PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tč voda/voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spomladi bom vgradil novo toplotno črpalko pa me zanimajo iskusnje tistih,ki imajo TČ voda/voda.Torej soglasja za črpanje podtalnice-kako dolgo vse skupaj traja,seveda tudi cena vrtine in nenazadnje cena TČ v primerjavi z povprečno ceno Tč zrak/voda.Za vsak nasvet sem hvaležen!
Brez vseh podatkov bo pomoč bolj jalova.
Najprej je potrebno vedeti, da je TČ voda voda odlična izbira za bolj energetsko potratne hiše. Bolj kot je hiša energetsko potratna, bolj se izplača sistem voda voda.
Za dobro izolirane novogradnje, je lahko to strel v koleno, še posebej pri globjih vrtinah.
Če se ta voda uporablja tudi za hlajenje hiše, se morda poleti skompenzira, drugače lahko cevna črpalka porabi več el. energije za črpanje vode kot TČ za ogrevanje.
Kvaliteta in stalni nivo vode je naslednja postavka, ki je zelo zelo važna.
Veliko vrtin namreč presahne, še več jih postane neuporabnih zaradi slabe kvalitete vode. Nazadnje sem imel primer ko je po več kot 10ih letih brezhibnega delovanja, očitno podzemna voda spremenila smer, pa se je filter pričel mašiti z žagovino in to v takšni meri, da je bilo potrebno čistiti filter večkrat na dan.
Še bolj "nor" primer. Vsaj 5 km vstran so pilotirali za novo blokovsko naselje. Kristalno čista voda je postala dobesedno rjava, polna mulja.
Bistven podatek pri odločitvi za sistem voda voda, je tako lokacija in karakteristike hiše.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ali nimaš prostora za kolektor (zemlja/voda)?
Če nočeš zrak/voda..

(tudi meni je kolega povedal, da mu vsako pomlad vrtina v Savinjski presahne in potem nekaj časa na drva kuri)
Hvala obema za odgovor.Danes sem govoril z fanti iz Kronoterma in z podjetjem ,ki jim dela vrtine.Bil sem prijetno presenečen glede cene vrtine,se posebno glede geotermalne sonde,ki je po zatrjevanju  gospoda,samo malo visja od cene vrtine za podtalnico.Informativni predracun se nisem dobil ampak nekako  do 10 kw TČ naj bi stala okoli 20000 -subvencija,ki je  nekje 6000.Torej vse skupaj 14 do 15000 kar je cena bojseTČ zraj/voda.Seveda geotermalna sonda nima problemov z vodo-ali premalo ali  ne,ter ali je dovolj kemicno ustrezna.
[quote='Igor1925' pid='1034494' dateline='1769509788']
Hvala obema za odgovor.Danes sem govoril z fanti iz Kronoterma in z podjetjem ,ki jim dela vrtine.Bil sem prijetno presenečen glede cene vrtine,se posebno glede geotermalne sonde,ki je po zatrjevanju  gospoda,samo malo visja od cene vrtine za podtalnico.Informativni predracun se nisem dobil ampak nekako  do 10 kw TČ naj bi stala okoli 20000 -subvencija,ki je  nekje 6000.Torej vse skupaj 14 do 15000 kar je cena bojseTČ zraj/voda.Seveda geotermalna sonda nima problemov z vodo-ali premalo ali  ne,ter ali je dovolj kemicno ustrezna.

Potem gre zagotovo za novejšo dobro izolirano hišo?
Če te zanima ti lahko ponudim vrhunsko TČ Švedskega proizvajalca NIBE s kompletno montažo. Cenovno samo malce več, kakovost, design, neslišnost delovanja... pa na precej drugem nivoju. Vrtalec isti kot za Kronoterm.
Zanima me, kako dolgo traja pridobivanje vseh dovoljenj za toplotno črpalko voda/voda? Pri nas je postopek trajal kar šest mesecev, ker je bilo potrebno pridobiti soglasja od različnih služb in sosedov. Cena vrtine pa je bila precej odvisna od globine in geološke sestave tal.

Zanima me, kako dolgo traja pridobivanje vseh dovoljenj za toplotno črpalko voda/voda? Pri nas je postopek trajal kar šest mesecev, ker je bilo potrebno pridobiti soglasja od različnih služb in sosedov. Cena vrtine pa je bila precej odvisna od globine in geološke sestave tal.
Po mojem se dolgoročno skoraj vedno bolj izplača zaprti sistem z dovolj izdatno geosondo.
V odločanju katero TČ in kdaj se cenovno ''izplača'' ena napram drugi odvisi veliko od potreb = objekt/okolje.  
Zračne dosegajo vse boljši scop. 
Večji del og. sezone so povprečne d. t. nad nulo, kot tiste izpod..., tudi v bolj zahtevnem okolju. T. izpod -10st.C povp.t. dne, od tedna do redko mesec + (zadnje desetletje+; menda se ozračje še segreva...). Vsak najbolje ve za svoj okoliš...

Če je na strehi mogoče že SE ali se ta še načrtuje za potrebe objekta, ogrevanja (mogoče še EV) je višja investicija v geosondo še večji ? Idea

Večje potrebe= prej se investicija ''iz-plača'', pri manjših ? če sploh kdaj...

Verjetno pa komu ''neprecenljivo'', da ni zunanje enote in ''piša vetra''.
Hvala vsem za pripombe.Najprej hisa je starejsa vendar je dvojcek,manjsa ,podstresje dobro izolirano tako, da je poraba manjsa.Podjetjem  s katerimi sem govoril,sem jim omenil da bom najbrz dodal se novo fasado-20 navadnega ali 16.5 cm  grafitnega stiropora,da zadostimo normal eko sklada.Na taksen nacin so potem izracuni ,kako  mocna bi morala biti crpalka nekje od 8 do 10 kw.Kar se tice dovoljen so mi fantje iz kronoterma dejali ,da oni naredijo poizvedno glede na lokacijo ,za sama dovoljenja  se nismo menili pa tudi ves ta projekt je se bolj na zacetku.Seveda je taksna vrsta  toplotne crpalke tudi do enkrat drazja,kot crpalke zrak voda ampak je poraba elektricne energije na dolgi rok manjsa in se posebno ce bi sle cene elektike navzgor,kar najbrz bodo, bi se v letih morala investicija izplacati Plus tega subvencija za geotermalno je 6000 evrov za zrak voda tam do 2500.Kar se scopa tice j, nisem  ravno expert na tem podrocju ampak skop pri zaprtem sistemu in pri konstnantni temperaturi medija tam nekje 10 do 12 stopinj ,bi moram biti kar dosti vecji ,kot pri crpalkah zrak voda.Omenili so mi se da je globina  geosonde tam nekje 100 do 120 metrov.
120m geosonda pomeni moč TČ 6kw. Seveda je veliko odvisno od same mikrolokacije.
Razlika v izdatnosti vrtine je lahko tudi 40%.
Zemeljski kolektor lahko deluje v negativi, geo vrtina pač ne.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pri geotermalni ne bo temperatura medija čez celo leto 10-12°C. Te temperature veljajo za voda-voda, ki pa ima druge slabosti, ki so bile že omenjene.

Ker je hiša manjša in bo dobro izolirana, ko dodaš še fasado (pa še dvojček), je vgradnja voda-voda vpršljiva. Pri majhni porabi je delež porabe potopne črpalke prevelik. Res je, da je temperature medija visoka in s tem tudi COP, ampak če v račun vzameš še porabo potopne, si lahko na slabšem kot pri zrak-voda.
Samo za orientacijo:
Če bo TČ iz 1 kW električne energije proizvedla 5 kW toplotne, bo za črpanje podtalnice lahko porabila še dodatnih 0,5-0,8 kW.

Ne glede na to, za kateri tip TČ se boš odločil, pa je pravi vrstni red najprej fasada, nato
določitev moči TČ za izolirano hišo.

Dolžina sonde se prilagodi moči in porabi. Najslabše je, če je prekratka sonda na premočni TČ.

Pomembno je, da ima TČ nizko spodnjo mejo modulacije, da tudi v prehodnem obdobju deluje konstantno, posebno, če imaš radiatorje.

Glej Kronoterm Etera S (2-do 9kW), Nibe (1,5-6 oz. 7,5kW), Thermia Calibra (2-8 kW).
Hvala za pripombe!
Seveda dileme ,kako se lotiti sanacije objekta ostajajo predvsem glede izbire toplotne črpalke.Ali je smiselno pri manjši porabi in glede na instalirano moč,ki bo nekje 8 do 10 kw iti na  dosti dražjo geotermalno  ali na zrak voda-še posebno če so zime bolj mile in seveda če vzamemo porabo električne energije za crpalko,ki v % niti ni tako majhna.Pa tudi če bi  se odločil za zrak voda nevem ali bi kupil  novejšo tehnologijo,ki upoablja plin r290 in ki vsaj tako sem prebral porabi 10 do 15%manj energije kot tiste ,ki  imajo  r32.So pa malo dražje -menda tam do 2 ali 3 tisoč evrov.
Nisem zasledil lokacije, pri nas v Prekmurju voda-voda delujejo  ze 20-25let
sem pa občasno slišal da so crknile potopne črpalke, nekje na 15 let, ostalo brez pipanja.
(1.2.2026 ob 20:07)Igor1925 Napisal: Hvala za pripombe!
Seveda dileme ,kako se lotiti sanacije objekta ostajajo predvsem glede izbire toplotne črpalke.Ali je smiselno pri manjši porabi in glede na instalirano moč,ki bo nekje 8 do 10 kw iti na  dosti dražjo geotermalno  ali na zrak voda-še posebno če so zime bolj mile in seveda če vzamemo porabo električne energije za crpalko,ki v % niti ni tako majhna.Pa tudi če bi  se odločil za zrak voda nevem ali bi kupil  novejšo tehnologijo,ki upoablja plin r290 in ki vsaj tako sem prebral porabi 10 do 15%manj energije kot tiste ,ki  imajo  r32.So pa malo dražje -menda tam do 2 ali 3 tisoč evrov.

Vse je odvisno od načina ogrevanja, izolacije hiše in samega tipa TČ.
Pri talnem gretju, nekatere naprave dosegajo s "starimi" hladivi celo boljše rezultate.
R290 seveda zmaga na polni črti, pri višjih temperaturah vtoka.
Kot sem že omenil, ti lahko ponudim vrhunsko TČ za vrhunsko ceno, če se boš odločil za zemlja voda.
se strinjam, sassapo
tvoj nasvet pred leti je odtehtal odloćitev za zemlja voda
nimamo top nibe,thermia, ...inverterske ,  naša je dimplex(pa mislim da tudi ni od včeraj)
ima januarski COP 4,6
pa še vedno vir toplote ni šel pod 4,6 stopinj
upam da te bodo poslušali
1 2
Iskanje po temi