Objave: 405
Teme: 72
Ocena:
1
Par dni nazaj so mi zmontirali TČ T-Cap kot zamenjavo za zemeljski plin (radiatorji).
Moti me ena stvar, katere pri zemeljskem plinu ni bilo - šumenje radiatorjev. Če malo priprem termostatsko glavo šuma ni več, edino pri enem radiatorju pa tudi popolno zaprtje radiatorja šuma ne odpravi. V čem je težava, se da to kako rešit?
Objave: 32
Teme: 3
Ocena:
4
10.3.2023 ob 09:43
(*Zadnja sprememba objave: 10.3.2023 ob 09:48 uporabnik kekec007.)
Očitno je sedaj druga hitrost ogrevalne vode. Ker je verjetno nižja njena temperatura (recimo 50 stopinj), prej pa je bila recimo 70 stopinj, je potreben večji pretok (večja hitrost pri istem preseku cevi), da se prenese enaka (zadostna) količina toplote.
Če šumi tudi pri zaprtem radiatorju, gre verjetno za enocevni sistem, kjer se skozi vse radiatorje oz. njihove spodnje ventile pretaka-kroži voda, tudi pri zaprtih radiatorjih, za razliko od dvocevnega sistema.
Objave: 1417
Teme: 0
Ocena:
20
Še enkrat odzrači radiatorje.
Lahko je tudi to, kar je pisal Kekec.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Termostatske glave je zaželjeno, da so odprte do konca.
Objave: 24
Ocena:
1
Za malenkost znižajte hitrost obtočne črpalke in s tem pretok vode.
Objave: 784
Ocena:
21
kekec 007, če pa vsi pravijo da pri TČ odpret termostatcke ventile
Objave: 696
Ocena:
-37
Če imamo termostske ventile se ti nenehno odpirajo in zapirajo (tudi če so do konca odprti). Če OČ deluje s konstantno močjo se nenehno spreminja tudi tlak v sistemu. Povečan tlak v sistemu ob zmanjšani odprtini na ventilu pa poveča hitrost vode, kar se sliši kot šumenje (podobno kot piščalka). Da to omilimo ali preprečimo mora OČ biti sposobna avtomatskega prilagajanja hitrosti, da s tem drži konstanten tlak v sistemu ali da toliko znižamo hitrost OČ, da ne more priti do previsokega tlaka. Malce lahko stvar omilimo tudi tako, da znižamo statični tlak v sistemu. Seveda pa je treba prej ročno odzračini sistem, če niso namontirani avtomatski odzračevalniki.
PS seveda pa je problem pri instalacijah brez zalogovnika, saj TČ zahteva nek minimalni pretok skozi izmenjevalec. Če je ta višji kot je max. za sistem pol pač šumi.
Objave: 1417
Ocena:
20
Imaš na vseh radiatorjih termostatske ventile? Če ja, potem ti zapirajo in dušijo celoten pretok. Do konca odpri en, dva radiatorja, mogoče bo bolje.
Objave: 696
Ocena:
-37
Sam imam TČ in radiatorje. Mi nič ne šumi. Imam pa dve črpalki in zalogovnik. Črpalko za TČ krmili njeno krmilje. Črpalko za radiatorje pa imam nastavljeno na Auto in se ji moč spremninja nekje od 30..45 W.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Pri toplotnih črpalkah z radiatorji je pravilo, da je OČ na maksimum. S tem se poveča zmogljivost radiatorjev, ker so zaradi nizkega delta t po celi površini enako toplo. Posledično lahko znižaš strmino krivulje, kar pomeni nižjo temperaturo ogrevalne vode, s tem pa boljši COP. in prihranek pri porabi.
Sam imam termostatske ventile še od prejšnjega režima ogrevanja z KO, ko so bile nočne redukcije in bistveno večja temp. ogrevalne vode. Temp. po prostorih sem v bistvu nekako zreguliral z velikostjo radiatorjev, termostatski ventili pa so mi balast.
Drugače pa počakaj do konca kurilne sezone, potem pa probaj celoten sistem izprat po sektorjih ( na radiatorju si narediš adapter, na katerega lahko priklopiš vrtno cev in pod pritiskom sistem spereš, potem se premakneš na drug radiator itd. Odvisno v glavnem od tega, kako imaš lajtngo napeljano., Treba malo eksperimentirat. Meni v glavnem nič ne cvili.