PodSvojoStreho.net Splošno O cenah materiala in storitev Kako se pogajati z izvajalci

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, kakšnih prijemov se poslužujete, da iz začetne ponudbe iztisnete še tistih nekaj procentov, ki jih je izvajalec spustiti. Pred leti, v času krize ni bilo nekega velikega filozofiranja, si rekel 'toliko ti dam', danes je to hoja po tankem ledu... Pravijo, da je treba najti neko skupno točko, kjer sta oba zadovoljna... kaj mu ponuditi, da si kot naročnik še vedno zanimiv?
Danes smo presrečni, če jih čakamo manj kot en mesec. Sicer je polno salabajzerjev, ki bi jih bolje bilo držat stran od dela.
Jaz sem bil fer do ometacev (vsak dan topla malica ceprav ni bilo treba). Nagrada 600m2 brez ddvja. Normalna placa v zepu.
Z normalnim in fer pristopom se ponavadi da ogromno narediti... Smile

Ampak pod pogojem, da je fer tudi oseba na drugi strani. Ce ze omenjas omet... Meni je isti izvajalec delal omet in pleskanje. Ves cas sem bil zraven, pomagal, se vozil okrog in rihtal stvari, ki jih niso imeli s seboj (od gradbenega odra do dolocenega orodja), rihtal malico, kavo, pijaco, zrihtal sobo za delavce itd. Na koncu je tip hotel zaracunati pleskanje 2x toliko kot na ponudbi, ker ni racunal, da bo toliko spalet in prehodov. Ponudbo je pripravil po tem, ko so bili njegovi delavci 3 tedne v bajti in delali omete... Big Grin
Točen popis količin se pri vseh večjih delih, dela na koncu. Menda ne pričakuješ da bo nekdo dva dni meril kvadrate in na koncu popušil zaradi par evrov nižje cene od konkurence?
Če je cena na kvadrat, potem te ne ogoljufa, ampak je dejstvo tako. Gliha se drugače, ne tako da špalete vržeš ven ali pozabiš. Lahko pa jih popiše in šenka. To pa ja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Oboje (ometi in beljenje) je bilo na uro, ne na m2.

Bajto so tako delavci kot sef pred izdelavo ponudbe poznali v nulo. Ponudba je bila meni predstavljena kot realna, seveda pa s pisno opombo, da je mozno odstopanje glede na dejansko opravljene delovne ure.

Malar mi je rekel, da je popolnoma iluzorno in nemogoce prebeliti bajto v urah, ki so bile navedene v ponudbi. Dejansko je za delo potreboval dvakrat toliko. Posledicno je sef seveda hotel zaracunati dvakrat toliko.
Se to - malar je zaradi pomanjkanja delavcev bil zraven tudi pri zadnji fazi ometov. Cel teden je gledal tiste spalete in prehode, ki so bili dva meseca kasneje krivec za odstopanje od cene na ponudbi Smile

Kdo je potem kriv? Jaz, laik, ki nisem znal pravilno oceniti, ce bo za beljenje potrebnih 50h ali 100h? Ali sef, lastnik podjetja, ekspert na tem podrocju, ki se je pac zmotil za 100%?
Problem je že v tvojem prvem stavku, vse ostalo je posledica tega.
Na uro!? Normalno, da se jim ne mudi, kaj pričakuješ drugega?
Vem. Ampak zaradi specifike materiala sem bil pac omejen na tega izvajalca. In on pac racuna na uro.

Kakorkoli... Lahko si res fer in oh in sploh; to niti slucajno ni garancija za to, da bo na koncu cena nizja. Po mojih izkusnjah je prej obratno - ce si zajeban in oster, potem te bo manj ljudi nategnilo, kot ce bos prijazen Smile

...ampak jaz kljub temu se vedno vsakemu ponudim kavo, pivo in malico na moje stroske Smile
Kombinacija drugega in tretjega odstavka zna biti dobitna :-)
Osnova za pogajanja je enoten popis del in materiala ter vsaj tri ponudbe.
Ali si dober ali za=ban ni toliko pomembno, kot da pokažeš, da nisi ovca, ki se pusti strižti.
Evo primer v praksi.

Ti bi rad hišo postavil za 120k. Tvoj mojster Željko želi to narediti za 130k in za nič manj.
Zaprosiš za račun Fikreta, ki ti tudi da za 130k. Fajn je, če je Fikret iz kakega odročnega sela, da se ravno ne poznata. Pravzaprav Fikretova cena ni važna, ti rabiš samo postavke, glavo in nogo dokumenta.

Spremeniš Fikretov predračun na 120k. Ali, še bolje, na 110k. Potem bo Željko rade volje spustil na 120k, ti se narediš še malo ponižnega, češ da Željku vseeno bolj zaupaš in boš pozabil tistih 10k razlike.

Rečeš hvala lepa.
Zanimiv pristop. Pa obstajajo Zeljki, ki tako poceni triku nasedejo? Mislim, da ti bo Zeljko v tem primeru razlozil...veliko srece s Fikretom. Sam najbrz ima delo...
gybe Napisal:Evo primer v praksi.

Ti bi rad hišo postavil za 120k. Tvoj mojster Željko želi to narediti za 130k in za nič manj.
Zaprosiš za račun Fikreta, ki ti tudi da za 130k. Fajn je, če je Fikret iz kakega odročnega sela, da se ravno ne poznata. Pravzaprav Fikretova cena ni važna, ti rabiš samo postavke, glavo in nogo dokumenta.

Spremeniš Fikretov predračun na 120k. Ali, še bolje, na 110k. Potem bo Željko rade volje spustil na 120k, ti se narediš še malo ponižnega, češ da Željku vseeno bolj zaupaš in boš pozabil tistih 10k razlike.

Rečeš hvala lepa.
Popraviš Fikretovo poštempljano ponudbo za belilom verjetno :lol:
Eden mojih najboljših kolegov je malar. Pa bova šla skup v penzijo. Tudi poznava se več kot 30 let. Sem sem se mu nekih 20 let nazaj nasmejal, ko mi pravi:
veš, če sem plačan na uro, vzamem tistega najmanjšega mačka (valjček), če pa po kvadratu, vzamem največjega. Podobnost z bobo-tovo težavico je zgolj naključna.

Mika79
Danes se da popraviti VSE. Brez belila. Zgolj na računalniku. Ne verjameš? Prilepi tule gor karkoli, boš videl, da se da.
1 2 3
Iskanje po temi