PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - toplarna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Absolutno nalepi izolacijo na strop kleti - čim več, tem boljše.

Na ta način ti bo ostalo več toplote gor, bo pa posledično hladnejša klet.

Pod 10 cm sploh ne razmišljaj!

(kaj pretirano več pa tudi ni potrebno ker bo verjetno v kleti stalna temperatura okoli 10 stopinj, torej ni tako močnega toplotnega toka :wink: ).

10, 12 cm...tu nekje izberi.
Vsekakor dobro, da to izolacijo narediš, a ne pričakuj čudežev.
Izgube skozi tlak predstavljajo kvečjemu 15% celotnih izgub hiše.
augustini Napisal:Ok, je jasno zdaj Smile Sem se pa pozanimal glede računanja porabe in gre dejansko za delta T (temp. razlika) krat pretok. Tako da mislim, da nekih špekulacij ne moreš početi, moram pa najti točno enačbo...
Poraba oz. odvzemna moč v kW je točno:
P = pretok*4,2*deltaT

pretok je v kg/sek, če hočeš uporabiti v L/min jih moraš deliti s 60.
U hvala Energetik81, to sem iskal ja. Kako pa zmanjšati ta delta T (poleg dobre izolacije seveda). Nekaj (dovodnih) cevi imam sedaj tudi odkritih, recimo vsega skupaj za 1m, so mojstri rekli, da mi bo zraven ogrevalo garažo, se tu tudi izgube poznajo?

Bom pa uredil izolacijo plate kot ste svetovali,hvala!
dT zmanjšaš ali s povečanjem pretoka (izgube bajte=stroški ostanejo enaki) ali z zmanjšanjem izgub bajte P (dejansko zmanjšanje stroškov = izolacija). Zate na toplarni je jasno smiseln samo 2. primer.
Torej je enačba nekako linearna, če povečaš pretok zmanjšaš dT? Kaj pa če dvignem vstopno temp. (na mešalnem ventilu) za 1 ali 2 stopinji, se bo dT povečal zaradi večjih izgub?
Če dvigneš vstopno, se ti bo povečala moč talnega, s tem izgube bajte in s tem dT.
Pozabil si na dvig temperature prostora.....
Ne pričakuj, da se da tukaj stvari tako optimirati, kot se to počne pri toplotnih črpalkah, ko se s spreminjanjem temperaturnih režimov da vplivati na učinkovitost naprave. V tvojem primeru namreč nimaš nobenega nadzora nad napravo, ki toploto proizvaja. Toploto v obliki vroče vode že dobiš narejeno v stanovanje in je dokaj vseeno, kako jo sedaj uporabiš - ali manjši količini vode bolj znižaš temperaturo ali obratno. Kalorimeter bo v vsakem primeru odmeril, koliko toplote si vodi odvzel, in slednje je odvisno le od toplotnih izgub stanovanja.
Evo, da nadaljujem s temo o talnem gretju priklopjeno na toplarno. Za mesec december je bila poraba 1278 KWh (ogrevanje talno in lojtra v kopalnici+topla voda). V hiši živima 2, ogrevanih 55m2 24/7 mislim da na cca 21°C. Če to pretvorim v € je cena z DDV par evrov nad 90€. Kako se vam zdi ta poraba oz. še bolj bi me zanimala primerjava porabe z toplotno črpalko v enakem primeru? Zaenkrat stari fasadni omet (mislim da 3cm) + 5cm stiroporja (brez izolacije cokla), troslojna okna in 20cm xps na dilah položenih na ploščo. V tleh je 10cm xps + plošče za talno oz. ko nalimam še 10cm stiroporja na strop v kleti bo pol hiše skupaj 15cm.

Imam pa še eno vprašanje in sicer ko odčitam kalorimeter imam vstopno 56 in izstopno 33°C, kar mi ni jasno saj imam na mešalnem ventilu nastavljeno temp 30-31°C ?? Če prav razumem mešalni ventil doda toplo vodo, da pade tem iz 56 na 30, ali ni v tem primeru bolje, da imam na mešalnem nastavljeno 34-35 in manjše pretoke po vejah, saj bo tako mešalni dodajal samo manj hladne vode, pa še izstopna bo višja? Ne vem če si to prav predstavljam?Smile Aja pretoka mi kaže 78 l/h, pretoke imam povprečno malo pod 2 in malo nad 2 l/min nastavljeno na ventilih. Se mi zdi da je ta delta T kar ogromen, zmanjšam ga verjetno težko, ker dobim že tako visoko temp v hišo :/

Prosim še za vaša strokovna mnenja in razlage Smile
Za enako porabo bi stalo pri TČ Z/V tam okoli 45€. Glede na slabo izolacijo fasade, se mi zdi poraba normalna.

Glede vstopne/izstopne temp. se brez veze sekiraš, ker boš v vsakem primeru imel enako porabo kalorimetra . V tvojem primeru je važna samo sobna T (če bi imel TČ pa bi bile razlike).
So pa tla po mojem bolj enakomerno ogreta pri večjem pretoku in manjšem dT, saj nimaš v spirali ene cevi pretirano vroče, druge pa mrzle. Po drugi strani večji pretok pomeni večjo porabo obtočne pumpe.
Hvala Energetik81 za razlago, se bom malo še poigral z temperaturami, do sedaj sem se samo s pretoki, pa ni bilo čutit neke razlike..
Se pravi, da bi imel nekje 50% ˝prihranek˝ pri TČ... zaenkrat ok, se bo pa verjetno poznalo, ko bodo enkrat tudi v mansardi bivalni (v mojem primeru spalni) prostori :/
Ampak če gledam, da sem imel pred začetkom gretja porabe bojlerja oz tople vode dobrih 10 kwh/dan. Če delimo 1300 z 31 dni = 42kwh/dan in odštejemo bojler 10 imam talnega porabe 30-35kwh/dan, kar se mi ne zdi pretirano veliko? Sicer za januar imam porabe trenutno 50-60kwh dnevno, kar je slabih 40-50kwh za talno.
Je pa res, da imam čez cel dan in noč iste nastavitve, ker še nimam nobene regulacije, se potem ponoči, če čujem do 23-24 ure čuti, da je malce hladneje, kar nam tudi paše vbistvu Smile Bi v mojem primeru bilo smotrno kupiti termostate (kable imam že napeljane do prostorov) in nastavit dnevno/nočni režim?
Težko delaš primerjavo porabe glede na tč ker tebi obračunava toplarna porabljheno toploto po svojem ceniku...in bi moral vedeti koliko te stane 1 kWh toplote.

Pri toplotni bi dobil iz 1 kwh el. Energije cca 3 kwh toplotne energije.

Glede temperature vstopne vode in pretokov ne muti preveč...če želiš imeti v hiši 20 stopinj rabiš XY kwh vložene toplote, ki so odraz izgub.
In je isti drek a hitro dovajaš po malo toplote ali počasi več toplote. Poraba bo v obeh primerih identična in je odvisna izključno od temperaturne razlike med zunanjo in notranjo temperaturo v odvisnosti od izolativnosti stene ter njene kvadrature (recimo da prezračevalne izgube zanemarimo).
Če stanovanje drži temperaturo potem je tudi pretok vredu
vincent Napisal:Težko delaš primerjavo porabe glede na tč ker tebi obračunava toplarna porabljheno toploto po svojem ceniku...in bi moral vedeti koliko te stane 1 kWh toplote.
Saj je napisal porabljeno toploto v kWh.
1 2 3
Iskanje po temi