PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri OFF grid SE z hranilnikom.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

prosim vas za mnenje o sončnih elektrarnah:

https://1ka.arnes.si/a/ccac4c72

Anketa je kratka in osnova za diplomsko nalogo na temo "Odnos prebivalstva do postavljanja domačih fotovoltaičnih elektrarn".

Hvala!
(11.9.2025 ob 08:36)Poldee Napisal: Par tisoč kWH 'šenkam' letno. Zastonj... in vse nekdo porabi, sosedi etc... tisti, ki nam 'plačujejo' pozimi. Kdor misli, da sistem ni fer - njegov problem. Vse je narejeno po reglcih, nihče nič ukradel, vse pošteno plačano. Skeptiki pa... next time more luck.

No vsaj jaz ne pizdim čez uporabnike, ki so izkoristili ugodnost, ampak debilne odločevalce, ki niso sposobni predvideti preprosto logično stvar, da cena elektrike ko so presežki nima iste cene kot takrat ko jo manjka. 
Mi gre pa vseeno na živce 'jaz šenkam'... to šenkavanje je elektrika iz poletja, ko je cena negativna mimogrede.
Menda je povprečna izguba letnega NM povprečno 1000 EUR na leto za vsako SE. Jaz toliko ne dam niti za štrom celo leto. 
Seveda so neto plačniki te izgube porabniki elektrike, ki nimajo SE (LNM).

https://www.dnevnik.si/novice/slovenija/...a-2762263/
Poudarek na menda. In ja, senkam jim. Poleti napajam sebe, sosede in to v vecji kolicini kot nato porabim pozimi - vedno imam pozitivno bilanco. Trenutno imam se 2680 kWh viska, ni sans da to porabim decembra. Kaj z viskom dela Elektro ne vem, jokat ne rabi. Na letni bazi ima od mene visek in za slednjega ne dobim nic - senkam ga, drugega izraza ne poznam. Pa tudi nocem nic zanj, saj sem to igro sprejel ze v samem zacetku: elektrarna za samooskrbo. Kar je viska podarim (senkam), manjko placam. Da ima pa elektro kao take hude probleme (pa jih nima) mi je pa cisto vseeno. Na jetra jim gre, da imajo manjsi inflow od soncnicarjev, bogi revcki. Bojo moral zacet delat, optimizirat pri sebi, ne samo "toliko rabimo, podrazimo za toliko". Tako zna moj sin.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Citat:Menda je povprečna izguba letnega NM povprečno 1000 EUR na leto za vsako SE. Jaz toliko ne dam niti za štrom celo leto. 
Menda naj bi to razliko pokrila država? Ja, to smo ''mi'' vsi. Vendar le z naložbami posameznikov, podjetij... v SE  je ''ta'' dosegla cilje in neplačevanje visokih kazni, določb EU.
 Preveč ''čreden nagon''(pogled), pogosto ni najbolj realen.
  Če ne bi bil omenjen ponudnik v prispevku, ki še vedno ''joka'' nad izgubo?!  Tko pa ... Rolleyes  
Mar ni sam v preteklosti mamil  kupce v te naložbe?! Nato sam kršil pogodbene določbe z odpovedmi, plačili... bi blo vredno razmisleka, predno se ''joka'' dalje Idea

Pa ne mislim , da je vse OK. Daleč od tega... 
Vendar, da ''omrežje=politika'' ne sledi razvoju...nismo krivi kupci el. en. (brez ali z SE)! Predpisov nismo pisali ne eni , ne drugi...?!
Temveč politika od vrha navzdol ! Hlastanje za dobički, delitev bogatih nagrad itd..; brez hkratnega primernega vlaganja v razvoj, vpogleda v bližnjo, še manj pa daljno prihodnost...

Naj se navežem še na domač hranilnik, ki ni povsem zgrešen (omrežnina), čeravno z njim ''hraniš'' zgolj špice ali visoko tarifo. Dodatno, ne bremeniš omrežja..., za kar ''naj bi'' poskrbela država-dobavitelji, pa niso...!Čemu? Ostalo pa maš za kak možen ''mrk'' , ko si kljub razpadu oz. izpadu el. en. v omrežju še vedno vsaj delno avtonomen, kar v primeru zgolj SE nisi.
Ob premali moči SE (za cca ''2MWh'') se ne obremenjujem za podarjene viške, na katere so (neredki) računali z nesmotrno porabo el. energije v času največje porabe.
(28.11.2025 ob 21:32)Poldee Napisal: Poudarek na menda. In ja, senkam jim. Poleti napajam sebe, sosede in to v vecji kolicini kot nato porabim pozimi - vedno imam pozitivno bilanco. Trenutno imam se 2680 kWh viska, ni sans da to porabim decembra. Kaj z viskom dela Elektro ne vem, jokat ne rabi. Na letni bazi ima od mene visek in za slednjega ne dobim nic - senkam ga, drugega izraza ne poznam. Pa tudi nocem nic zanj, saj sem to igro sprejel ze v samem zacetku: elektrarna za samooskrbo. Kar je viska podarim (senkam), manjko placam. Da ima pa elektro kao take hude probleme (pa jih nima) mi je pa cisto vseeno. Na jetra jim gre, da imajo manjsi inflow od soncnicarjev, bogi revcki. Bojo moral zacet delat, optimizirat pri sebi, ne samo "toliko rabimo, podrazimo za toliko". Tako zna moj sin.

Kot sem napisal ne krivim posameznikov, ampak neumne birokrate in politike, ki nam dražijo elektriko brez pametnega razloga, ampak ne se 'hvalit' da podariš elektriko. 

Če tvoja podarjanje pretvoriš v denar, nič ne podarjaš ampak jemlješ.

Očitno ne razumeš preprostega dejstva, da imajo tvoji viški negativno ceno ko jih proizvedeš, ko pa jih zahtevaš nazaj pa najvišjo ceno v letu. Logično nastaja izguba, ki jo pokrijejo neto plačniki- ljudje ki nimajo SE in plačujejo zato dražjo elektriko.
Neumnosti na nivoju, naj država zrihta... Ne moreš planirat kdaj bo sonce in malo po gasu ali dol na resnih proizvodnjah elektrike (HE, NEK, TE) zato da ohranjaš ravnotežje med porabo in proizvodnjo. 
Verjetno bo prišel tudi čas, ko bodo ugotovili da zaradi poslabšanega izkoristka (HE, NEK, TE) zaradi nepredvidljivega 'uletavanja' elektrike iz SE, bi bilo bolje iz 'eko' vidika, da SE sploh ne bi bilo...
Zadeva je že dokaj jasna iz primera nemčije :
https://app.electricitymaps.com/map/live...en_minutes

samo politike imamo še vedno iste
Kakorkoli razmišljali, je edino dejstvo, da je NM kot ga poznamo za večino strel v koleno, za manjšino priložnost.
Ker vemo, da zastonj kosila ni, je država enostavno breme zimskih položnic iz manjšine, prenesla na večino.
Zelo enostavna matematika, ki tudi v praksi deluje in deluje zelo dobro, če zanemarimo dejstvo, da "revni" plačujejo "bogatim" elektriko.
Dokler se revni strinja, da bogati troši elektriko, katero mu on plačuje, sistem vsaj navidezno deluje.
Kaj, če bo revni nekega dne rekel, zdaj imam pa dovolj, bogati ima že tako vsega več kot jaz, ne bom več plačeval...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Dokler revni, iz tvojega primera, verjamejo, da izguba na uporabnika, presega kompleten strošek elektrike uporabnika, bo tako, kot je.

Politiki in elektro oligarhi prikrivajo svoje kraje in rabote s pomočjo deljenja raje na dobre in slabe. In si izmišljajo vedno nove sisteme, da to še nadgradijo in povečajo.

Zato tudi sistem omrežnin, tak kot pač je. Absolutno nelogičen in krivičen, ampak hej, takle mamo. Ljudje so sami krivi za njega, zakaj pa elektriko uporabljajo?
Eni smo šli full v elektriko (SE, EV,TČ...). Sprašili smo od 50-100k€, odvisno od posameznika, ker je država tako želela. Sedaj bi radi, da gremo nazaj na drva al kako?
Yep, vedno se pozablja na to, da so uporabniki NM sami investirali v nove kWh, namesto da bi to delala država. Večina jih je najela kredite za to.
Čas je, da še elektropodjetja naredijo kaj v tej smeri.

Ampak kaj, ko nekatere še vetrnice motijo, drugi pa lahko živimo ob petih HE, eni termoelektrarni pa še z NEK v bližini, ki bo morda dobila še veliko večjo naslednico (poglejte si samo predvideno velikost hladilnega bloka za NEK2).
Že sedaj smo v Posavju zaradi vseh tej zajetij novih HE na Savi fasali gosto jutranjo meglo, ki je nikoli prej ni bilo. Pa se noben nič ne buni. Eni pa ne bi vetrnic zaradi ptičev, pa ne bi HE na Muri zaradi žab, a ogrevali bi se pa na TČ, kuhali na indukcije in vozili na elektriko.

Pa se odklopite potem od omrežja, nakladači in kvaziekologi. Do takrat pa me ne ganejo vaša jokcanja.
Ni zastonj rek: Politka je .urba. 

Žal težav s sistemom ne razumejo ti, ki bi jih morali predvidet, menda so dobro šolani? Sistem temu primerno nadgrajen, kar ni. Zakaj ne,  je druga ...

Podobno za ''šov''(jokanja ponudnika, ki pusti na cedilu kupce) poskrbi kak ponudnik goriv ... Ob koncu leta pa se vsi, kljub ''težavam, kitijo'' z dobički...
Res bogatim se .ebe za ceno el. en., porabo vozil bencin/dizla Rolleyes Prevlada bolj zvok/ime in vrsta vozil... Idea

BTW, če smo že čist mimo teme... Zakaj še ni obvoznic mimo neredkih ''bisernih'' krajev itd... ?
Običajen smrtnik (revež) bi bil že pred desetletji razlaščen zemljišč, če ne bi pristal na mizerno ponudbo mačehe...
Okrogla ''miza'' s katere nihče ne odpade (dlje kot ''stolček niže'') se vrti dalje... na naš račun.
1 2 3
Iskanje po temi