Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Napisal je da kotel naloži na 5-6 ur.
Ob neki normalni klimi, dvomim da bi z enim nalaganjem ogreval cel dan tako velik objekt brez izolacije. Razen če je trenutno na območju kjer je čez dan 10+C
Objave: 15
Teme: 0
Ocena:
0
Surbek
Da bi zakuril na 24 ur ne zadošča. Ponavadi, če zakurim in potem še enkrat čez 5-6ur polno naložim, zdrži 24 ur. Je pa spet odvisno kaj kurim. Bukove klade najdlje zdržijo, smreko pa kr hitro pobere. Vedno pa si vzamem čas da lepo zložim v kotel. Je pa res da trenutno še delamo v hiši (v pritličju potekajo priprave za polaganje vinila) in se kar dosti "lufta". Prav tako še nismo zmontirali notranjih vrat. V mansardi se med dnevno/nočnem režimom skorajda ne pozna razlike, v pritličju pa pade za slabo 1st celzija. Kurilnico so letos zmontirali, tako da aktivno kurim šele dober mesec in pol. Še spoznavam peč in se trenutno še igram z nastavitvami in preizkušam katera varianta bo najbolj primerna.
Objave: 232
Teme: 3
Ocena:
0
Če prav razumem, če ti začneš kurit ko je zalogovnik na 30°c , ker imas talno ga lahko sprazniš na vrhu do te T. ti potem ena polna naklada ne zagreje zalogovnik recimo 86/84/82°C in še zraven ogreva talno v teh 4/5h kar ti gori kotel na polno.
Ocena:
8
90 litrov drv zagotovo ne segreje kubika pa pol vode za 55C pa se ogrevanje podhlajeno tlakov.....
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Hanzi koliko pa je 90l drv-kg?
Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
@jokovot: Po mojih tehtanjih je to nekje med 35 in 40 kg bukovih drv, kar ustreza 15 ali 16 srednje debelim 33 cm polenom iz moje skladovnice.
Meni ena takšna naklada v treh urah in pol segreje 1500 L zalogovnik s 35 °C na 80 °C ter 200 L sanitarne vode s 40 °C na 55 °C. Vmes na cca. 35 °C vzdržuje tudi dvižni vod za talno.
Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
Sam si vsa kurjenja vodim v tabeli. Med drugim štejem polena in enkrat na vsake toliko naredim kontrolno tehtanje, preden gredo v kotel.
Realni maksimalni volumen naloženih polen sem izmeril lansko sezono in za mojega Vigasa dobil okroglih 80 L. Drv ne nametavam, ampak lepo zložim. Seveda pa je vmes vseeno še precej praznega prostora - nekako tako kot v skladovnici.
S tem volumnom tudi operiram v vseh nadaljnih izračunih oz. bolje rečeno ocenah. Za 16 polen, kolikor jih povprečno lahko največ naenkrat naložim, imam v zadnjih treh mesecih zabeležene teže med 33 in 36 kg. Za oceno mase 90 L drv sem v prejšnjem postu malce ekstrapoliral in tako prišel na 40 kg, kar ustreza cca. 18 polenom iz moje letošnje zaloge. Eno povprečno poleno pri meni tehta dobra 2 kg.
Suhosti letos nisem meril, ker mi je merilec vlage crknil. So pa bila drva zračno sušena dve leti, nacepana in pokrita v gozdu. Vsako poleno se na koncu še pri meni suši vsaj 10 dni v kurilnici na 25-30 °C, preden konča v kotlu. Po občutku bi rekel, da so suha, ker ni nobenega kondenza na šipi vrat v kurilnico, niti nič ne "cvrči" v kotlu, kot je npr. preteklega februarja, ko sem moral po sili razmer skurit eno paleto polen kao iz sušilnice.
Ocena:
8
Imaš lepa polena, moja imajo od nekaj dkg do 5+kg.
Objave: 910
Teme: 57
Ocena:
1
ETA SH20 pri starših.
letno 1400+ Skupaj cca 11000 ur.
Obratuje celo leto, pozimi dnevno, poleti, ko se bojler ohladi.
Kotel dela bp.