PodSvojoStreho.net
Talno gretje - toplarna - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno gretje - toplarna (/showthread.php?tid=63845)

Strani: 1 2 3

Talno gretje - toplarna - augustini - 6.12.2015

Pozdravljeni,

začel sem s kurjenjem talnega sistema, ki ga imam priklopljenega na toplarno. Torej temperatura vstopne vode v hišo je cca 60°C, v omarici pa je seveda mešalni ventil. Zaenkrat bom probal z pripiranjem in odpiranjem pretokov, če bo to ustrezalo ne bom kompliciral z regulatorji (pripravljene imam el. kable iz sob do omarice za primer termostata...).
Ni mi pa čisto jasen sedaj princip ogrevanja, torej tisti s TČ kolikor razumem ogrevate vodo na 30- 40°C da potem spuščate v sistem temp. do 30°C. Zdaj pa dejansko ne vidim, kako pri meni, ki dobim 60°C (manj ne gre) dejansko ˝prišparam˝ na ogrevanju, saj mešalni ventil to vodo ohlaja. Kako je z odpadno vodo, je možno naredit kak kolektor odpadne vode, preden jo oddam nazaj? V glavnem ni mi jasno kako poteka sistem :/
Trenutno sem imel nastavljeno cca 30-32°C na mešalnem ventilu. Me pa še najbolj zanima kaj dejansko dosežem z pripiranjem in odpiranjem ventilov. Imel sem nastavljeno na 2L/min. Tu mi tudi ni jasno ali porabim več energije (stroški), če imam nastavljeno na 2 ali na 4 L/min? Ali to potem ta voda samo hitreje kroži po cevi ali kako?
Koliko je recimo povprečna poraba kWh pri vas, jaz sem imel v 7 urah porabe (z omenjenim prejšnjim režimom 30-32°C in odprto na 2L/min) cca 50kWh? Je pa ogrevanih 55 kvadratov trenutno samo pritličje.

Hvala vnaprej za razlage ali kakšne linke, ker nikjer ne najdem primera da imajo talno vezano na daljinsko toplovodno ogrevanje (toplarna) in kako v tem primeru stvar poteka oz. je najbolj optimalna glede učinkovitosti/stroškov.

Re: Talno gretje - toplarna - yan1234 - 6.12.2015

Imaš kalorimeter in meri razliko temperaturno razliko med dvižnim in povratnim vodom, ter pretok?

Re: Talno gretje - toplarna - augustini - 6.12.2015

Imam pri vstopu cevi v hišo števec gor ja, če to misliš, verjetno lahko še kaj drugega dol odčitam ampak me je zanimala zaenkrat samo poraba... Moram vedeti še kaj?

Re: Talno gretje - toplarna - Homer - 6.12.2015

Nimaš nobene "odpadne vode". Mešalni ventil ti v sistemu drži neko konstantno temperaturo (npr 30 stopinj) tako da "dodaja" malenkost tople vode 60 stopinj, ki jo dobiš iz toplarne.

Re: Talno gretje - toplarna - vincent - 6.12.2015

Kalorimeter ti meri razliko med vstopno in izstopno temperaturo ter pretok...tako da ti meri prav.

Načeloma je vseeno kaka je hitrost pretoka po tvojih vejah...ti moras v 24 urah dovesti X kWh toplote. To šteje. A ko bos dovajal s 4 litri pretoka na nižji temperaturni vrednosti ali z 2 litri na višji...si na koncu na istem (če odmisliš porabo obtočne črpalke).

Re: Talno gretje - toplarna - augustini - 6.12.2015

Ok princip je zdaj načeloma jasen, vendar kot praviš Homer mi mešalni ventil samo dodaja toplo vodo, če jo dodaja mora potem nekje tut it ven. Če imam nastavljeno 30°C in mi potem dodaja pomalo 60°C, mora potem nekje it ven ne vem 25 ali 20 ali koliko? In to bi potem zajel v zalogovnik, preden gre nazaj v sistem toplarne? Smile
Me pa malo skrbi, če je problem da imam recimo pri tisti merici kjer se nastavlja pretok vode pri veji za kopalnico, vodo tam že avtomatsko na 2L/min, četudi nastavim na 1L/min je potem tisti batek (za odčitat pretok)v merici v zraku in ne v vodi, tako kot pri ostalih vejah. Je to potrebno prezračit ali je skrb odveč?Smile
Bi lahko še kdo pokomentiral porabo. V 24 urah imam približno 100 kWh, če to pomnožimo z 30 dni znese 3MWh, pri nepretirani porabi. Če vzamem približek da je 1MWh cca 70€, je to 200-250€ na mesec za ogrevanje. Je to za 55m2 sprejemljivo? Tudi mojstri (larti) so trdili da bo poraba zelo manjša, zdej pa ne vem ali je radiatorska potem 400€ ali je poraba talnega na toplarno zelo izenačena z radiatorskim? Je pa trenutno 3-4cm starega ˝fasadnega˝ ometa in 5cm stiroporja (drugo leto še dodatnih 10), pod estrihi je nekje 5 cm (nad kletjo) drugje 10 cm stirodurja + plošče s čepki, nad ploščo (trenutno še neogrevano podstrešje) je 20cm stirodurja.
Ima kdo talni sistem na toplarno da dobim še kakšne info o porabi oz nastavitvah...

Hvala še enkrat za pomoč

Re: Talno gretje - toplarna - Homer - 6.12.2015

Mešalni ventil ti toliko kolikor dodaja tople vode v sistem tudi hladne vrača v toplarno.
Ti v vsakem primeru plačaš kolikor porabi tvoje ogrevanje. In za enako temperaturno ugodje bo kvečjemu talno porabilo malo manj kot radijatorji.

Če je za tvoj primer 100kWh dnevno preveč pa težko sodim.
Resda toplotna izolacija ni ravno nekaj, ampak tudi 55 m2 ni veliko.
A si to komaj začel greti?

Re: Talno gretje - toplarna - vincent - 6.12.2015

Če si ravno začel ogrevat počakaj par dni da se sistem stabilizira. Bo tudi poraba nižja.

Načeloma imaš gromozansko porabo...v povprečju se zdajle porabi s tč med 20 in 50 kWh za ogrevanje celotnih hiš (200 kvadarov) Torej če vzameš izkoristek 3 je to vnešene toplote med 60 in 150 kWh.

Primerjaj zdaj tvojih 55 kvadratov...

Re: Talno gretje - toplarna - Jozl - 6.12.2015

Če si res začel šele z ogrevanjem in meril porabo, potem je res velika na začetku, ko je hladen estrih. To se meni tudi pozna na kurjavi z drvami, ko sem dodatno priklopil ogrevanje kleti, kjer je samo 30m2 ogrevane kleti in malenkost debelejši estrih 6-7cm in 7cm stiropora. Ogretje te velikosti estriha mi je porabilo vso energijo v zalogovniku v 24h, ki bi morala zadostovati za 48h ogrevanja hiške. Lansko leto sem bil bolj poredko z družino na hiški in sem samo za vikende dvigil temp. na bolj prijetno. Tak dvig temp, kjer je bil estrih podhlajen, je vedno porabil vso energijo v zalogovniku, ki je imel ponavadi 4h gorenja v peči s 40kW moči, kar bi zneslo cca 160kWh pridobljene in porabljene energije.

Če si res porabil pri ogrevanju tolikšno energijo, potem si moral imeti odprta okna. Ker če preračunaš 50kWh/7h je cca 7kW grelna moč. Če bi imel vklopljene 3-4 električne kaloriferčke na max moč, bi ti že bilo zdavnaj preroče. Če pa si imel vse skupaj lepo podhlajeno pa malo počakaj vsaj 2 dni in boš potem videl, kako bo padla poraba energije.

Re: Talno gretje - toplarna - augustini - 7.12.2015

Pozdravljeni,

ste me pomirili zdaj Smile ja res je, hiša ni bila letos še ogrevana, bilo je res mrzlo (celo v hiši bolj mrzlo kot zunaj Smile ) včeraj sem komaj prižgal sistem... danes občutno manjša poraba in sicer v 8 urah cca 20 kWh (s tem da sem vse pretoke še povečal, ker sem imel v hiši samo 16°C + kakšnih 20min je bila prižgana lojtra v kopalnici, ki je vezana pred talnim tako da dobim tistih 60°C) kar mislim da bi kar lahko šlo skozi mesec, sploh če se bo sistem še bolj stabiliziral po dnevu, dveh kot pravite.
Jozl kot sam praviš, imam jaz estriha povprečje nekje 5-6 cm, mislim da je problem samo v spalnici, kjer je 9-10 Smile ne vem kako jim je ratalo včasih tako neravno ulit/zglihat plato Smile Tam bo verjetno tudi potrebno več energije, da se vs ta estrih segreje? Cevi so položene na 10 cm (ja smo popravljali za mojstri).
Če bi mi lahko še kdo razložil glede nivoja vode v tisti merici za posamezno vejo, kjer je konstantno voda na 2L/min, čeprav tisti batek nastavim na 1L/min - je potem batek v zraku in ne v vodi?

Re: Talno gretje - toplarna - Energetik81 - 7.12.2015

Tisti "batek" je samo prikazovalnik in ni nič hudega če je v zračnem mehurčku. Nisem siguren, ampak nekaj zraka v teh merilnih lončkih imamo po mojem vsi.
Ker se ogrevaš na toplarno je po mojem varčnejše če imaš nastavljene minimalne pretoke, s katerimi še dosežeš ustrezne temperature v prostorih (ker je takrat poraba obtočne pumpe manjša).
Tisti ki imamo TČ pa moramo imeti čimvečje pretoke, da imamo lahko dvižni vod čim hladnejši, ker to vpliva na izkoristek TČ.

Re: Talno gretje - toplarna - augustini - 8.12.2015

Ok, je jasno zdaj Smile Sem se pa pozanimal glede računanja porabe in gre dejansko za delta T (temp. razlika) krat pretok. Tako da mislim, da nekih špekulacij ne moreš početi, moram pa najti točno enačbo...
Še eno vprašanje in sicer glede izolacije. Hiša je pol podkletena in kot sem že zgoraj omenil je na delu kjer je podkletena samo 5 cm, ponekod tudi manj izolacije (ker je toliko viselo) + izolacijska plošča za cevi, mislim da 4,2 cm skupne višine. Ali naj nalepim na strop v kleti še izolacijo 5/10 cm ali s tem ne pridobim nič? Mi zdaj uhaja ta toplota pod izolacijo tudi v ploščo in ne samo v estrih? Klet pa je mrzla - ozimnica.

Re: Talno gretje - toplarna - xavi - 8.12.2015

Kar 10-ko daj gor, če ti višina to dopušča. Bo v kleti še večja ozimnica.

Re: Talno gretje - toplarna - augustini - 8.12.2015

Ja višina dopušča, ker se klet uporablja samo občasno ko greš kaj iskat Smile pa še malo se lahko ukopljem, ker je zdaj zemlja spodaj (so meli včasih sode vina) in potem sem tko mislil dati stare tlakovce, ki smo jih vrgli na dvorišču ven, v klet. Bo torej dosti pripomoglo, če dam 10ko gor?

Re: Talno gretje - toplarna - xavi - 8.12.2015

Vprašaj Dedka.