Kar naredi dom > Dom in male živali
Kokoši in kokošnjak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kokoši in kokošnjak
#1
Razmišljava o malem kokošnjaku za 2 do 3 kokoši nesnice in 1 petelina. Kako naj bi izgledal tak kokošnjak (material, kvadratura). Kure bi imele prehod na prosto oz. v ograjen prostor. Na internetu sem nekaj iskala, pa nič pametnega. Naše kure bi imele ta kokošnjak večinoma za spanje; nikakor ne bi šlo za notranjo rejo. Ali preživijo zimski mraz v tovrstnem kokošnjaku? V mislih sem imela kaj lesenega ...
#2
Pa se ti splača imet delo s 3 kokoši?

Mi imamo 8 nesnic in spomladi kupimo cca. 15 belih piščancev, ki jih spitamo zase.

Sicer pa mislim, da jih mraz ne bi motil, če se bi kokošnjak zapiral (z vratih).
#3
Mi smo ravno danes debatirali o treh kurah (za jajca) in dveh racah (dva, da jim ni dolgcajt in pojejo rdeče polže). Nič domače mesnice...

Koliko pa je dela?
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#4
Gledam soseda - ima ene 6 kokoši in petelina, nastanjeni so v 'baubau' vrtni lopi velikosti 2x2 m na cca 15m2 veliki ograjeni 'parceli'. Zima jim očitno ne pride do živega.

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#5
Mi ne bi imeli za klanje, ampak domača jajca.
Tole sem tudi jaz razmišljala - o leseni baubau lopi, v katero bi vrezali mala vratca, da bi imele prehod v manjši ograjen prostor.

V treh kurah ne vidim nekega dela. Saj jim samo menjaš vodo in nasuješ hrane ... Kure so po mojem nezahtevne.
#6
Uporabi malo domišlije pa bo. Za 4 kom. rabiš malo prostora.

http://www.quark.si/zoob2/images/storie ... jcniku.pdf


http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=2006
#7
Malo za hec - dom za mestne kokoši :lol:
http://dominvrt.si/clanek/rubrika/trend ... kokos.html
#8
Če bodo imele kurnik samo za spanje, ne rabiš veliko prostora, mogoče 2 kvadratna metra skupaj z gnezdi. Sam bi ga naredil iz lesa, položil na betonske podloge, znotraj pa dal izolacijo, da jih pozimi ne bi preveč zeblo. Na osojno stran bi dal namesto desk mrežo, z možnostjo da se pozimi malo zagradi z dskami. Kakšen zračnik pod streho ne bo škodil.

Mogoče bi napisal še nekaj o kokoših samih. Meni se zdijo zelo koristne in lušne živali. Pri nas jih futramo s pomijami, v sezoni pa tudi z svežo solato (ki je "zdivjala" na vrtu), deteljo, kuhan droben krompir ... Seveda pa tudi s celo in zmleto koruzo in občasno s kakšnimi dodatki.

Zelo ti bodo hvaležne, če bodo imele kje kakšen kupc žagovine, peska ali rahle zemlje za fozanje. Aja pa tudi nad kupcom kompeost ali gnoja se ne bodo pritoževale.

Pred obrajevanjem pa se pozanimaj, če so na vašem območju kakšne lisice, kune,... Za lisive je dobro, da pod mrežo, v zemljo daš cca. 30 cm kamenja, da ne bo mogla podkopati. Za kune pa je priporočljivo zapiranje čez noč.
#9
Morda bo koristila sledeča stran ... permanentni pristop h kokošjim opravilom..!

http://www.richsoil.com/raising-chickens.jsp

R.
#10
O, lepo. Hvala vsem.

Kaj je to fozanje? Izraza ne poznam.

LP.
#11
Predvidevam da jih bosta imela zaradi jajc. Zato mi tudi ni jasen tisti en petelin.
Sicer pa se pri nas izogibamo jajc in smo se jih, še preden je tista tetka pri Hri-bar-ju izjavila, da so jajca v bistvu kokošja menstruacija. Če jih gledaš iz tega stališča, so ti malo manj "apetitlih".
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#12
Fery Napisal:Predvidevam da jih bosta imela zaradi jajc. Zato mi tudi ni jasen tisti en petelin.

Če je 'Vaša' vzela tebe zaradi 'jajc' a ni normalno, da ima še zraven le-teh tebe? :twisted:
Drugače pa, par kur ni zahtevno 'virstvo'. pozimi pa je nujno, da jim hrana in tekočina ne zmrzne ( pa ne futrat antifriza! ).
#13
Fery Napisal:Predvidevam da jih bosta imela zaradi jajc. Zato mi tudi ni jasen tisti en petelin.
Sicer pa se pri nas izogibamo jajc in smo se jih, še preden je tista tetka pri Hri-bar-ju izjavila, da so jajca v bistvu kokošja menstruacija. Če jih gledaš iz tega stališča, so ti malo manj "apetitlih".
Ja logično, kaj si pa mislil :mrgreen: To je v bistvu kurja spolna celica ženskega spola - oplojena ali pa ne.
#14
Petelina bi imela zaradi lepih spominov na svoje otroštvo pri starih starših, ko je vsako jutro oznanjal začetek delovnega dne. Tudi po značaju mi je všeč - pogumen, pravi gentlman do kokošk (če najde hrano, najprej pokliče njih), lep ... Se mi zdi, da paše v kurnik.
Jajc pojemo zelo malo, zato nas njihova hranilna vrednost oz. izvor ne skrbi. Kure so mi pač frajerske in se mi zdi, da bi se lepo znašle v našem okolju ...
#15
Dela s kokoši je cca. 5 minut v celem dnevu.
Pri nas gremo zjutraj odpret vrata, damo jim v posodo vodo in hrano in to je to. Zvečer gremo zapret, da ne pride kakšna druga žival v kurnik.

Še ena zgodba o petelinu.
Volja do petelina te mine tisti trenutek, ko sam ob 5h zjutraj prideš domov ob 5.01 pa začne petelin kikirikat in ne neha do 7h. Če imaš veliko srečo, se postavi ravno pod tvoje okno. Pri nas so ravno zaradi tega petelini odšli v petelinji raj, ker sva z bratom bila deležna pomankanja spanca. To je bilo kakšna 4 leta nazaj, ko so bili nočni izhodi zelo pogosti, v soboto pa že obvezni. :lol:


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »