![]() |
|
Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti (/showthread.php?tid=78564) |
Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - myroof - 21.8.2020 Zdravo, zadnje 3 mesece sem opazil, da mi TČ zrak voda Mitsubishi ecodan porabi 40kW( +/-1KW)na mesec za stanje pripravljenosti. Vse je izklopljeno, tako ogrevanje sanitarne kot seveda ogrevanje prostorov. Kam pri hudiču gre to? Lp RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - bozgom - 21.8.2020 Ko sem jaz za svojo TČ omenil, da mi kuri konstantno 25 W oz. 18 kWh/mesec so me malodane obtožili, da širim fake news. Sem pa na servis poslal vprašanje, kako to porabo zmanjšati in so mi odgovorili, da lahko izključim notranjo krmilno enoto. Sedaj mi poraba skače med tam 18 in 25 W a bo mesečno še vedno tam 15 kWh. To porabo ima zunanja elektronika in grelec na uparjalniku, kateri prepričuje, da bi se plin v kompresorju utekočinil. Tekočina, kot vemo je zeli slabo stisljiva in bi lahko kompresor ob zagonu uničila. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - sisekmisek - 21.8.2020 O moj bog dejmo dva tri eure pršparat. Jaz imam računalnik neprestano prižgan in požre več k 25W. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - bk9105 - 21.8.2020 Če se je ne uporablja, jo odklopiš od električnega omrežja, sploh zdaj v času pogostih neviht. Ko se bo spet rabila, priklopiš nazaj kak dan prej, da grelec naredi svoje, preden jo zaženeš. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - myroof - 21.8.2020 Ne gre se za te 4€, samo če bi vsi aparati bili taki... samo 55W non stop... Sedaj sem jo odklopil iz omrežja, ker ne živimo še not. Nisem si mislil, da lahko kakšna naprava v standbyu porabi toliko. Ko pa bomo, pa tudi razmišljam predvsem za poletni čas, ko bo potreba samo po segrevanju sanitarne vode, če je kakšna avtomatska funkcija, da segreje ta uparjalnik samo predenj se vključi. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - pentax - 21.8.2020 Pri meni je standby naprave 12W (0.3kWh dnevno)...če pa dela še OČ na talnem cel dan in je naprava v standbyu, pa je max poraba 60W (1.5kWh dnevno), pač odvisno na koliko hitrosti dela OČ. Me je tema spomnila da tč malo zalaufam po 3 mesečnem počitku .
RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - myroof - 21.8.2020 Še 12W se mi zdi malo preveč, kaj šele 55W. Za gospodinjske aparate velja po letu 2013 poraba standby max 0.5W. Očitno segment TČ ne spada v nobeno kategorijo. Lahko kdo to potrdi: ''To porabo ima zunanja elektronika in grelec na uparjalniku, kateri prepričuje, da bi se plin v kompresorju utekočinil.'' RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - Fery - 21.8.2020 Greje sama sebe, kam pa naj da? Lepo je vidno, da z naraščanjem temperatur, grelec dela manj. Da je pripravljena na štart. če te moti, jo preprosto ugasni. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - damdam78 - 21.8.2020 Zubadan za ogrevanje olja v kompresorju porabi 100W. Ampak ga ne greje skozi. Pač ko mu pade temperatura pod določeno mejo. Mislim da je to 20C°. Ni pa nobenega grelca. Ampak kompresor sam greje olje z navitjem. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - csamo001 - 22.8.2020 (21.8.2020 ob 12:30)myroof Napisal: Ko pa bomo, pa tudi razmišljam predvsem za poletni čas, ko bo potreba samo po segrevanju sanitarne vode, če je kakšna avtomatska funkcija, da segreje ta uparjalnik samo predenj se vključi. Ok, razumem, da je moteče, če še niste noter. Je sicer po mojem tveganje udara strele pomembnejše kot ti fičniki, ampak OK. Ampak, da bi se v primeru ogrevanja sanitarne vode čez poletje ukvarjal z stdby poraba? Ne se hecat no. Pol si boš pa nek protokol omislil, ki bi morda imel kakšno luknjo, kompresor ti bo hladen štartal, kar bo sledilo pa... Je res vredno? RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - Zaspanc - 22.8.2020 Saj obstaja interna avtomatika, TČ se sama pač ne vključi takoj. Tudi navadna klima danes ne zažene takoj kompresorja če jo vštekaš v 230V in takoj zatem z daljincem vklopiš. Če jo sploh ne rabiš dalj časa (mesec+) jo pač odklopiš. Da bi jo pa izklapljal iz 230 za vsak cikel je pa... Strela... Pomislek vsekakor na mestu če še nisi v bajti, ampak koliko vas izklaplja vso elektroniko pred nevihto oz. za čas dopustov? (21.8.2020 ob 16:16)damdam78 Napisal: ...Ni pa nobenega grelca. Ampak kompresor sam greje olje z navitjem. Ko sem jaz to razlagal na forumu so me hoteli razčetverit
RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - damdam78 - 22.8.2020 To velja za zubadan ,ki ga tudi imam. Nevem kako majo pa druge znamke rešeno. In tudi vse klimatske naprave mitsubushi imajo možnost gretja olja kompresorja. Ampak je po defoltu izključeno. Zaradi porabe v mirovanju. In , da so ljudje srečni, da naprave v mirovanju porabijo minimalno. Tudi če je potem življenska doba naprava krajša. Na račun škatlice cigaret na mesec. Ali pa dveh pirov. To je pač moje mnenje in ni rečeno, da je pravilno. Za to se ob to ni treba spotikati vsak ima pač svoje mnenje. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - Zaspanc - 22.8.2020 Ne spotikam se, saj se strinjam s tvojim zapisom. Le omenil sem kako nekateri trmasto vztrajajo da ni gretja brez namenskega grelca. (da če ni ekstra žic v kompresor potem ni gretja) RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - damdam78 - 22.8.2020 Ze tle kšne znanosti tko ni. Samo če pogledamo navaden trofazni motor če ni faznega zamika se sploh ne zavrti. Se pa greje ,ker tok še zmerom teče skozi. In imamo grelec. Podobno se pa izkoristi kompresor, da sam greje olje v njem. RE: Poraba toplotne črpalke v pripravljenosti - Blue30 - 22.8.2020 Naša v pripravljenosti ne porabi 0, razen če števec laže. Porabi pa 50 kWh mesečno samo za 285L veliki sod san. vode (3 osebe). Mimogrede, ker smo že pri porabi, kako hitro bi 6 KW grelec (dodatni) ogrel 285L zalogovnik za SV? Me zanima zato, ker je to mogoče celo ceneje, kot da sredi zime pade temp. v radiatorjih, ker gre toplota za ogrevanje SV. |