PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno ogrevanje, priprava tal,

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
? Smile
Še vedno nisem dobil predloga o postavitvi sistema.
Mansarda bo imela dve spalnici, kopalnico in velik prostor, kjer bo kuhinja, jedilnica in dnevna.
Koliko termostatov naj dam? Vodov bo 6. Termostat v vsako sobo ali le en-dva in nato mehanska regulacija v zbiralni omarici?
Kaj priporočate?
Mi imamo v vsakem nadstropju po samo en termostat. In to ti je želel povedati Telmos, da je povsem dovolj. Če bi že rad zmanjševal ogrevanje, si v razdelilni omarici označi centile, kjer se pretaka voda talnega gretja za npr. spalnice, otroške sobe in lahko malce pripreš pretok in tako zmanjšaš temperaturo tlaka in posledično temperaturo v prostoru.

Pozoren bodi na t.i. fazni zamik! Debelejši kot je estrih, dalj traja ohlajanje in ogrevanje tal.

Nobena znanost!

LP
tudi monter mi je svetoval, naj dam termostat, posamezne vode pa naj mehansko priredim v sami omarici, kjer je razvod. Vendar imam pomisleke, če ne bi elektronski nadzor v vsaki sobi bil boljši-predvidevam, da je danes to razvito do popolnosti.
Ampak očitno še vedno mnogi bolj prisegajo na mehansko konfiguracijo.
Te stvari so poznane in edine, ki povzročajo kup nevšečnosti. Zato se jih izogibamo. V sodobno izolirani hiši pa tudi nimajo neke velike vloge. Večinoma naredijo več škode, kot koristi, zato je bolje malo nastaviti pretoke in pustiti sistem, da deluje po vremenski krivulji z generalno sobno korekcijo
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Tako kot je napisal Telmos: Več nevšečnosti, kot koristi!

Talno ogrevanje ima zelo veliko vztrajnost in če imaš spodobno izolirano hišo, ti bo že vsak "prdec" v prostoru dvignil temperaturo.
In kaj bi se zgodilo:
-regulacija bi ti zaprla ogrevanje,
-nakar bi se ti nekaj ur tlak ohlajal,
-potem bi termostat ugotovil, da mora ogrevati in odprl ogrevanje
-nakar bi moral nekaj ur ogrevati da bi dosegel spet prvotno stanje

Skratka kup reguliranja in nihanja temperature, za tisti "prdec", ko bi lahko za 5-10 minut prezračil stanovanje in tako takoj vzpostavil prvotno stanje.
In sedaj "prdec" zamenjaj za prižgano plazmo, kuhanje na štedilniku, nekaj ljudi na obisku, prižgan računalnik, ......

Poznam nekaj ljudi, ki so v vsako vejo talnega dali regulacijo in seveda niso zadovoljni, ker jim ne deluje tako kot so pričakovali.
Pozdravljeni,
Opažam, da mi talno greje dela kot bi si želel le v dnevni sobi in sobi, medtem ko je v kopalnici in otroški sobi občutno bolj mrzlo.
Čakam monterje ampak sem včeraj vseeno slikal situacijo tudi v omarici. Namensko imam le en termostat, ker je bil namen, da odpiram in zapiram za posamezne prostore ročno.
Imate kakšno razlago zakaj se to dogaja? Glede na sliko? Kaj moram narediti?
Hvala.

lp

Priložene datoteke
.jpg   IMAG0830 (2).jpg (Velikost: 240,27 KB / Prenosi: 915)
Zanke kjer ti greje premalo bolj odpri, tiste pa ki ti grejejo dovolj pripri. Pretoke lahko vidiš na indikatorjih spodaj......
Iz slike oz stanja je razvidno, da je rdeči plovček v tretji veji (kopalnica) cisto gor-to pomeni, da je zaprt?
Vendar je na prvi veji iz desne ventil zgoraj skoraj popolnoma zaprt, ampak je rdeči plovček praktično na sredini-enak nivo kot pri zadnjih dveh, kjer so ventili zgoraj bistveno bolj odprti.
a prav vidim, da merilni loncki niso do vrha zaliti z vodo? bi to lahko pomenilo, da imas zrak v sistemu?
Iz slike ne vidim tega, bi moral doma to pregledati natancno.
Vsaka rešitev in pomoč pri boljšem spoznavanju sistema je dobrodošla Smile
tretji plovec od desne proti levi je na nuli, vsaj tako mi izgleda. a pozor, obstajajo tudi sistemi, ki kažejo kontra. potipaj cevi in boš videl, ali je ta bolj hladna od drugih.

tudi na zgornji liniji se vidi, da je ta zaprt. a ne vem, zaprt izgleda tudi četri, pa lepo kaže pretok.

zakaj do tega pride: različne dolžine cevi. če je cev kratka je lahko dober pretok že z malo odprto cevjo. kopalnica ipd., kjer je cevi krepko več (bolj na gosto) je lahko večji problem.

možnost je tudi, da četudi je odprto, da tisto tipalo ne skoči, ker se je zaskočilo. daj dol tisti pokrov iz zgornje linije in poglej, ali se tisti jeziček premika ali ne.

in ja, možnost je tudi zrak v sistemu. če je ta prostor višjeležeč (in verjetno je), potem ga črpalka ne bo porinila navzdol, voda gre - kar je je - po linijah, kjer je manj upora.

seveda pa ključno pri vsem tem pametovanju - izkušenj kaj prida nimam, talno kurim en mesec, sem pa te razlike že opazil in zrak sem tudi že imel v sistemu - a mi ni ogrevalo celotnega nadstropja, ne samo enega prostora. pa tudi tisti zatič sem že imel zataknjen ... Smile
Sem odprl 2 in 3 ventile iz desne do konca vendar se plovčka nikjer nista premaknila nič.
Kaj drugega bi še lahko bilo? Sta pa oba prostora totalno mrzla.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi