Nemčije (trojno tesnenje)
- okovje proizvajalca Siegenia GmbH iz Nemčije
- steklo termopan, proizvajalca Reflex, SLovenija; 2xTerm. 4/16/4, U=1,1, Rw=32dB
- rolete z notranjo omarico, PVC roletne lamele


MATON,d.o.o. (po večkratnem korigiranju cene in popustu na 100% avans še vdeno najdražji ponudnik; razlika med MATON in ROLETARSTVO BAYER je majhna; zaključne obdelavešpalet niso predvidene v ceni)

- PVC okna profili TROCAL A5, 5 komorna (dvojno tesnenje), k=1,1
- steklo izo, 4-16-4, U=1,1
- enoročno srebrno okovje ROTO Compact
- rolete z notranjo omarico, ALU roletne lamele


Roletarstvo BAYER, d.o.o. (malenkost cenejši od MATON, a so vračunana tudi popravila špalet z mavčno-kartonskimi ploščami; poleg tega so edini, pri katerih se izplačilo v celoti izvede šele po montaži, avans ni potreben)

- PVC profili nemškega proizvajalca SALAMANDER 3D; krilo s šestimi prečnimi komorami širine 86mm, okvir s petimi prečnimi komorami širine 76mm (trojno tesnenje)
- okovje WinkHaus - AutoPILOT (varnostno okovje); že v osnovni ponudbi nudijo njihov varnostni isstem, kateri onemogoča nasilni dvig krila ob zaprtem oknu);
- steklo 4-16-4, k=1,1 in zvočna izolativnost 32dB (stekla so nemška, a jih izdelujejo na Madžarskem, to je morda njihova slaba točka)Poleg samega mnenja o tem, katera ponudba je najboljša zaradi sameih uporabljenih materialov (odnosno profilov in okovij), me zanimajo tudi vaše morebitne izkušnje s samimi izvajalci del, kvaliteto montaže, ....

Zapisal bi še, da sem na meritve pozval tudi PVC Nagode Postojna, ki pa je bistveno dražji od naštetih (če ga primerjam z najcenešim, je njihova cena za cca. 1/3 višja), prav tako sem zaradi cene (že pred meritvami - na osnovi skic) izločil Satler, Arcont, Bukovac&Company, ...) ...

Najlepša hvala....
#2
vse je odvisno od monterjev in ne toliko od oken. Mi smo z vhodnimi vrati zelo zadovoljni, ampak z okni ne preveč. Pravzaprav okna so super, če bi bila lepo montirana. Z monterjem oken nismo niti malo zadovoljni, saj je totalno nesposoben! Tisti, ki je montiral vrata pa je zelo pazil, nič pomazal, okrušil, lepo zaključil zadevo. Za okna pa ne morem reč enako.

.. imamo AJM.
#3
Pripomba glede okovja: moram reči da ti je uspelo izbrati tri ponudnike ki imajo vsak svoje okovje - ti trije priozvajalci pa so nekje med največjimi in najbojšimi.
So pa vsi tri nekje tam-tam, mogoče edino sigenia je eno stopničko višje po izkušnjah uporabnikov (lažje upravljanje).

Profili so pa vsi trije 5 komorni? No potem lahko gledaš le kako so stene debele: če so zelo tanke (ravno tolko da lahko rečejo da je 5 komor) ali so masivne, debele.
#4
Pripomba glede okovja: moram reči da ti je uspelo izbrati tri ponudnike ki imajo vsak svoje okovje - ti trije priozvajalci pa so nekje med največjimi in najbojšimi.
So pa vsi tri nekje tam-tam, mogoče edino sigenia je eno stopničko višje po izkušnjah uporabnikov (lažje upravljanje).


Oprosti, a mi sedaj nekaj ni najbolj jasno.
Napisal si, da so firme proizvajalcev naštetih okovij med največjimi in najboljšimi, okovja pa so nekje tam-tam? Ali to pomeni, da so ponujena okovja veliki in priznanih proizvajalcev slaba?

Ravno ponudnik Siegenie je sicer tudi najcenejši (razlika niti ni zanemarljiva, saj sta dražja ponudnika v ceni za dobrih 10% višja), sem pa ravno na tem portalu portalu zasledil veliko pripomb na profile KBE, ki jih ponuja ta isti ponudnik.
Res pa je, da ne vem ničesar niti o profilh TROCAL ali Salamander.
Sicer so vsiprofili 5 komorni, kot sem zapisal.
Poleg tega sem se odločil za alu rolete.
O nikomer od naštetih ponudnikov nisem uspel na nobene forumu prebrati ničesar, kar je lahko dobro ali slabo.
#5
ne plačevati 100%avansa v naprej,ker po montaži te ne poznajo več,če je kaj narobe. Glede ponudnikov pa si lahko prebereš veliko na tem forumu.
#6
HALLO,ZAKAJ SI IZLOČIL SATLERJA,TI JE PREDALEČ IZ KOD PA SI,....??


Satler je bil izločen, ker je bil med 10 ponudniki po predračunu (končni računi vseh ponudnikov so bili potem višji zaradi nekoliko drugačnih dimenzij, čeprav sem poslal skice, ki jih je izdelal eden - prvi - od potencialnih montažerjev) 3. najdražji. Bil je dobrih 20% dražji od najcenejšega ponudnika, kar se mi je zdelo nekoliko preveč. Dražji od njega je bil le še Nagode Postojna in Bukovac&Company, ki pa je ponujal okna Finstral. Sicer sem iz Ljubljane.
Ne želim varčevati na račun kvalitete, prav tako pa nimam denarja, da bom plačeval 1/3 več, kot bi lahko. Skušam najti nek optimum. Če bi se izkazalo, da so edino Satler in Nagode Postojna kvalitetni - OK, pripravljen o zadevi premisliti... A po branju na forumu temu očitno ni tako.
Trenutno mi je Bayer blizu, skrbijo me zgolj stekla, ki naj bi bila delana na Madžarskem in o katerih je "puntishark" (ne vem, če sem ga imenoval pravilno), ki se izgleda precej dobro spozna na zadevo, imel tehtne pomisleke.
O najcenejšem ponudniku Sebbri nisem našel mnenj, o oknih Dural so mnenja solidna, a ponujajo PVC Dural KBE profile... O KBE pa sem zopet prečital veliko pripomb (naj bi spadal med najslabše vrtse profilov).
Maton so na tem forumu spljuvali, zato odpade, AJM, ki pa še ni poslal končne ponudbe pa je prav tako med najbolj kritiziranimi, zato ne razmišljam o njih.
Torej: kaj je glavni plus Satlerja in zakaj naj bi plačal vsaj 15% več kot drugim?
Hvala in v pričakovanju odgovora...
Zelo rad bi tudi, da mi prej omenjeni "puntishark" (sorry, če kiksam z nazivom) pove, ali so opravili teste teh t.i. madžarskih stekel in kakšni so rezultati. Sicer sem opazil, da je bilo o Bayer-ju izrečenih nekaj pohval (3), graj nisem zasledil.
#7
Joj, samo AJM ne. Confusedhock:
Dnevi so sadeži in naša vloga je, da jih užijemo.
(Jean Giono, 1895--1970)
#8
s55ra Napisal:Joj, samo AJM ne. Confusedhock:

Kaj pa je z OKNI narobe ?
Mi jih imamo, pa še cel kup drugih, ki jih poznam, pa so vsi zadovoljni. :|
#9
100 % avans...NI ŠANS.
Tudi jaz menim, da je vsa umetnost v montaži.
Pa tri tesnila bi lahko imela tvoja okna.
Okovje omenjenih treh...vse isto s....
Pa defintivno bodi doma ko bodo montirali in jih nadziraj.
Ko enkrat odidejo jih ne dobiš več!
#10
imam okna in vhodna vrata od Bayer Novo mesto: zelo zadovoljen z njihovim odnosom, držali so se roka, nimam pripomb
#11
Za PVC predlagam Medle Novo mesto.
Z njimi dosti sodelujemo in, moram reč, imajo zelo kvalitetno robo.

Me pa zanima to; kaj imate: staro ven-novo notri, novogradnja...

Sami imamo suhomontažno vgradnjo brez poškodb fasade in notranjih zidov.

Če vas zanima ta varianta, lahko kontaktirate preko ZS.
#12
Preden smo naročili okna in vrata, smo temeljito pregledali večino ponudnikov, primerjali cene...na koncu pa se pošteno ušteli. Naročili smo finstralova (morda je na odločitev vplivalo to, da smo ta okna poznali, saj smo obnovitvena namestili v starem stanovanju in bili zelooooooo zadovoljni). A v novi hiši je zadeva čisto drugačna. Največji problem nam predstavljajo polkna, saj so pretežka, nosilci prekratki in se tako že tri leta vrtimo v začaranem krogu iskanja rešitve. Sama okna so zelo slabo vgrajena, tako da velik del nezadovoljstva prepisujem montažerju.
Tako kot iščemo ponudnike stavbnega pohištva, iščimo še pravega ponudnika montaže (to žal vem šele zdaj).
#13
Za novogradnjo sva imela več kot 20 ponudb. Na koncu sva se odločala med okni Medle in Bayer ter izbrala slednje.

res, da ni bilo velike razlike v ceni, me je pa pri Bayerju prerpičal odnos. V celoti plačas po dokončni montaži, na uro ti natančno napovedo montažo. Pri nama so prišli celo 10 dni prej, ker jim je ena stranka sporočila, da ne bo uspela pripraviti vsega za montažo.

V glavnem - prišli. v 4. urah namestili vsa okna in dvoje vrat ter pospravili. Kaj si sploh še lahko želiš. Kar se pa tiče samih stekel je pa tako; vsi njihovi zaposleni imajo njihova okna. To pa pove vse.
#14
Kaj pa Mik Celje?

Dobro so svetovali, tako da smo nasli dobre resitve, ob roku in solidno montirali (obnova - pri demontazi starih oken so zelo pazili na palete), reklamacijo (dobavljeno napacno steklo v dveh oknih) so obravnavali takoj naslednji dan, ... skratka zadovoljna stranka sem.

Cene so pa itak tam-tam pri vseh, takoj ko se malo vec pogovarjas.
Pozdrav,
Slovon
#15
poglej si še termoglas - boštanj. ugodni in zelo kvalitetni.. lp


Skok na forum:
Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »