PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slabo definirano vprašanje, ker je poraba elektrike odvisna od porabe vode.
Rabiš pa od oka uro pa 40 minut za 30stopinj (npr iz 15 na 45).

Ni ceneje, razen če komoditeto visoko ceniš.
Temp. vode v sistemu pade, v hiši pade temperatura, dokler greje SV. Zelo neinteligentno. No res pa je, da so mi mojstri svetovali, naj ogrevanje SV nastavim na ponoči, ampak tega prej nisem vedel, ker je bilo to novo zame Smile
Sem sklepal, da so današnje zadeve malo pametnejše.
Zato pa pravijo, da vsaka TČ ni za vsak objekt. Hiši z dobro izolacijo se sploh nebo poznal tisti izpad gretja Stv. Pri meni je pa malo drugače. Slabo izoliran objekt. Zato sem takrat uzel zubadana . STV 200l pri -7C segreje v slabih 30min. In se mi ta izpad tudi ne pozna pri ogrevanju prostorov. Res pa je ,da takrat ko greje STV kompresor zubadana žge 9kw.
(22.8.2020 ob 21:06)damdam78 Napisal: ...STV 200l  pri -7C segreje v slabih 30min. In se mi ta izpad tudi ne pozna pri ogrevanju prostorov. Res pa je ,da takrat ko greje STV kompresor zubadana žge 9kw.

Ja, ampak ne ogreva vseh 200 litrov iz "nule" (vstopne temp. vode v bajto, pozimi cca 10°C) na nastavljeno, temveč samo dogreva. V najslabšem primeru torej "iz nule" ogreva dobrih 100 litrov.Odvisno od položaja tipala v bojlerju in nastavitev. Lahko večkrat po malem, ali redkeje pa na polno dalj časa.
Zato je tudi tisto vprašanje o 285 litrih in 6kW elektrogrelcu bolj kot ne nesmiselno.
Zaradi slabo izolirane bajte vgrajevat še dodatno predimenzionirano TČ za TSV je pa še bolj mimo....
Povabim na kavo pozimi pa sprazneva bojler. Pa poštopava. Drugače pa ni nič predimenzionirana. Je 11kw zubadan. Samo da ima vbrizg .  Drugim tč pač pomaga grelec. Drugače pa lahko tudi izračunaš. Če pri -7C greje vodo. Kompresor žge 9kw recmo da je cop 2. Se pravi , da stv greje cca 27kw
Malo si se zatipkal.
Za 27kW bi rabil cop 3, kar pri -7/45 nekako ni... Je okrog 2 kot praviš, torej greješ s cca 18kW. Kar tudi nanese cca pol ure kot si napisal.
Je pa 18kW malce (pre)velik peak za 11kW mašino, mimogrede... Torej je cop še malce manj in bojler ni povsem prazen oz. je dT SV manjši.
Se opravičujem res sem se malo zatipkal. Glej nebi trdil če ,nebi preveril. Ampak sem sosedu dokazoval ,ker mi ni verjel. On ima on of  alpha innotec. Ko sva probala tople vode iz pipe ni priteklo nič. Zdej ali je mela 20C ali 10C ne bi trdil, ker na otip je bila mrzla. Sicer si pa poglej specifike zubadana. Aja pa STV grejem na 48C. Zakaj glih na 48C. Ker ko neha greti  je na  50C
Sem jih že pogledal Wink
Glavno da si zadovoljen, tako kot sem jaz s svojo "micko".
Ostalo je zgolj v morebitno pomoč drugim, da dobijo realnejšo predstavo od komercialne.

Najbolj pa drži kar si napisal "da vsaka TČ ni za vsak objekt".

48(50) res rabiš?
Če nimaš poleg žene še dveh najstnic bi kakih 43 moralo zadostovat, bi se poznalo pri cop-u, četudi na račun kakega vklopa dnevno več.
No mi imamo Adapt in čisto neizolirano dvostanovanjsko hišo in se padec temp. dejansko pozna. SV je nastavljena na 45°C in dogreva po potrebi zdaj, ko je toplo. Pozimi bomo dali ogrevanje ponoči, ko je vseeno, če temp. pade iz 21 ali 22 na 20 za nek čas.
In če pozimi pri npr. -7 TČ rabi recimo 5 kw za obratovanje, potem, ko zagreje SV, rabi pa 10 kw en čas, dokler ne zagreje SV. Zato sem razmišljal ali ni dejansko ceneje, če se za nekaj minut vklopijo el. grelci.
Koliko C v radiatorjih pa bajta rabi pri -7 zunanje?
(23.8.2020 ob 09:29)Zaspanc Napisal: Koliko C v radiatorjih pa bajta rabi pri -7 zunanje?

Ne vem. Sem pogledal nazaj in kaže, da ni bilo nikoli pod -5 od lanske zime naprej (če pravilno kaže). 

DV gre tam do 53 stopinj pri -3 zunanje temp.

Priložene datoteke Predogledne slike

Nja, prav veliko več res ne boš zapravil če boš pri Tzun<0°C TSV grel na elektrogrelce...
Par eur na mesec da temp. v bajti ne naključno pada je pa tudi vredno dat.
Se splača probat, vsaj za kak mesec/dva, ker imaš na razpolago vse številke za pregled.
Hvala, bomo letos poskusili, imamo posebej zunanji števec za TČ.
Kakšne znanstvene ekspertize glede ogrevanja vode. Ogrevanje SV ponoči, ko so nizke temp. in mora TČ greti na visoko temperaturo je seveda pravi balzam za njeno življenjsko dobo. Da o porabi elektrike in COP sploh ne zgubljam besed. Je pa seveda največji greh, katerega lahko storiš, da v slabo izolirani hiši na radiatorjih postaviš v kurilnico kakšen 300...500 l zalogovnik. Takrat namreč ne moreš vedeti, kdaj se ti ogreva sanitarna voda, pa tudi doktorske disertacije ne moreš opravljati na to temo.
Tokrat si pa vsekal mimo, res...
1 2 3
Iskanje po temi