PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ngen Star baterija + SE izkusnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Sam sem v planiranju za postavitev elektrarne prav tako od ngen star z hranilnikom v podobnemu obsegu kot Lentus. 

Sedaj me zanima, kam ste montirali hranilnik(baterije)

Saj glavno skrb imamo sedaj z vgradnjo baterij v hišo ( v kletne prostore).
nekako nam je jasno: ja to je vse testirano ter itd. vendar še vseeno ostaja skrb kaj če bi se zadeva vžgala.

hvala
Če je skrb pre-velika:
- odstopiš od plana.  
- po možnosti postaviš vse na/v ''pomožni'' objekt ob hiši
- dobiš zaupanja vrednega izvajalca, ter upaš na najboljše...
- se ne sekiraš na zalogo.

Tudi avti zagorijo (bencin, dizel), čeravno strašijo, da je baterijski temu še bolj ''podvržen'' , škodi zdravju....ipd. vse več študij kaže, da so celo bolj varni. Odvisi kaj in čemu bolj verjamemo...
Boljšo varnost , kot manj vpliva ob pogostosti polnjenj naj bi imele litij železofosfatne baterije (ngen star je...). 
Bolj ''nezaupljivi'' postavijo ''pasico'' ob objekt , v katerega namestijo baterijo , je pa bolj izpostavljena temp. nihanjem/ trajnost...
SE na strehi , plin v hiši, razne baterije -filovci (telefoni, comp. itd...), so vse enako potencialne nevarnosti požara, pa jih večina uporablja- brez ''bojazni'', ki preži... Idea
Tudi razne peči, tudi peletne... so vzrok požarov.

Redki priporočijo namestitev katerega izmed izdelkov Bonpet, primerno označitev oz. navodila gasilcem niso odveč.

Pri nas je 17.5kW baterija v hodniku kleti, kjer je najbolj konstantna temp. čez leto (zaželjeno za baterijski sklop/trajnost).
Hvala za odgovor.
Smo se kar odločili za izgradnjo potreboval se samo kot neko potrditev saj ne poznamo nobenga ki bi to že imel. Vse kar sem slišal je težave pri avtomobilih zaradi katerih so ljudje proti.
Hvala tudi za dobro idejo glede Bonpeta.

Poskusili bomo prostor prilagoditi požarni varnosti ubistvu zajezitvi.
Citat: Vse kar sem slišal je težave pri avtomobilih zaradi katerih so ljudje proti.

V kolikor govorijo, da ni EKO se povsem strinjam. Kaj pa povsem je ?!
Doseg je, kakršen je... (kar odvisi od same moči),  se pa izboljšuje.
''Prenešeno'' temu primerno ne pričakuj ''preveč'' niti od domače baterije (odvisi od nje moči : poraba/pridelek) napram objektu.
Razlika glede (ne)varnosti je v sestavi baterij/ vzdržljivosti/ trajnosti.
Velikoooo in še več... pa je povsem iz trte zvitega, ko je ''vsak nekaj slišal''... pa niti ne ve kaj Rolleyes
Hranilnik z Growatt 6kW razsmernikom in baterijo LiFePO4, 5kWh z šestimi paneli 450W 52V  in montažo me je prišel  okoli 3.200€. Priklop in "čaranje" v elektro omarici v lastni režiji. V glavnem za zmanjševanje pričakovanih konic zato so na sistem elektrarne priklopljeni manjši porabniki; hladilnik, TV, mikrovalovke manjši štedilnik-dve plošči-, friteza, lokalnik sesalec in žena ki že obvlada filozofijo šparanja, aja, tudi PS dela lahko na sonce. Je pa res da je treba včasih malo ročno posegati in pogledati na telefon kaj je smiselno uklapljat. Je možno dodati, če bo potrebno?,  še en string panelov z isto močjo in orientacijo na zahod. Edino kar me še muči je to ali lahko agregat priklopim če je prisotno omrežje, zakaj; ker je polnenje preko urnika iz omrežja omejeno samo na en termin, pri meni od 2 do 6 zjutraj - prej se v nočni poceni tarifi včasih tudi še pere- bi preko vhoda za agregat polnil baterijo tudi v dnevnem poceni tarifnem času. Če ima kdo to rešeno  prosim za potrditev ali nasvet., serviserji ne dajo teh podatkov.
Sistem dela po pričakovanjih, do novembra dokaj dobro sedaj je pa bolj žalost.

LP

Običajno se ne priporoča polnjenje prek agregata.
Z različnih vzrokov varnosti: od požara, udara ; obremenitev, trajnost sistema ...  
S tega stališča vprašanje o smiselnosti in hkrati ''neodzivnosti serviserjev'' za odgovor...

Bolje, da se željene (nujne) naprave ob izpadu fila direktno, če je agregat ''primeren napravam'' in so te takrat ''izven'' omrežja .

Srečno in varno s ''poskusi'' v Novo leto...! 

p.s. ''šparanje- inovacije za vsako ceno''  naj ne bodo vzrok morebitnih večjih težav  Idea
Da bi polnil baterijo, preko agregata ni nobene računice nikoli. Elektrika bi morala biti 300% dražja, da bi se ti to izplačalo.
Če bi z dizel agregatom poganjal TČ in izkoristil še vso odpadno toploto agregata, le tega napajal s kurilnim oljem, bi se komaj nekako izšlo v +.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Niste razumeli; ker ima Growat samo en termin polnenja iz omrežja če ni sonca??? bi lahko polnil baterijo tudi v opoldanskem poceni tarifnem bloku preko vhoda za agregat (direktni priklop preko časovnika na omrežje)ali preko vhoda za drugi string PV (zaenkrat še prost, prav tako iz omrežja preko usmernika in časovnika) Baterijo polnim samo v času nizke tarife, nočni in opoldanski nižje cenovni   blok. Ker je bolj enostavno preko vhoda za agregat je umestno vprašanje če lahko polnim baterijo preko tega vhoda če je prisotno tudi omrežje. Prodajalci so neodzivni na to vprašanje??
Drugače ne znam razložit?
Tudi sam se odločam za SE s hranilnikom. Se pa ne morem odločiti, ali vzeti NGEN sistem ali normalno SE + hranilnik. Soglasja za oddajo v omrežje pred dvema letoma nisem dobil, skoraj prepričan sem, da ga tudi zdaj nebi. Nič se ni namreč posodabljalo omrežja okoli mene. Kako ste kaj zadovoljni z NGEN tisti, ki ga imate že nekaj časa? Primerjal sem tudi hranilnik, ki ima pri NGEN +4000 ciklov, pri drugem pa +6000 ciklov življenske dobe. Je to velika razlika, ali je v resnici pomembna samo tehnologija (LiFE)? NGEN ponuda je tudi cenovno ugodnejša za cca 20%, s podobno močjo SE in hranilnika. Hvala za odgovore in mnenja.
Tudi sam sem začek razmišlajt o postavitvi SE z hranilnikom, naj bo to pri ngen ali kje drugje. Nimam možnosti nobene oddaje v omrežje, pred 10 leti ne računam da bo kaj bolje. LEtne porabe elektriko zaradi TČ imam ccca 9kwh, od oktobra do marca kar veliko. Pridelek npr. 10kw elektrarne bi bil cca 10kwh, a največ poleti.Ampak verjent tehnika že omogoča da se čez dan napolni baterijav toplih mesecih, in potem ponoči ko si doma to baterijo porabljš v gospodinjstuiv. ČE to štima bi večino potreb od marca do septembra pokril sam, zimske mesee pa bi še veno plačeval, kar bi dodalo sonce bi bil le bonus. Verjentp bi prebrodil kake konice omrežnine z polnjenm baterije oz omrežjab ugodnejši tarifi. ŠE vedno bi imel velike viške energijed od aprila dalje. To bo lahko delmno izkoristil za morebiono el. vozilo. Glede na moje km računam da tam do 300kwh na mesec za polnjenje vozila bi izkoristil te odvečne pridelke.  Velikopridelka bi še vedno šlo v prazno, če si ne omislim bazena :-).
  Se zavedam da še vedno bi bil pozimi račun zelo velik, ampanekaj bi se to zmanjšalov saj med marcem in oktobrom. 

Izkušnje tistih ti imate tak sistem z baterijo, ste zadovpljni ? Zdeva deluje poleti, da ste s pomočjo bateije pretežno samooskrbni ? Kako je pozimi ?
Malo pozno, ampak vseeno... Kot praviš, 100% samooskrben bi bil od konca aprila, do nekje konca septembra. Glede oddaje v omrežje bi se ti splačalo na elektru pozanimati, če bi v primeru hranilnika vseeno lahko dobil vsaj 2-3 kW oddaje v omrežje, saj se je pri meni ravno to zgodilo. Pred tem sem pa dobi 3x zavrnjeno. Res malo žalostno, da moraš prosjačit za te drobtinice oddaje, enim pa so na veliko "talali" polno moč oddaje 13kW, ampak pustimo zdaj to.
V glavnem, če bi dobil vsaj 2-3kW oddaje, bi ti to v primeru izbire paketa "Nova doba samooskrbe" pri N-Genu, kjer je letni obračun, bi bilo čisto dovolj, da bi strošek porabljene elektrike pri letnem obračunu lahko znašal 0€. Pri meni je lansko leto bil znesek 0€. Seveda pa mesečno od elektra dobiš položnico za omrežnino, kar čez palec znese okrog 150€ na leto.
Sam sem z delovanjem elektrarne in tudi stroškovno zelo zadovoljen.
Much appreciated!
1 2 3
Iskanje po temi