(11.10.2024 ob 07:50)33 Napisal: Dobro si me skurcal! Kaj čem zdej?
Ps.
Odnehal sem ravno zaradi podobnih prispevkov kot je tale. Veliko energije vložene v mahanje s tiči, pa vsi krajši kot 25cm.
Zdravo 33, al kako ti je že ime.
Glej, ne rabiš biti zaradi tega užaljen. Verjetno je podobno tudi na ostalih forumih.
Sprašuješ za rešitev na ključ za tvoj primer s tem, da sploh ne vemo, kaj hočeš (veliko je odvisno od individualnih zahtev, ki s tehniko nimajo nobeno zveze), ki zahtevajo podrobno individualno analizo. Rad bi naredil sam, pa nimaš pojma, kako bi naredil in prosiš tu na forumu, da ti to nekdo kar tako pove. Tako ne gre in zato tudi nobenega "pametnega" odgovora. Če nisi sam pripravljen si izbrati rešitev med stotimi možnimi tu na forumu, potem ti ne ostane nič drugeg kot to, da plačaš profesionalca (ala sassapo), da pride pogledat k tebi in s se s teboj na 4 oči pogovori, kaj bi hotel imeti.
Pa da ne bom samo blebetal, kako se ne da, to, kar lahko naredim jaz osebno je le to, da opišem svoj primer podobno, kot je to na svoj način naredil Fery. Potem pa primerjaš med seboj take in drugačne rešitve, in izbereš eno, ali pa kombinacijo večih rešitev, samo moraš vedeti kaj počneš.
IVT sem postavil na streho hiše v starem strnjenem mestnem jedru mesta v Slovenski Istri, ki je spomeniško zaščiten. To je zelo pomemben podatek zaradi podnebja. Drugo, kar je važno je še to, da je hiša le vikend, kar pomeni, da za občasno ogrevanje se nisem odločil investirati v drago krmilje z vesoljsko tehnologijo (čeprav si jo želim). Poklical sem 3 fante iz lokalnega gradbenega podjetja, ki so mi postavili pred hišo oder, po katerem smo na roke štirje zvlekli mrcino na že zmontirane primerne nosilce na strehi (do hiše se ni možno pripeljati z nobenim vozilom). To je bila vsa fizična pomoč, ki sem jo potreboval. Pred tem sem moral zunanjo enoto klime premakniti za cca 40 cm, da sem dal prostor mrcini ter izvrtal čez zid primerne velike luknje za uvod izoliranih dovodno izvodnih cevi medija ter električnih vodnikov.
Nakar sem se lotil vodne inštalacije.
Na podstrešje se zvlekel rabljeni 200 L (100 kg) bojler, ki še do dandanes ni v uporabi. No, ja, služi temu, da drži pokonci cevi, obtočno črpalko in ostalo šaro. Vsa inštalacija je narejena z medeninastimi fitingi brez lotanja. Na fitingih visjo: obtočna črpalka, pretočno stikalo, manometer/termometer in preprosti filter. Od tu naprej gredo alumplast cevi navzdol iz podstrešja skozi prostore prvega nadstropja do pritličja pri tleh, kjer imam "razdelilno omarico" talnega gretja. Tukaj imam tudi dva digitalna termometra za vizualno kontrolo temperatur dvižnega in povratnega voda ter recikliran termostat neke odslužene plinske peči, ki mi krmili napetost 12V zaporedno vezanega s pretočnim stikalom za krmilni signal mrcine na strehi. In to je skoraj vse.
Dodatno sem zamenjal obtočno čplalko za močnejšo 25/1-8, ker sem zafrknil polaganje talnega gretja (namesto, da bi imel 8 zank po 25 metrov, imam 2 zanki po 100 metrov, kar mi izredno omejuje pretok).
Kasneje sem še vgradil GSM smesnik, s katerim na daljavo s pošiljanjem SMS vklopim/izklopim mrcino na daljavo nekaj dni prej (odvisno od zunanje temperature), preden nameravam priti v hišo.
Edini varnostni mehanizem proti zmrzali, ki ga imam, je ta, da pogledam skozi okno, nato na arso vreme in se odločim, ali naj po potrebi vklopim TČ ali ne čez noč. Pa ne, da bi bilo res treba, ampak samo za to, da lažje spim. Ampak tudi to se da urediti, samo čas si moram vzeti. Ni vraga, da ne bom uspel dodati še en recikliran termostat, ki bi mi sam to počel glede na temperaturo cevi zunaj na izhodu TČ.
Nakladal sem dovolj. Vem, da je narejeno vse na pol in za silo moje potrebe. Če želiš še kako podrobno informacijo mi lahko komot pišeš na zs, še bolje me pokliči, ker se mi pri mojih letil res ne da več tipkati in izvajati ping/pong s poročili.
lp
Alan