PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Dom in male živali Kokoši in kokošnjak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zgodba o petelinih je takšna, da smo vedno bežali pred njim, ko smo prišli na obisk k stari mami.
Pa je foter potolkel prvega, pa drugega, pa tretjega...(brez heca)
Nazadnje se nam je posvetilo, da očitno ni vse v naravi petelina, ampak mora biti nekako povezano z vzgojo.
V glavnem, kar pomnim, smo bili vsi potolčeni in popraskani od petelina.
Ne poznam pa tvoje narave in upam, da tvoj petelin ne bo take sorte.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fozanje je nakakšna "kopel" v sipkem materialu. Kokoš se zvrne na bok in s perutmi obsipava z npr: prhko zemljo. Tako se znebi nekaterih zajedalcev ter poskrbi za lepše perje.
O hvala, super.

Še nekaj me zanima: kolikšna naj bi bila višina ograje zagrajenega prostora, da je kokoške ne bi preskočile?
Imam jaz doma narejeno prav za 3 kure in 1 petelina. Lahko poslikam, ampak ko pridem domov. Smile

Narejeno je pa tako:
V notranjosti drvarnice imam kokošnjak. Je oblike malo večje pasje ute, z manjšimi vratci, da kura lahko gre ven. Zgoraj na strehi je še ena odprtina-vratca, za pobiranje jajc.Uta je fino izolirana s stiroporjem.Uta je postavljena ob steno, v steni je izžagan manjši izhod, da gredo lahko ven. Zunaj imam cca 1,20x0,8 ograjeno (spodaj s švelerji) zgoraj mreža-tista zelena. Nasuto imam s peskom iz rečne struge, da lahko brskajo. Zaradi ene kokoši, ki misli, da je jastreb imam mrežo tudi čez zgornji del, ker je skakala ven Big Grin. In to je vse. občaso jih pa tudi spustim Smile
Pa pridejo nazaj?
ja itak Big Grin ..zakaj pa ne....saj vejo kje jim je mesto.... Big Grin
Dobra ideja z mulci, ki pridejo z žura zjutraj domov in s petelinom.
Prosim, če nekdo zapiše še priporočljivo višino ograje.
Mene kikirikanje ne moti, vstajamo vsak dan okoli 5. ure zjutraj zaradi psa.
s55ra Napisal:Prosim, če nekdo zapiše še priporočljivo višino ograje.
Mene kikirikanje ne moti, vstajamo vsak dan okoli 5. ure zjutraj zaradi psa.

Ojoj, pri nas mora pa pes vstajati zaradi nas.Ob 6.20 je danes tako čukasto gledala pa se upirala, ampak ta pameten :mrgreen: odneha. In ona je pametna , je raje hitro naredila kar je morala, pa gasa nazaj v flike.
Na kratko: če se gre v ta "kurji projekt" zaradi želje, da bodo pri hiši kokoši, torej neke sorte hobi, potem kar pogumno naprej. V kolikor pa je ideja zrasla iz predpostavke, da se bo na ta način pričela vršiti samooskrba z jajci, potem se bojim, da je bila ideja prenagljena. Kot prvo bo tukaj strošek izdelave kurnika, nabave kokoši, strošek za nabavo hrane in krmil. Za ta denar si lahko pri kmetu, ki ima kokoši v domači reji, nabaviš kar nekaj jajc. Zanemarljivo dejstvo ni niti, da pozimi kokoši ne nesejo, torej je nekje od novembra pa do marca jajca itak potrebno kupovati. Res je, da kokoši ne vzamejo veliko časa, vendar tudi njihova profitabilnost ni takšna, kot bi človek pričakoval. Poleg tega velja še dejstvo, da najboljša jajca nesejo kokoši, ki se prosto sprehajajo okoli in si (poleg tiste v kurniku) iščejo svojo hrano. To je možno samo na kmetih. Vendar kot rečeno - če je ključni motiv za ta projekt sentimentalen, potem je logika drugačna in računica niti ne šteje.
Glede višine ograje - zna biti odvisna tudi od kokoši, v splošnem pa je izpod 2 metra nima smisla postavljati, ker bo nefunkcionalna, razen če kokošim prirežeš peruti, kar pa se da le malokomu.
Sosedje imajo po vrtu spušene kokoške in petelina. Vrt imajo ograjen z žičnato ograjo, visoko nekej med 130-150cm pa se ni še nikoli nobena kokoš po naselju prosto sprehajala, vsaj kolikor jaz vem :wink:
Več glav, več ve ...
@TRiK: Kako da ne nesejo pozimi? Pri nas imamo jajc vselej dovolj na razpolago, tudi pozimi vendar pa res nekoliko manj. Zdaj ko je nekaj dni sonce pa spet nosijo kot nore.

Glede višine ograje... sam bi dal 1,5m, vendar bi bilo vrjetno že kaj manj zadosti.
@BikeMan:
kapo dol vašim 3 kuram, ki vam uspejo znesti dovolj jajc tudi čez zimo. Ali pa govoriva o kakšnem večjem številu nesnic in ne 3, kot jih načrtuje s55ra?
Glede ograje: kot sem že zapisal, zna biti precej odvisno od kure do kure - v eni rundi ne bo nobene, ki bi letela, naslednjič pa se bo našla kakšna, ki bo frčala, ko bo le mogla. In kot je že zapisal nekdo pred mano - ne gre za to, da bodo vse naenkrat v luftu. Ponavadi se najde ena sama, ki misli da je jastreb in tam ti ne bo kaj dosti koristilo dejstvo, da 95% ostalih kokoši zadostuje višina ograje 1 m. Ali boš ograjo zvišal in imel mir vnaprej, ali se boš znebil te letalke, ali pa jim boš pričel striči krila. Je pa še ena stvar, ki jo marsikdo spregleda - kljub vsemu je razlika, koliko prostora za prosto gibanje imajo kokoši. Če jim ob kurniku postaviš ograjo na površini 2 x 2 m, si lahko prepričan, da bodo slej ko prej pričele frčati tudi preko 1,5 m visoke ograje. Preverjeno. Če pa bodo imele na voljo več arov veliko gmajno, pa zna pogosto zadostovati tudi 1 m visoka ograja, ker ne bodo ravno utesnjene v neki mali kletki.
Po naseljih pa se ponavadi sprehajajo kokoši druge sorte in tudi njim noben plot ni previsok. :twisted:
Jaz bi imela kure res bolj zaradi sentimentalnosti, ki jo občutim, kot pa zaradi jajc - čeprav se tudi teh ne branim. Kurnik ne bo visok strošek, kure pa po mojem tudi ne. Imele bi ogrado cca. 3 m x 5 m. Po mojem se ne bi počutile utesnjene.

Koliko pa sploh stane ena živa kokoška oz. petelin in kje se jih kupi? Nekje sem slišala, da naj si nabavim sorto "štajerka" in ne pravih nesnic, ker imajo baje krajšo življenjsko dobo. Jaz bi imela kure do njihove naravne smrti (če je to sploh možno) in nikakor ne za klanje (za meso) oz. vsaj jaz jih ne mislim jesti ... Torej če spet pogledam, bi bil to moj hobi in ne načrtna reja za meso oz. jajca.

@zanka
Eno pojasnilo glede opazke, da vstajam zaradi psa. Ko je pes mlad, pogosteje lula in kaka in tudi ne more tako dolgo zadrževati blata/vode, pa tudi najbolj zdravo ni, če prav vem in razumem. Zato se mi zdi čisto iz človeškega vidika moralno in korektno, da vstanem in ga sprehodim. Nam pač tak ritem ustreza. Zdaj pa bom še kokoške nahranila vmes. Big Grin

LP
@TRiK:nikjer nisem napisal da imamo 3 kokoši. Imamo jih 10, in glede na to, da nas je pri hiši ponavadi pol toliko ter da se redno peče pecivo, kjer gre dosti jajc... lahko rečem da so naše kokoške pridne.
@s55ra: Štajerske kokoši res znesejo nekoliko manj jajc(ta so bela in malce manjša), vendar pa imajo lepo perje (še posebej petelin) ter tudi (vsaj pri nas) daljšo življensko dobo kot navadne. Navadne kokoši živijo oz. dobro nesejo 2-3 leta, potem pa jim začen precej izpadat perje in niso več tako lepe. Ponavadi se takšne pokončain nese v gozd, kjer polepšaš dan kakšni lisici, ali pa jo skuhaš npr. za psa. Seveda je dobra tudi za kakšno juhco, vendar zaradi "navezanosti" ni tako dobrega okusa. Wink

Cena je pa za navadne kokoši okoli 5€/kom. Mi jih ponavadi kupimo na Vrhniki.
lp Wink
1 2 3 4
Iskanje po temi