PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Tlačni test - vodovod v hiši

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za preizkus z zrakom se upošteva 1bar zraka = 5bar vode.
Torej za preizkus z vodo 10bar, je ekvivalenten preizkus z zrakom 2bar.
Seveda je fajn, da se nato naredi tudi preizkus z vodo.
Da se razumema probo lahko delaš tudi 10 barov,amak normalen pritisk je nekje 4 do pet barov.
Razumem.
Sedaj potrebujem mnenje. Ali je normalno, da pade tlak iz 9 na 7 ali ne.
V cevi za toplo vodo ni padel niti za malenkost, medtem ko je v cevi za hladno padel iz 9 na 7 barov.

LP.
Če tlak ves čas pada ob konstanti temperaturi, potem bi rekel da pušča. Lahko da tesni do 6barov, pri večjem tlaku pa spusti.

Testiral sem tele kitajske klešče <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ipo-tools.com/press-klesce-za-aluplast-cevi-jld-1632">http://www.ipo-tools.com/press-klesce-z ... i-jld-1632</a><!-- m -->
proti pištoli z original čeljustmi zategne bistveno manj. Kak stisnjen fiting se celo vrti v cevi. Tudi pomeril sem premer čeljusti in je bil večji za 0.6mm. Tako, da če plastika ni stisnjena z original čeljustmi je lahko tudi to razlog za puščanje. Smo tudi stisnili nekaj fitingov in testirali na 6Bar in noben ni puščal, ne vem pa kaj bi bilo na dolgi rok.
Je še kdo probal klešče jld1632?
Kako so se obnesla? Kakšna so pa klešča REITER PZ-ZCR1632 v primerjva s temi klešči? Link: https://www.digitklik.si/izdelek_ROCNO-O...PZ-ZCR1632
Kaj priporočate (za domačo rabo)?
Vnaprej hvala za odgovor.
Pred 8 dnevi smo nafilali sistem talnega gretja s tlakom 5 barov. Prve4 dni je bil tlak konstanten, sedaj pa že 4 dna pada in je danes zjutraj bil na 4,4 bara. Je pa zadnje 4 dni ponoči v hiši -1 do -2 stopinji. Jutri vlivamo tlake in me malce skrbi, da ni povezano samo z nihanji temprerature. Test z milnico ne kaže puščanja. Prosim še za vaša mnenje.
S čim pa ste nafilali cevi? Z baloni? Ker nič ne piše.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Z zrakom, menda ne testiras puščanja vode z milnico? Wink
(23.1.2020 ob 16:29)Fery Napisal: S čim pa ste nafilali cevi? Z baloni? Ker nič ne piše.

(23.1.2020 ob 16:38)supaFlaj Napisal: Z zrakom, menda ne testiras puščanja vode z milnico? Wink

Zdaj po 9h urah je se vedno na 4,4, očitno pade samo ponoči.
Ok, jaz testiram puščanje vode z vodo.
Sem pač čudak.

Zalij tlake in si daj mir. Cevi ne puščajo, razen v ekstremnih primerih, vse ostalo imaš zunaj tlakov. Vsaj upam.

Vam povem eno foro. Zadnjič sem šel delat kotlovnico s TČ. Estrihi zaliti dober teden. Vprašam investitorja, če so mu dobro naredili talno in te fore. 
Ja, pravi, vse ok, vse stestirano, preverjeno. 
Ok, potem ne bo problema. 2 štuka. Sredim kotlovnico in ker je keramičarje zeblo in, kao, lim ni delal, najprej povežem spodnji štuk. Začnem točiti vodo, ode 1. merilni lonček. Ok, se zgodi, začepim in točim dalje. Drugi, tretji, četrti. Piz... kako za vraga je sprobal talno? Ok, mogoče jih je hudič vzel v vmesnem času. Čeprav je minilo par dni.
Zalaufam spodnji štuk in se lotim zgornjega. Povežem cevi, vse zrihtam in grem gor zračit. Ena veja na razdelilcu je bila prazna, viška. Odprem ventil, puf, se uščije voda skozi ta dva izhoda. Ni cevi, ni čepa, ni nič. Mater mu j.... Zamašim veji in nadaljujem. Puf, puf, puf, puf. Še štirje čepi namesto merilnih lončkov. Kitajska kromirana šara, ne pa razdelilci. V glavnem, vse zrihtam,  prezračim, spravim v pogon.
Potem rečem domači babi naj skuha kofe, pokličem izvajalca, nadzornega in listam po gradbeni. V resnici en zvezek, brezveze popisan. Najdem talno, vse ok, podpisani investitor, izvajalec, nadzorni.

Da ne nakladam dalje, vsem trem je bilo nekako nerodno in pomalem smešno. Ker, konec dober, vse dobro. Lahko pa bi bilo tudi drugače.
(23.1.2020 ob 18:32)Fery Napisal: Ok, jaz testiram puščanje vode z vodo.
Sem pač čudak.

Zalij tlake in si daj mir. Cevi ne puščajo, razen v ekstremnih primerih, vse ostalo imaš zunaj tlakov. Vsaj upam.

Vam povem eno foro. Zadnjič sem šel delat kotlovnico s TČ. Estrihi zaliti dober teden. Vprašam investitorja, če so mu dobro naredili talno in te fore. 
Ja, pravi, vse ok, vse stestirano, preverjeno. 
Ok, potem ne bo problema. 2 štuka. Sredim kotlovnico in ker je keramičarje zeblo in, kao, lim ni delal, najprej povežem spodnji štuk. Začnem točiti vodo, ode 1. merilni lonček. Ok, se zgodi, začepim in točim dalje. Drugi, tretji, četrti. Piz... kako za vraga je sprobal talno? Ok, mogoče jih je hudič vzel v vmesnem času. Čeprav je minilo par dni.
Zalaufam spodnji štuk in se lotim zgornjega. Povežem cevi, vse zrihtam in grem gor zračit. Ena veja na razdelilcu je bila prazna, viška. Odprem ventil, puf, se uščije voda skozi ta dva izhoda. Ni cevi, ni čepa, ni nič. Mater mu j.... Zamašim veji in nadaljujem. Puf, puf, puf, puf. Še štirje čepi namesto merilnih lončkov. Kitajska kromirana šara, ne pa razdelilci. V glavnem, vse zrihtam,  prezračim, spravim v pogon.
Potem rečem domači babi naj skuha kofe, pokličem izvajalca, nadzornega in listam po gradbeni. V resnici en zvezek, brezveze popisan. Najdem talno, vse ok, podpisani investitor, izvajalec, nadzorni.

Da ne nakladam dalje, vsem trem je bilo nekako nerodno in pomalem smešno. Ker, konec dober, vse dobro. Lahko pa bi bilo tudi drugače.
Fery, bom zalil in rešujemo, če bo puščalo naknadno v omaricah. Rad bi samo razčistil, kako se obnaša zrak v ceveh pri padcih in dvigih temperatur, ker sedaj se mi nekak dozdeva, da če temperatura pade, potem se zrak skrči in tlak pade, zakaj se potem pri dvigu temperature ne zgodi obratno, ampak samo stagnira. Ko pride spet noč, ponovno pade. Samo logično razlago bi potreboval ?

Drugače pa Fery, na terenu ti očitno ni dolgčas in pridno nabiras anekdote.
Po malem pušča. Napeljava ni zrakotesna, ampak vodotesna. Razlika velikosti molekul je precejšnja.

Najbrž veš, da so imela prva izolacijska stekla probleme z uhajanjem argona. In to ne na robu, kjer je tesnilna masa in večina ljudi tako misli, ampak kar skozi porozno steklo. Čeprav se je zdelo nepropustno.
Danes je seveda steklo boljše in tega več ni.
No, to sem hotel slišat, sem tudi sam razmišljal o molekulah. V spodnjem stuku je pa recimo že cel teden na 4.9 bara. Ajd jutr zalijemo, pol pa dalje.
5 barov? Dvomim, da so plastični merilni lončki na razdelilcih narejeni za tak pritisk.
Zakaj ne, za moj razdelilec piše, da je Pmax 6bar. Pa so tudi plastični lončki.
Je pa Vogel&Noot.
1 2 3
Iskanje po temi