COP dobim sledeče:
energija potrebna za segrevanje vode sodeč po senzorju temperature vode (par sekund pred vklopom in par minut po izklopu, da zagotovimo stabilno stanje v bojlerju, čim boj uniformno porazdeljena temperatura):
Qvoda= m*c*deltaT (kJ)= 12,6 MJ
m=120 kg
c=4,2 kJ/kg K
deltaT=40 K -15 K
TČ je glede na števec oddala energijo oziroma kWh(merjeno od pritiska za gretje bojlerja do konca gretja bojlerja):
Qtč=P*t (kWh=kWs*3600=kJ) = 2,6 kW * 3600 s= 9,36 MJ
COP=Qvoda/Qtč=1,28
Še info: TČ je grela 39 minut, kar je zanimivo normalno tudi glede na večje bojlerske kače, mar ne? Ampak morda pri meni dela na 100% moči, medtem ko pri drugih bolj ekonomično in z večjim COP. Ampak tudi če dela 100% ji COP=2 ne uide.
Se opravičujem za dezinformacijo v prejšnem postu - kača v mojem bojlerju je 0,61 m2.
Kača v 200l fujitsu bojlerju je 1,2m2, v 300 litrskem pa 1,6 m2.
sasapo:
Sicer pa po moji logiki in standardih fujitsu waterstage in drugi TČ bojlerjev:
200 litrov= 1,2m2 kar pomeni 100l=0,6m2. sledi 120 l= 0,72m2. torej nisem dalec od minimuma. ali pa sem?
Je pa res da je odjem kače vezan na zakonitosti kače same in sicer njen toplotni tok ki ga definira:
Q.= k * A * delta T = m. * c * delta Tln
k, c sta konstanti, lahko zanerimo
deltaTln =srednja logaritmeska sprememba temperature
A = površina kače
Q.=A*deltaTln=m.*deltaTln
večji kot je A, večji more biti m. (masni pretok) da ostaja enačba v ravnovesju.
Oziroma jaz imam pol manjši odjem zaradi pol manjše kače, pol manjšo spremembo temprature in nekje cetrtino toka (priblizno, problem zaradi nepoznavanja temperatur)
Q.moj= k * A/2 * delta Tln/ 2=Q./4
Torej ce hocem dobiti Q.=2m.*c*deltaTln/2=Q.
Sploh pa nimam 2m., ampak imam 160/110W je priblizno 1,5m..
Problem je v tem ker delta Tln je težko določiti, ker rabimo začetne, končne in povprečne vrednosti temperature ogrevane vode v kači in bojlerju, ki jih logaritmiramo. Za bojler enostavno izračunat, ampak za kačo težje, saj ne merim temperature pred vstopom v kačo in za njo.
Sedaj vidm da sem daleč od rešitve saj ne poznam delta Tln za oba primera. Ko sem to spisal mi je jasno.

Vendar je možen izračun ob poznavanju vseh parametrov.
Torej moč črpalke mora biti večja in COP bo očitno večji (kar sem tudi storil, ampak več kot 160W od črpalke ne gre)
Nov bojler JE potreben 100%.
Bojler stane 800 eur, sm upal na bolj elegantno resitev :S
Hvala za info o defrostu.
Kakšna rešitev je pa za hrup? Kos pleha da usmerim hrup/pihanje ali LOW NOISE? oboje? še kaj drugega morda?

Morda kdo ve koliko pade hrup ter moč in učinkovitost na LOW NOISE?