![]() |
|
Talno ogrevanje, priprava tal, - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Talno ogrevanje, priprava tal, (/showthread.php?tid=57656) |
Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 19.8.2014 Pozdravljeni, V mansardi imam tla pripravljena za polaganje talnega gretja. V hiši bom imel dva voda: -Srednji štuk bo imel radiatorsko ogrevanje -Mansarda talno Na forumu sem večkrat prebral, da izolacija v mansardi pod ploščo za talno ogrevanje praktično ni potrebna. Končno višino imam cca. 11cm. Namen sem imel dati 2-3cm izilacije, nato pa plošče in tlake. Bi bilo bolje dati za izolacijo kaj drugega kot stiropor? Kaj manjšega? In več tlaka oz betona? -Največji pomislek pri manjši izolaciji imam, da bom za ogrevanje mansarde potreboval veliko več energije-ker bom ogreval ploščo za spodnji štuk ![]() mnenja? hvala. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - gurenc - 19.8.2014 energija, ki bo šla v plato, bo ostala v hiši. ko bo enkrat topla, bo to to. estrihov je menda dovolj ca. 6-7 cm, torej imaš še 3-4 cm za izolacijo in 1 cm za tlake. no, morda še nekje vzemi 0,5 cm za tisto protizvočno zeleno zadevo, da se bo malce manj slišalo v pritličje dogajanje iz mansarde. imam dva meseca star estrih, spodaj smo dali stiropor EPS 100. menda se daje EPS 70, mi smo dali rahlo boljšega zaradi na nekaj mestih večje obremenitve. tam smo tudi v estrih dali navadno mrežo za v plato. pri meni je končna višina 15 cm, ca. 7 cm je vzel stiropor. plata se bo pač morala segreti od ogrevanja pritličja ...
Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - sassapo - 19.8.2014 Izolacija gornje plošče služi samo za dušenje udarnega zvoka in ne kot toplotna zapora, saj za tem ni nikakršne potrebe. Je pa tervol bolj zvočno izolativen kot stiropor Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.8.2014 OK, nekako mi je sedaj jasno glede izolacije. Kaj je bolj priporočljivo? -2cm storodur -2cm stirodur in kontra še tisto zeleno podlago, ki naj bi bolj dušila zvok? -tervol? kateri? je verjetno drazje...? lp Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - matteo - 20.8.2014 Stirodur kar odpiši.Dražji in v tvojem primeru celo veliko slabše ustrezen. Tervol tp.Je pa kar dražji od stiroporja eps 100 ali pa za v mansardo komot eps 70. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 20.8.2014 Tudi vsi ostali so mi svetovali standardno 70 ali mogoče 100, ki pa ni potrebno. Je kdo stiropor limal med sabo, da vse skupaj bolj miruje? Kakšno delovanje sistema lahko pričakujem: -eno leto star sistem peči na pelete. Dva voda-en vod v srednji štuk, ki je ogrevan radiatorsko, drugi vod v mansardo, kjer je talno. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Litvak - 20.8.2014 ne rabiš stiroporja limat med sabo, samo stisni eno ploščo do druge max kar se da, itaq se pa lepo stisne z zadnjo ploščo stiroporja kateri pride ob steni. V tem primeru se nič nikamor ne vozi in lahko normalno hodiš po njemu. Če delaš sam gre res počasi, sploh če delaš natančno in če imaš še dost cevi po tleh
Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - gurenc - 20.8.2014 volna alil stiropor: volne ne bi dajal. je boljši zvočni izolator, tu ni kaj, a vendarle - če slučajno pride kakšna voda spodaj, se bo kar sesedla. pri meni niso limali stiroporja, niti tega še nisem slišal. so pa dali na stiropor folijo in na to folijo cevi talnega. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Jankur - 21.8.2014 Delam podobno saj imam končne višine 11cm + ploščice, dal bom 2cm stiroporja, 3cm plošče talnega (2,5 cm čepi plošče) in cca 6 cm tlaka. Folije nobene ne rabim, ker je folija že na ploščah talnega. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - telmos - 21.8.2014 Daj raje 4,3 cm plošče in malo manj tlaka. Bo veliko bolje kar se ogrevanja tiče. Upoštevati je potrebno tudi tisti tlak med čepki. Z višanjem tlaka ne pridobiš nič, le podaljšaš zamike ogrevanja in kopičiš akumulacijo. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 21.8.2014 Tudi sam sem razmišljal,da bi dal 2cm in je to to. EPS70. Druga dilema: -Ogrevanje. Hiša ima dva voda: srednji vod, kjer je radiatorsko ogrevanje mansarda, kjer bo talno ogrevanje Peč je na pelete. V mansardi bo v vsakem prostoru tipalo. Kako bo ta sistem funkcioniral? Se izplača samo za mansardo kupiti kakšen drugi sistem? V tem primeru bi potreboval zmogljivost za cca. 90 kv.m. Ali bi nov sistem dal za oboje? Srednji štuk ne bom dajal v talno, ker je bil komplet renoviran pred 3leti. Lp Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - damjan777 - 23.8.2014 Za spodnji sloj izolacije v mansardi lahko daš STIROESTRIH T 20/23 - elastificirane EPS plošče za zaščito proti udarnemu zvoku. Jaz imam zelo podoben primer, imam monto in bom verjetno položil kar STIROESTRIH T: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fragmat.si/slo/nasveti03.htm#09">http://www.fragmat.si/slo/nasveti03.htm#09</a><!-- m --> Glede na to, da imaš nov ogrevalni vir na pelete (mogoče tudi vgrajen zalogovnik toplote?), bi zadeva morala funkcionirat brez problema. Jaz bom kombiniral obstoječe radiatorsko ogrevanje v pritličju z novim talnim v mansardi, ogrevalni vir obstoječi kotel na polena, kasneje bom dodatno vgradil zalogovnik toplote. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - gurenc - 23.8.2014 imam sicer povsod talno, ampak imam poleg talnega (en razvod) še drugi razvod za ležalni kamin in radiatorja v kopalnici. vsak razvod ima svojo mešalno črpalko. tretji razvod gre v zalogovnik. sistem ogrevanja bom reguliral v omarici v nadstropju. razlog - menda da ko to enkrat naštelaš, da deluje dobro. avtomatika ima pri 7 cm betona čisto preveč zamika, da bi verjel, da lahko kaj prida deluje. pri radiatorjih je seveda stvar povsem drugačna, takojšnji odziv. znanec je v hiši nekaj let, ima možnost namestit avtomatiko, pa je še ni. in je zadovoljen. prvi mesec je malce spreminjal nastavitve. jaz pa sem na to, da bi avtomatiko potegnil, malce pozabil ... tako da bom moral kar lepo biti brez. Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Hanzi - 23.8.2014 Izolacija strehe? Klima? Re: Talno ogrevanje, priprava tal, - Figo - 25.8.2014 Torej, Napisal bom za moj primer. Fasada je nova, izolacija je 25cm (specifikacija 0,032). Zgoraj bodo prostori: kopalnica, 2 spalnici, kuhinja-jedilnica-dnevna soba (en prostor). Senzorje oz vode ogrevanja priporočate za vsak prostor posebaj? |