Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
9.3.2026 ob 23:54
(*Zadnja sprememba objave: 10.3.2026 ob 00:03 uporabnik Tone.)
V mislih imam dolge izpade, ko bo dobava bencina za agregat kriza, količinska (en teden cel dan) in nedelovanje pump zaradi izpada elektrike.
Moja ideja so cca štirje paneli, 2 vzhod, 2 zahod, kar je v balkonski izvedbi dovolj za pokritje stalne porabe (200 do 300W) tudi ko ni sonca. Morda še en panel v garaži, da ga v krizi lahko postavimo in usmerjamo proti soncu, reši tudi problem snega. Ter seveda manjša 12V 100Ah ali večja (do 5kWh) baterija.
Kriza je inverter in polnilec baterij, sploh če bi zadevo uporabil tudi za služenje s cenovnimi razlikami. Gen-i ima 7h trikrat nižjo ceno od sedanje, večerna pik je pa >5 x dražja od opoldanske. Kriza v smislu cene in funkcionalnosti. Delovati bi moral v grid tie načinu, s polnjenjem baterije z viški, ter seveda otočno.
Fajna bi bila opcija polnjenja baterij iz omrežja, upati je, da bo v času tedenskega izpada elektrika na voljo vsaj par ur dnevno iz agregatov iz velikih ali sosedovega agregata.
Ima kdo kako priporočilo.
Objave: 16684
Teme: 48
Ocena:
49
Lahko bi se lotil kaj uporabnega. Namesto neumnosti.
O kakšnih kriznih razmerah pravzaprav govoriš? Takih, ki jih boš rešil z eno kilovatno baterijo? Kupi baterijo in ups.
Ko zmanjka prižgeš avto in jo nafilaš. Kakšen teden ali dva bi moral prestati. Ta čas boš pa nekje zvohal kantico bencina.
Objave: 416
Teme: 1
Ocena:
18
Tone, če še nimaš SE bi mogoče sedaj razmislil o njej. Na streho panelov kolikor gre, v klet pa baterijo recimo v moci elektrarne. Rešiš tri probleme za ugodno ceno.
Imaš elektriko kadar je sonce, po zahodu sonca pa še toliko kolikor je v bateriji. Baterija lahko reže tudi špice prevelike trenutne porabe moči, s tem manjšaš račun elektrike. Delovanje je popolnoma avtomatsko.
Pridobi eno ponudbo in se odloči predno si iščeš razne bližnjice domače izdelave.
Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
Kako ne vemo krive so PV elektrarne, ki so povzročile več problemov, Od izgube sinhronizacije, do preneprtosti..... Če te zanima preberi dolg članek na to temo v Žit-u. In dejstvo je da bo tega vedno več. Meni je vseeno, ker lahko lahko delujem povsem brez elktrike brez omrežja. Če nimam omrezja rabim 150l olja letno.....
Objave: 1356
Teme: 32
Ocena:
-58
5kW otočna z šestimi paneli orientacija na jug- malo sence zaradi okoliških smrek- mi pokrije praktično vse in če je sonce kuhamo peremo likamo sesamo , žena že obvlada kdaj se lahko kaj dela, direkt na štrom gre samo TČ za gretje in STČ ki ji pomaga tudi sonce, tako da za moje potrebe ne rabim 20kW elektrarne na strehi in polno streho panelov. Strošek okoli 3 jurje €
Ocena:
-58
12.3.2026 ob 22:35
(*Zadnja sprememba objave: 12.3.2026 ob 22:36 uporabnik zamot1.)
Okoli 3234 do 3721€, tu nekje za copy paste strokovnjaka.
Ocena:
-58
Ker se ne sme delat reklam; razsmernik Growatt 6000 ES, hranilnik CFE 5100 cca 1600€ -Črnuče, 6x450 w 52V trina PV eurodiskont 600€ z montažo na streho+ nosilci 950€ ostalo moja telovadbain dresura boljše polovice. Možnost razširitve še en string proti zahodu in lahko še trije hranilniki enofazno, za trofazno pride več denarja.
Ocena:
-58
14.3.2026 ob 18:08
(*Zadnja sprememba objave: 14.3.2026 ob 18:11 uporabnik zamot1.)
Ne, bil je drugi izvajalec, dečko na mestu je opravil kot se šika, 400€ profili in nosilci, 500€ montaža PV na streho in priklop na razsmernik, en PV modul nekaj manj kot 100€. Če sije sonce gre štrom direkt v štedilnik, PS, likalnik , mikrovalovko, .... hranilnik, če je napolnjen, pa napaja hladilnik TV in druge manjše stalne porabnike, ko se izprazni-če se - gre na mrežo in čaka na polnenje ob 3 uri na poceni štrom do 6 ure. Za moje potrebe čisto v redu, tudi žena se ne pritožuje več ker obvlada kdaj je kaj na sonce in kdaj ne, pogledaš na telefon in je vse jasno.
Objave: 170
Teme: 17
Ocena:
2
Ampak potem imaš razsmernik skupaj z baterijo in PV na eni fazi.
Če imaš 3 fazno elektriko si potem moral vse prestaviti na 1 fazo?