PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Balkonska in otočna FV elektrarna za krizne razmere

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V mislih imam dolge izpade, ko bo dobava bencina za agregat kriza, količinska (en teden cel dan) in nedelovanje pump zaradi izpada elektrike.
Moja ideja so cca štirje paneli, 2 vzhod, 2 zahod, kar je v balkonski izvedbi dovolj za pokritje stalne porabe (200 do 300W) tudi ko ni sonca. Morda še en panel v garaži, da ga v krizi lahko postavimo in usmerjamo proti soncu, reši tudi problem snega. Ter seveda manjša 12V 100Ah ali večja (do 5kWh) baterija.
Kriza je inverter in polnilec baterij, sploh če bi zadevo uporabil tudi za služenje s cenovnimi razlikami. Gen-i ima 7h trikrat nižjo ceno od sedanje, večerna pik je pa >5 x dražja od opoldanske. Kriza v smislu cene in funkcionalnosti. Delovati bi moral v grid tie načinu, s polnjenjem baterije z viški, ter seveda otočno.
Fajna bi bila opcija polnjenja baterij iz omrežja, upati je, da bo v času tedenskega izpada elektrika na voljo vsaj par ur dnevno iz agregatov iz velikih ali sosedovega agregata.

Ima kdo kako priporočilo.
Lahko bi se lotil kaj uporabnega. Namesto neumnosti.
O kakšnih kriznih razmerah pravzaprav govoriš? Takih, ki jih boš rešil z eno kilovatno baterijo? Kupi baterijo in ups.
Ko zmanjka prižgeš avto in jo nafilaš. Kakšen teden ali dva bi moral prestati. Ta čas boš pa nekje zvohal kantico bencina.
Tone, če še nimaš SE bi mogoče sedaj razmislil o njej. Na streho panelov kolikor gre, v klet pa baterijo recimo v moci elektrarne. Rešiš tri probleme za ugodno ceno. 
Imaš elektriko kadar je sonce, po zahodu sonca pa še toliko kolikor je v bateriji. Baterija lahko reže tudi špice prevelike trenutne porabe moči, s tem manjšaš račun elektrike. Delovanje je popolnoma avtomatsko.
Pridobi eno ponudbo in se odloči predno si iščeš razne bližnjice domače izdelave.
Standardne rešitve niso zanimive, mora biti drgač Smile)
Sploh pa ne te obstoječe variante z subvencijami, ki bodo sesule EU energetiko (še vedno ne vedo, zakaj je lani padla Španija) in prav generalni, nekaj dnevni blackout cele Evrope je ta kriza, za katero tudi iščem rešitev. https://youtu.be/LYHlH53gxS4?is=fWfzR2SpwVz4HY3c
Kako ne vemo krive so PV elektrarne, ki so povzročile več problemov, Od izgube sinhronizacije, do preneprtosti.....  Če te zanima preberi dolg članek na to temo v Žit-u. In dejstvo je da bo tega vedno več. Meni je vseeno, ker lahko lahko delujem povsem brez elktrike brez omrežja. Če nimam omrezja rabim 150l olja letno.....
Ce bi dobro prebral ZIT, bi vedel, da je zadeva precej kompleksnejsa in niso tezava PV elektrarne, pac pa odsotnost klasicnih virov, ki predstavljajo neke sorte "vztrajnik" v sistemu. No ja, ce se te na silo odklaplja, da smo eko in zeleni, pa nastane problem, ja. Big Grin

Lp, G
5kW otočna z šestimi paneli orientacija na jug- malo sence zaradi okoliških smrek-  mi pokrije praktično vse in če je sonce kuhamo peremo likamo sesamo , žena že obvlada kdaj se lahko kaj dela, direkt na štrom gre samo TČ za gretje in STČ ki ji pomaga tudi sonce, tako da za moje potrebe ne rabim 20kW  elektrarne na strehi in polno streho panelov. Strošek okoli 3 jurje €
Citat:2nd March, 2026 ob 15:31 (*Zadnja sprememba objave: 2nd March, 2026 ob 15:33 uporabnik zamot1.)

6kW Growatt, 5kWh baterija, 6x paneli  po 450W 50V, integracija v obstoječo instalacijo v lastni režiji (zoprna zadeva??) sodeluje z omrežjem, je pa potrebna dresura kdaj se kaj lahko vklopi za boljši izkoristek. Strošek z nosilno konstrukcijo panelov okoli 4k€.
Okoli 3234 do 3721€, tu nekje za copy paste strokovnjaka.
(12.3.2026 ob 18:55)mucek Napisal: Ce bi dobro prebral ZIT, bi vedel, da je zadeva precej kompleksnejsa in niso tezava PV elektrarne, pac pa odsotnost klasicnih virov, ki predstavljajo neke sorte "vztrajnik" v sistemu. No ja, ce se te na silo odklaplja, da smo eko in zeleni, pa nastane problem, ja. Big Grin

Lp, G

Jaz sem dobro razumel. Stavka ki si ga navedel ne razumeš.  Preberi ga večkrat pa boš morda razumel, Prvo se poduči kako delujejo sinhroni generatorji in PV elektrarne.  Na kakšen način vzdržujejo freqfenco, kako deluje Pq regulacija itd.. Zato bi bilo bolje da, če ne razumeš ne komentiraš.
(12.3.2026 ob 22:35)zamot1 Napisal: Okoli 3234 do 3721€, tu nekje za copy paste strokovnjaka.

Ali si dal trifazni razsmernik?
Morda še info kje si kupil komponente, na akumulator.si aka velog?
Si montiral sam?
Ker se ne sme delat reklam; razsmernik Growatt 6000 ES, hranilnik CFE 5100 cca 1600€ -Črnuče, 6x450 w 52V trina PV eurodiskont 600€ z montažo na streho+ nosilci 950€ ostalo moja telovadbain dresura boljše polovice. Možnost razširitve še en string proti zahodu in lahko še trije hranilniki enofazno, za trofazno pride več denarja.
600€ za 6x450W panelov? Kako misliš z montažo? So ti oni teh panelov na streho montiral?   Pa koliko je izgub da shranjuješ štrom v baterijo in potem vlečeš vn? 

Moj primer - za balkonsko SE sem iz amazona nabavil 800W inverter za 100€, gor pa bom obesil 4x450W (235€) panele 2x2 (vzporedno preko Y kabla). 2 panela bosta gledala  proti vzhodu, 2 pa proti zahodu. Inverter ima 20A max, ker bi glede na orientacijo moralo iti skozi čeprav z malo throtlanja.  Na to fazo nameravam spraviti čimveč standby porabe, pa 2 klimi (vsaka žre na razvlaževanju med 180 in 300W) pa še TČ za gretje vode. Tisto ~uro ko bo TČ grela (IVT ax09 na omejeni moči -42%), se bodo klime izklopile.

Pričakujem nekje takle graf (isti 800W inverter, 4x450W moduli (2 na vzhod, 2 na zahod) na sončen dan:
https://ibb.co/pjn3Fm28
Ne, bil je drugi izvajalec, dečko na mestu je opravil kot se šika, 400€ profili in nosilci, 500€ montaža PV na streho in priklop na razsmernik, en PV modul nekaj manj kot 100€. Če sije sonce gre štrom direkt v štedilnik, PS, likalnik , mikrovalovko, .... hranilnik, če je napolnjen,  pa napaja hladilnik TV in druge manjše stalne porabnike, ko se izprazni-če se - gre na mrežo in čaka na polnenje ob 3 uri na poceni štrom do 6 ure. Za moje potrebe čisto v redu, tudi žena se ne pritožuje več ker obvlada kdaj je kaj na sonce in kdaj ne, pogledaš na telefon in je vse jasno.
Ampak potem imaš razsmernik skupaj z baterijo in PV na eni fazi.
Če imaš 3 fazno elektriko si potem moral vse prestaviti na 1 fazo?
1 2
Iskanje po temi