PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava kotla na sekance - ogromna poraba?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav,

cca. 17 let ogrevamo hišo in sanitarno vodo s kotlom na sekance (Bider).
Sekanci so cca. 70% iglavci, 30% listavci... mešan gozd.
Sečnja običajno nekje do februarja / marca, mletje julija / avgusta.
Izmerjena vlažnost je v povprečju nekje 25%.
Gozd imamo svoj (cca. 6 ha).

Letna poraba sekancev: 60 nm3 (ogrevanje + sanitarna voda pozimi ter sanitarna voda poleti), temperatura v hiši okoli 22 - 23 °C pozimi.

Hiša zgrajena leta 1980, okolica Celja.
Hiša ima fasado, 8cm stiropor.
Trenutno so na hiši še stara dvoslojna okna, ki seveda ne dihtajo.
Hiša ima delno podkleteno pritličje, kjer živim jaz ter 1. etažo, kjer živijo starši. Mansarda ni urejena in plošča še ni izolirana... je praktično na zunanji temperaturi. Tla v pritličju niso izolirana (nastuje, 15 cm AB plošča, estrih, obloga).

Kotel na sekance (Bider - podpih z ventilatorjem) je dotrajan, spušča vodo na večih mestih... za enkrat še ni panike, se vsake 2-3 tedne dolije voda tako da nekako shajamo to zimo.

Letos nameravamo zamenjati kotel na sekance s kotlom na polena / pelete / sekance.

Kotel na sekance nekako ne pride več v poštev, saj so cene nekje med 22k€ pa vse do 24k€ (Froling, Windhager, ETA, ...), kar je ogromno.

Ko sem preračunal kurilno vrednost 60 nm3 sekancev s kalkulatorjem spodaj, me je skoraj kap... to naj bi bilo nekje 28,5 m drv ali 3900 l olja ali 8,8 ton peleteov.

https://wcm.gozdis.si/plugins/kalkulator...p?lang=slo

Vem, da naj bi stare peči imele slabe izkoristke ter da kurilna vrednost sekancev ni idealna, vendar ne znam oceniti, kakšno porabo lahko pričakujem z novim sodobnim kotlom na polena, pelete ali sekance...

Pozna kdo koga, ki je prešel iz sekancev na kakšno drugo varianto ali pa zna oceniti glede na podatke (lahko jih posredujem tudi več), kakšno realno porabo lahko pričakujem z zamenjavo sistema?

Številke mi delujejo precej visoke, in mi res ni jasno, kam gre vsa energija...

Je glavni problem v starem kotlu s slabim izkoristkom? Verjetno tudi sekanci nimajo prave kurilne vrednosti zaradi načina skladiščenja. Shranjujemo jih na betonski plošči pod kozolcem... na suhem sicer so, ampak vseeno verjetno kompostirajo zaradi velikega nastuja in zgubijo precej kurilne vrednosti?

Prosim za kakšen nasvet ali pa izkušnjo koga, ki je že bil v podobni situaciji.

Lep pozdrav.

Da še dodam... ogrevanje je na radiatorje, ki imajo termostatske ventile. Nastavljeno nekje med 22 - 23 °C, ovisno od prostora. Sobnih termostatov ni.. torej peč deluje tako, da non-stop ohranja temperaturo vode med 65 °C - 70 °C (histereza). Črpalka za ogrevalni krog deluje non-stop. Ogrevalni krog je eden, za pritličje in 1. etažo... iz glavne cevi je potem razvod do vseh radiatorjev v obeh stanovanjih.

Da še dodam... ogrevanje je na radiatorje, ki imajo termostatske ventile. Nastavljeno nekje med 22 - 23 °C, ovisno od prostora. Sobnih termostatov ni.. torej peč deluje tako, da non-stop ohranja temperaturo vode med 65 °C - 70 °C (histereza). Črpalka za ogrevalni krog deluje non-stop. Ogrevalni krog je eden, za pritličje in 1. etažo... iz glavne cevi je potem razvod do vseh radiatorjev v obeh stanovanjih.
Hm, 28 kubičnih metrov je dosti ali pa ne, nisem zasledil podatka o velikosti stavbe, o regulaciji ogrevanja, če bi bil objekt kolikor toliko v redu izoliran, ne bi bilo potrebe, da črpalka deluje non stop, očitno gre za precejšnje izgube, ki jih tudi nov kotel ne bo zlahka pokril...
Neizolirana zgornja plata + okna + stara peč + moker les + ...
Izoliraš plato z volno, zamenjaš peč, suha drva pa bo 20m dovolj.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Saj teh 60m3 niti ni tako velika poraba sekancev za to da je peč skozi na delovni temperaturi 12mesecev in ne samo v kurilni sezoni 6mesecev.
Nevem kakšni porabniki tople vode ste. Mogoče bi bila dovolj kakšna toplotna črpalka za sanitarno vodo, sploh v poletnem času.
Nisi nikjer napisal koliko kvadratov ogrevaš?
Okna verjetno niso termopan ampak še tista kjer moraš 2x odpreti okno?
Menjaj vsa okna in vrata, ter vgradi uplinjevalno peč z ustreznim zalogovnikom in regulacijo dvižnega voda.
Grem staviti da boš v ogrevalni sezoni porabil cirka polovico naračunanih drv. Recimo 4 klaftre.
Vsekakor pa tudi investicija v novo kurilnico nebo mala. Verjetno se bo gibala okoli 15k€.
Da odgovorim na par vprašanj.

Ogrevamo delno podkleteno pritličje ter 1. etažo.
Vse skupaj ogrevanega je cca 240 m2.

Ni vremenske kontrole, niti sobnih termostatov, ki bi izklapljali črpalko.

Radiatorji imajo termostatske ventile in prilagajajo pretok, da dosežejo približno nastavljeno temperaturo (kar točno).

V hiši nas je 5, radi se dolgo tuširamo, tudi pomivanja je precej saj se precej kuha in peče. Za sanitarno pa je 200 L bojler, ki ga ogreva peč.

Sem že razmišljal o kombinaciji polena + sanitarna TČ za poleti ja.

Menjava vseh oken in zunanjih vrat ter izolacija mansarde, bi verjetno precej zmanjšala potrebo po energiji... in pa seveda vremensko vodena regulacija ter kak termostat, ki bi izklapljal obtok ogrevanja.

Kakšna TČ pa bi bila potrebna za 5 ljudi, ki ravno ne šparamo z vodo?
Svoj gozd imaš, pa bi dal TC za ogrevanje ? Ni računice, za tako kvadraturo in toliko oseb, ki se radi dolgo tuširajo. Pa še vse ostalo zraven. Ti imaš še tisti stari model Bider kotla na sekance, novejši so boljši. Je pa res štartna cena večja. Če bi se jaz odločal, bi vzel nekaj na pelete z 2000l zalogovnikom in vso potrebno avtomatiko. Zdaj ti pač vse dela 24/7 in celo leto. Če gledaš premium znamke kotlov in opreme, boš plačal bistveno dražje, kot če kupuješ, kar sam želiš in izbereš. Seveda moraš potem imeti še monterja, da ti vse primerno vgradi in nastavi. Gozd si že zdaj sekal, kar lahko delaš še naprej. Hlodovino lahko pelješ na ustrezno žago in menjaš za ustrezno količino pelet. Maneverski prostor imaš velik, samo znajti se je treba.
Kdo mu je pa predlagal toplotno črpalko za ogrevanje? Jaz sem mu sanitarno TČ, s katero bi ogreval vodo v poletnem času. Sedaj mu peč veliko sekancev požre samo zato, da ima vodo toplo poleti.
200l Sanitarna TČ bo verjetno ravno tako dovolj velika da bo uspela segrevati vodo.

Kakorkoli ponovna investicija v ogrevalni sistem bo kar precejšnja. Sam bi izbral ali ponovno peč na sekance ali pa uplinjevalno na drva.
Surovino imaš svojo. Vsi vemo da v gozdu pride še veliko drv katerih ne moreš prodati na žago. Prodat kot drva tudi ne, v uplinjaku doma pa glih tako zgorijo. Seveda v sekance lahko vse to in še več zmelješ.

Bider se mi zdi da še vedno dela peči na sekance. Mogoče se da kaj še uporabiti od obstoječe peči. Polži in reduktorji recimo.
Nova peč bi lahko bila manjša, z dograjenim kakšnim 1500-2000l zalogovnikom bi se pa tudi izkoristek povečal. V tem primeru tudi nebi rabil sanitarne toplotne črpalke saj bi z sekanci tudi poleti enkrat na teden segrel zalogovnik in bojler potem segreval iz zalogovnika.

Regulacijo dvižnega voda lahko narediš tudi z seltronovim pogonom mešalnega ventila kateri v radiatorje pošilja vedno enako temperaturo ogrevalne vode. Za neizolirano hišo nebo bistvene razlike v porabi napram vremenski regulaciji. Ob vgrajene zalogovniku je dobro da v radiatorje pošiljaš vedno enako temperaturo vode, s tem podaljšaš trajanje ogrevanja iz zalogovnika.
Kako ni računice za TČ?!?? Ravno pri takih z veliko porabo je računica. Za 1 osebo je pač el. bojler top, tam nič ne prihraniš.  5 oseb je pa top TČ. Večja je poraba bolj se splača TČ.  Les pa pač prodaš, življenje je prekratko da bi sam sebe jebal, no razen če ti paše

Tu se omenja neke zneske 15k, celo 22-24k eur?!?? In to za peč na sekance?!?? Da lahko potem še naprej dimiš in zastrupljaš sebe in sosede?  Sicer delajte kar hočete, je vaš denar, ampak moje mnenje je da pri teh cenah  je nekdo zgubil kompas. In ja mogoče sem pristranski, ker vidim kako poceni, brez lokalnega onesnaževanja (razen z hrupom) dela neka poceni TČ.

Pri nas že 7 let greje večjo hišo zgrajeno 1980 (velikost 290 m2, 120 m2 ogrevano, SV za 2 osebi), z le 5cm izolacije -fasada in 20cm pod streho TČ vredna vsega 670€ (letnik 2007), za nekje povprečno 100€ stroška na mesec pozimi (5 mesecev) in 6€ (za SV preostale mesece) 

Ok takih TČ ni več v ponudbi, ampak za 4-8k imaš ohoho ponudbe TČ - 40% nazaj od ekosklada če vržeš vn staro kurilno napravo.  Primer 14kW Electrolux za 5 jurjev pa še subvencijo odšteješ:  https://www.mimovrste.com/toplotne-crpal...0157502506
TČ zgolj za sanitarno vodo bo takoj 1,5 jurja, a ni boljše da daš še par jurjev zraven pa imaš zaresno TČ, ki zmore ogrevati komplet hišo? 

Pa seveda izolacija je napol zastonj, vrži vsaj 20-30cm na zgornjo plato, okna če ni denarja pa tudi če pustiš stara dvoslojna da hiša ves čas malo diha, ker ponavadi ljudje ne prezračujemo dovolj.
Ogrevanje z drvi, paleti itd je resen problem zaradi finih delcev v dimu- PM 10, PM 2,5 in s tem posledično za zdravje ljudi.

Poglejte malo razprave oz debate v Evropi na to temo.
V Nemčiji množično odsvetujejo kurjenje z drvmi, menjavat bo treba peči, vgrajevat drage filtre, meritve, veliki stroški.

Pri nas pa po domače, kuri kar pač imaš, ni pomenben sosed, okolje...

Vsekakor TČ, po možnosti SE, pa šubvencijo. Ni druge.
(19.1.2025 ob 18:57)ivč Napisal: Ogrevanje z drvi, paleti itd je resen problem zaradi finih delcev v dimu- PM 10, PM 2,5 in s tem posledično za zdravje ljudi.

Poglejte malo razprave oz debate v Evropi na to temo.
V Nemčiji množično odsvetujejo kurjenje z drvmi, menjavat bo treba peči, vgrajevat drage filtre, meritve, veliki stroški.

Pri nas pa po domače, kuri kar pač imaš, ni pomenben sosed, okolje...

Vsekakor TČ, po možnosti SE, pa šubvencijo. Ni druge.

Ni res. Si pač še en eko terorist, ki so ti mediji oprali možgane. Fini delci so resen problem ? Kdo to pravi ? Ti bi rad prikazal, kako so fini delci pri kurjenju problem, medtem pa po svetu obratuje ogromno vozil na diesel pogon, ogromno tovarn na premog, ogromno toplarn na biomaso, itd, itd...Nima smisla nadaljevati. Star šporhet na drva ni isto, kot sodoben kotel na drva ali sekance ali pelete....Pa verjamem, da ti to niti pod razno ni jasno. Zakaj ? Ker, dokler, ponavljam, DOKLER se lahko te stvari prodajajo in celo subvencionirajo, lahko ti to svojo zgodbico prodajaš samo svojemu nerazgledanemu sosedu. Uporabnik je zadnji v tej verigi, ki bi bil karkoli kriv v teh tvoji ekoteror zgodbici. Osebno že nekaj let kurim na pelete in lani se pač srečava s sosedom in me vpraša, s čim se pa ogrevam in ali mogoče nimam denarja za kurjavo, ker pač ne vidi, da bi se iz dimnika karkoli kadilo, hkrati pa okoli hiše ni videti TC inštalacije....V hiši pa konstantno 24 stopinj....Pač, folk je nerazgledan....Komaj čakam, da bi kak sosed tvojega kova uletel na moje dvorišče in mi težil, kako "mu smradim z " žblj in šnj delci ", a hkrati me država še vzpodbuja, da vgradim kotel na pelete / sekance / dva....
Ne razumem ljudi, da je potrebno ogrevati na 24 stopinj. Da imaš 24 v hiši moraš kuriti tudi večino časa sredi poletja. Prokuriš pa eno klaftro drv več kot za normalno gretje na 21 do 22. Aja sem pozabil, da imaš svoj gozd in ni problem, če zmečeš v peč tisto klaftro več.
Toplotne izgube preko neizolirane AB plošče so enormne, neprimerljive z toplotnimi izgubami preko sten.
Kvalitetna izolacija AB plošče in nabava STČ večjega volumna, za ogrevanje sanitarne vode izven kurilne sezone...
Pa bo za ogrevanje zadostoval čisto povprečen kotel na drva ali pelete, poraba pa zagotovo vsaj pol nižja kot sedaj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Glede na mojo potrebo po toploti, kakšno moč bi potreboval, da bi zadeva funkcionirala? Ni 5k€, niti 10k€ problem...

Problem je, da bi visoko temperaturna TČ po mojem mnenju jedva ogrevala takšno površino že pri povprečni zunanji temperaturi pozimi... glede na izgube...

Potem pa naj še rukne fajn zima kako leto... kaj potem? Bomo na mrzlem? Poleg tega pri nas pozimi pogosto ostanemo brez elektrike za nekaj ur, tudi kakšen dan... Peč in črpalke dam na agregat iz Aliexpressa in laufa. Smile

Ne me razumet narobe... bi si želel TČ ker je najbolj komot, če bi imel majhno bajto in male potrebe po toploti.. tako pa ne vem, če pride v poštev, brez da saniram celotno fasado + okna pa sem na 50k€.
Bajta ni tako velika, da se bi ne dala ogrevat s TČ. (Ogrevamo veliko večje objekte) Hec je v temu, da sedaj ogrevaš streho in ozračje. Beton je že sam, najbolj toplotno prevoden gradbeni material, če je kombiniran z armaturo in vibriran se prevodnost še dodatno poveča.
Nujno izoliraj ploščo!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sam si že omenil kombinacijo uplinjevalni kotel, STČ. Sam bi še dodal zalogovnik, da se poveča avtonomija nalaganja drv, STČ pa z dvojnim izmenjevalcem. Problem izolacije podstrešja je najmanjši problem, tesnenje oken pa lahko v prvi fazi rešiš z dodatnimi tesnili, če gre za klasična termo pan lesena okna. V nasprotnem primeru preštudiraj pogoje subvencioniranja, če rešuješ več zadev za energetsko sanacijo hkrati.
1 2
Iskanje po temi