![]() |
|
Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=65713) |
Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 24.5.2016 Pozdravljeni, ker se na gradnjo, ogrevanje in podobne zadeve ne spoznam najbolje bi potreboval vašo pomoč pri izbiri TČ zrak/voda. Veliko je že napisanega, veliko sem že prebral na forumu in več kot berem bolj sem zmeden. Imam že nekaj ponudb izvajalcev in prodajalcev TČ, vendar pa vsak zagovarja svoje in nekako ne dobim konkretnih predlogov in rešitev glede na želeno. No pa da začnem z opisom objekta. Vrstna hiša je bila kupljena v 3. gradbeni fazi vključno s stavbnim pohištvom. Hiša se nahaja na SV Slovenije (okolica MB), neto tloris površine znaša 215m2, P(65)+N(79)+M(70). V pritličju se hiša ne stika s sosednjimi. Zidano z opečnimi zidaki 20cm. Izolacija 10cm. Približno polovico hiše pokriva kontaktna fasada, polovico pa prezračevalne fasade (MAX plošče), izolacija tervol. S, J fasade je v skupni izmeri ca. 83m2, prehodi med hišami v prtličju ca. 79m2 površine. Steklenih površin je v skupni izmeri 26m2 (z okvirji) in so usmerjene na S in J. PVC okna MIK, steklo 4/16/4 Ug=1,1 W/m2K Estrih pritličje 15cm (izolacija, talno, estrih), nadstropje 12cm, mansarda se nedefinirano. Ostrešje dvokapna klasična konstrukcija (40°), še neizolirano. Načrtujem 30-35cm. Predvidenih najmanj 6 strešnih oken. Spodaj slika za lažjo predstavo. [attachment=o20907] Kot sem že nekje v tekstu omenil bo ogrevanje talno. Ker bova v hiši za enkrat samo 2 osebi, bi speljal talno gretje samo po pritličju in nadstropju. V mansardi bom dokončal estrih, talno oblogo ter izoliral podstrešje. Če se bo finančno izšlo pridejo tudi strešna okna. Predelne stene (KNAUF) se bodo dograjevale kasneje - po potrebi (ko nas bo več). Za enkrat je v mansardi mišljen kakšen bralni kotiček, rumplkamra, mogoče kaka ping-pong miza, mogoče biljard, kakšna fitnes naprava ip... Skratka, mansarda ostane odprta (en velik prostor) in ne bo toliko v uporabi. Kako bi bilo najbolje rešiti ogrevanje v mansardi? Jaz sem kot čisti laik razmišljal da bi pripravili dvižni vod in razdelilno omarico, kasneje pa bi se cevi razpeljale po notranjosti KNAUF sten do konvektorjev, katere bi namestil po sobah. Če bi takoj položil talno ne vem kako bi se potem stene montirale + niti približno se mi ne sanja kje bodo kasneje sobe, da bi lahko razdelil na veje. Je pa tudi res, da bom že v štartu potreboval nekakšen vir toplote, ko se bom zadrževal v mansardi. Iz spodnjih prostorov močno dvomim, da se bo preko hodnika dvigalo dovolj toplote da bi ogrelo ogromno mansardo. Res ne vem kako bi se tega pravilno lotil, da se ne bom kasneje po glavi tolkel in da ne bo že v štartu v mansardi ledenica. Od izvajalcev sem dobil različna mnenja oz še sami niso vedeli prav kako bi bilo najbolje zadevo rešiti. Eden je celo rekel da bi naredil 2 ogrevalna kroga in zgoraj namontiral radiatorje hock:Prosim za predloge, mnenja in pomoč. Še preden preidem na samo TČ bi še besedo o samem hlajenju. Kako bi bilo najbolje hišo hladiti v vročih poletnih mesecih? Dodatna split klima (dvojček, trojček) ali preko TČ in konvektorjev. Kje hladiti? Mansarda in nadstropje? Ali tudi v pritličju? Talno hlajenje v mojem primeru po moje odpade. Za konvektorje sem nekje prebral, da bi potreboval dodaten zalogovnik. Na koncu mi kaj druga kot klima ne preostane, ali pač? Glede TČ se nagibam k Mitsubishiju. Tukaj so bili vsi izvajalci nekako enakega mnenja oz so ponudili omenjeno. Kurilnica bo velika 7m2 in bo vsebovala tudi pralni ter sušilni stroj (ne vem če je to pomemben podatek ali ne). Notranja enota ločena. Hydrobox + 300l bojler. Planirana 1x bana, 2x tuš, ostalo normalno. Oddaljenost notranje in zunanje enote ca 15m, od tega 12m zunaj hiše. Ponudba 1 (termoshop): -MITSUBISHI PUHZ-SW100YHA + HYDROBOX MZ (termoshopov) 5.386€ -montaža TČ 438€ -bojler za SV 300l, enojni izmenjevalec 3m2, električni grelnik 3kW 984€ -povezava 547€ -dirtmag 120€ -zagon 219€ Skupaj z DDV 7.964€ Ponudba 2 (toplotna.si) : -MITSUBISHI ecodan 11kW PUHZ-SW100 (verjetno YHA?) + EHSC-YM9C -brezžični komunikator -300l bojler, 2x toplotni izmenjevalec skupaj 2,5m2 (mislim da firma GALMET??) -sonda sanitarni komunikator -montaža, priklop, zagon Skupaj z DDV 6.500€ Mi lahko kdo razloži zakaj taka razlika v ceni? Termoshop se mi je zdel korekten in zaupanja vreden. Drug ponudnik uporablja podizvajalce za montažo, glede samega servisa mi ni znal prav povedat kdo zaj to dejansko popravlja. Besede je spretno obračal tako da si nisem ustvaril najboljšega mnenja. Pri termoshopu bi na vsak način radi prodali svojo notranjo enoto, katera bi naj imela boljšo obtočno črpalko, nima dodatnih grelcev za dogrevanje tako da ne potrebuje dodatnega napajanja 3x16A in pravijo da so edini v EU, ki jih proizvajajo že 8 let. Irski Ecodan pa 3-4 leta. Meni osebno je Irski ali katerikoli Ecodan že dosti bolj všečen. Zakaj ima en dodatne grelce, ta drugi pa jih pri enaki zunanji enoti ne rabi, pa mi tudi ni jasno. Oba imata original regulacijo. Ve kdo kaj več o tem??? Prav tako se mi zdi bojler termoshopa svinsko drag. Pravijo, da uporabljajo svoje visokozmogljive bojlerje, ki so namensko narejeni za TČ. Drugega podatka razen cene nimam... Ali je ta brezžični komunikator, ki ga v cenejši ponudbi dobim zraven, za kaj dober? Ponudba 3 (toplotna.si): -MITSUBISHI ecodan 8kW PUHZ-SW75VHA + EHSC-VM2C -brezžični komunikator -300l bojler, 2x toplotni izmenjevalec skupaj 2,5m2 (mislim da firma GALMET??) -sonda sanitarni komunikator -montaža, priklop, zagon Skupaj z DDV 5.500€ Ponudba 4 (toplotna.si): -Panasonic T-CAP 9kW WH-UX09FE5 + WH-SXC09F3E5 -brezžični komunikator -300l bojler, 2x toplotni izmenjevalec skupaj 2,5m2 (mislim da firma GALMET??) -sonda tipalo -montaža, priklop, zagon Skupaj z DDV 5.900€ Ponudba 5: -VIESSMANN Vitocal 200-S, zunanja + notranja, 8,8kW, 200l bojler -dobava in montaža Vitotrol 200A -zagon -polnitev Skupaj brez DDV 5580€ Vse ponudbe so brez eko subvencije. Na dve ponudbi še čakam. Povzetek vprašanj in dilem: -ogrevanje mansarde, talno, konvektorji, klima? -hlajenje prostorov, konvektorji, klima? -moč TČ? -notranja enota Irski Ecodan, Termoshopov Hydrobox, razlike, prednosti, slabosti? -bojler 300l, vreden svojega denarja? Količinsko dovolj velik? -brezžični komunikator, uporabno, cena? Če je potrebna še kakšna slikica pa bom z veseljem še kaj dodal. Za vsakršno pomoč vam bom zelo hvaležen. Hvala in lep pozdrav, Andrej Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Homer - 25.5.2016 Dva načina ogrevanja (talno + konvektorji/radijatorji), pomeni, da boš moral imeti višjo temperaturo ogrevalne vode, kot bi jo imel za samo talno. Zato boš imel COP slabši in porabo večjo. Poleg tega bo potrebna tudi regulacija za vsak sistem posebej. Sam ne vidim problem s predelnimi stenami, saj jih lahko tudi lepiš na tlak, ali pritrdiš s purpenom. Če pa dovolj natančno poslikaš in premeriš talno ogrevanje pred zalivanjem, pa si lahko privoščiš tudi kakšen vijak. Izbiro TČ ne bom komentiral, saj ti lahko vsak uporabnik poda svoje mnenje. V čudežno superiornost Termoshopove TČ, ki ne potrebuje električnih grelcev, ob tem pa uporablja klasično (kupljeno) Mitsubishi zunanjo enoto , pa ne verjamem. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - xavi - 25.5.2016 Ponudbe so lahko zgolj okvirne. Brez predhodnega ogleda se ne more natančno vedet, kaj in koliko materiala je potrebno za vezavo celotne kurilnice. Zadeve lahko hitro skočijo gor za kakšnega jurja. Vsak resen monter si bo zadevo prej ogledal. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - telmos - 25.5.2016 Ponudbe za mitsubishija so popolnoma nerealne in napravljene s strani nekoga, ki pojma nima za kaj se gre. Ima pač spletno stran. Tista Termoshopova varijanta je stvar brez veze, ker nikoli ne bodo napravili boljše naprave od Mitsubishija. Tisti, ki se na to spozna in pogleda mehaniko in princip originala ali pa termoshopinega vidi vse. Sta kot dan in noč v prid originala. Če pa so to cene z odbito subvencijo ekosklada, potem je ta termoshopova prenapihnjena do onemoglosti. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 25.5.2016 @Homer: Torej za ogrevanje konvektorji v vsakem primeru odpadejo če je sistem nizkotemperaturen? Četudi je konvektor večje moči? V mansardi imam namreč v samem stropu ogromno prostora. Potreboval bi nekaj kaj bi mi prostor pretežno hitro ogrelo samo takrat, ko sem v mansardi (par ur na teden). Odzivnost talnega je enostavno prepočasna, da bi to neprestano odpiral in zapiral. Bi bilo talno vseeno energijsko gledano najbolj ekonomično čeprav bi se neprestano grelo? @xavi: Vsi monterji ki sem jih navedel v ponudbah so bili na ogledu. Vsi so dobili dokumentacijo hiše, ne vem pa če se je kdo poglabljal v računanje toplotnih izgub in potrebne moci TČ. @telmos: Sej zato pa rabim pomoč ker sem hitro ugotovil da bi večina rada samo prodala. Nekih konkretnih argumentov zakaj je neka stvar vredu in druge ne, pa ni bilo. Subvencija ni vključena v nobeno ponudbo. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Homer - 25.5.2016 Težko boš s konvektorji in temperaturo vode, ki je običajna za talno (30-35 stopinj) kaj ogrel. Še posebej ne, če želiš na hitro ogreti podhlajene prostore. Sodobne hiše so dobro izolirane navzven, znotraj ovoja pa ni neke izolacije. Zato boš to mansardo grel, tudi če boš imel v njej izklopljeno ogrevanje,. Ker se bo spodnje stanovanje hladilo čez hladnejšo mansardo, boš pač spodaj moral več greti. Zato kakega pomembnega prihranka s tem "šparanjem" ne bo. Zato je moj nasvet: talno v celo hišo brez izjem! Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - sassapo - 25.5.2016 Da se narediti vse kar ti srce poželi, če si pa to pripravljen finančno pokriti je pa druga zgodba. Tako kot ostali, ti priporočam talno povsod! Knauf stene se potem čisto poljubno postavijo, regulacijo po sobah pa takoj pozabi, drugega učinka kot vstran vržen denar in kup komplikacij ni! Če si se že odločil za Mitshubishi, potem samo original! Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 26.5.2016 Super, torej ogrevanje rešeno. Talno po vsej hiši, ogrevalne površine ca 215m2. Mansardo bom pa razdelil na par vej...bom probal nekako sobe predvidet. Kompliciral pa bi rad le toliko, da bo pozimi toplo v hiši, poleti pa prijetno ohlajeno in da bo vse skupaj delovalo!! In seveda da me to ne bo stalo celo premoženje. Dokončati in opremiti moram še celo hišo, tako da čisto vsak € bo prav prišel če ga bom lahko kje prišparal ![]() Kako pa bi bilo najbolj pametno rešiti hlajenje? Nekaj informacij sem našel tudi tukaj <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=39325">viewtopic.php?f=7&t=39325</a><!-- l --> je pa že kar nekaj časa minilo od te teme. Konvektorji na TČ? Posebaj split klime? Glede konvektorjev nimam pojma kaj gledat. Na mansardi imam prostor za kasetne enote, v pritličju in nadstropju pa sem s prostorom zelo omejen (253 stropovi). Je učinkovitost konvektorjev primerljiva s klimo? Kako napraviti vodne povezave? Najverjetneje je potrebno cevi tudi izolirat saj drugače kondenzirajo? Ali črpalka potemtakem neprestano pripravlja mrzlo vodo, glede na to da enoti ne komunicirata? Kakšna bo račun za štrom v primerjavi s klimo? Isto, manj, več...čist tak "od oke" gledano? Glede toplotne pa še ni čisto nič odločeno. Mogoče najboljše da najprej vidim kaj bo TČ morala sploh dati od sebe in nato začnem izbirati Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 28.5.2016 Sej vem, da ste takšnih in podobnih tem že siti in da se vedno ena in ta ista vprašanja pojavljajo. Vseeno pa je vsak objekt zgodba zase in nekako razumem da vsak posameznik postavi isto vprašanje ne glede na to koliko je že prebral in zbral informacij. Res nima nobeden nobenega predloga oz volje mi odgovoriti na mojih milijon vprašanj? Žal nimam nobenega kateri bi se spoznal na stvar in kateremu bi lahko zaupal. Imam samo izvajalce, ki vsak prodaja svoje in vse je super in vse bo super delalo. Pol pa dobiš take cvetke ki bi ti radiatorje montirali v kombinaciji s talnim hock:
Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - allagas - 28.5.2016 Imam vv in pasivno hlajenje,vse na konvektorjih razen kopalnic kjer je talno in lojtre.hlajenja ne vklapljamo poleti ker je hiša dovolj hladna.okol 24c.1x letno sprobam edino če dela pa da se cevi mal spucajo. Priklop hlajenja na tč je odvisen od tega ali želiš imeti celo hišo hladno - ne vem ali so vaše navade ok pri 19c ali tudi pri 24c- ali samo dnevno in kuhinjo.če je cela hiša potem priklop na tč sicer eno klimo za en ali dva prostora. Pri tč to pomeni konvektor v vsako sobo-en konvektor s termostatom in priklopnim materialom je cca 400eur.dovod dvocevni je polna kapa.cevi obvezno vse izolirane sicer biste imeli na stenah vidne fleke kjer potekajo cevi.odvod kondenza obvezen.sam imam montirane konvektorje 10cm od tal (za zajem zraka) in stojijo na mestih kjer so bili radjatorji-bajturina letnik 1933.gledat kište na stropu v vsaki sobi je stvar okusa.kak konvektor lahko tudi spustiš-mi ga nimamo v 1 nadstropju predsobe,stopnišča. Dv v konvektorje je 42c v najhujšem mrazu.moraš pa pri konvektorjih vedet da to neprestano šumi.lahko pa dvigneš temperaturo in se ti manj vklapljajo je pa dražje. Glede porabe bo kdo drug kaj več povedal ker pri zv nimam izkušenj z učinkovitostjo.pri vv je to 20eur mesečno-spet odvisno od izolacije,lege,površine oken itd. Še to sam imam naračunano 37kwh/m2 toplotnih potreb po energ.izkaznici,realno sem na 24kwh/m2. Za pomembne stvari kot je ogrevanje ne šparaj!boš v prihodnjih letih plačal triplo pri kitajcih. Drugače pa sprašuj ker sem bil sam isto bos pred obnovo.mojstri hvalijo vsak svojo robo in je težko ločit dobre slabe.delajo tisto kar poznajo in kjer imajo največje rabate.eni so pa pošteni in res mojstri-SVAKA VAM ČAST za ves trud in vaše osebno zadovoljstvo da nekaj dela kot mora.pri nas po 5 letih vse dela (štrom,voda,ogrevanje,...) knock knock on wood. Evo to je to! Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - sašo65 - 28.5.2016 andr3vv Napisal:Pol pa dobiš take cvetke ki bi ti radiatorje montirali v kombinaciji s talnimnapiši s kje si oz. "javi" se enemu od teh dveh (ali obema) ki sodelujeta na forumu, ko najdeta čas ali pa mimogrede (če si na "trasi") rade volje pridejo na ogled.......torej Telmos_Sassapo......dodam pa še "mojega" monterja: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.klimaj.si/">https://www.klimaj.si/</a><!-- m --> (nas je tudi tukaj "en kup" ki nam je montiral) toplo priporočam enega od teh treh_pa mirno lahko rečem, da četrti niti ne obstaja :lol:
Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 29.5.2016 @sašo65 Prihajam iz štajerskega konca (MB). Če bi se kdo potikal po teh koncih bi bil seveda zelo vesel če bi se oglasil da bi skupaj pogledali zadevo. Bom malo zagnjavil po ZS. Hvala za kontakt. Vseeno koga kontaktiram na klimaj.si ali imaš kakšno številko tega monterja? Bi prosil za tel. na ZS. @allagas Hladil bi rad celotno hišo, oz tam kjer bo to potrebno. Ker je izolacije na stenah samo 10cm, okna pa tudi niso ne vem kaj, predvidevam da bo hlajenje potrebno, da bo prijetno za bivat. Je pa tudi res da je hiša vrstna, podolgovata in so zraven strehe, zunanjim temperaturam izpostavljene krajše stene hiše S, J (slika). [attachment=o20938] Včeraj sem namestil termometre po hiši in eno vremensko postajo in glede na to da streha še sploh ni izolirana, v prvem nadstropju so vsa okna odprta na kip in gre vsa hica na mansardo, sem bil nad temperaturami kar presenečen. Danes šel pogledat in ob 18:46 je bila temp v P 18,9°C, v N 24°C ter na M 26,4°C. Zabeležena je bila tudi max in min temp P + M merjena od včeraj do danes, približno ob isti uri. Max P 19°C, min P 17,6°C, max M 28,7°C, min M 22,1°C. Mislim da pritličja dejansko ne bo potrebno hladiti. Na mansardi zmontirat kakšno kaseto konvektor v strop ali mogoče celo dve in mogoče kakšen konvektor v nadstropju na hodnik pa v otroško sobo na jugu. Hladen zrak se bo tako spuščal navzdol po celotnem stopnišču. Je pa tudi res da se je poletje šele začelo, noben še ne biva v hiši in so te izmerjene temperature bol tak-tak...ne vem če lahko kaj sklepam na podlagi izmerjenega... Aja, nisem nikjer omenil. Trenutno v hiši staršev ko termostat pozimi pokaže 22°C je meni že preveč, tako da nekje 21°C mi je idealno pač po termostatu gledano. Poleti pa bi pasalo prijetnih 23, 24°C. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - jani65 - 30.5.2016 Mislim da je klima še najbolj primerna za hlajene. Sam hladim eno etažo z klimo, ki je montirana v sredini hiše in mi ohladi 90m2. Hladim na 25sC. Je pa res ,da so vrata smo na kopalnici in dveh sobah ostalo je vse odprto. Kopalnica ostaja zaprta, sobi pa odprti ko se hladi. Seveda so še drugi načini ,samo izbrat pravega je potrebno. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - xavi - 30.5.2016 Pri dobri izolaciji hlajenja niti ne potrebuješ kaj pretirano. Mi shajamo brez klime pri zelo povprečni izolaciji, z pravilnim senčenjem. Problem konvektorjev je, da niso kaj dosti cenejši od samih klim. Se pa da z njimi tudi ogrevat pri relativno nizkih temp. vtoka, tako, da kar za odpisat niso.Vsekakor je treba stvari preračunat. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - ophidian - 30.5.2016 sam bom imel dva konvektorja...enega v dnevni (ker je precej za ovinkom) in kasetnega v mansardi....in sodeč po raziskovanju...ne bi smelo biti težav s hlajenjem in pa razvlaževanjem. |