Prečital sem celo temo.
Ogrevam >200m prek radiatorjev s TČ Daikin Ht 14 zrak voda, pri kateri so nastavitve parametrov zelo obširne, logične in dostopne. Zmanjšanje (max) moči oz. vklučitev nočnega načina je možno s pritiskom gumbka.
Ali pa zmanjšanje moči vprogramiraš v urnike. S spremembo parametrov lahko nastaviš stopnjo zmanjšanja.
Poleg tega z drugim parametrom lahko omejiš max.temperaturo vode proti radiatorjem....
Pa se ne zato oglašam.
Zanima me:
kako nočni način (omejevanje moči) vpliva na pogostnost in dolžino defrostov.
Pri nas ob Muri je že 22. dan rel.vlaga 92 do 100% in so defrosti zelo pogosti.
Največkrat en defrost na uro, lahko tudi več ali manj, se je že zgodilo tudi že po 30 minutah ogrevanja.
Zelo me zanima kdaj in zakaj se na uparjalnik nabira veliko sreža,
kako na to vpliva stopnja delovanja kompresorja in kako ventilatorja, premalo/preveč plina,...
ali je v takih primerih (npr: -1 in 99% vlažnost) bolje greti na urnike z večjo močjo ali po malem 24h/dan.... :?:
PS
kar sem že ugotovil je: dolžina defrosta se podaljša, če se pri nizkih temperaturah in veliki vlažnosti ogreva prek radiatorjev v nizkem temperaturnem režimu. Še slabše je, če je par radiatorjev zaprtih oz. se defrost zgodi pri ogrevanju sanitarne vode zelo ohlajenega bojlerja (reheat T sem že dvignil) ,čeprav se tudi v takih razmerah TČ zna sama počasi izvleči. Defrosti trenutno delajo od 7 do 9 minut, izjemoma pa še bolj dolgo.
Ne glede na to, da kompresor pri defrostu dela, TČ mora od nekje vzeti energijo in s tem (na žalost) ohladi vodo. Ne samo, da je gretje prekinjeno, kot prizna marketing vseh znamk TČ zrak voda. Ogrevanje je negativno, pa še poraba elektrike je.
Daj bog, pošlji že enkrat sonce še na naš konec, da se bomo še mi lahko hvalili s porabo.

in ne z defrosti.
A je kdo od tu z Waterstageom? Izkušnje v tem času?
Mimogrede, v prehodnem obdobju do 12. novembra so defrosti trajali 5 minut in so bili zelo redki, sreža pa skoraj nisem opazil.
Sam dod.el.grelcev ali zalogovnika nimam, radiatorjev je 12 in so Aklimatovi aluminijasti, mislim, da so taki z malo vode.