PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Šumenje v radiatorjih po prehodu na TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Par dni nazaj so mi zmontirali TČ T-Cap kot zamenjavo za zemeljski plin (radiatorji).

Moti me ena stvar, katere pri zemeljskem plinu ni bilo - šumenje radiatorjev. Če malo priprem termostatsko glavo šuma ni več, edino pri enem radiatorju pa tudi popolno zaprtje radiatorja šuma ne odpravi. V čem je težava, se da to kako rešit?
Očitno je sedaj druga hitrost ogrevalne vode. Ker je verjetno nižja njena temperatura (recimo 50 stopinj), prej pa je bila recimo 70 stopinj, je potreben večji pretok (večja hitrost pri istem preseku cevi), da se prenese enaka (zadostna) količina toplote.

Če šumi tudi pri zaprtem radiatorju, gre verjetno za enocevni sistem, kjer se skozi vse radiatorje oz. njihove spodnje ventile pretaka-kroži voda, tudi pri zaprtih radiatorjih, za razliko od dvocevnega sistema.
Še enkrat odzrači radiatorje.
Lahko je tudi to, kar je pisal Kekec.
Termostatske glave je zaželjeno, da so odprte do konca.
Imam popolnoma enak problem. Monter prišel in poskušal rešiti težavo. Pri popolnoma odprtih vseh termostatskih glavah in na polno segreti vodi v radiatorjih, ni šumelo. Mojster odide, temperaturo znižam na zadostno in šumenje je tu. Kdor ima rešitev za to, dobi nagrado. Tongue Smile
Za malenkost znižajte hitrost obtočne črpalke in s tem pretok vode.
Razmišljam takole. Voda lahko teče od gladkega (laminarnega) toka, to nemirnega (turbolentnega) toka. Kot pri reki, v prvem primeru je tok vode tih, v drugem hrupen, voda buči. Buči zato, ker voda deluje kot membrana zvočnika in ustvarja zvok (zgoščine in razredčine zraka).

Kako izboljšat gladkost toka? Z znižanjem hitrosti vode, ali pa z odpravo ovir, ki povzročajo turbolence (ustrezno odprt ventil in gladke cevi, s čim manj ostrimi zavoji, robovi). Dodaten šum lahko povzročajo zračni mehurčki - vodo v sistemu se odzrači (ponavadi avtomatsko z odzračevalnikom na najvišji točki napeljave, po potrebi pa še ročno, pri posameznih radiatorjih).

Če bodo zaradi šumenja termostatski ventili ves čas odprti, se sprašujem, kakšen je potem njihov namen. Smile
kekec 007, če pa vsi pravijo da pri TČ odpret termostatcke ventile
Sad 
Monter pravi, da je pretok črpalke na minimumu. 
Huh
Če imamo termostske ventile se ti nenehno odpirajo in zapirajo (tudi če so do konca odprti). Če OČ deluje s konstantno močjo se nenehno spreminja tudi tlak v sistemu. Povečan tlak v sistemu ob zmanjšani odprtini na ventilu pa poveča hitrost vode, kar se sliši kot šumenje (podobno kot piščalka). Da to omilimo ali preprečimo mora OČ biti sposobna avtomatskega prilagajanja hitrosti, da s tem drži konstanten tlak v sistemu ali da toliko znižamo hitrost OČ, da ne more priti do previsokega tlaka. Malce lahko stvar omilimo tudi tako, da znižamo statični tlak v sistemu. Seveda pa je treba prej ročno odzračini sistem, če niso namontirani avtomatski odzračevalniki.

PS seveda pa je problem pri instalacijah brez zalogovnika, saj TČ zahteva nek minimalni pretok skozi izmenjevalec. Če je ta višji kot je max. za sistem pol pač šumi.
Radiatorji so odzračeni. Črpalka toplotne črpalke na minimumu. Vemo, da pri vroči vodi ne šumi. Vemo, da pri prejšnjem načinu ogrevanja (kotel na KO) ni šumelo. Ne vemo kaj naredit. Nismo edini. Baje imajo vsi ali večina, ki imajo kombinacijo TČ in radiatorje to težavo, ki konkretno moti. Ponudba za nagrado še velja Smile

Imaš na vseh radiatorjih termostatske ventile? Če ja, potem ti zapirajo in dušijo celoten pretok. Do konca odpri en, dva radiatorja, mogoče bo bolje.
Sam imam TČ in radiatorje. Mi nič ne šumi. Imam pa dve črpalki in zalogovnik. Črpalko za TČ krmili njeno krmilje. Črpalko za radiatorje pa imam nastavljeno na Auto in se ji moč spremninja nekje od 30..45 W.
@oneh, tegale pa ne razumem "Če imamo termostske ventile se ti nenehno odpirajo in zapirajo (tudi če so do konca odprti)."Moji se lahko nastavijo (skrajni nastavitvi), da so za pretok vode popolnoma odprti ali popolnoma zaprti, ne glede na temperaturo vode. Sami od sebe pa verjetno ne šumijo?  Big Grin

@trompa, praviš "Vemo, da pri vroči vodi ne šumi." Pri višji temperaturi postanejo materiali prožnejši, kovina se raztegne, .... lahko da se samo spremeni "piščalka" ... predstavljaj si piščalko iz plastelina.  Smile
Pri toplotnih črpalkah z radiatorji je pravilo, da je OČ na maksimum. S tem se poveča zmogljivost radiatorjev, ker so zaradi nizkega delta t po celi površini enako toplo. Posledično lahko znižaš strmino krivulje, kar pomeni nižjo temperaturo ogrevalne vode, s tem pa boljši COP. in prihranek pri porabi.
Sam imam termostatske ventile še od prejšnjega režima ogrevanja z KO, ko so bile nočne redukcije in bistveno večja temp. ogrevalne vode. Temp. po prostorih sem v bistvu nekako zreguliral z velikostjo radiatorjev, termostatski ventili pa so mi balast.
Drugače pa počakaj do konca kurilne sezone, potem pa probaj celoten sistem izprat po sektorjih ( na radiatorju si narediš adapter, na katerega lahko priklopiš vrtno cev in pod pritiskom sistem spereš, potem se premakneš na drug radiator itd. Odvisno v glavnem od tega, kako imaš lajtngo napeljano., Treba malo eksperimentirat. Meni v glavnem nič ne cvili.
1 2 3
Iskanje po temi