"veš, če sem plačan na uro, vzamem tistega najmanjšega mačka (valjček), če pa po kvadratu, vzamem največjega. Podobnost z bobo-tovo težavico je zgolj naključna."
E, tu seveda kaj drugega tudi špila.
Lahko tudi tako, prosto po Prešernu.
Verjetno da so tudi taki. Sam sem se vedno držal nečesa: če mi je nasproti stal "človek", ni bil nikoli problem v pogajanjih, niti v tem, da se je cena vedno spustila, katerikrat tudi toliko, da je komaj bila nad vodo. Če pa imaš nasproti takega, ki misli, da z denarjem kupi tvoje roke in tebe osebno in je ob tem še aroganten, tam velja tista - opali ne žali. Ali pač spokaš in ne delaš, pa imaš mirne živce.
@arbajter Sem mislil, da napeljuješ na kaj bolj sofisticiranega kot je 'paint'
Če pa pogledaš neko poštempljano ponudbo na papirju, kjer je črnilo nekoliko razmazano, čez to pa podpis s kemičnim svinčnikom, kjer je viden mehanski pritisk na drugi strani papirja... sem siguren, da se tudi to da dobro poneverit, vendar je treba imet nekoliko več znanja, časa, če ne drugega en dober barvni printer. Na koncu vedno reskiraš, da se tipa poznata in velikokrat se.
Ampak ne mislim polemizirat okrog tega, ker se ne bom šel ponarejevalca.
Pa saj ne obstaja le paint. In vem, da ti ni namen ponarejati dokumente. Hotel sem le napisati, da se danes da narediti vse. Razmazanja so še najmanjši problem. Se jih da narediti. Tisti pritisk kemičnega skozi papir pozabi. Ker se danes v 99,99% te zadeve pošilja po E pošti, kjer odtis kemičnega svinčnika nima "neke teže". Za tisti "zmazek" - 5 minut. Ok, ne bom več. Ker se to ne dela.
Poznam vse: PhotoShop dela čudeže, na tiskane dokumente se lepi sliko podpisa (ne vem čumu, raje bi pustili prazno), fizični podpis zamenjuje podpisovanje z digitalnim certifikatom(sicer še nisem srečal obrtnika, ki bi to uporabljal), zadnje 'state of the art' poneverbe so na področju videa (nekaj razredov zahtevnejše).
Če se vrnemo k temi: na popisu so večinoma cene vgrajenih materialov(naj me kdo popravi, če je dobil ločeno), kjer ne moreš ugotoviti dejanske cene materiala... koliko se izvajalci spuščajo v iskanje 'optimalnih' cen, ponavadi so dobavitelji stalni, od tu tudi večji rabati itd? Se je kdo spustil v iskanje ugodnejšega dobavitelja in kako uspešno?
Hm...človek (OP) ima lahko v glavi kar konkretno idejo kako pristopiti. Ker pa nima (predpostavljjam) s tem izkušenj, pa tukaj lahko išče zgolj potrditev. Če je temu tako, potem je podcenjevanje precej neupravičeno.
@Fery, a ti si bil na tečajih? Ah ne, ti si se (pre)pameten že rodil.
Žalostno, kako se vsaka tema sprevrže v diskreditacijo brez osnove, na spletu je to postal nacionalni šport raznih bolanih zafrustrirancev.
Po raznoraznih specializiranih trgovinah je bilo vedno mogoče dobiti popust, za Lidl ne vem, nisem nikoli rabil palete jogurtov ali 200 krač, po moje bi se tudi pri njih dalo kaj zmenit.
@novitu Točno to, manjka mi kilometrine, pač nisem se s tem še nikoli ukvarjal in me zanima, kako ste drugi k temu pristopali. Pa saj to ni ne vem kakšna vojna tajna, ali pač?
Gre nekako takole, preveri kaj lahko ponudis (placevanje itd), pogovarjaj se le oz.resneje predvsem s tistimi, ki imajo ustrezne reference. Slednje jim brez težav omeniš.
Pridobis seveda vec obvezujocih, transparentnih ponudb in kot bos videl so v njih anomalije ( pri meni predvsem cena zeleza, cena betona ipd). Za omenjene postavke sem naknadno pridobil se dodatne informacije in se s 3mi usedel dol. Sli smo od postavke, do postavke, ter prakticno uskladili cene na najnizje. Pogovarjal sem se zelo odkrito, brez nazivov podjetij konkurencnih ponudb. Vsakemu sem omenil, da mi bo v tej fazi pac moral verjeti, da pa mu v primeru podpisa pogodbe z njim lahko javim tudi to. Prej je seveda precejsnje tveganje in to vsak resen podjetnik razume. Izjema sta bila dalec najdrazja primera, ki trdita, da je cena m3 betona v prekladah 140eur (primer) in je to to.
Kar me je malce presenetilo je to, da kljub precejsnji zasicenosti kvalitetnega in resnega obrtnika (vsaj za 3.gr fazo) ni tezko dobiti. Je pa res, da se moras pogovarjat telefonako ali osebno...email je izkljucno in le za zapis...
Res pa je, da imam sam na tem podrocju kar nekaj km in mi je to privat le hobi in je bilo posledicno precej lazje kot nekomu, ki se s tem srecuje prvic.
Velja pa eno pravilo: pri cloveku - obrtniku moras pridobiti zaupanje...potem se bos dogovoril z lahkoto. Seveda morajo biti cilji realni... Vedi, da ima raje 3 odstotke manj, kot pa vprasljiva placila, neskoncno zavlacevanje glede potrditve del ipd...
mika79,
seveda.
Direktno v železokrivnici oz. z pogovorom z "šefom" železokrivnice Rakan d.o.o., ali pa v Hočah ( ne vem točno ime železokrivnice). :wink: