PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje, priprava tal,

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čudim se:
Celo poletje sem vodo ogreval preko električnega bojlerja: elektrika se je povečala za približno 5eur/mesec.
Ta način ogrevanja sanitarne vode sem pustil sedaj tudi čez zimo, ker 5eur več elektrike ni problem, če se peč ne rabi prižigat za gretje sanitarne vode.
Ampak sedaj je elektrika večja za cca. 30eur odkar sem naštimal novo centralno in način ogrevanja sanitarne vode (predvidecal sem, da bo elektrike enako kot naprimer lansko leto poleti).
Pa ti je vstopna temperatura vode v bojler pozimi enaka kot poleti?
Predvidevam da ne.
Že zato ne more biti pozimi enaka poraba el. bojlerja, kot poleti

Za zagotavljanje "stalnosti" tople sanitarne vode, bi se lahko odločil drugače.....

Jaz sem pred leti, dokler sem še imel kombinirano peč in se je kurilo tudi na drva naredil tako:
Električni bojler sem vezal zaporedno z bojlerjem v peči. Električni bojler je bil na strani porabnikov.
Termostat v bojlerju je bil nastavljen nekaj nižje kot je bila temperatura v kotlu
Delovanje v ogrevalni sezoni:
- dokler je kotel grel, je že ogreta voda prihajala v električni bojler.
- ko kotel ni delal in je bila potreba po topli vodi je električni bojler po potrebi dogreval. Običajno zelo malo, ker je v bojler skoraj vedno prihajala delno ogreta voda. Tako je tudi zjutraj preden se je kotel zakuril, voda peči imela cca 20 stopinj
- ko je peč delala, več tople vode kot si rabil, bolj topla je prihajala iz peči v bojler.
- če kotel ni delal in porabe tople vode ni bilo, je električni bojler le nadomeščal izgube bojlerja

Delovanje poleti:
- električni bojler je deloval normalno na elektriko, vendar pa je zaradi prehoda čez 150l bojler v kotlu, vstopna temperatura vode v bojler bila višja kot je temperatura vode iz vodovoda. Iz tega sledi manjša poraba.

Slabost je morebitni kondenz v peči zaradi dotoka hladne vode. V praksi se je to meni zgodilo le enkrat poleti, ko sem spraznil oba bojlerja v kanalizacijo, pri visoki zunanji temperaturi in skoraj 100% vlagi. Pa še to niso bili potoki vode, ampak zgolj vlažna notranjost kotla.....

Skratka enostaven "trotl ziher" sistem, ki deluje. Strošek predelave minimalen.
PS:
Dvomim v tvoj izračun povečane poletne porabe zaradi električnega bojlerja!
Moja mesečna poraba s STČ je 60 kWh (2 osebi / "vojaško tuširanje").
Tvoja z električnim bojlerjem ne more biti manjša!
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")24urunichr("46")com/novice/slovenija/se-bo-gorivo-spet-podrazilo-da-ce-bo-vlada-dvignila-ceno-za-enoto-obremenitve-okolja-s-co2unichr("46")html]S 1.1.2015 podražitve energentov[/url] a nikjer ne piše, za koliko %. ? Ali kdaj se vam je podražila električna energija ...

LP, steklenicka
LP, steklenička
OK, še sedaj čakam odgovor uporabnika 'Sebek', ker je dal možnost, da mi katera pumpa vlege energent iz električnega bojlerja, ko je to potrebno. Kakšna varianta v tej napaki?

Jasno mi je, da električni bojler porabi več energije pozimi za segrevanje vode ampak dvomim, da bi se to pri porabi poznalo za več kot 10%.
Nagibam se tudi k temu, da bi s 1.3. izključil električni bojler in vse skupaj grel na peč hkrati pa spremljal porao električne energije.

Ima še kdo kakšno varianto, kaj bi šlo narobe?
Če bi to delovalo OK, lahko k zelo povečani porabi elektrike pripomore nov sistem? Dva voda, dve pompi, dva motorna mešalna ventila?
Kako je s tistim izračunom: letna poraba cca. 700,0 kwh?

Steklenička: ne pritižujem se nad ceno elektrike (seveda je višja) ampak pri bistveno višji porabi v primerjavi z lanskim....cca. 200-250kwh večja poraba.
Saj sem ti približno podal izračun koliko porabiš z regulacijo in črpalke.
Regulacija WDC 20 ima lastno porabo 5VA, še toliko morda motorčki mešalnih ventilov
Črpalke pa poglej svoje podatke..........
Seštej in zmnoži s 480 pa dobiš mesečno porabo.
Peč prištej zraven, saj tudi nekaj rabi........

Po minimalističnem izračunu (varčne črpalke) imaš priklopljenih 50 W moči
Dnevno je to 1,2 kWh, mesečno pa 36 kWh
Na to dodaj še porabo peči, ki ni zanemarljiva saj v njej deluje ventilator, polž za podajanje, vžigalnik in elektronika, morda pa še kakšna črpalka v povratnem vodu (ni mi znano za to peč). Vse skupaj je potem poraba že najmanj dvojna.

In najbrž imaš v hiši še kaj priklopljeno, ali bolj rabiš, kar lani nisi imel in to nikjer ne prištevaš......

Ko boš vse porabe seštel pravilno, boš hitro ugotovil, da ti elektrika nikjer ne "odteka"!
Figo...računica za 5 eur mesečno za segrevanje vode ne gre skozi.

Če se jaz dobro spomnim našega 80 litrov bojlerja je prek noči kresnil 6 kwh (čez dan je bil izklopljen in ni dogreval), 4 članska družina.

Torej mesečno 180 kwh. Cenovno?...20 eur v samo mali tarifi

Tudi če skuriš samo 4 kwh dnevno je še zmeraj to 120 kwh..kar tudi ni 5 eur....pa tudi dvomim, da prideš s to porabo skozi.
Jaz s toplotno črpalko poleti pod 10€ na mesec nežko pridem. Predvidevam, da bi z navadnim bojlerjem (enak režim in volumen) porabil najmanj 3x več.

Točno tole sem imel v mislih ja. Če je bojler še vedno priklopljen na kotlovno vodo potem je to lahko vzrok, da voda kroži skozi bojler ob delovanju ene izmed teh črpalk, čeprav ni direknega tokokroga skozi bojler.

Zapri ventile pri bojlerju za kotlovno vodo.
Kaj pa ostale stvari, ki pozimi delajo, poleti pa ne, ali pa bistveno manj? Luči, pečica, dopusti, Cele dneve zdoma pa na izletih, pozimi pa notri z vročim čajem, pa prizganim Tv. Pozimi lojtrce v kopalnici, poleti ne veš kako bi se sladil? Račun je bil morebiti višji za 5€, vendar to ne pomeni, da je to vse, kar je bojler porabil, samo drugje je šlo manj elektrike.
Jaz sem izhajal iz stališča, da mi bo bojler sanitarne vode pokuril približno enako elektrike kot poleti, ampak jo bistveno več.
Poleti elektrike nikoli ne porabim preko 500kwh ob prižganem bojlerju za sanitarno vodo. Pozimi pridem do 800kwh. Res si nisem predstavljal, da bo taka razlika.

Drugi podatek: sicer je zima zelo mila ampak vendarle: ponoči imam oba termostata na 20,5, podnevi 22,0.
Med tednom je dnevna temperatura od 12:00 do 22:00, med vikendom od 8:00 do 22:00h.
Poraba palet do danes je kakšnih 150kg manj kot 3,0t. Meni zelo solidno.
In pozabil si, da ti poleti delajo luči morda kako uro, pozimi pa verjetno 6 ur,
da si morda poleti kaj "čmaril" na roštilju in živel ob zelenjavi, sedaj pa se pridno kuha na štedilniku in peče v pečici, pa televizija dela kako uro več, pa morda računalnik in še kaj....

Ob tem si seveda popolnoma zanemaril, da tudi kotel in vse kar spada zraven tudi porabi nekaj elektrike, kar jo poleti ne....

Jaz imam zaradi TČ popolnoma druga razmerja.....
Če upoštevam samo gospodinjstvo, je sicer poleti in pozimi poraba podobna, ampak pri meni dela poleti praktično ves čas klima. To pomeni, da poleti porabim za klimo toliko, kolikor je pozimi povečana poraba (ocena, ker te statistike ne vodim).
Pozimi je hladna voda tam, kjer so cevi položene dovolj globoko okrog 10 C, lahko pa tudi bistveno manj. Poleti pridejo temp. tudi krepko preko 20C.
Torej: če imam od konca kurilne sezone ogrevano SV preko bojlerja, elektrike nimam več kot 500kwh/mesec.
Pozimi, pri enaki nastavitvi bojlerja in tudi kurilni sezoni pa imam cca. 300kwh več elektrike.
Dejansko bojler porabi toliko več...ker dvomim, žarnice, tv prispevajo bistveno k temu.
Odčitek porabe na hišnem električnem števcu lahko služi le za orientacijo-kontrolo in opozorilo v primeru večjih odstopanj od normale. Za kaj več, za optimiranje delovanja kotlovnice žal, potrebuješ dodatni števec za kotlovnico/tč/bojler.