Objave: 1008
Teme: 43
Ocena:
0
Zdaj imamo napeljan vodovod po hiši. Uporabljali so bele cevi, alumplast, neke klešče za stiskanje in pa na nekaterih delih (ventili) tudi kovinske matice+prejo,...
Razvod smo zaprli in ga napolnili z zrakom ca.6.5 bar
Pri nekaj zamaških (kjer bodo kasneje pipe) smo videli da malo pušča in jih zategnili. Zamaški niso bili povsem novi...
Zdaj tlak nekako konstantno pada cca. 0.2bar na dan. temperatura v hiši je bolj kot ne konstantna.
Je tak padec dopusten?
Napolniti z vodo in poiskati kapljice?
Vaš komentar?
LP
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:Razvod smo zaprli in ga napolnili z zrakom ca.6.5 bar
Tlačnega preizkusa se ne dela z zrakom, ampak z vodo. Če ti slučajno cev poči imaš z zrakom eksplozijo = prava bomba.
Ne poznam točno predpisa - verjetno ga kdo pozna. Preizkus se dela z višjim tlakom, kot bo kdaj nastopal. Jaz bi zase predvidel, da bo možen tlak do 6 bar in bi delal preizkus na 25% več = 7,5 bar.
Pri preizkusu z vodo ti bo ob spuščanju bistveno hitreje padel pritisk, kot pri zraku. Spuščati vode ne sme = tudi pritisk ne sme pasti, morda bi dovolil, če pade za kako desetinko v enem tednu. Tudi vpliv spremembe temperature na spremembo pritiska je pri vodi bistveno manjši kot pri zraku.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 293
Teme: 0
Ocena:
0
Navodila za tlačni preizkus - naprimer na strani 16:
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")googleunichr("46")si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwwwunichr("46")indusingunichr("46")com%2Fdownload%2FUponor_PE-Xa_SI_Tehnicna_Dokumentacijaunichr("46")pdf&ei=5wHBVLPlOInyUv71gNgN&usg=AFQjCNE4FDv2PFl71QwkAG6nUdEseMH5VA&sig2=rlXeJwcSOePv5DGwFsDHjg]klik[/url]
Možni so tudi preizkusi z zrakom, vendar nimam sedaj pri roki navodil...
LP
Objave: 1502
Teme: 4
Ocena:
1
sorry žerjavar, spet sem nekaj tečen dans
Objave: 126
Ocena:
0
Koliko jaz vem se dela preizkus 50% vec kot je delovni tlak
Objave: 701
Teme: 68
Ocena:
1
V praksi naj bi bil tlačni preizkus sestavljen iz dveh delov. Prvi del je krajši, cca. 30 minut, medij je voda pod pritiskom 3 bare in je namenjen temu, da se instalacija "uleže" na svoje mesto in ugotovi možne velike izlive vode, kot posledica nespojenih spojev, pozabljenih čepov za tlačni preizkus in podobno. Drugi del je daljši, traja 2 uri na pritisku 8 barov. Tukaj ugotavljamo stabilnost in tesnjenje instalacije pod močno obremenitvijo. Testni medij je prav tako voda. Dovoljeni padec tlaka je do 0.3 bara. Pomembni stvari, na katere moramo paziti sta:
-v ceveh ne sme biti zraka, saj je le ta močno občutljiv na spremembe temperature in
-spremembe okoliške temperature morajo biti čim manjše, saj je plastika občutljiva na spremembe temperature okolice. Posledično lahko nastanejo nerazumljivi padci tlaka, čeprav je tesnenje 100%.
V primeru nizkih temperatur je testni medij zrak. Test traja 2 uri na pritisku 8 barov. Dovoljeni padec tlaka je 0.3 bara.
Ocena:
0
Hvala za odgovore. Glede na zadnjega je potem test z zrakom dovoljen.
Moram še nekoliko spremljat manometer. Nagibam se k temu da bi v sistem spustil vodo, ker je inštalacija temu namenjena, pa še lažje se vidi če kje pušča.
Objave: 126
Ocena:
0
Po vseh predpisih se dela dvojni preiskus napeljave vsaj tako tudi zahtevajo nadzorni organi na gradbiscih.
trdnistni in tlacni preiskus
Koliko se delata oba pa je dostikrat odvisno od nadzornega organa
smo ze imeli slucaj da je hotel nadzori 15 barov druka in smo to morali narediti
Ocena:
0
In ko spustim vodo v inštalacijo je verjetno podobno kot pri odzračevanju radiatorjev? (Odvijem zamaške in počakam da pricurlja, privijem zamašek nazaj... in tak ona vseh mestih za pipe?)
Objave: 125
Teme: 21
Ocena:
0
Lep pozdrav,
Sedaj tudi mi delamo tlačni test na vodovodni napeljavi. Stena, pod katero gre cev, je vlažna, zato sumimo, da pušča voda.
Testirali smo tako napeljavo za toplo kot hladno vodo. Cevi so plastične (tiste, ki jih lahko povlečeš iz požirke ter zamenjaš). Tlak smo uporabili dobrih 9 barov.
Napeljava za toplo vodo drži konstantni tlak, medtem ko je tlak v napeljavi za hladno vodo v trenutku padel iz 9 na 8barov (pa čeprav smo ga še enkrat poskusili napolniti na 9barov), nato pa v naslednjih 12 urah na 7 barov. Sedaj tam stagnira ali pa zelo zelo rahlo pada (skoraj neopazno).
Vododovdar je mnenja, da če stoji na 7 barov ne pušča. Meni pa je vseeno sumljivo, ker nikakor ni hotelo obstati na 9 barov. Prav tako je tlak na napeljavi za toplo vodo obstal na 9 barov.
Kakšno je vaše mnenje? Pušča ali ne pušča?
LP
Objave: 74
Teme: 2
Ocena:
0
Sem imel enak primer na srečo je puščalo na manometru