PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ta je pa dobra!
A so sicer res enaki?

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Ponavljam, mi smo zelo zadovoljni z našo toplotno črpalko, tako kot so verjetno tudi ostali uporabniki ostalih toplotnih črpalk in to je najpomembnejše.
Lp, Matjaž
Cisto sem pozabil omeniti da je k hisi pripeljan tudi plin, saj je bilo primarno po projektu misljeno plinsko ogrevanje.

Eden od sosedov se je odlocil za Daikin Altherma Hybrid, torej toplotna za ogrevanje, plinska pec za sanitarno vodo, oz. samodejni preklop med energenti glede na izkoristek.

Ima kdo izkusnje s temi hibridi? Se zadeva splaca, je primerljiva s TC ali s sabo potegne se kup drugih stroskov in problemov?
Plina drugace ne bom uporabljal, torej bi moral zraven upostevati se strosek priklopa na omrezje.
Prosim za kaksno mnenje strokovnjakov oz uporabnikov teh hibridov.
Potem je bolje, da na plin pozabiš. Smo pa instalirali kar nekaj teh hibridov in z njimi problemov praktično ni. Idealni za zamenjavo dotrajanih in požrešnih plinskih kotlov brez potrebe po dodatnem prostoru.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
andr3vv Napisal:Plina drugace ne bom uporabljal, torej bi moral zraven upostevati se strosek priklopa na omrezje.
....in mesecno 7eu pa ce porabis kaj ali ne.....(to je 84eu leto_en mocen mesec celotne elektrike, ali dva >svohna<)
PS prijatelj je dobro leto nazaj dal ta hybrid......en cas smo debatirali, potem >vse tiho je bilo< mislim, da vem zakaj... :lol:
Hvala za odgovore, plina torej ne bo.
Ostane mi pa vseeno dimnik, schiedel uni plus 12, 32/32mm. Vem da to ne spada v to temo, ampak bom vseeno na hitro vprasal. Bi lahko dimnik porabil za odduhe in ventilacijo?
Potreboval bom namrec ventilator v dveh kopalnicah, posebaj WCju, utilitiju in garderobni sobi, torej skupaj 5 ventilatorjev. Pravtako potrebujem 3 odduhe za 3 WCje.
Razmisljam ce bi lahko dimnik ponucal za to prezracevanje??? Iz stene vzhod/zahod ne morem, saj je hisa vrstna. Najdaljsa razdalja ventilator-dimnik je priblizno 8m.
Bi bilo mogoce smiselno razmisljat o kaksnem drugem prezracevanju?
Verjetno ni problema, če bi uporabil dimnik za ventilacijo, vendar ga potem ne boš mogel več rabiti za kakšen kamin itd.
Glede hibrida so pa že drugi povedali. Že sami fiksni stroški plina (+ priklop) so taki, da za to ceno TČ komot greje vodo.
Za kamin je presek dimnika premajhen, mislim da bi moral imeti vsaj 180mm.
Pa se predracun za kamin je bil tak da me je skoraj sezulo...s predelavo obstojecega dimnika (kar tako ali tako ni izvedljivo) cena 4500€, z novim dimnikov 5600€. Pa se prostor v dnevni bi mi cist zafilalo, tako da sem idejo o kaminu opustil.
+ 1000€ pri vsaki izvedbi za obzidavo kamina z materialom in 3 zracniki. Brez kiranja in barvanja!
Sem iskal po forumu in nisem našel odgovorov na okvare tč.
Torej sprašujem za novogradnjo 130m2, načeloma 6kw potrebe ogrevanja.
Pri izbiri ogrevanja je najbolj verjetna tč z/v. Sicer imam malo pomislekov kaj bo v primeru okvare tč. Takrat najbrž prevzamejo el.grelci. Ali lahko tako crkne enota, da še grelci ne delujejo ? Greli bi se samo na tč, tako da moram izbrati zanesljivo tč ali pa odzivnega monterja/serviserja Smile
Ima kdo izkušnje kaj in po koliko časa crkne pri tč, najbrž noben ne bo pljuval v lastno skledo ? Če že crkne, ali jo je ekonomsko smiselno popravljati, ali je potrebna celotna investicija v novo na 10 do 15 let ?
Ali je pravilno razmišljanje, da z izbiro večje enote, npr 9kw jo manj obremenjujemo in je s tem daljša življenjska doba, pa še manj sreža bo na zunanji enoti (ja klima tč bo)?
še vprašanje glede zunanjega ali notranjega bojlerja, najbrž je ceneje vgrajen ?
Malo premišljam, da bi bojler dokupil, ko bi bile finance, ker po spominu je to cca 1000€ več, pa za štart bi kamot shajali z navadnim 80l električnim, kot dosedaj.
Klima tč z več kW je manj obremenjena le, če ima večji uparjalnik (beri: ne kupuj programsko navite mašine). Sicer je b.v.
Več ali manj ima večina dobre izkušnje. Zakaj je zelo malo takih, ki bi pisali, da jim je kaj crknilo, ne vem. Morda je minilo premalo časa. Moja ja prebrodila 4 sezone b.p. Drugih izkušenj nimam.

Prednost integriranega bojlerja je, da zavzame manj prostora, montaža je enostavnejša, posledično cenejša, če. Če imaš posebej bojler ,v primeru okvare, lažja menjava. Škoda, da ne greš takoj v kompletno invensticijo. Bojlerji se dajo dobit za 600 eurov.Cena ogrevanja tople vode pa smešna.
Jaz sem dal zadevo preračunat strojniku, ki je od mene zahteval:
- načrte
- podatke o fasadi
- kakšna okna so okna
- kakšna in koliko strešnih oken
- in še nekaj drigih stvari

Na podlagi toplotnih izgub volumna prostora ipd je dolocil najustreznejso TČ.

Predlagam da se posvetuješ z neodvisnim strokovnjakom, ker ne bo gledal kaj in koliko ti bo prodal, pač pa ti bo povedal kaj potrebuješ.

Projektiral je Tomaž Kalan iz podjetja Kalkem
Edino prav "jezni", tako bi moralo biti vedno.
a tudi pri pred nakupom avta daš projektantu strokovnjaku podatke o potnikih in relacijah ter tovoru ?
Tudi moč TČ se lahko določi izkustveno.
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi