PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Waltis Viva gt 25

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mislim da Waltis ne bo kar tako crknil.
Hvala vsem za odgovor. Zanimamo se tudi za peč KWB, ker so povedali, da bi lahko dali več manjših zalogovnikov po 1000 litrov in tak način bi nekako šlo.
Več zalogovnikov ni noben problem. Imam sistem s tremi zaporedno vezanimi zalogovniki po 725l.
Če gledate KWB, ki je v višjem rangu lahko tudi druge in se odločite. Uveljavljenih znamk je veliko. Na vse kotle lahko montirate več zalogovnikov. Najbolj optimalno je en zalogovnik, vendar ima večina ljudi 2 zaradi razporeditve prostora. Verjetno ima kdo tudi 3.

Nič niste povedali kolikšno površino ogrevate. Za večino peči je dovolj 2000l ogrevalne vode.
Windhager, volumen zalogovnika se izračuna glede na potrebno moč kotla. Kot sem napisal na prejšnji strani. Ne preveč in ne premalo...

Tudi za WV term sem mislil, da ne more iti v stečaj. Pa...
To je jasno, vendar tudi izračun ne da vedno pravilnega rezultata. Moj windhager ima 15- 18 kw. Imam 2000l zalogovnik in 300l bojler plus voda v sistemu. Torej kar nekaj vode. 18x55=990l. Če pa gledamo polnilni prostor pa 12lx145l=1740l.

Po tvoje bi potreboval 1750l zalogovnik. Sedaj mi pa če naložim polno peč v neizolirani hiši segreje dva 1000l zalogovnika, ogreje vodo v bojlerju na 55 stopinj, v času gorenja pa še 5,5 ure ogreva hišo z dvižnim vodom od 40-50 stopinj. Na koncu ostane še energije in preide v modulacijski način gorenja.
Nisem bil precizen: izračun po Uredbi iz Ur. l. 46/2019 zahteva MINIMALNO velikost zalogovnika. Če tvoj proizvajalec kotla zahteva večjega, logično ni problema. Ne drži pa to za vse kotle po vrsti. Vsak proizvajalec ima svoje zahteve, a minimalna velikost zalogovnika ostaja.
Kot so ti napisali.
Subvencije za uplinjevalni kotel brez zalogovnika NI!
Zalogovnik lahko postavis kamorkoli v hiso. Moras pa res cevi do tja potegnit in ga je smiselno imeti cim blizje izhodu cevi iz peci.
Seznam ustreznih peci imas na ekoskladu prav tako pri vsaki peci zahtevano velikost zalogovnika.
Lahko se cisto priblizas podatku, kolikor m3 drv letno, toliko kw peci.
Cimabela je pa precej tezila waltisu pred leti. Tiste teme ne najdem vec. Ampak naj bi ji potem nekako uredili zadevo..
Ce nimas prostora veliko v (majhni) hisi, razmisli o toplovodnem kaminu/stedilniku in zalogovniku.
Za letno porabo pod 10m3 komot ogrevas s kaminom/stedilnikom.
Je pa res da no subvencij za njih. Razen za.peletne kamine

Cez inovatiko pa mislim da smo tudi tu na forumu bili precej kriticni.
Bili so inovativni samo pri marketingu, v tehniki pa ne..

Cez inovatiko pa mislim da smo tudi tu na forumu bili precej kriticni.
Bili so inovativni samo pri marketingu, v tehniki pa ne..
Sonce naj sveti vsak dan!
Zalogovnik je bolje da je vecji kot pa manjsi. Tist na ekoskladu so premale stevilke.
Za naso pec abc delta se mi zdi da je pisalo 1450 litrov.
Not smo dali 1570, pa za to kar pec da od sebe v vsakodnevnem kurjenju ne smes polno nalozit.
Saj v bistvu v 2018 smo naredili novo fasado, zdaj niti ne rabimo vecjega za dnevno porabo. Ampak povem, recimo imamo pritlicje na radijatorjih in mansardo v talnem. Radiatorji se dvizni vod suce tam okrog 37 do 40 pri teh zimah zdaj, ko pod -3 ze redko pade. Se pravi kurit gres ko zalogovnik pade pod 40. In ce je zalogovnik na 40 pa zunaj nad nulo, da ni neke porabe, potem lahko imas klump od drv, smreka pa tako, pa vec kot tri cetrt peci ne smes nalozit, niti ni smiselno, ker ko zalogovnik pogreje do 80 in ce je se v peci zerjavica, potem zacne ciklat, se pravi ugasne crpalko, ko je spodnja temperatura v zalogovniko 3 stopinje pod temperaturo v peci, in spet starta ko razlika naraste na 5 stopinj. Ce v tem casu ko crpalka na peci ne dela, naraste temparatura peci do 85, kljub temu da potem ze sesalni ventilator dela na minimalni moci, gre pec v modus, pregretje peci, takrat se se ventilator ustavi. Na ta nacin ti potem nabiva zalogovnik, ampak izgube energije cez pec so pa vecje kot ce bi bil zalogovnik vecji, in bi to normalno lahko prevzel vso toploto brez ugasanja crpalk in peci. Ker tisti cas ko stoji gre nekaj v dimnik ko caka.
V glavnem najbolse je, da nalozis ravno toliko, da vse pogori, in ko pec ugasne je temperatura na dnu zalogovnika okrog 70 stopinj. Da vse lepo pobere, ne spusca v dimnik. Pri nas je potem to cez celo zimo dovolj za dnevno potrebo. Tako da v bistvu sedaj ne pogresam vecjega zalogovnika. Drugace pa bi peci bol pristajal 2000 literski.
Zdaj če res pušča peč, potem je res smoterno spet zamenjati peč. Če pa slučajno spuščajo kakšni spoji zunaj peči, te se da sanirati dokaj poceni.

Drugače so že napisali tudi drugi, da je potrebno vgraditi nek zalogovnik. Brez njega nobena peč nebo dolgo delovala. Še najdlje kakšna navadna, tipa viadrus. Pa tudi k tej je zelo priporočljivo prigraditi zalogovnik.

Za zalogovnik je potrebno najti nek kot, čimbližje peči. Ko je prostor izbran, je potrebno premeriti širino vseh vrat, skozi katere je potrebno prenesti zalogovnik. Najmanjša širina vrat je največji možni fi zalogovnika. Izberemo prvega manjšega. Potem izmerimo višino prostora, kjer bo zalogovnik stal. Ta dimenzija nam da prekucno višino zalogovnika. Ti dve dimenziji definirata velikost zalogovnika, ki ga lahko postavimo v željen prostor. Seveda lahko postavimo dva ali več zalogovnikov, da zagotovimo dovolj velik volumen vode vseh zalogovnikov. Volumen bi naj bil 50l na kW peči. Torej za eno 25 kilovatno peč je minimum 1250l po ecoskladu. 
Je pa najbolje vgraditi 1 večji zalogovnik, ki zadovolji zgornjo zahtevo, kot dva manjša.

Zalogovnik je možno dati izdelati po naročilu, kjer je omejitev samo fi zalogovnika. 

Zalogovnik je najbolje izolirati sam. Na zide kota, kamor bomo postavili zalogovnik najprej nalepimo 15cm stiropor za fasade, nato postavimo zalogovnik, ga priklopimo na centralno, vgradimo analogne termometre, vsaj 3, bolje še kakšnega več. Potem še z dveh strani pozidamo z siporeksom, ali naredimo konstrukcijo za knauf ali OSB plošče. V prazen prostor okoli zalogovnika pa natlačimo kakšni 2 bali steklene volne.
Volumen bi naj bil minimalno 55 litrov na kW moči kotla in 12 litrov na liter nakladalnega prostora. Da ga ne bomo zavedli, potem pa jok pri dimnikarskem prvem pregledu. Naj se oglasi pri dimnikarju glede izbranega kotla in ustreznosti dimnika, da ne bo potem težav kot v Naklem (in še kje). Takih stvari se pač ne dela na uč.
55 l/kW moči in 12 l/l nakladalnega prostora so minimalne zahteve Eko sklada in večina proizvajalcev uplinjakov.

Vendarle gradite in opremljate za sebe s ciljem, da ogrevanje poenostavite, torej tezite k rešitvi kurjenja vsak drugi dan.
2000 l zalogovnik premore 90 kWh toplote ob temp. razliki 40 st. C, (iz 70 na 30 st.), kar pri solidno oz. malce bolje izolirani stavbi (in talnemu ogrevanju ca. 180 m2) zadostuje. Pri radiatorskem ogrevanju bi morali (zaradi višje še uporabne temp.) zalogo za par sto l Povečati.
Znamke, ki kaj dajo na kakovost zahtevajo vgradnjo po njihovi shemi. Tako tudi ne opravijo prvega zagona kotla, ki je pogoj za garancijo in pravilno delovanje, če niso izpolnjene vse njihove zahteve.

Pri meni npr. izvajalec ni izoliral meter inox dimne cevi in ni šlo skozi, je moral odpraviti napako. Dimnikar pri pregledu ni bil pol toliko natančen oz. sploh ni poznal kriterijev za omenjeno peč. Sem moral predhodno poslati vso dokumentacijo peči, da je pregledal zahteve vgradnje.

Volumen 55l za do 20kw peč je premalo, bo nalagal po 7 polen v peč. Potem bi morala peč imeti 80l nakladalnega prostora, kar ni nič. 12l na l nakladalnega prostora je boljša orentacija, vendar je še vedno premalo.

Jaz imam 13,8 l na l nakladalnega prostora plus ogrevanje vode in pa še voda v 13 radiatorjih pa je premalo. Razen če so take razlike med posameznimi pečmi. Kar pa po seznamih Eko sklada ni zaslediti.

Dreberzakaj kurjenje vsak drugi dan? Da vedno startas s hladno pečjo in da imas 2x večji zalogovnik?
Meni idealno bi bilo da bi pec v hhudem mrazu gorela 24/7. S veda to me pomeni da bo jom6x nakladal. Recimo da 2-3x. Torej majhna moc in velik nalagalni prostor.
Sonce naj sveti vsak dan!
Zdi se mi, da se nikakor nočemo razumeti. Minimalni standardi so predpisani z Uredbo vlade v Ur.l. 46/2019, tega se drže dimnikarji. Kljub moji točni navedbi je Sebek spet napisal 5 litrov/kW premalo. Odtod moje ponovno opozorilo pred težavami z dimnikarjem. Drugo so standardi proizvajalcev, ki pa tudi morajo spoštovati predpise, manjših zalogovnikov od predpisanih torej ne smejo vgraditi. Če že svetujemo, bodimo točni, ne zavajajmo. Ali je tako težko prebrati tisti Uradni list? Sicer nas nihče ne more tožiti za posledice, a moralno prav je, da damo pravilen nasvet.
1 2 3
Iskanje po temi