PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(17.3.2020 ob 22:06)medo9 Napisal: V info: v istem prostoru je se en kompresor od hladilnice, ki pa prostor ogreva....

Zadeva je že narejena, ampak v razmislek (pa da bomo imeli kaj debatirat v izolaciji) .

Sem že videl, da so s plinom od klime 'polnili' bojler.
Tukaj je verjetno to še bolj zanimivo, ker (najbrž) hladilnica dela več časa kot klima?
Hladilnica dela vec, bistveno vec, kot toplotna crpalka.
Ne razumem sicer, kako bi to lahko skupaj ‘skupljali;, meni je elektro znanja, da prizgem stikalo na ‘on’ in taksni podvigi zagotovo niso zame.

Hladilnica deluje v obmocju 4-6stopinj; torej prizge se pri 6, ugasne pri 4, nisem pa nikoli sedel tam s stoparico v roki....vem pa, d akadsr kaj delam v kletnih prostorih, slisim, da kar pogosto deluje.

Sem pa opazil (thanks to software) nekaj drugega. Ko zacne delati STC, znasa temperatura 15,16 stopinj; ko konca, je v prostoru 24,25.
Bi Sašo znal kaj na to temo povedat. Hladilništvo pač pomeni, da na eni strani odvzemaš toploto, na drugi pa oddajaš. In namesto, da oddajaš odpadno toplot, bi jo teoretično lahko peljal na primeren izmenjevalec, da bi ogreval sanitarno vodo. Kot vedno vprašanje ekonomike takšne investicije, pa tudi tehničnih omejitev (koliko je sploh možen maksimalen dvig temp. preko kompresorja od hladilnice).
Vprašanje je, koliko toplote odvaja hladilnica, se jo vsak dan napolni in to ohlaja, ali samo ohranja konstantno temperaturo brez velikih 'rukarjev' za ohladit.

Mleko ob hlajenju preko izmenjevalca ogreje spodobno količino vode in to na kar visoko temperaturo (70°+).
Če imaš doma hladilnico je jasno, da se izplača izkoristit odpadno toploto za ogrevanje sanitarne vode.
Imamo kar nekaj izvedenih projektov. Pri največjem smo vse hladilnike (velika menza) in hladilne agregate priklopili na vodne kondenzatorje. Z odpadno toploto ogrevamo 2.000L sanitarne vode.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sem obljubil se podatek o porabi.
Prvih 15 dni, 30kwh....torej 60kwh mesecno.
To je manj, kot porabim za sauno v enem vikendu.
Nic posebnega, pri nas 5. clanska familija, TC Gorenje 200l, poraba od 1,5KWh do 2,5KWh /dan...
1 ... 55 56 57 58 59 Pojdi na stran 
Iskanje po temi