PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje, priprava tal,

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No, tudi to je svojevrsten dosežek. Statistično gledano imaš težko ponovljiv rezultat.
Figo Napisal:Pozdravljeni,
Opažam, da mi talno greje dela kot bi si želel le v dnevni sobi in sobi, medtem ko je v kopalnici in otroški sobi občutno bolj mrzlo.
Čakam monterje ampak sem včeraj vseeno slikal situacijo tudi v omarici. Namensko imam le en termostat, ker je bil namen, da odpiram in zapiram za posamezne prostore ročno.
Imate kakšno razlago zakaj se to dogaja? Glede na sliko? Kaj moram narediti?
Hvala.

lp
Prvi pogoj je, da zgornje ventile popolnoma odpre! Pretoke se nastavlja na merilcih.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Nekaj dni nazaj so mi talno gretje naštimali kot bi moralo biti-kopalnico in otroško sobo so odprli bolj, ostalo je ostalo isto. Monter mi je dejal, da se pretok odpira preko spodnjih prozornih 'tulcev'. Bolj kot je rdeča mera na dnu, bolj je odprto. Čez vikend so se ta razmerja lepo videla-včeraj popoldne pogledam in zopet so bile vse rdeče merice popolnoma na vrhu.
Zanima me, ali so na vrhu, ko dejansko ne greje (notri je bilo zelo toplo, zato ogrevanje ni delalo)-odrazajo dejansko stanje ali bi morali biti ves čas na mestu, kot jih naravnamo ne glede na to ali v tistem trenutku greje ali ne.
Ko toplotna dela, se pretoki postavijo na vrednosti kot jih imaš odprte (npr 2L/min). Ko toplotna ne deluje, so vsi pretoki čisto na vrhu oz. na nuli.

Ti za dejanske pretoke glej ko bo tč laufala. Ampak na koncu je vseeno ali imaš v eni sobi pretok 3l, v drugi pa 1,5. Važno da je toplo. Do razlike pa verjetno pride zaradi več dejavnikov, npr. daljša veja, bolj oddaljena, razmak cevi večji kot drugje,...
Aha, torej pretoki oz tisti rdeč nivo kaže dejansko stanje in ne stanja, ki je naštimano. Moram torej gledati in prilagajati pretok takrat, ko peč dela.
telmos Napisal:
Figo Napisal:Pozdravljeni,
Opažam, da mi talno greje dela kot bi si želel le v dnevni sobi in sobi, medtem ko je v kopalnici in otroški sobi občutno bolj mrzlo.
Čakam monterje ampak sem včeraj vseeno slikal situacijo tudi v omarici. Namensko imam le en termostat, ker je bil namen, da odpiram in zapiram za posamezne prostore ročno.
Imate kakšno razlago zakaj se to dogaja? Glede na sliko? Kaj moram narediti?
Hvala.

lp
Prvi pogoj je, da zgornje ventile popolnoma odpre! Pretoke se nastavlja na merilcih.

Mislim, nije žvaka za seljaka... za nas iz blokov še iz časov pred kalorimetri se je ogrevanje vršilo na najbolj enostaven način - radiator je imel en vrtljiv vijak, si ga odvil do konca, če je kje puščalo, skledo spodaj, ko je ratalo vroče pa okna odpret. Vse ostalo je za nas višja znanost.

Gledam sliko od vincenta in je kot da bi svojo omarico odprla, samo ta črnih pokrovčkov nimam gor. Kje se zdaj zapira in odpira veje? Jaz sem mislila, da samo spodaj na ta belih. Če sem hotela zapret sem zavila, če odpret pa odvila, pa živjo miška. A to se tudi gor kaj šraufa? Zdaj sem šla v vse tri omarice pošpegat in ima pretoke na posameznih veja 0,5-1L. Ta rdeč obroček je čist na vrhu. Beli odviti do konca. Kaj je bolje? kaj naredim s tem, če pretoke povečam? Je možno da imam drugače čisto odprto, pa pač TČ zregulira takole ali je to od TČ neodvisno?
Beli pokrovčki so za zapiranje in odpiranje vej, prozorni merilci pa za nastavitev pretokov. Ko jih odvijate se pretoki večajo, ko jih privijate se manjšajo oziroma zaprejo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
se pretoki regulirajo le na tem mestu, ali to dela tudi TČ glede na potrebe? imam 21 vej in na vsaki 0,5-1L pretoka. v talno spuščam trenutno 25 stopinj, vrača se 24 ali 23 (verjetno kako 1,5 stopinje manj, samo mi ne kaže decimalk). Priznam, da nisem pipala nič, razne bele sem vse do konca odvila, ker nam je...toplo.
Potem pusti stat pri miru, ker je vse v redu. TČ regulirajo hitrost črpalke in s tem pretoke tudi glede na dt.
Hvala!
Pozdravljeni,

Danes mi je na obeh sobnih termostatih javilo napako: ER2
Spodaj na enoti mi piše napako pri T2-pri pregledu mislim, da je to zunanje tipalo (pri izbiri funkcije 'help' mi javi to).
Ne najdem načina, kako to težavo odpraviti. Opazil sem, da enota najde zunanjo temperaturo za sek-dve, nato pa zopet izgubi.
Ima kdo za to rešitev?
Naprava spodaj je seltron, peč na pelete, dva voda in dve notranji sobni enoti.
Pogledaj na sobni enoti če ni prekinjen kje kabel ali priviti.Tudi na tipalu od zunaj poglej.
Če nimaš na sobno enoto priklopljenga dodatnega tipala (običajno ni), potem gre za napako v komunikaciji med sobno enoto in regulatorjem v kurilnici
Kateri regulator imaš?
Kaj pa res dajete za delitacijo med estrihi in temeljom oz zunanjim zidom?
V primeru talnega seveda...
Mene pa zanima, kaj se zgodi, če dilatacije med estrihom in zidom ni, čeprav je v estrihih talno ogrevanje.