PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ngen Star baterija + SE izkusnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Information 
Ima se kdo Ngen Star baterijski sistem skupaj s soncno elektrarno? Kaksne so vase izkusnje?

Pri nas imamo zadevo postavljeno nekaj vec kot en mesec in imamo zaenkrat dobre izkusnje (z nekaj zapleti, ki pa upam, da jih bo vedno manj). 

Razmisljali smo o postavitvi vec kot leto dni, saj smo dobili zavrnjeno soglasje za oddajo energije v omrezje, tako da je bila baterija edina smiselna varianta. Plus, mislim da je pravilna miselnost z ozirom na vzdrznost celotnega energetskega omrezja in blazenja konic.

Poraba hise s toplotno crpalko je okoli 11.5MWh letno. Ker sploh nimamo moznosti oddaje nisem zelel iti v preveliko soncnih panelov, saj bi poleti zgolj mirovali in bi se investija povrnila se kasneje. Tako sem kar nekaj dni preracunaval v excelu porabo hise po mesecih, razlicne baterijske kapacitete, kolicine modulov, predvidene subvencije in vpliv cen energije na casovno dobo povracila investicije. Po vseh teh "optimizacijah" sem prisel do sledecih stevilk, ki smo jih potem tudi montirali:

- 9.4kWp soncnih panelov
- 17kWh ngen star baterij

Po mojih izracunih bi moral letni racun za elektriko biti okoli 55% nizji kot sedaj. Ali bo temu res tako pa bomo morali pocakati se nekaj mesecev.

Me pa zanima, je se kdo, ki ima paket Ngen Star in prav tako nima moznosti oddaje v omrezje? Kaksne so vase izkusnje? Prav tako, ima kdo samo Ngen Star baterijo brez soncne elektrarne? Kaksni so prihranki v tem primeru?
Netrašom dol visi za baterije, tako da teh uporabnikov skorajda ni. Ta tvoja investicija je ekonomsko upravičena? Na prvo žogo je bolj tak-tak?
Če bi delal sam, bi bila zelo hitro odplačana.
V primeru N gen je pa res vprašanje, če kdaj bo. Ker bo treba kakšno stvar zamenjati.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
panjekm,koliko evrov pa si potrošil za to?
Imam tudi baterijski sistem zaradi nič netmeteringa še par let.
Lahko pa kakšno dorečema preko telefona?
ker tudi pri nas ni bilo možno dobiti netmeteringa me zanimajo vaše izkušnje.

Koliko je stala investicija oziroma v kolikšnem času bo povrnjena?

Za koliko je bil manjši račun za december ?
3.1 kW panelov (10x 310 W, Bisol)
5 kW inverter (Growatt)
15 kWh LiFePO4 akumulator (16x EVE280K + REC BMS)
4k5 eur

December je skoraj brezveze (racun 160 eur - TC) soncne energije ni nekaj veliko (realno sredina novembra do sredina februarja je zalost). Ostali meseci pa kar lepo, tam maj do september prakticno 100% poraba, ce le ni kaksno slabo vreme predolgo casa.

Lp, G
mucek, hojla srečnega v letu 2024.
kaj veš mogoče kdaj Bisol začne kaj z akcijo?
Huh, nimam pojma. Vem pa, da imajo kar gužvo (kot običajno), ker sodelavec že en mesec skoraj čaka na izdobavo ...
@Pankracij
- malo manj kot 20k eur, z subvencijo bi potem naj prislo nekje na 15k.

- Racunam da se povrne v nekaj manj kot 10letih ce ostanejo cene elektrike kot so. Vsako zvisanje cen seveda vodi v hitrejso povrnitev investicije. In glede na statisticni urad EUja smo v evropi med cenejsimi drzavami glede cen elektrike. In ko sem sel gledat cene elektrike po posameznih drzavah za zadnjih 10 let so povsod sle samo gor.

- Decembra je bil racun okoli 22% manjsi, kot ce elektrarne ne bi imeli, kar je celo bolje, kot pa sem pricakoval po mojih izracunih (tam sem pricakoval samo nekih 15%). Bomo videli kaksen bo Januar.
panjekm, kateri pa imaš inverter?Pa kaj si na eni ali treh fazah?
In kolko časa ti podpira TČ ,oziroma kolko je porabaTČ.
@tona gas
- hibridni inverter od ngena je. 3-fazni in tak, da dela tudi ko pride do izpada omrezja. Zmore mislim da okoli 6kW konstantno dajat iz baterije (peak je nekoliko visji), to je predvsem omejitev baterije.
- toplotna ko je vklopljena rabi okoli 4kW in v teh mrzlih dneh je to okoli 4h.
panjekm - praviš da je hibridni inverter.. poleg delovanja, če pride do izpada omrežja, verjetno pomeni da ga imaš nameščenega med dovodom v hišo in omarico elektro instalacij? Torej v primeru izpada el. omrežja ti napaja porabnike v hiši, onemogoča pa pretok moči iz hiše v omrežje?
Ker ponavadi se "standardni" razsmernik vgradi med sončno elektrarno (oz. baterijo) in omarico z elektro instalacijami.
panjekm, pri meni je Growattov sistem sicer imam trifazno elektriko ampak do sedaj uporabljam enofazne growatte.
Paneli na strehi za 3500spf growatta:
1 string 8 x340w
2string 11 x270w skupaj dajeta tam do 17,5A super pokriva Hitachija 8kw čez dan pa še bojler 100l ,2kw TČ namreč fura tam nekje 5-6A drugače pa 3A in pride z bojlerom na12A.
Paneli za 5000spf growatta:
9 x505w ta pa daje 15A
Baterije pa so za 3500spf
2 x200Ah ali 20kwh
za 5000spf:
1 x 200Ah ali 10kwh +100Ah ali 5kwh pa še kar deluje.
S tem sta pokriti dve fazi tretja je prosta za drobiž in pobira redno iz omrežja da elektro nekaj služi.
Denarno brez subvencij je pa napram tvoje malo bolj poceni.
Growatt 3500 780 evrov
Growatt 5000 650 evrov
Paneli 2stringa 1600 evrov
Paneli za 5000 911 evrov
konstrukcija za panele komplet 300 evrov
Kablovje cca 300 evrov
Skupaj:4541,00 evrov brez baterij
Baterije 6310,00 evrov in kot pravi fery ,malo telovadbe po strehi ne škodi.
nekaj čez 10,5 kw na strehi
35kwh baterij
strošek :10.851,00 evrov
Lepo si to izpilil, priznam.
Ne vem pa, zakaj nisi še 5 jurjev spulil.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery,
1.growatti ne ustrezajo ker niso SPH, nevem zakaj za off grid SODO zahteva razsmernike ki oddajajo v omrežje in potem z drekastimi smart metri in ostalo kolobocijo omejujejo oddajanje, nakup panelov malo tu malo tam zato tudi različne vrednosti, baterije preko Alibabe njihove račune pa tak sam veš kam jih lahko predložiš ampak deluje in to super.
Druga stvar pa je da nebi dobil 5 jurjov subvencije ker je za baterije sicer res 500 po kw ampak maksimalno 25% investicije to pa bi bilo pri meni cca 2500 evrov?
Ko sem pridobival ponudbe za montažo so za 19 panelov ves material moj zahtevali 800 evrov in to montaža na pleh trapez. Torej kam bi dal subvencijo in še nekaj zraven?
1 2 3
Iskanje po temi