PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Plesen na stropu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5.0 x 2 cm prepisano dobesedno iz dokumentacije za gradnjo bloka.. (iz 1979 mislim) Smile

Zanimivo pri nas je, da recimo zvečer prezračim (po vseh tuširanjih, pranjih,...) .. in pade vlaga tudi na 50 %, zjutraj smo nazaj nad 60 %.

Skupni prostor ima cca 30 m2. Edini proizvajalec kisika ponoči je 10 rož in 5 kg pes Big Grin 

Za fasado sem dogovorjen s prodajalcem oken, ali bi bilo mogoče znižati / spustiti nižje škatlo od rolete in izolirati tisti del napušča. Tudi na račun manj svetlobe (pa sej celo poletje zapiram rolete ker smo orientirani na zahod Wink )

Bi v našem primeru bil smiseln razvlažilec zraka - bi držal vlago na 50 %?

Pri nas ne doseže tako visokih vrednosti..

Zadnjič sem meril v kopalnici po tuširanju 3 oseb + sušilec in pralni stroj v pogonu pa je bila vlaga na 75 %.
Ja seveda, največjo vezo ima v kopalnici s kakšno temperaturo vode se tuširaš. Po mojem tuširanju, RH zraste iz 50% do švoh 60%...ko pa gre moja pod tuš pa je vedno 90%+..vse zarošeno. Zdaj pozimi ni problem in le vrata kopalnice pustimo odprta in gre tistih 25m3 nakopičenega zraka vlage, v preostalih 460m3 vlage nenasičenega zraka po hiši, poleti pa razvlažilec dela, če je kdaj potreba.
(23.12.2019 ob 12:36)pentax Napisal: Ja seveda, največjo vezo ima v kopalnici s kakšno temperaturo vode se tuširaš. Po mojem tuširanju, RH zraste iz 50% do švoh 60%...ko pa gre moja pod tuš pa je vedno 90%+..vse zarošeno. Zdaj pozimi ni problem in le vrata kopalnice pustimo odprta in gre tistih 25m3 nakopičenega zraka vlage, v preostalih 460m3 vlage nenasičenega zraka po hiši, poleti pa razvlažilec dela, če je kdaj potreba.

Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin  so true...
Kaj pa lokalna rekuperacija? Bi pomagala? In še kakšen moćnejši razvlažilec.
Moje prejšnje vprašanje se je tudi navezovalo na razvlažilec v prostoru, kjer imam probleme s kondenzom... Torej za znižat in povprečnih 62 % vlage na cca 50 %...
Ja, seveda bo razvlažilec pomagal to doseči. Je pa odvisno od razvlažilca do katere meje dela na AUTO modeu, ponavadi je to kar okoli 60%RH. 
Dosežeš pa lahko nižje %RH danes ipd. dni s prezračevanjem. Zdajle je pri nas recimo zunaj 0C in 90% vlaga...to ko spustiš notri imaš imaš lahko v prostoru tudi le 30%RH in manj.
(24.12.2019 ob 09:38)pentax Napisal: Ja, seveda bo razvlažilec pomagal to doseči. Je pa odvisno od razvlažilca do katere meje dela na AUTO modeu, ponavadi je to kar okoli 60%RH. 
Dosežeš pa lahko nižje %RH danes ipd. dni s prezračevanjem. Zdajle je pri nas recimo zunaj 0C in 90% vlaga...to ko spustiš notri imaš imaš lahko v prostoru tudi le 30%RH in manj.

Dvomim, da ima kateri razvlažilec min samo 60%. Moj čipšit iz Baubava ima min 35%, seveda pa ga lahko vržeš v 24/7 mode, kjer bo delal non-stop.

Za rubiniota - komot uporabiš razvlažilec v ta namen, samo stalno mora biti v pogonu na nastavljeni RH. Je pa nekaj ceneje (in manj udobno), če v ta namen uporabiš zračenje in centralno ogrevanje.

Pentax, je res, da lahko zdajle rukneš RH pod 30% v 2 min zračenja, ampak po 15min bo vlago spet vrglo v zrak iz sten. Da razvlažiš vse akumulativne materiale, moraš delati prepih po ~3min vsako ure ali dve, kakšen dan ali dva. Šele potem bo razvlažena tudi akumulacija.

Zjutraj sem imel v spalnici 20° @ 65% vlage. Prezračim na stežaj, vlaga pade na 35%. Zaprem in čez 10min je bila vlaga že spet na 60%.
Nisem pisal da je minimum na 60% RH, ampak da auto mode dela na te %.. Seveda daš lahko na drug mode kjer dela non-stop, a tam potem ni kontrole, zgolj dela skoz. Ko sem prejšnja leta gonil razvlažilec sem ga imel na low modeu...dela na minimumu skoz..in pri takšnem delovanju je prišlo tudi na 40%rh. Jaz imam mitsubishijevega, za druge niti ne vem kakšne funkcije imajo.

Ja dejansko bi moral večkrat prezračevati v takem vremenu, da zbiješ viška vlage iz sten.  Pri nas je očitno po teh nekaj sezonah bivanja po vselitvi in ureditvi hiše, šlo iz sten ta "višek" + zgornje nadstropje je dobre pol leta zdaj v mavčnih ploščah (stene in strop), tako da je to verjetno še doprineslo temu, da se zbije RH na nižje vrednosti.. Zdaj dejansko že s tušem reguliramo, da imamo nad 50% zvečer pred spanjem, drugače bi bilo že malce pod v tem vremenu.
Update:

Pridno zračimo večkrat dnevno po cca 3 min, včasih tudi več..

In res, nisem verjel da bo, a je RV v povprečju padla.. če je bila prej vsako jutro nekje 62, 63 %, je sedaj 54 %.

Smile
Eden od razlogov poleg pogostejšega zračenja je tudi to, da je zadnje tedne zunaj precej bolj suh zrak. Tudi mi smo končno prilezli malo pod 50% RH v bajti, medtem ko je bilo na začetku decembra okoli 60%. Z enakim zračenjem.
(6.12.2019 ob 15:41)rubinio Napisal: Vlago drži na 50% in ne 65%...s tem se ti bo točka kondenzacije spustila za 4C.

Pri 22C in 65%RH je točka rosišča 15C.
Pri 22C in 50%RH je točka rosišča 11C.

Malce več zrači in boš imel želeno vlažnost.
Z IR termometrom zmeri temperaturo na mestu, kjer se ti dela plesen in boš videl kolikšno RH% rabiš imeti v hiši/sobi..., da ne bo plesni.

Točke rosišča sem preveril. Vem, da je RH previsoka glede na dano temperaturo.

Vlago težko znižujem, ker je dnevna in kuhinja skupen prostor. Sušimo izključno v sušilnem stroju / balkon. Vsak večer prezračim, a se vedno stabilizira okoli 60 %.

Kako lahko dvignem temperaturo stropa? Bi dodatna izolacija podstrešja pomagala?

dober dan

po mojem mnenju je to splošno
Gradbeni napake:
Kuhinja + dnevna soba - brez predelne stene

To prihrani material med gradnjo in ga naredi sodobnega
prodajajo.
Stranka je potem rit in ima potem plesen

Dodatna težava: ometi imajo preveč cementa in
sesati vlago
v stene.
Če uporabljate druge vrste ometa -
nimaš težav

Nameščeni poceni materiali - nato plesen v kabini

Zgradi stavbo

lp
Josef
fušanje
(6.12.2019 ob 09:50)rubinio Napisal: Temperatura v prostoru: 21.6, vlaga 65 %
Temperatura zunaj: 7.6
Temperatura stropa, kjer je najbolj mokro: 13.2

Pa ko bo zunaj res mraz ti bo strop zmrznil. Tudi če si posušiš zrak kot poper, bo kondenziralo. Izoliraj strop. Pa sporoči če ugotoviš kaj je ta tervol 5.0 ☺
(13.1.2020 ob 21:09)VseJeZeZasedeno Napisal:
(6.12.2019 ob 09:50)rubinio Napisal: Temperatura v prostoru: 21.6, vlaga 65 %
Temperatura zunaj: 7.6
Temperatura stropa, kjer je najbolj mokro: 13.2

Pa ko bo zunaj res mraz ti bo strop zmrznil. Tudi če si posušiš zrak kot poper, bo kondenziralo. Izoliraj strop. Pa sporoči če ugotoviš kaj je ta tervol 5.0 ☺

Ma ne bo zmrznilo, sem na primorskem.

Vlaga že dolgo ni bila na 65 %, niti nad 60 ne...

Nameravam najprej izolirati napušč nad škatlo od rolete.

Tervol 5.0 je misterij  Smile  dokumentacija je iz leta 79...  Wink
Mene pa zanima kako odstraniti plesen?
Sedaj imam doma CLOX, pa piše, da nič ščistiti pa samo pošpricat, pol pa piše naj pustim učinkovati 60 min, kaj pa pol? Pol obrišem z mokro krpo al kako?
Dobro masko na usta, narahlo s špohtlom, nato še malo s šmirglom po potrebi. Verjetno tudi mokra krpa ne bi škodila, za obrisat prah pred beljenjem.
Potem pa Jupol Citro.
1 2 3 4
Iskanje po temi