Objave: 187
Teme: 3
Ocena:
2
10.3.2023 ob 15:50
(*Zadnja sprememba objave: 10.3.2023 ob 15:51 uporabnik Irmscher.)
Kaj če spremeniš program na OČ?
OČ imajo načeloma različne programe...
Proporcionalni tlak
Konstantni tlak
Konstantna hitrost
Proporcionalni tlak (radiatorsko ogrevanje) Črpalka vzdržuje tlak, ki je odvisen od trenutnega pretoka.Tlak je enak nastavljenemu tlaku (3 predstavljene stopnje) pri maksimalni moči, pri pretoku 0 pa je enak HQ% (privzeti HQ% je 60%) nastavljenega tlaka. Vmes se tlak spreminja linearno v odvisnosti od pretoka.
Konstantni tlak (talno ogrevanje) Črpalka vzdržuje trenutno nastavljen tlak (3 predstavljene stopnje) od pretoka 0 do maksimalne moči, kjer se prične tlak zniževati.
Konstantni obrati‐hitrost Črpalka s konstantnimi vrtljaji (3 predstavljene stopnje).
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Vprašanje katero pumpo ima vgrajeno. Wilo v moji TČ ima nastavitve od 1 do 7.
Objave: 405
Teme: 72
Ocena:
1
Evo, pri meni rešena težava s šumenjem v radiatorjih. Sicer me je rešitev problema drago stala (prebita cev centralne inštalacije), sem pa vsaj to rešil.
Sistem sem ponovno napolnil in vmes res dobro prezračil (pustil steči vsaj 2 dcl vode), šumenje je čudežno izginilo.
Objave: 1678
Teme: 3
Ocena:
2
Ena od možnih rešitev problema ni najbolj poceni, imenuje pa se dinamično hidravlično uravnoteženje sistema.
Druga rešitev je verjetno namestitev termostatskih ventilov z dvojno regulacijo - ki se sicer uporabljajo tudi v primeru navadnega hidravličnega uravnoteženja sistema ogrevanja.
Tretja rešitev je najverjetneje najcenejša - kot že svetovano - odstranitev termostatskih glav in poln pretok ogrevane vode skozi radiatorje.
Objave: 3800
Teme: 4
Ocena:
17
Ni res, da termostatski ventil zapira ko je na 5....in tako, kot je @xavi napisal, vsi morajo bit na 5 in T reguliraš s vtokom.....in ne verjamem, da če je oć na 1 ropoče po radoatorjih....
Ocena:
1
Očitno sem se prehitro veselil... Šumenje je še vedno prisotno, morda ne toliko kot prej, ampak je. Sploh danes zjutraj, ko je 0°C se opazno sliši.
Zmanjšal sem tudi pretok na črpalki na 25l/h, pa ne pomaga.
So lahko težave termostatske glave? A ventili, na katerih so te glave ne igrajo vloge? Montirane so sicer termostatske glave Danfosss
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Težko je takole na pamet, ker nihče ne pozna tvoje instalacije, je vse zgolj ugibanje.
Zalogovnik? Velikost in njegova vezava? Ob uporabi termostatskih glav je obvezen.
Če je montiran zaporedno s prestrujnim ventilom se šumenja ne boš znebil? Če ga ni, termostatov na radiatorjih ne sme biti.
Gre za skupen cevovod iz kotlovnice, ali je ta razdeljen na več vej?
Razlogov za šumenje je lahko veliko, definitivno pa moteč šum indicira nepravilnost.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
1
Zalogovnika nimam.
Mogoče malo neumno vprašanje - če odstranim termostatske glave ali lahko vseeno uravnavam temperaturo na radiatorju?
V mansardi so namreč spalni prostori za 1-2°C bolj topli kot pritličje. V mansardi bi moral omejevati temperaturo v radiatorjih, ker je drugače prevroče. Tempearatura v pritličju je idealna.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
13.3.2023 ob 21:57
(*Zadnja sprememba objave: 13.3.2023 ob 22:18 uporabnik Zaspanc.)
Saj ravno to je bistvo hidravličnega uravnoteženja.
Termostatske glave pobereš dol, potem pa v (pre)vročih prostorih postopoma po malo pripiraš spodnje ventile. S tem znižaš temp. v prevročih ter zaradi morebiti povečanega pretoka v hladnih dvigneš temp. v slednjih (pritličju). Zaradi tega (če pride do dviga) moraš še malce spustit krivuljo vremenske da znižaš Tdv, posledično izboljšaš COP toplotne.
Moraš pa ta krog ponoviti večkrat. Za res dober rezultat lahko traja tudi dve sezoni, ampak vsak obhod traja manj kot 5 minut. Pa recimo da narediš 2÷3 na mesec, ker so to zadeve ki zahtevajo čas, da se pokaže rezultat. Se pa popolnoma zadovoljiv rezultat doseže že v kakih dveh mesecih, +/- odvisno od tvojega razumevanja/angažiranja/opazovanja temperatur, pa nekaj ima seveda sam objekt vpliva.
V prostorih, kjer občasno zaradi naključnega vnosa temp. poleti preko željene meje (kuhinja, soba na jug ki jo obsije sonce, ..., pa daš termostatske glave zgolj za omejitev zgornje temp. ob tovrstnih pribitkih.
V primeru da imaš sobni korektor pa ta ne sme biti v prostoru ki ima termostatske glave.
Objave: 13279
Teme: 13
Ocena:
-503
Kadar ni zalogovnika, naj tudi termostatskih ventilov ni!
Hec je v tem, da se vsi bojite zmrzali v primeru hidravlične povezave, skoraj nihče pa ne pomisli na pretok pri defrostih, kateri je glavni krivec zamrznitve uparjalnika.
V praksi je zelo redek pojav, da izmenjevalec odpove zaradi zunanje temperature. Skoraj vse fatalne okvare, ki so posledica zamrznitve se zgodijo zaradi pre-majhnega pretoka.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->